Uusimmat

Ensituntumat: Asus PadFone 2

17.10.2012 15:48 Muropaketin toimitus

Asus esitteli ensimmäisen sukupolven PadFone-laitteen pitkän odotuksen jälkeen viime helmikuussa MWC-tapahtumassa ja TaskuMuro yllättyi positiivisesti testatessaan PadFonea myöhemmin viime keväänä. Hieman yllättäen Asus ilmoitti noin kuukausi sitten julkaisevansa toisen sukupolven PadFonen jo lokakuun puolivälissä. TaskuMuro sai kutsun Milanossa järjestettyyn tilaisuuteen ja oli paikan päällä seuraamassa PadFone 2:n ensiesittelyä.

Tilaisuudessa mentiin sen suurempia kiertelemättä suoraan asiaan ja Asusin hallituksen puheenjohtaja Jonney Shih vetäisi puhelimen taskustaan heti esityksen alkumetreillä. Julkaisun yhteydessä Shin painotti erityisesti PadFone 2:n intuitiivisuutta sekä käyttökokemuksen merkitystä monelta eri näkökannalta katsottuna. Runsaat puoli tuntia kestäneessä esityksessä käytiin läpi laitteen tärkeimmät ominaisuudet sekä katsottiin pari videota. Lopuksi kolme milanolaismallia kävi pitämässä lavalla pienen muotinäytöksen uuden PadFone 2:n kera.

Virallisen esittelyosuuden jälkeen pääsimme tutustumaan PadFone 2:een demoalueella noin viiden minuutin ajan. Yritimme muodostaa mahdollisimman hyvän kuvan laitteen käyttötuntumasta niin fyysisellä kuin ohjelmistotasollakin. Lisäksi ajoimme kertaalleen muutaman yleisimmistä suorituskykytesteistä sekä pääsimme nappaamaan yhden testikuvan laitteen kameralla.

Vaikka ulkonäöllisesti PadFone 2 muistuttaa yllättävän paljon edeltäjäänsä, on se noussut kokonsa ja ominaisuuksiensa puolesta aivan uuteen luokkaan. Puhelin rakentuu 4,7 tuumaisen näytön ympärille, joka tarkoittaa luonnollisesti kasvaneita ulkomittoja. Vaikka ulkomitoiksi ilmoitetaan 137,9 x 68,9 x 9 mm, on laitteen paino saatu puristettua vain 135 grammaan.

Kädessä PadFone 2 tuntuu hyvin vastaavalta kuin edeltäjänsä, mutta vain pykälää suuremmassa koossa. Puhelinta kiertää kulmikas alaosaa kohti kapeneva metallikehys, joka antaa laitteelle tukevuutta ja laaduntuntua. PadFone 2 ei natise tai taivu väänneltäessä. Etupuolella näyttöä suojaava ohut Corning Fit Glass -lasi (käytössä myös Nexus 7:ssä) ylettyy sivuilta ja ylhäältä metallikehykseen asti.

Kaikki näppäimet sijaitsevat laitteen oikean kyljen yläosassa. Lukitusnäppäin sijainti puhelimen kyljessä on käytön kannalta positiivinen yksityiskohta. Yläpäädyn keskellä on 3,5 mm ääniliitäntä ja sen viereen on sijoitettu micro-SIM-kortin kelkka. Puhelimen alapäädyn keskellä on micro-USB-liitäntä sekä kaksi pyöreää liitäntää, joita hyödynnetään apuna telakoinnissa taulutietokoneosaan.

PadFone 2:n 4,7 tuumaisessa Super IPS+ -näyttöpaneelissa hyödynnetään Sharpin edistynyttä IGZO-valmistustekniikkaa (Indium Gallium Zinc Oxide) ja sen tarkkuus on 1280×720 pikseliä (312 ppi). Näytölle luvataan 550 nitsin kirkkaus. Nopean ensituntuman perusteella näytön kuvanlaatu vaikutti varsin moitteettomalta – kuva oli esittelyolosuhteissa terävä, värikylläinen ja kirkas. Käytettävyyden kannalta positiivisena seikkana näyttö on tuotu melko lähelle laitteen reunoja, joka tekee suurikokoisesta puhelimesta kapeamman ja helpomman käsitellä.

Näytön alapuolella Asus on päätynyt käyttämään perinteisiä valkoiseksi taustavalaistuja kapasitiivisia toimintonäppäimiä Googlen nykysuositusten mukaisilla ikoneilla varustettuna. Näytön yläpuolelta löytyy kuulokkeen ja etäisyys- sekä valoisuussensorien ohella 1,2 megapikselin etukamera.

