UUSIMMAT

Android-puhelinta voi käyttää maanjäristysten havaitsemiseen – saattaa pelastaa ihmishenkiä

16.08.2020 18:55 Muropaketin toimitus

Onneksi maanjäristykset ovat Suomessa varsin harvinaisia ja pienimuotoisia. Joissain maissa asia on toisin, joten muutamakin sekunti lisää suojautumisaikaa saattaa säästää ihmishenkiä.

Google on kehittänyt Android Earthquake Alerts System -hälytysjärjestelmän, jota voi käyttää maanjäristysten havaitsemiseen. Käytännössä AEAS-projektissa mukanaolijan Android-laitteesta tulee seismografi, joka käyttää hyödykseen älypuhelimen kiihtyvyysanturia liikkeen havaitsemiseen. Puhelin ei luonnollisesti voi olla käytössä, jos sen haluaa havaitsevan maanjäristyksen.

Kiihtyvyysanturin reagoidessa maanjäristyksen aiheuttamaan liikkeeseen, sovellus lähettää signaalin sekä järistyksestä että Android-laitteen sijainnista Googlen palvelimelle. Jos maanjäristykseen viittaava signaali saadaan useammasta puhelimesta, palvelin varoittaa alueella olevia muita Android-käyttäjiä mahdollisesta maanjäristysvaarasta. Signaalit analysoidaan Googlen kehittämillä algoritmeilla.

Palvelu on maailmanlaajuinen, muttei toimi kuitenkaan esimerkiksi Kiinassa, jossa Google Mobile Services ei ole käytössä.