Uusimmat

Ensituntumat: Samsung Galaxy S7 ja Galaxy S7 edge

21.02.2016 20:02 Juha Kokkonen

Samsungin Galaxy S -tuoteperheen voittokulku jatkui aina toissavuonna esiteltyyn Galaxy S5:een asti, jolloin Samsung epäonnistui markkinatilanteen analysoinnissa ja ahnehti liikaa uuden huippumallinsa kanssa. Galaxy S5 toki myi edelleen kymmeniä miljoonia kappaleita, mutta sen myyntimäärät jäivät selvästi odotuksista ja edeltäjämallin lukemista. Viime vuonna esiteltyyn Galaxy S6 -kaksikkoon Samsung muutti konseptia omalla mittapuullaan varsin radikaalisti ja vaikka uutuuksien myynnin raportoitiin lähteneen hyvin liikkeelle, eivät nekään täyttäneet aivan myyntiodotuksia. Galaxy S6 -mallit kelpasivat kuluttajille edeltäjää paremmin, mutta kiristynyt markkinatilanne asetti korealaisjätille edelleen omat haasteensa.

Seitsemännen sukupolven Galaxy S -puhelimet näkivät päivänvalonsa MWC-tapahtuman ennakkotilaisuudessa Barcelonassa 21. päivä helmikuuta kahtena eri versiona – Galaxy S7:nä ja Galaxy S7 edgenä. TaskuMuro pääsi tutustumaan laitteisiin jo ennakolta edellisellä viikolla Lontoossa.

gs7ensituntumat_1

Toisin kuin viime vuotisten Galaxy S6 -mallien kanssa, Samsung on pitäytynyt Galaxy S7 ja Galaxy S7 edgen kanssa maltillisemmissa ulkoisissa muutoksissa. Asiaan perehtymättömällä saattaa helposti olla ongelmia uutuusmallien ja niiden edeltäjien tunnistamisessa toisistaan. Galaxy S6 edgeä ja Galaxy S7 edgeä rinnatusten vertailtuna laitteet tosin erottuvat toisesta kokonsa puolesta, sillä Samsung on päätynyt kasvattamaan tämän vuoden edge-version näytön kokoa 5,5 tuumaan. Perusversion tapauksessa näytön koko on pysynyt samana ja myös ulkomitat täysin samaa kaliiberia. Suurimmat muutokset löytyvät ”pellin alta”. Molemmat Galaxy S7 -mallit julkaistiin neljässä värissä (musta, valkoinen, hopea, kulta), joista kaikki vaihtoehdot eivät kuitenkaan tule välttämättä Suomessa myyntiin. Galaxy S7:n suositushinta Suomessa on 749 euroa ja edge-version 849 euroa. Puhelimen ennakkotilanneet (10.3 mennessä) saavat kaupan päällisiksi Gear VR -virtuaalilasit.

gs7ensituntumat_2

Galaxy S7, eli ”perusmalli”, näyttää hyvin tutulta, mutta ainakin edeltäjämallia käyttäneet huomaavat eron viimeistään käsituntumassa. Muotokieli on pysynyt päälinjoiltaan samana, mutta Samsung on tehnyt yksityiskohtiin onnistuneita parannuksia. Merkittävin muutos löytyy takakuoresta, joka on nyt pitkiltä reunoiltaan kaareva. Tämän ansiosta puhelin istuu entistä mukavammin kouraan. Tuntuma on pitkälti sama, kuin pitäisi Galaxy S6 edgeä kädessä näyttö kämmentä vasten.

Fyysiseltä rakenteeltaan Galaxy S7 noudattaa samaa edeltäjämalleissa nähtyä linjaa, joka koostuu alumiinirungosta sekä lasisesta (Gorilla Glass 4) etu- ja takakuoresta. Ensituntumien perusteella GS7 tuntuu kädessä erittäin laadukkaalta ja tukevan yhtenäiseltä kokonaisuudelta. Lisäksi puhelin on suojattu vedeltä ja pölyltä IP68-luokituksen mukaisesti. Ulkomittojen suhteen laite sijoittuu high-end-luokan pienempään päähän. Valmistajan ilmoittamien mittojen mukaan (142,4 x 69,6 x 7,7 mm ja 152 grammaa) uutuus on edeltäjäänsä painavampi ja paksumpi, mutta kapeampi ja lyhyempi. Muutokset ovat oikeastaan pelkästään positiivisia, sillä GS7:stä löytyy nyt mm. suurempi akku ja se istuu käteen paremmin.

