Uusimmat

Asus Eee Pad Transformer Prime TF201

31.12.2011 00:29 Ville Suvanto

Asus julkaisi vuoden 2011 tammikuussa CES-tapahtumassa Las Vegasissa neljä Eee-tuoteperheen taulutietokonetta, mutta ne tulivat saataville vasta kuukausia myöhemmin. Muropaketti tutustui elokuussa Eee Pad Transformer TF101 -malliin ja kyseessä on mielenkiintoinen ratkaisu, jossa samassa tuotteessa yhdistyy perinteinen taulutietokone sekä erillinen telakka, jolla taulutietokoneen saa muutettua minikannettavaksi. Kyseinen laite nousi Asuksen taulutietokonetarjonnan kärkeen ja sitä on myyty yli miljoona kappaletta. Tämän tiedon pohjalta ei liene suuri yllätys, että Asuksella on ollut halua parantaa tuotetta ja se esitteli lokakuussa Eee Pad Transformer -tuotteen toisen sukupolven Eee Pad Transformer Prime TF201 -mallin ja julkaisi sen virallisesti marraskuun alussa.

Eee Pad Transformer Prime TF201 saapui Muropaketin testiin pikaisella aikataululla ja artikkelissa paneudutaan tuotteen ominaisuuksien tarkasteluun, suorituskykyyn sekä Android 3.2.1 -käyttöjärjestelmän käyttöliittymään sekä sen tarjoamiin käyttömahdollisuuksiin. Transformer Primeen tulee saataville tämän hetkisten tietojen mukaan tammikuussa Android 4.0 -käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu sekä taulutietokoneisiin että älypuhelimiin. Valitettavasti emme kuitenkaan vielä päässeet testaamaan sen toimivuutta.

Pienikokoisen myyntipakkauksen edessä on näyttävästi esillä Transformer Prime ja mallinimen sekä valmistajan ohella etuosa on säästetty logorivistöiltä. Mukana toimitetaan pahvisessa kuoressa erinäisiä ohje- ja takuulappuja, antistaattinen liina, USB-virtakaapeli sekä USB-virta-adapteri. Kannettavaa voi ladata näiden avulla joko USB-liittimestä tai suoraan pistorasiasta.

Asus Eee Pad Transformer Prime on saatavilla kahdella eri muistivaihtoehdolla, joista 32 gigatavun version suositushinta on 499 dollaria ja 64 gigatavun mallista joutuu maksamaan 100 dollaria lisää. Telakka on saatavilla lisävarusteena 149 dollarin suositushintaan. Transformer Prime saapuu myyntiin tammikuun puolella, joten valitettavasti vielä tässä vaiheessa emme osaa sanoa, mihin sen hintataso tulee asettumaan Suomessa. Värivaihtoehtoja on kaksi – Amethyst Gray ja Champagne Gold, joista jälkimmäinen edustaa Muropaketin testiin saapunutta väriä.

Maailman toiseksi suurin leluyhtiö Hasbro ei ole katsonut hyvällä Asuksen Transformer Prime -nimeä, joka kieltämättä loukkaa hyvin suoraan Hasbron Transformers-brändiä. Hasbro jätti joulun kynnyksellä haasteen Los Angelesin käräjäoikeuteen, jossa se väittää Asuksen rikkovan yrityksen immateriaaliomaisuutta. Hasbro hakee sekä vahingonkorvauksia että määräystä Transformer-nimisten taulutietokoneiden myynnin seisauttamiseksi, ja on kertonut suojelevansa aggressiivisella otteella brändejään ja tuotteitaan.

Aiempaan Transformeriin verrattuna Primessä on panostettu rungon laatuun ja muotoiluun, ja se on ottanut selvästi vaikutteita Asuksen Zenbook-tuoteperheestä. Runko on valmistettu alumiinista, mikä antaa jämäkän ja laadukkaan tuntuman. Taulutietokoneosalla on kokoa 263,0 x 180,8 x 8,3 millimetriä ja painoa 586 grammaa, kun taas telakkaosan mitat ovat 263 x 180,8 x 10,4 millimetriä ja paino 537 grammaa.

