Uusimmat

Ensituntumat: Sony Xperia 1 -puhelin – Persoonallisella otteella mukaan huippupuhelimien kärkikisaan

31.05.2019 10:00 Kai Taipale

On selvää, että nykypäivän lippulaivapuhelin vaatii liudan huippuluokan ominaisuuksia, joissa kompromisseja ei sallita. Erityisesti näytölle, suorittimelle sekä kameralle vaatimukset alkavat olla erittäin kovat. Persoonallisuuttakin voisi löytyä sopivasti. Juuri näihin vaatimuksiin Sonyn Xperia 1 -huippumalli pyrkii vastamaan. Muropaketti otti tuntumaa malliin tuoreeltaan.

Sony julkaisi uusimman lippulaivapuhelimensa tiedot jo Barcelonan MWC-tapahtumassa helmikuussa. Tuolloin laite ei kuitenkaan ollut vielä käytettävissä tai edes kunnolla tutustuttavissa. Uuden 949 euroa maksavan Xperia 1 -mallin ennakkomyynti jo käynnissä, joten Muropaketti kävi ottamassa ensituntumat laitteeseen sen Euroopan julkaisun yhteydessä Venetsiassa.

Sonyn kaltaiselta viihdejätiltä voi vaatia vähintään vastaavaa tasoa kuin muilta vakiintuneilta ja menestyneiltä puhelinvalmistajilta. Ehkä tästä syystä Sonyn viime vuosien menestys on puhelimissa ollut hieman nihkeää. Sony ei ole aina kyennyt tuomaan lippulaivoihinsa aivan uusimpia ominaisuuksia. Pitkään käytössä ollut hieman kulmikas muotoilu ei sekään ole ollut kaikkien mieleen.

Viimeisimpien mallien kanssa Sony tuntuu kuitenkin löytäneen uuden vaihteen.

Jo aiemmin esitelty ja Muropaketissakin testattu Sony Xperia 10 toi mukanaan 21:9-kuvasuhteen näytön. Nyt sama kuvasuhde löytyy myös Xperia 1 -huippumallista. Eikä kyseessä olekaan mikään tahansa ruutu, vaan 4K-tarkkuuteen ja HDR-laajasävytoistoon kykenevä huippuluokan näyttö. Sony Xperia 1:n näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa. Se jää siis kokonsa puolesta hieman jälkeen esimerkiksi OnePlus 7 Pro -mallille, mutta on hitusen isokokoisempi kuin Samsung Galaxy S10+ -mallissa.

Puhelimessa on siis järkyttävän paljon pikseleitä, selvästi enemmän mitä ihmissilmä pystyy enää laitteen katseluetäisyydeltä erottamaan. Pelkät pikselit eivät kuitenkaan takaa huippuluokan kuvaa, mutta Sonyn kokemus televisioista on valttia myös kuvankäsittelyssä.

Näyttö on ensivaikutelmien perusteella juuri sellainen kuin OLED-tekniikalta, ja Sonyn kuvankäsittelyltä voi odottaa. Siinä riittää kirkkautta HDR-materiaalin ongelmattomaan toistamiseen. Väritoisto on runsas, mutta ei luonnottoman liioitteleva.

Dynamiikka ja kontrasti ovat kerrassaan mahtavia.

Näytön Cinemawide eli 21:9-kuvasuhde arveluttaa hieman. Iso osa suoratoistopalveluihin tuotetusta uudesta materiaalista tarjotaan televisioista tutummalla 16:9-kuvasuhteella. Elokuvia, mutta myös sarjoja on toki tarjolla kohtuullisen runsaasti myös leffateattereista tutulla 21:9-suhteella. Jälkimmäisten kanssa ei mustista palkeista tarvitse kärsiä, ja näyttö pääsee täyteen loistoonsa.

Viihdekäytössä ruudun kuvasuhdehyöty riippuu siis myös omista mieltymyksistä. Ruutu on myös jaettavissa 21:9-moni-ikkunatilan myötä, jolloin siihen sopii näppärästi vaikka toistumaan video alle ja isompi some-ikkuna ylle.

Kuvatiloissa on valittavissa erityinen Luontitila-valinta, jolla saa käyttöön sopivalla materiaalilla BT.2020-väriavaruuden ja HDR-värit 10-bittisinä. Sen myötä näytön sävyt ovat poikkeuksellisen luontevat, ilman kylmyyttä tai mitään räikeyttä. Cinealtan kanssa yhteistyössä kehitetty tila pyrkiikin toistamaan kuvan mahdollisimman sellaisena, kun se on alun perin tavoiteltu.