Suorituskyvyltään uusi PadFone 2 sijoittuu aivan markkinoiden kirkkaimpaan kärkeen, kiitos Qualcomm APQ8064 -järjestelmäpiirin, joka sisältää neljä 1,5 gigahertsin Krait-prosessoriydintä sekä Adreno 320 GPU:n. Lisäksi RAM-muistin määrä on tuplattu kahteen gigatavuun. Tallennuskapasiteettivaihtoehtoja on kaksi – 32 tai 64 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei sen sijaan ole, mutta puhelimen mukana käyttäjä saa 50 gigatavun pilvitallennustilan. Mobiilidatayhteyksistä tarjolla on 42 Mbit/s DC-HDPA+ sekä 100 Mbit/s LTE. Muita maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat mm. Bluetooth 4.0 sekä NFC. Käyttöjärjestelmänä toimii kevyesti kustomoitu Android ICS 4.0.4, joka päivittyy kuitenkin lähiaikoina Jelly Beaniksi.

Takakuori on edeltäjän tapaan uritetulla kehäkuvioinnilla koristeltua muovia, joka on persoonallinen ratkaisu, mutta ainakin ensimmäisen sukupolven PadFonen yhteydessä todettiin tietyissä tilanteissa erittäin liukkaaksi kuvioinnista huolimatta. PadFone 2:ssa takakuorta ei ole tehty irrotettavaksi, joten sen alla sijaitseva 2140 mAh Li-ion-akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Suorituskykyisestä järjestelmäpiiristä huolimatta Asus lupaa yhdellä latauksella jopa kaksi viikkoa 3G-valmiusaikaa, 16 tuntia 3G-puheaikaa, 13 tuntia WiFi-nettiselailua tai 9 tuntia videotoistoa.

Takakuoren yläosasta löytyy laitteen 13 megapikselin (4160×3120) automaattitarkenteinen kamera, joka ei ole kohollaan ympäröivästä pinnasta. Kamera perustuu Sonyn taustalta valotettuun Exmor-sensoriin ja viisielementtisen optiikan valovoimaksi ilmoitetaan f2.4. Polttoväliä Asus ei ole ilmoittanut. Kameraa kehutaan myös markkinoiden suorituskykyisimmäksi, sillä se kykenee jopa 100 kuvan purskekuvaukseen kuuden kuvan sekuntivauhdilla sekä taltioimaan 720p-videokuvaa 60 FPS nopeudella. Myös 1080p-videokuvan tallennus onnistuu perinteisellä 30 FPS:n nopeudella.

Kameran oikealla puolella sijaitsee SonicMaster-tekniikkaan perustuva kaiutin, jonka äänenlaatu vaikutti hieman yleistä älypuhelintasoa paremmalta.

1/20 s, ISO 400, f2.4, 4160×3120 pikseliä, 2,86 Mt (Kuva avautuu täyteen kokoonsa klikkaamalla)

Pääsimme testaamaan kameraa hyvin pikaisesti ja nappasimme kuvan tarjoilualueella esillä olleesta hedelmälautasesta. Kuvan ottohetkellä kuvausympäristön valaistus oli hieman tavallista huonetilaa heikompi. Yhden kuvan perusteella on hankala tehdä syvempää analyysia kameran kuvanlaadusta, mutta muutama ensihavainto siitä on helppo tehdä. Värintoisto melko hyvää, mutta lähemmäs mentäessä voidaan huomata, että ohjelmallisen käsittelyn vuoksi pienistä yksityiskohdista puuttuu viimeinen terävyys. Valaistusolosuhteista johtuen kuvassa on havaittavissa pientä tasaista kohinaa, mutta hienojakoisena ja tasavärisenä siitä ei ole merkittävää haittaa.

Tutustumme PadFone 2:n kameran kuvanlaatuun tarkemmin varsinaisessa testiartikkelissa. Tuolloin otamme selvää, onko 13 megapikselin kuvakennosta merkittävää etua tämän hetken parhaimpiin kahdeksan megapikselin kennoihin nähden ja miten se toimii hämäräolosuhteissa.

Samankokoisella näytöllä varustetun HTC One X:n rinnalla PadFone 2 on hieman kapeampi (68,9 vs. 69,9 mm) ja pidempi (137,9 vs. 134,4 mm). Molemmissa puhelimissa käytetään samaa Super IPS -näyttötekniikkaa, mutta nopealla vertailulla Asusin näyttö oli jonkin verran HTC:n näyttöä kirkkaampi. Ominaisuuspuolella PadFone 2 antaa HTC:lle kyytiä useimmilla osa-alueilla, kuten suorituskyvyssä, kameran tarkkuudessa, tallennustilan määrässä, mobiiliverkkoyhteyksien nopeudessa sekä akun kapasiteetissa.

PadFone Station -telakka muuttaa tuttuun tapaan puhelimen taulutietokoneeksi. Telakkaa on uudistettu ja se on entistä kevyempi, solakampi ja helppokäyttöisempi. Telakka painaa nyt vain 514 grammaa, joten puhelimen kanssa yhteispaino on 649 grammaa, eli vähemmän kuin nykyinen iPad. Telakointipaikka on uudistettu ja se sijaitsee nyt pystyasennossa Stationin taustapuolella. Lisäksi telakkapaikassa ei ole enää kantta, joten puhelimen liittäminen telakkaan on nopeampaa ja vaivattomampaa.

Stationin taustapuoli on nyt pinnoitettu mattapintaisella kumimaisella materiaalilla, joka takaa pitävän otteen. Ainoat Stationista löytyvät näppäimet ovat vasemmassa sivussa sijaitseva äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä päällä vasemmassa reunassa sijaitseva virta/lukituspainike. Takana vasemmassa reunassa on lisäksi kaiutin ja pohjassa micro-USB-liitäntä.

Puhelin liitetään telakkaan yksinkertaisesti liu’uttamalla Stationin yläreunan suunnasta. Telakkapaikan pohja on liukasta materiaalia, joka aiheuttaa puhelimen ja telakan väliin mahdollisimman vähän kitkaa. Siitä huolimatta puhelin pysyy tukevasti paikallaan, vaikka laitteen kääntäisi ylösalaisin, sillä telakkapaikan sivuilla sijaitsevat kumiset hampaat tarraavat puhelimeen kiinni. Data puhelimen ja Stationin välillä liikkuu micro-USB-liitännän kautta ja lisäksi apuna on kaksi pyöreää kullanväristä liitintä, joita käytetään ilmeisesti lataustarkoituksiin.

PadFone Stationin etupuolelta löytyy 10,1 tuumainen Gorilla Glass -lasilla suojattu IPS-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1280×800, eli hieman suurempi kuin puhelimen omassa näytössä. Näytön lisäksi PadFone Station sisältää myös 5000 mAh (19 Wh) akun, jota voidaan hyödyntää puhelimen akun lataamiseen. Akun luvataan triplaavan puhelimen toiminta-ajan, eli telakan latausominaisuutta hyödyntämällä puhelimesta saadaan irti jopa kuusi viikkoa 3G-valmiusaikaa, 48 tuntia 3G-puheaikaa, 39 tuntia WiFI-surffausta tai 27 tuntia videotoistoa.

Kun PadFonen liittää Stationiin, siirtyy kuva näytölle hyvin nopeasti 1-2 sekunnissa. Näytön kuvanlaadusta ei pikaisella käytöllä keksinyt suurempaa valittamisen aihetta, vaikka HD-tasoinen tarkkuus paljastaakin jo yksittäiset pikselit tämän kokoluokan ruudulla. Myöskään käyttöliittymän sulavuudessa ei ollut havaittavissa puutteita suuremmalta näytöltä käytettäessä, vaan se toimi yhtä viiveettömästi ja nopeasti kuin puhelimenkin ruudulla. Ensituntumien perusteella puhelimen ja telakan yhteispeli vaikuttaisi siis toimivan hyvinkin jouhevasti.

Asensimme esittelylaitteeseen nopeasti muutaman yleisen testisovelluksen ja ajoimme ne kertaalleen läpi suorituskykytason haarukoimiseksi. Tulokset olivat varsin vakuuttavia:

  • Linpack Single 224,75 MFLOPS (0,37 s)
  • Linpack Multi 523,81 MFLOPS (0,32 s)
  • Quadrant Standard 7678 pistettä
  • Sunspider 1305,8 ms

Vertailun vuoksi Galaxy S 3 saavutti TaskuMuron testeissä vastaaviksi tuloksiksi 0,88 s, 1,47 s, 5223 p ja 1469 ms.

Ensituntumien perusteella Asusilla on tarjota joulumarkkinoille erittäin lupaava ja mielenkiintoinen laite PadFone 2:n muodossa. Muuntautuminen älypuhelimen ja taulutietokoneen välillä vaikuttaisi sujuvan entistä vaivattomammin, joka on ehdoton vaatimus tämän kaltaiselle yhdistelmälaitteelle. Kaksoistoiminnallisuuden lisäksi kyseessä on markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin älypuhelin, joka jättää mm. Samsung Galaxy S 3:n nurkkaan häpeämään. Muutenkin PadFone 2:ssa tuntuisi olevan kaikki tärkeimmät palikat hyvin kohdallaan. Suurin ongelma lienee hinta, sillä monelle se saattaa tuntua korkealta. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksioikoinen, sillä samassa paketissa tulee markkinoiden terävimmän kärjen high-end-älypuhelin sekä taulutietokone. Moni pelkkää älypuhelinta etsivä ei tätä kuitenkaan välttämättä purematta niele.

Asus PadFone 2 tulee Pohjoismaissa kauppoihin joulukuussa ja sen suositushinta on 32 gigatavun mallille 799 euroa ja 64 gigatavun mallille 899 euroa. PadFone Station -näyttötelakka kuuluu hintaan ja toimitetaan aina puhelimen mukana. Värivaihtoehtoja ovat musta sekä valkoinen. Ensimmäisen sukupolven PadFonen kanssa myytyä näppäimistöosaa ei sen sijaan tule enää saataville PadFone 2:n kaveriksi, sillä Asusin edustajan mukaan näppäimistö sai käyttäjiltä ja lehdistöltä runsaasti negatiivista palautetta kokonsa ja painonsa vuoksi.

 

Muropaketin uusimmat