Transformer Primen näyttö on kooltaan 10,1 tuumaa ja sen pinnassa on näytön kirkkautta parantava Corning Gorilla Glass -lasi, joka samalla suojaa näyttöä naarmuilta. Super IPS+ -tekniikkaan perustuvan näytön tarkkuus on 1280×800 pikseliä, kirkkaus 600 nitsiä ja katselukulmaksi on mainittu 178 astetta. Samsung on mainostanut rajulla otteella jo pidemmän aikaa OLED-näyttöjään, mikä on varmasti ollut yksi syy, miksi myös Asus on alkanut panostaa aiempaa enemmän näyttöjen laatuun. Transformer Primen näyttö on hyvä osoitus siitä, mihin suuntaan kehityksen toivoisi kulkevan, sillä näyttö tarjoaa eittämättä hurjan kirkkauden, kontrastitaso on hyvä ja katselukulman kasvaessa näytön värit eivät vääristyneet ja pysyivät selvinä.

Transformer Primessä on 32 tai 64 gigatavua flash-pohjaista tallennuskapasiteettia, minkä lisäksi käytössä on rajattomalla tallennustilalla Asuksen Web Storage -pilvitallennuspaikka. Asus tarjoaa palvelun käyttöön vuoden ajan ilmaiseksi, minkä jälkeen tilaa on käytettävissä kahdeksan gigatavua.

Taulutietokoneosan 25 wattitunnin akun toiminta-ajaksi Asus lupaa 12 tuntia, joka on laajennettavissa telakan 22 wattitunnin akun avulla 18 tuntiin. Laite on varusteltu kiihtyvyys- ja valaistusantureilla, gyroskoopilla, digitaalisella kompassilla ja GPS:llä.

Langattomien verkkoteknologioiden osalta tuettuna on Bluetoothin 2.1 + EDR ja WLAN:n 802.11b-, g- ja n-standardit. Alkuperäisessä Transformerissa ei ollut SIM-muistikorttipaikkaa ja vaikka sitä odotettiin seuraavan sukupolven laitteeseen, Asus ei ole nähnyt sitä tarpeelliseksi myöskään Transformer Primessä, mikä on merkittävä puute. Transformer Primen verkkoliikenne rajoittuu näin ollen WLAN-verkkoihin ja matkapuhelinverkon hyödyntäminen vaatii laitteen parittamisen esimerkiksi älypuhelimen kanssa.

Asus on varustanut Transformer Primen NVIDIAn Tegra 3 -järjestelmäpiirillä, joka on markkinoiden ensimmäinen taulutietokoneisiin suunnattu neliytiminen järjestelmäpiiri. Neljä prosessoriydintä perustuvat ARM:n Cortex A9 -arkkitehtuuriin ja toimivat maksimissaan 1,3 GHz:n kellotaajuudella, kun taas grafiikkapiirinä toimii NVIDIAn omaa käsialaa oleva 12-ytiminen GeForce-tuoteperheen ratkaisu. Varsinaisten prosessoriytimien ohella Tegra 3:ssa on käytössä viides ydin, jota NVIDIA kutsuu nimellä Companion, ja joka on optimoitu minimoimaan lepotilan tehonkulutusta ja käsittelemään prioriteettilistan alapäässä olevia prosesseja. NVIDIAn patentoiduilla vSMP-teknologioilla (Variable Symmetric Multiprocessing) jaetaan työkuormaa prosessoriytimien ja Compantion-ytimen välille, missä painotuksena käytetään tietoja ohjelmasta ja käyttöjärjestelmän vaatimuksista.