Kuvasuhde antaa puhelimelle myös toisen valtin. Muoto poikkeaa selvästi totutuista lippulaivamalleista, sillä malli on tavanomaista kapeampi. Siitä on erittäin helppo ottaa tukeva ote, vaikka kämmen ei olisi erityisen iso.

Pitkulaisen puhelimen ylälaitaan ei kuitenkaan ole helppo yltää, joten ilmoitukset ja asetusvalikon saa auki pyyhkäisemällä ylhäältä alas missä tahansa kohtaa ruutua. Vastaavasti sovellusvalikko aukeaa päinvastaiseen suuntaan hoidetulla pyyhkäisyllä – kätevää ja nopeaa.

Sony Xperia on saanut täyden päivityksen myös kamerapuolelle.

Ensimmäistä kertaa tarjolla on kolmoiskamera, joka tarjoaa kolme eri polttoväliä eli kinovastaavat 16, 26 ja 52 millimetriä – siis laajakulmasta kevyeen zoomiin. Näiden väliltä on zoomikertoimia valittavissa, mutta silloin kyseessä on optisen ja digizoomin yhdistelmä. Testilaitteessa polttovälin vaihtaminen laajakulmalle, ja pois siltä, tuntui kestävän hieman totuttua pidempään.

Kaikkien kameroiden kennojen tarkkuus on sama eli 12 megapikseliä. Tämä on nykyisten huimien, yli 40 megapikselin kameroiden joukossa silti täysin kelvollinen ratkaisu. Harvassa puhelimessa optiikan laatu riittää tarjoamaan todellista etua lisämegapikseleistä. Kennossa on isokokoiset, 1,4 mikrometrin pikselit, ja pääkameran aukkoarvokin on riittävä f1.6. Kuvaamiseen totisemmin suhtautuvat arvostavat Raw-kuvien tallennusmahdollisuutta.

Sony Xperia 1 tarjoaa kuvaajan käyttöön nyt myös ensimmäistä automaattisen tarkennuksen silmään (Eye AF). Tämän mahdollistaa BIONZ X -mobiilikuvasuoritin, joka on peruja valmistajan kamerapuolelta. Osaaminen näkyy, sillä suuri osa kuvista, joissa ihminen oli pääosassa, tarkennus oli vähintäänkin kasvojen tasolla eli onnistunut. Tarkennus osui hyvin myös liikkuvaan kohteeseen.

Myös kameralla otettujen kuvien värimaailma on hyvin luonnollinen, Sony ei ole lähtenyt tavoittelemaan mitään erityisen some-ystävällistä ilmettä, vaan pitäytyy mahdollisimman luonnonmukaisessa värimaailmassa. Tämä on miellyttävä nähdä, tosin joillekin käyttäjille tämä voi olla jo liiankin laimeaa.

Kuvien onnistumisessa automatiikalla oli kuitenkin pientä hakemista, sillä esimerkiksi luontevissa tilanteissa HDR-kuville, saattoi kuvissa jäädä tummat tukkoon tai erityisesti kirkkaat palaa puhki.

Videokuvauksessa ilahduttaa ensituntumien perusteellakin tehokkaalta vaikuttava vakaaja, joka on toteutettu sähköisen ja optisen vakaajan yhdistelmänä. Sonyn erikoisuus on mahdollisuus kuvata videoita myös 21:9-kuvasuhteella, mutta tuolloin käyttöön pitää ottaa ”Cinema Pro” -sovellus. Samalla tosin käytöstä tippuvat vakaajat, ja käyttäminen vaatii muutenkin perehtyneisyyttä jo tyylin ja vaikka suljinajan valinnasta lähtien. Osaavissa käsissä lopputuloksena voi olla hyvinkin elokuvamaista jälkeä. Pikaisiin videojakoihin sovellus ei projektiluontoisuutensa puolesta niinkään sovellu.

Peruskamerasovellus osaa tallentaa sekin videota 4K-tarkkuudella ja HDR-laajasävytoistolla. Tämä onnistuu niin 24 kuin 30 kuvaa sekunnissa tahtiin, mutta kilpailijoihin ilmestynyt 60 FPS jää saavuttamatta.

Samalla sisuskalut ovat päivittyneet nykypäivän huippuluokkaan. Snapdragon 855 -mobiilisuoritin on jo ehtinyt todistaa pätevyytensä. Grafiikasta on vastaamassa Adreno 640.

Muistia on juuri ja juuri riittävät kuusi gigatavua. Kilpailijat ovat tuon lukeman jo tuplanneet, mutta käytännön merkitys ei vielä tänä päivänä ole suuren suuri. Tallennustilaa on tarjolla 128 gigatavua, mutta sitä voi kasvattaa microSD-muistikortilla aina 512 gigatavuun asti.