gs7ensituntumat_3

Galaxy S7:n näyttö on säilynyt teknisiltä ominaisuuksiltaan identtisenä Galaxy S6:n näytön kanssa. Sen läpimitta on 5,1 tuumaa ja tarkkuus 1440 x 2560 pikseliä, joka tarkoittaa huippuluokan pikselitiheyttä (577 PPI). Kyseessä on Super AMOLED -paneeli, joka käyttää PenTile-alipikseliasettelua. Lyhyiden ensituntumien perusteella on hankala tehdä tarkempaa analyysiä näytön kuvanlaadusta, mutta olemme melko varmoja, että kuvanlaatu edustaa markkinoiden kärkeä edeltäjämallin tapaan.

gs7ensituntumat_4 gs7ensituntumat_4_2

Sormenjälkitunnistimen sisältävän kotipainikkeen muoto on muuttunut aavistuksen kulmikkaammaksi ja se on myös aavistuksen enemmän pinnan tasolla. Muilta osin etupuolen toimintojen ja komponenttien sijoittelu on identtistä GS6:n kanssa. Etupaneelin suojalasi on pyöristetty reunoistaan ja yhtyy tiiviisti metallikehykseen. Laitteen alapäätyyn on sijoitettu micro-USB- sekä 3,5 mm -ääniliitännät ja kaiutin. Yläpäädyssä on puolestaan vastamelumikrofoni sekä korttikelkka. Laitteen etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja sen objektiivi on valovoimainen (f1.7) ja laajakulmainen.

gs7ensituntumat_5

Galaxy S6 -mallit saivat kritiikkiä muistikorttipaikan puuttumisesta, joten Galaxy S7 -malleihin Samsung on korjannut tämän puutteen. Micro-SD-muistikorttipaikka sijaitsee nyt puhelimen yläpäädyssä samassa kelkassa nano-SIM-korttipaikan kanssa. Muistikortin tuettu maksimikoko on 200 gigatavua.

gs7ensituntumat_6

Kuten jo aiemmin tuli mainittua, Galaxy S7:n takakuori on kokenut hillityn mutta käsituntuman kannalta merkittävän uudistuksen kaarevien pitkien sivujen muodossa. Ratkaisu on tuttu viime syksynä julkaistusta Galaxy Note 5 -mallista, joka ei tullut koskaan myyntiin Suomessa. Takakuoren lämpömuotoiltu lasipinta siis kaartuu kohti puhelimen kylkiä tehden siitä miellyttävämmän tuntuisen kädessä. Myös metallinen kylkikehys on aiempaa pyöristetympi. Viimevuotisten mallien tapaan takakuoren lasissa on tyylikäs ”syvyysefekti” ja se näyttää valoa vasten katsottuna tumman sinertävän harmaalta. Takakuoren komponenttiasettelu on pysynyt kameran ja pulssimittarin osalta muuttumattomana. Kuvassa päällä Galaxy S6 ja alla Galaxy S7 – erot ovat merkittävämpiä kuin äkkiseltään luulisi.

gs7ensituntumat_6_2

Lasinen takakuori on GS6:n tapaan kiinteää mallia, mutta sen alla piileksivää akkua on onneksi kasvatettu 2550 mAh:sta 3000 mAh:iin. Lisäksi GS7 tukee uutena ominaisuutena langatonta pikalatausta sen mahdollistavalla laturilla. Tuettuja langattomia latausstandardeja ovat Qi, PMA ja WPC. Järjestelmäpiiri riippuu markkina-alueesta ja tarjolla on Qualcommin Snapdragon 820- sekä Samsungin Exynos 8890 -mallit. Suomessa laitteet tulevat myyntiin Samsungin omalla Exynos-piirillä varustettuna. Järjestelmäpiirin jäähdytyksestä on huolehdittu lämpöputkiratkaisulla, joka kuljettaa lämpöä puhelimen yläosassa sijaitsevalta piiriltä alas laitteen kylkeen ja johdattaa sen alumiiniseen kehysrakenteeseen. RAM-muistia löytyy neljä gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua.