Tegra 3:ssa on käytössä yksi megatavu jaettua L2-välimuistia sekä 32 kilotavua ydinkohtaista käsky- ja data-L1-välimuistia. Muistiohjain tukee maksimissaan kahta gigatavua LPDDR2-1066- ja DDR3L-1500-muistia ja grafiikkaohjain OpenGL ES 2.0-, OpenVG 1.1- ja EGL 1.4 -rajapintoja. Järjestelmäpiiriin integroitu multimediaohjain puolestaan tukee H.264-, VC-1-, MPEG-2- ja MPEG-4-videoiden rautapohjaista purkua ja ensimmäisenä mainitun osalta tuettuna on 1080p-resoluutio High Profile -profiililla.

NVIDIAn omien sanojen mukaan Tegra 3 tarjoaa lähes kaksinkertaisen prosessorisuorituskyvyn verrattuna kaksiytimiseen Tegra 2:een ja grafiikkaohjaimen osalta suorituskykyparannuksen mainostetaan olevan kolminkertainen. Grafiikkaohjain tukee dynaamista valaistusta, reaaliaikaisia fysiikoita, kangassimulaatioita sekä partikkeliefektejä. Lisäksi tuettuina ovat yleisimmät peliohjaimet, kuten Sonyn PlayStation 3-, Microsoftin Xbox- ja Nintendon Wii-ohjain sekä lukuisia USB-liitännällisiä ohjaimia.

Taulutietokoneosa on hyvin pelkistetty ja etupuolella näyttöä kiertää musta kaistale, joka on tarpeeksi leveä, jotta taulutietokoneesta saa kunnon otteen ilman, että sormet osuvat kosketusnäytön pinnalle. Ylälaidassa on vasemmalla puolella Asuksen logo ja keskellä 1,2 megapikselin etukamera, joka on tarkoitettu videokeskusteluihin.

Kosketusnäyttö kykenee tunnistamaan maksimissaan kymmenen sormen monikosketuseleitä ja käytännön testiolosuhteissa näyttö toimi moitteitta. Sormi liikkui näytön pinnalla kuten missä tahansa taulutietokoneessa ja liike tuotti tarkan ja välittömän reagoinnin tietokoneen toimintaan.

Takapuolella näkyy ylhäällä automaattitarkenteinen kahdeksan megapikselin kamera, joka on varustettu f2.4-optiikalla sekä taustavalaistulla CMOS-kennolla. Kameralla on mahdollista tallentaa myös 1080p-tasoista videokuvaa ja käytössä on LED-salama. Lisäksi kuvassa näkyy vasemmassa laidassa kuulokeliitin, hieman alempana kaiuttimen rei’itetty alue ja oikeassa ylälaidassa on piilossa virtanäppäin. Asus mainostaa takaavansa täydellisen äänenlaadun ja unohtumattoman elämyksen SonicMaster-ääniteknologian myötä, mutta Muropaketin testeissä kaiuttimet eivät tuottaneet aivan ylisanoja vastaavia kultaisia ääniä.

Telakkaosan alapuoli on tyhjä, eikä siinä ole kannettaville tietokoneille tyypillisiä luukkuja, joiden avulla olisi mahdollista vaihtaa kiintolevy tai muistikampa.

Oikealla puolella on taulutietokoneosassa 3,5 millimetrin kuuloke- ja mikrofoniliitin, johon kaapelin kytkeminen sammuttaa automaattisesti kaiuttimet. Telakkaosasta löytyy SD-muistikortinlukija ja USB 2.0 -liitin, joka on Transformer Primen ainoa USB-liitin, eikä laite näin ollen tue USB 3.0:aa.

Vasemmalla puolella taulutietokoneosassa on pieni reikä laitteen resetoimiseksi, Micro SD -korttipaikka, Micro HDMI -liitin sekä näppäin äänenvoimakkuuden säätämiseksi. Telakkaosasta löytyvät telakointiliitin, jolla laitetta ladataan, ja akun varaustilan osoittava ledi (vihreänä akku on täynnä, oranssina telakan akkua ladataan ja himmeänä osoittaa, ettei virtakaapelia ole kytketty kiinni).

Telakkaosa on kuin minikokoinen kannettava tietokone, josta on irrotettu näyttöosa, ja aiemman Transformerin telakkaan verrattuna koko on pienentynyt ja se on kokenut muitakin uudistuksia. Telakan ylälaidassa on telakointiliitin taulutietokoneelle ja rungon päällä normaaliin tapaan näppäimistö ja touchpad. Näppäimistö on kohtuullisen hyvä, mutta täydelliseksi sitä ei voi kutsua. Näppäimet ovat auttamatta pienikokoiset ja tuntuma niihin on todella kevyt, joten ainakin allekirjoittanut olisi toivonut hieman jämäkämpää käyttötuntumaa.

Asus on sijoittanut Ctrl-näppäimen vasempaan alakulmaan ja sen vierestä löytyy Fn-näppäin, jolla nuolinäppäimet saa toimimaan Page Up-, Page Down-, Home- ja End-näppäiminä. Lisäksi numeronäppäimien yläpuolelta löytyy pitkä rivi pikanäppäimiä, joista voi siirtyä edelliselle sivulle, kytkeä WLAN:n, Bluetoothin ja touchpadin päälle ja pois päältä, vähentää ja lisätä näytön kirkkautta sekä kytkeä valaistusanturin päälle ja pois päältä. Lisäksi rivistöstä löytyy näppäin, jolla voi ottaa kuvankaappauksen, avata internetselaimen, avata asetusvalikon, palata edelliseen toistettavaan kappaleeseen, toistaa tai pysäyttää kappaleen, hypätä seuraavaan kappaleeseen, mykistää äänilähdön, vähentää ja lisätä äänenvoimakkuutta sekä lukita ja siirtää laitteen virransäästötilaan.

Touchpad on kohtuullisen kookas, kun ottaa huomioon telakan muuten pienen koon, ja se täyttää korkeussuunnassa käytännössä koko näppäimistön alapuolisen osan. Käytännössä touchpad on kuitenkin turhan pieni täysipainoista käyttöä ajatellen ja tila loppuu helposti kesken esimerkiksi zoomatessa. Touchpadin pinnan tuntuma on miellyttävä ja se toimi moitteitta, mutta alalaidassa olevien näppäinten kanssa havaittiin pientä harhailua. Näppäimet toimivat reunoilla hyvin, mutta kun painoi hieman liian keskeltä, touchpad ei tuntunut reagoivan millään tavalla.

Varsinainen telakkaliitin, jonka kautta kulkee data ja virta, on sijoitettu keskiosaan. Sen molemmilta puolilta löytyvät tapit, joiden avulla taulutietokone pysyy tiukasti paikoillaan ja joita käytetään samalla lukituksessa. Vaikka liittimiä ei näe kiinnitysvaiheessa, taulutietokoneosa asettui helposti paikoilleen, kun katsoi sen olevan suurin piirtein telakan kanssa samassa linjassa.

Telakan saranan vasemmasta laidasta löytyy pienin kytkin, jolla lukituksen saa vapautettua. Kiinnitysvaiheessa lukitsin kliksahtaa äänekkäästi, joka on osoitus onnistuneesta kiinnityksestä. Puolestaan irrotusvaiheessa kytkimen liu’uttaminen vasemmalle avaa lukituksen ja taulutietokoneosan saa vaivattomasti napattua irralleen.

Kun taulutietokone on kiinnitettynä telakkaan ja ”näyttö” on nostettu pystyasentoon, sarana kääntyy reilusti telakan pohjan tasan alapuolelle. Tällöin telakka on hieman vinossa asennossa, mikä helpottaa kirjoittamista.

Sisältö

  1. Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
  2. Android 3.2.1 -käyttöjärjestelmän esittely & suorituskykymittaukset
  3. Loppuyhteenveto