Nämä eväät tekevät Sonysta tehokkaan ja monikäyttöisen nykypuhelimen. Se soveltuu helposti myös pelikäyttöön, jota varten on käytettävissä erillinen käyttötila.

Sonyn uutuus on olemukseltaan selkeästi lippulaivaluokkaan kuuluva malli. Aiempina vuosina valmistajalta nähty putkimaisuus ja kulmikkuus ovat tiessään, ja puhelin on litteä ja reunoiltaan passelisti pyöristetty. Kiillotettu metallikehys yhdistää lasipinnat sulavasti ilman turhia saumoja tai koloja. Laite on kaikin puolin erittäin tukevan oloinen, kuten sopii odottaa.

Näyttöreikää tai -lovea ei ole, joten näytön yläpuolella tilaa niin etukameralle kuin kuulokkeelle. Kaistale on kuitenkin siedettävän kapea, samoin kuin näytönalapuolinen vastaava. Muotoilu on siis tasapainossa.

Testilaitteen harmaa väri voi tuntua nykyisessä väri-iloittelussa hieman valjulta, mutta tarjolla ovat myös tavanomaisemmat valkoinen ja musta. Harmaan sävyssä on tuttuutta esimerkiksi automaailmasta. Siinä ei myöskään sormenjäljen loista monen muun kiiltäväpintaisen puhelimen tapaan. Lasinen etu- ja takapinta ovat kummatkin Gorilla Glass 6 -versiota.

Sony Xperia 1 on moderni myös IP68-luokituksen osalta, mutta esimerkiksi langaton lataus puuttuu ominaisuuksista. Lohtua ostajat saavat kuitenkin myyntipakkaukseen kuuluvasta 18-wattisesta PD-pikalatauslaitteesta.

Käyttöjärjestelmä perustuu Android 9.0 Pie -versioon, jota ei rankasti ole liian muokattu. Sonylle tuttuun tapaan käytössä on kuitenkin Side Sense. Sivujen napauttamisella tai liu’uttamalla käynnistyvä toiminto tarjoaa Sonyn oman tavan käynnistää usein tarvittuja sovelluksia.

Valitettavasti moderni ja nopeasti yleistyvä, lähinnä pyyhkäisyihin perustuva navigointi puuttuu.

Sormenjälkilukija on sijoitettu laitteen oikeaan kylkeen. Sijainti jakaa selvästi mielipiteitä, monet pitävät sitä hyvinkin toimivana paikkana. Omiin käyttötottumuksiin sijainti takana tai modernimmin näytön alla toimivat paremmin. Tosin on myönnettävä sivulukijan toimivan nopeammin ja luotettavammin kuin lasin alle sijoitetut tekevät.

Vain 8,2 millimetriä paksun puhelimen reuna on kuitenkin kapea, joten myös sormenjälkilukijaan joutuu ajoittain hieman asettelemaan sormea lukituksen vapautumiseksi.

Akku on kooltaan 3330 milliampeerituntia, joka on hieman niukan puolella tarkalle ja isolle näytölle. Päiväkäyttöön se silti riittänee.

Sony Xperia 1 on raikas tuulahdus nykyisten huippupuhelimien maailmassa. Se on rohkeasti lähtenyt tuomaan omaa muotoa, mutta pyrkinyt monessa asiassa hillittyihin ratkaisuihin. Kokonaisuus on ensituntumien perusteella oikein käteen istuva, näyttö miellyttää silmää ja kamerassa on tarvittavaa monipuolisuutta ja uusia ominaisuuksia. Koossa on siis sopiva yhdistelmä, joka ei yhtään häpeä kilpailussa Samsungin, Huawein tai OnePlusin huippumallien kanssa.

Sonyn puhelimen ennakkotilaajille on luvassa varsin mainio etu, nimittäin huippuluokan langattomat Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet vain 50 euron lisähinnalla. Puhelimen varsinainen myynti ja toimitukset alkavat hyvin pian eli jo 3. päivä kesäkuuta.

Sony Xperia 1:n tekniset tiedot

  • Hinta: 949 €
  • Näyttö: 6,5″ (HDR OLED, 21:9-kuvasuhde, 4K, 643 PPI)
  • Suoritin, GPU: Snapdragon 855 (8-ydin), Adreno 640
  • Muisti: 6 Gt + 128 Gt (Laajennettavissa enintään 512 Gt microSD-muistikortilla)
  • Takakamerat: 3 x 12 Megapikseliä, polttovälit 16 / 26 / 52 mm. f2.4 / f1.6 / f2.4
  • Etukamera: 8 megapikseliä, f2.0
  • Yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 5.0, USB 3.1 Type-C, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO.
  • Akku: 3330 mAh (PD 3.0 -pikalataus)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
  • Mitat, paino: 167 x 72 x 8,2 mm, 178 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat