Uusimmat

Google Nexus 7 & Android 4.1 Jelly Bean

25.08.2012 02:18 Juha Kokkonen

Uuden Android-version yhteydessä julkaistavat Googlelle brändätyt älypuhelinmallit ovat olleet mukana kuvioissa alusta alkaen, mutta kesäkuun lopulla 4.1 Jelly Bean -version yhteydessä Google esittelemä Nexus 7 -taulutietokone on ensimmäinen laatuaan. Samalla se sivuutti myös älypuhelimen, sillä erillistä älypuhelinmallia ei Jelly Beanin yhteydessä esitelty.

Samalla Google pyrkii tuomaan taulutietokoneita lähemmäksi tavallisia kuluttajia sijoittamalla Nexus 7:n houkuttelevaan hintaluokkaan, sillä laite on hinnoiteltu Yhdysvalloissa 199-249 dollariin. Nexus 7 saapui heinäkuussa kauppoihin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Iso-Britanniassa, kun taasen Suomessa joudutaan olemaan vielä toistaiseksi odottavalla kannalla. Laitteen julkaisusta on pian kaksi kuukautta, joten odottavan aika on saattanut jo käydä pitkäksi.

TaskuMuron ei onneksi tarvinnut odottaa laitteen virallista saapumista Suomen markkinoille, vaan saimme nopealle viikon testijaksolle maahantuojan ainoan testikappaleen. Nopea aikataulu aiheutti tiettyjä rajoituksia artikkelin suhteen, mutta tunsimme siitä huolimatta päässeemme kiinni Nexus 7:n ytimeen.

Tässä artikkelissa tutustumme Nexus 7:ään sekä kaupallisena laitteena että julkaisualustana. Luonnollisesti tutustumme myös uuteen Android 4.1 Jelly Bean -versioon sekä sen mukanaan tuomiin uudistuksiin. Nexus 7 ei ole vielä artikkelin julkaisuhetkellä myynnissä Suomessa, mutta sen odotetaan saapuvan kauppoihin lokakuun aikana. Suositushinta tulee olemaan 16 gigatavun mallille 269-299 euroa ja edullisempaa kahdeksan gigatavun mallia ei näillä näkymin tule kauppoihin myyntiin.

 

Nexus 7: Pakkaus, tekniset ominaisuudet & ulkoista tutkiskelua

Google Nexus 7 toimitetaan tummansävyisessä pahvirasiassa, jonka kannessa on värikäs otos laitteen näytöstä. Pakkaus koostuu kahdesta osasta – pahvisesta kuoresta sekä sisällä olevasta mustasta laatikosta. Ulkokuoren tiukka sovitus on saanut runsaasti huomiota mediassa, joten kiinnitimme asiaan erityistä huomiota pakkausta avattaessa. Ulkokuori osoittautui toden totta poikkeuksellisen tiukaksi, mutta oikealla tekniikalla sen irrottaminen ei kuitenkaan vienyt paria sekuntia kauempaa.

Itse taulutietokoneen ohella pakkauksen sisältä löytyy micro-USB-datakaapeli, verkkosovitin irrotettavalla pistokepäällä, pikaopas sekä takuuehdot. Pakkauksen sisällä on toisin sanoen paljon tyhjää tilaa.

Ensivaikutelmaltaan Google Nexus 7 on taulutietokoneeksi kompakti ja ulkonäöllisesti geneerinen laite. Etupuolelta on turha koittaa etsiä muotoilullisia yksityiskohtia, sillä koko etupuoli on lasin peitossa ja reunat ovat tasaisen mustaa aluetta ilman painikkeita tai logoja. Etupuolella huomiota herättävät lähinnä leveähköt kaistaleet näytön ylä- ja alapuolella. Ne helpottavat laitteen käsittelyä, mutta samalla kasvattavat ulkomittoja. Kulmien ja takareunojen muotoilu on pyöristettyä, joten laite istuu mukavasti kädessä. Nexus 7:n rakenne tuntuu tukevalta, vaikkakaan se ei välitä käyttäjälle suoranaista premium-tunnetta.

Google mainostaa Nexus 7:ää kevyeksi ja ohueksi, eikä sitä käy suoraan kieltäminen. Laitteen ulkomitat ovat 198,5 x 120 x 10,45 mm ja paino 340 grammaa, joten melko näppärästi mukana kulkevasta kapineesta on kyse. Suoranaisesti ohuelta Nexus 7 ei kuitenkaan tunnu, vaikka paksuutta onkin vain runsas sentti.

Etupuolta peittää Corningin valmistama suojalasi, jonka alla majailee LED-valaistu seitsemän tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö. Näytön tarkkuus on 1280×800 pikseliä, joka tarkoittaa 216 DPI:n pikselitiheyttä, ja siinä käytetään RGB-alipikseliasettelua. Näytön tarkkuudessa tai värintoistossa ei ole valittamisen varaa, mutta sen heikkoutena vaatimaton kirkkaus. Kun tähän yhdistetään poikkeuksellisen heijastava suojalasi, ei näytöstä saa hyvin valaistuissa olosuhteissa kaikkea irti ja aurinkoisessa ulkotilassa sen luettavuus on todella heikko.

Kulkupuolesta pitää huolen NVIDIA Tegra 3 -järjestelmäpiiri, joka pitää sisällään neljä 40 nm viivanleveydellä valmistettua 1,3 GHz Cortex-A9-prosessoriydintä sekä 12-ytimisen ULP GeForce GPU:n. RAM-muistia on yksi gigatavu ja sisäistä tallennustilaa mallista riippuen kahdeksan tai 16 gigatavua. Muistikorttipaikkaa laitteesta ei löydy. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat 802.11 b/g/n WLAN, Bluetooth, GPS, NFC, microUSB-liitäntä, 1,2 megapikselin videopuhelukamera, mikrofoni, kiihtyvyysanturi, kompassi ja gyroskooppi. Valokuvaukseen soveltuvaa kameraa tai matkapuhelinverkko-ominaisuuksia laitteesta ei löydy.

Virtansa laite saa 4325 mAh (16 Wh) Li-ion-akusta, jolla luvataan yhdellä latauksella 9 tuntia HD-videotoistoa, 10 tuntia webbiselausta, 10 tuntia e-kirjojen lukuaikaa tai 300 tuntia valmiusaikaa. Markkinoiden ensimmäisenä laitteena Nexus 7:stä löytyy Android 4.1 Jelly Bean -käyttöjärjestelmä.

Koko Nexus 7:n etupuoli on mustareunaisen lasilevyn peitossa. Näytön alapuolella on reilu kaistale tyhjää reunusta, sillä toimintopainikkeet ovat toteutettu ohjelmistopohjaisesti näytön alareunaan Android Ice Cream Sandwichissä lanseerattuun tapaan. Mielenkiintoisesti Nexus 7:n käyttöliittymä toimii kotinäkymässä vain pystyasennossa, eikä siis käänny monissa taulutietokoneissa käytettyyn vaakatilaan.

Näytön yläpuolelta löytyy myös reilu reunakaistale, jonka keskellä on laitteen 1,2 megapikselin videopuhelukamera sekä valoisuuden tunnistin, jonka avulla näytön kirkkaus säätyy automaattisesti. Videopuhelukamera pystyy kuvaamaan 720p tasoista videokuvaa, mutta laitteeseen ei ole asennettuna kamerasovellusta, jolla etukameraa pystyisi hyödyntämään valo- tai videokuvaustarkoituksiin.

Nexus 7:n takakuoren reunat on pyöristetty loivasti ja koko takakuoren pinta on kumimaista materiaalia, joka on täynnä pieniä kuoppia. Takakuoren muotoilu ja materiaali tekevät laitteesta erittäin mukavan ja pitävän kädessä pidettävän. Takakuori eri ole tarkoitettu käyttäjän irrotettavaksi, vaikkakin se on kiinni vain muovikynsillä, joten se irtoaa helpohkosti sopivilla työkaluilla.

Takakuori on umpinainen lukuun ottamatta alareunan pitkänmallista kaiutinaukkoa. Yläosaa koristaa kookas ”Nexus”-teksti ja alaosaa pieni Asuksen logo. Tämä siitä syystä, että Asus valmistaa Nexus 7:n Googlelle. Hieman erikoista kuitenkin on, että takakuoressa ei ole laisinkaan Googlen logoa.

Laitteen alapäädyssä on kaksi liitäntää – 3,5 mm ääniliitäntä sekä microUSB-liitäntä, johon on mahdollista kytkeä sopivalla adapterilla myös hiiri tai näppäimistö. Ainoat fyysiset näppäimet löytyvät oikean kyljen yläosasta. Ylimpänä sijaitsee virta/lukitusnäppäin ja heti sen alapuolella äänenvoimakkuuden säätöpainike. Näppäinten pinta on kumimainen ja tuntuma lyhyt ja terävä, mutta näppäimet saisivat olla hieman kauempana toisistaan.

 

Rinnatusten iPadin kanssa

Applen iPad on toistaiseksi taulutietokonemarkkinoiden ylivoimainen ykkönen, joten on luonnollista verrata Googlen vaihtoehtoa sen rinnalla. Tämä siitäkin huolimatta, että Nexus 7 maksaa vain noin puolet edullisimman kolmannen sukupolven iPad-version hinnasta ja on kooltaan selvästi pienempi.

Rinnatusten vertailtuna Nexus 7 vaikuttaa pieneltä ja hieman pullealta, kun taasen iPad suurelta ja ohuelta. iPadin peittämiseen tarvitaan lähes kaksi Nexus 7:ää. Numerot pettävät, sillä kokoeroa on selvästi enemmän kuin tuumakoot antavat ymmärtää. Nexus 7:n pienestä koosta on iPadiin nähden hyötyä ja haittaa. Kysyessäni ihmisiltä monet olisivat valinneet juuri Nexuksen näppärämmän kokonsa ansiosta, mutta siitä huolimatta esimerkiksi nettiselaus on aavistuksen mukavampaa suuremmalta näytöltä.

 

Android 4.1 Jelly Bean

4.0 Ice Cream Sandwich oli merkittävä evoluutioaskel Androidin kehityskaaressa, joten ymmärrettävästi kesäkuun lopulla julkaistu 4.1 Jelly Bean ei tarjoa aivan yhtä suurta määrää ja suuria uudistuksia. Käymme tässä kappaleessa läpi Jelly Beanin tärkeimpiä uudistuksia. Nexus 7:n rautatason rajoituksista (kameran ja matkapuhelinyhteyksien puuttuminen) johtuen kaikkia päivityksiä ei voida vielä esitellä ja ne päivitetään artikkeliin, kunhan Jelly Bean tulee saataville Galaxy Nexus -puhelimelle Suomessa. Tarkan listauksen Jelly Beanin uudistuksista voi lukea täältä.

Nexus 7:n kotinäkymä vaikuttaa myös ICS-käyttäjän silmään varsin tutulta. Älypuhelimista poiketen näytön alareunassa on valikkokuvakkeen ohella neljän sijaan kuusi pikakuvaketta, jotka ovat käyttäjän kustomoitavissa. Googlen hakupalkki on edelleen kiinteänä näytön yläreunassa, joka ei taulutietokoneessa ole niin suuri haitta, koska suuremmalle näytölle mahtuu enemmän tavaraa.

Käyttöliittymä itsessään ei ole kokenut suuria muutoksia, mutta Google kehuu sen sulavuudessa tapahtuneen merkittäviä parannuksia. Google kutsuu tätä ”Project Butteriksi” ja käyttöliittymän päivitysnopeuden pitäisi pysyä tasaisesti 60 FPS:n tuntumassa. Siirtymät ja animoinnit tapahtuvat entistä sujuvammin ja käyttöliittymä reagoi nopeammin käyttäjän käskyihin. Myös suorituskykyä sekä virrankulutusta on optimoitu ja käyttöjärjestelmä osaa kiihdyttää prosessorin käyttöä käyttäjän koskiessa näyttöön. Google demoaa uudistusta YouTubessa julkaistulla videolla, jossa ICS:n ja Jelly Beanin nopeuseroja kuvataan korkeanopeuskameralla.

Kotinäkymien muokkausta on uudistettu Jelly Beanissa. Uusia kuvakkeita ja widgettejä lisättäessä näkymän muu sisältö mukautuu antaen tilaa uudelle objektille. Liian isot widgetit mukauttavat kokonsa automaattisesti käytössä olevan tilan mukaan. Ylimääräiset objektit voi poistaa pyyhkäisemällä ne ruudun reunan ulkopuolelle.

Tilarivin pudotusvalikko on Jelly Beanissa entistä monipuolisempi. Käyttäjä voi nyt suorittaa toimenpiteitä suoraan pudotusvalikon ilmoituksista. Samasta sovelluksesta peräisin olevan ilmoitukset ryhmittyvät keskenään ja ilmoituksiin mahtuu nyt entistä enemmän sisältöä sekä suurempia kuvia. Ilmoitusten sisältöä voi kutistaa tai laajentaa nipistämällä. Halutun sovelluksen ilmoitukset on mahdollista kytkeä pois päältä pudotusvalikon kautta. Taulutietokoneissa valikossa näkyy ruudun automaattikäännön lukituspainike ja WiFi-only-laitteissa valikon alareunassa näkyy käytössä olevan verkon SSID.

Jelly Beanin näppäimistöstä on tehty entistä älykkäämpi. Tekstinsyötön sanakirja on laajempi sekä tarkempi ja se mukautuu ajan myötä käyttäjän mukaan. Mukautumisen myötä se kykenee myös arvaamaan sanoja ennen kuin niitä aletaan kirjoittaa. Tekstin sanelu on mahdollista nyt myös ilman verkkoyhteyttä.