gs7ensituntumat_7

Galaxy S7 -mallien kamera on kokenut merkittävän uudistuksen, sillä Samsung on siirtynyt käyttämään resoluutioltaan alhaisempaa 12 megapikselin Sony IMX260 -kuvakennoa. Tavoitteena on ollut hyvät hämäräkuvausominaisuudet, sillä 1/2,5 tuuman kuvakennon pikselikoko on tavallista suurempi 1,4 mikrometriä ja optisesti vakautetun objektiivin aukkosuhde markkinoiden valovoimaisin f1.7. Samsung kertoo käyttävänsä vaiheentunnistukseen perustuvassa tarkennuksessa Dual Pixel -tekniikkaa, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kuvakennon jokaiseen pikseliin on sijoitettu myös vaiheentunnistuksen tarkennuspikseli. Uuden kameratekniikan sekä hieman kasvaneen puhelimen paksuuden ansiosta kamerakyhmy on pienentynyt merkittävästi, ollen enää vain 0,46 mm korkea. Onnistuimme ottamaan Galaxy S7:llä kolme esimerkkikuvaa sisätiloissa. KUVA1, KUVA2, KUVA3.

gs7ensituntumat_8

Samsung julkisti perus-GS7:n rinnalle odotetusti kaarevareunaisella näytöllä varustetun edge-version, mutta pienoisena yllätyksenä uutuus olikin varustettu aiempaa suuremmalla 5,5-tuumaisella näytöllä. Samsungilla on ilmeisesti ajatuksena korvata uudella 5,5-tuumaisella Galaxy S7 edgellä sekä viimevuotinen 5,1-tuumainen Galaxy S6 edge että 5,7-tuumainen Galaxy S6 edge+. Ensituntumiemme perusteella ratkaisu vaikuttaisi toimivalta, sillä neljä kymmenystä suuremmasta näytöstä huolimatta GS7 edge ei tuntunut perus-GS7:n rinnalla radikaalisti suuremmalta.

Muotoilultaan uusi Galaxy S7 edge muistuttaa pitkälti viimevuotisia edge-malleja, mutta on yksityiskohdiltaan hieman pyöristetympi ja sitä myöden mukavamman tuntuinen kädessä. Rakenne on sisarmallin tapaan alumiinia ja lasia sekä IP68-suojattu. Sisarmallinsa tapaan GS7 edge tuntuu kädessä erittäin laadukkaalta ja tukevarakenteiselta. GS7 edge on fyysisiltä mitoiltaan 150,9 x 72,6 x
7,7 mm ja painaa 157 grammaa. Näillä eväin se sijoittuu GS6 edge -mallien väliin, ollen tosin kumpaakin paksumpi ja painavampi.

gs7ensituntumat_9

Galaxy S7 edgen näyttö on siis kooltaan 5,5 tuumaa ja sen pitkät reunat kaartuvat kohti laitten kylkiä. Muilta ominaisuuksiltaan se vastaa pienemmän sisarmallin näyttöä. Paneeli perustuu Super AMOLED -tekniikkaan ja sen tarkkuus on 1440 x 2560 pikseliä, joka takaa erinomaisen pikselitiheyden (534 PPI). Kuvanlaadusta emme halua tehdä vielä tarkempia analyysejä, mutta yleisesti ottaen näytön kuva näytti erittäin hyvältä. Hieman viistosta katseltuna näytön kaarevilla reuna-alueilla oli havaittavissa aiemmista edge-malleista tuttua sinertymistä.

gs7ensituntumat_10

Yleiseltä toiminto- ja komponenttiasettelultaan Galaxy S7 edge noudattaa sisarmalliaan sekä edeltäjämallejaan. Näytön alapuolella on sormenjälkitunnistimella varustettu fyysinen kotinäppäin, joka on muuttunut hitusen kulmikkaammaksi. Yläpäädyssä sijaitsee puolestaan nano-SIM- ja micro-SD-korttipaikat sisältävä kelkka. Samsungille tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden erilliset säätöpainikkeet sijaitsevat vasemmassa kyljessä ja lukitus-/virtapainike yksinään oikeassa kyljessä. Lataaminen tapahtuu alapäätyyn sijoitetun pikalatausta tukevan micro-USB-liitännän (tai langattoman laturin) avulla. Etukamera on sama kuin perus-GS7:ssä.

gs7ensituntumat_11

GS7 edgen takakuori on perus-GS7:n tapaan lasia ja pitkiltä sivuiltaan kevyesti kaartuva, joka parantaa puhelimen käyttömukavuutta. Kaarevuus on suurempaa kuin GS6 edge -malleissa. Myös valkoisen värivaihtoehdon takakuoressa on helmiäismäinen syvyysefekti. Kameraa koskevat samat uudistukset kuin GS7:ssä ja se on myös aiempaa vähemmän ulkoneva.

Kiinteärakenteisen takakuoren alla piilottelee melko kookas 3600 mAh akku, joka on merkittävä parannus edellisen sukupolven versioon nähden. GS6 edge+ -mallin akku on sekin selvästi pienempi (3000 mAh). Muilta rautaominasuuksiltaan GS7 edge mukailee sisarmalliaan.

gs7ensituntumat_screenshot1

Galaxy S7 ovat varustettuna TouchWiz-käyttöliittymän uusimmalla versiolla sekä Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmällä, jotka tulevat lähiaikoina päivityksenä myös viime vuoden Galaxy S6 -malleille. Käyttöliittymän ulkoasua on uudistettu kevyesti ja se vaikutti ensi näkemältä varsin selkeältä. Yhtenä uutena ominaisuutena on mahdollisuus kytkeä sovellusvalikko pois käytöstä, jolloin sovelluskuvakkeet sijoittuvat kotinäkymän välilehdille iPhonen ja Huawein puhelimien tapaan.

gs7ensituntumat_screenshot2 gs7ensituntumat_screenshot3 gs7ensituntumat_screenshot4 gs7ensituntumat_screenshot4_2

GS7 edgestä löytyy uudistettu Edge UX -ominaisuus, joka koostuu näytön kaarevasta reunasta esiin pyyhkäistävästä erilaisia ominaisuuksia sisältävästä valikosta. Valikosta löytyy nyt aiempaa enemmän muokattavaa sisältöä sekä omat välilehdet sovelluspikakuvakkeille, käyttäjän suosikkipikatoiminnoille, suosikkiyhteystiedoille, pikatyökaluille sekä kolmansien osapuolien julkaisemille toiminnoille, kuten uutisille ja urheilutuloksille.

gs7ensituntumat_screenshot5 gs7ensituntumat_screenshot6 gs7ensituntumat_screenshot6_2

Molemmista GS7-malleista löytyvä maininnan arvoinen uusi ominaisuus on Game Launcher -valikko, jossa kaikki puhelimeen asennetut pelit automaattisesti näkyvät. Valikko tarjoaa useita pelaamiseen liittyviä ja sitä helpottavia erikoistoimintoja. Käyttäjä voi mm. estää ilmoitukset pelaamisen aikana sekä asettaa virransäästötilan pelaamisen ajaksi, joka rajoittaa mm. näytön päivitysnopeutta sekä tarkkuutta säästäen samalla akkua. Lisäksi pelinäkymään on tarjolla Game Tools -valikko, joka mahdollistaa paluu- ja moniajopainikkeiden lukitsemisen, pelin hetkellisen pienentämisen taustalle pysäyttämättä sitä sekä pelikuvakaappausten ja pelivideoiden tallentamisen. Ominaisuudet vaikuttivat lyhyen testin perusteella toimivilta ja näppäriltä apuvälineiltä paljon puhelimella pelaaville.

gs7ensituntumat_screenshot7

Toinen molempia GS7-malleja koskeva uusi ominaisuus on Always-On Display -toiminto, joka on tuttu ominaisuus Nokian puhelimista jo vuosien takaa. Ominaisuus hyödyntää näytön AMOLED-tekniikkaa ja mahdollisuutta kytkeä päälle yksittäisiä pikseleitä virrankulutuksen pysyessä pienenä. Käytännössä GS7-mallit pystyvät näyttämään kellon tai kalenterin näytön ollessa sammuksissa. Valmistajan mukaan ominaisuuden käyttö kuluttaa akkua ”vain” noin prosentin tunnissa, joka kuulosti allekirjoittaneen korvaan äkkiseltään melko paljolta.

 

Ensituntumien yhteenveto

Suurin osa tehdyistä muutoksista ja uudistuksista ovat juuri niitä, mitä käyttäjät jäivät kaipaamaan Galaxy S6 -malleilta

Lyhyiden ensituntumien perusteella Samsungin tämän vuoden huippumallit vaikuttavat erittäin tasapainoisilta kokonaisuuksilta, joista on hankala keksiä suurempaa negatiivista sanottavaa. Galaxy S7 -malleja näprätessä pisti paikoin hieman hymyilyttämään, sillä suurin osa tehdyistä muutoksista ja uudistuksista ovat juuri niitä, mitä käyttäjät jäivät kaipaamaan Galaxy S6 -malleilta. Toisin sanoen Galaxy S7:t ovat ensivaikutelman pohjalta sellaisia, joita jo viime vuoden mallien olisi pitänyt olla. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan varsinaisia testikappaleita, sillä näkemämme myötä jäi sellainen kutina, että toimituksen kunniamaininnalle saattaa tulla vielä käyttöä. Näillä näkymin TaskuMuro saa Galaxy S7 -testikappaleet käsiinsä maaliskuun aikana ja kattava testiartikkeli on luvassa maaliskuun lopulla tai huhtikuun alkupuolella.