Nexus 7:n vakioselaimena on Google Chrome, joka perustuu Chromen työpöytäversioon. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja muistuttaa pitkälti työpöytäselaimia yläreunaan sijoitettuine välilehtineen. Välilehtien välillä voi liikkua pyyhkäisemällä näyttöä reunalta sivusuunnassa. Kun selaimeen avataan uusi välilehti, tarjoaa se pikalinkit useimmin vierailluille sivuille, kirjanmerkkeihin sekä muilla laitteilla auki oleviin sivuihin. Android 4.1:n myötä yksi merkittävä ominaisuus on kuitenkin poissa. Adoben Flash nimittäin ei ole enää tuettuna, vaan käyttäjän on tyydyttävä HTML5-sisältöön.

Yksi tärkeimmistä Jelly Beanin uusista ominaisuuksista on Google Now, jonka perimmäisenä ajatuksena on tarjota käyttäjälle oikeaa informaatiota oikeaan aikaan. Google Now avautuu pitämällä kotipainiketta pohjassa ja liu’uttamalla sormea ylöspäin. Sovellus oppii seuraamalla käyttäjän tapoja ja alkaa hiljalleen tarjota käyttäjälle informaatiokortteja eri aihepiireihin liittyen. Kortteja on kahdeksaa eri tyyppiä (sää, liikenne, joukkoliikenne, paikat, lennot, urheilu, valuutta ja käännökset) ja tärkeistä korteista tulee ilmoitus tilariville.

Google Now voi esimerkiksi ilmoittaa ruuhkista kun käyttäjä lähtee töistä, tai kertoa tuloksista, kun käyttäjän lempiurheilujoukkueella on peli käynnissä. Kaikki ominaisuudet eivät toimi toistaiseksi Suomessa ja lyhyellä viikon testijaksolla sekä taulutietokoneelle tyypillisellä käytöllä sovelluksen toiminnasta ei ehtinyt saada vielä kunnon kuvaa.

Jelly Beanin Google-hakuominaisuuksia on parannettu ja se hyödyntää nyt Googlen Knowledge Graph -tietokantaa monipuolisempien hakutulosten antamiseksi. Testikappaleella haku tosin osasi jostain syystä antaa tuloksia vain perinteisessä nettilinkkimuodossa. Google-haun uudistettu puheentunnistus toimii nyt entistä sulavammin ja ymmärtää myös käyttäjän lausumia kysymyksiä. Googlen puheentunnistus ymmärtää nykyään myös suomea ja tuntuisi toimivan varsin hyvin myös kotimaisella kielellä.

Jelly Beanin kalenterisovelluksesta on hiottu entistä sulavatoimisempi ja Nexus 7:llä näkymä on jaettu kahteen osaan. Yläosassa on näkyvissä päivä- tai viikkonäkymä samaan aikaan, kun alaosassa näkyy kuukausinäkymä sekä näytettävät kalenterit. Kalenteriin on tehty lisäksi lukuisia pienempiä parannuksia.

Myös yhteystiedot-sovellus tarjoaa Nexus 7:llä optimoidun näkymän, joka näyttää yhteystiedot vasemmalla ja tarkemmat henkilötiedot oikealla puolella ruutua. Sovellus tukee nyt korkearesoluutioisia kuvia (720×720) ja ne synkronoituvat myös Google tilin varmuuskopioihin. Lisäksi yhteystietojen yhdistämisalgoritmia on parannettu ja tuplatietojen tunnistaminen on tehostunut.

 

Käyttökokemuset ja huomiot

Suurikokoisiin älypuhelimiin ja kymmentuumaisiin taulutietokoneisiin tottuneelle seitsentuumainen Nexus 7 on hieman hullunkurisen kokoinen. Kymmentuumaisiin verrattuna se on hellyttävän pienikokoinen, mutta älypuhelimiin verrattuna ylisuuriin mittoihin paisunut tapaus. Pienemmän kokonsa vuoksi Nexus 7:ää pitelee helposti kädessä eri tavalla, kuin esimerkiksi iPadia. Nexusta voi pidellä kämmenellä pystyasennossa hieman älypuhelimen tyyliin ja näppäillä näyttöä toisella kädellä. Pystyasennossa käyttämiseen houkuttelee myös käyttöliittymä, joka ei kotinäkymässä käänny lainkaan vaaka-asentoon. Sovelluksissa näytön automaattinen kierto kuitenkin toimii normaaliin tapaan.

Android 4.1 toimii Nexus 7:lla erittäin sulavasti ja nopeasti. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että käyttöjärjestelmän toiminnassa ei ole merkittävää eroa Ice Cream Sandwichillä varustettuun Galaxy Nexukseen, joka sekin toimii erittäin sulavasti. Ohjelmistopuolen optimointien ohella myös NVIDIAn Tegra 3 tarjoaa varsin mukavaa suorituskykyä, vaikka sen kyvyt eivät enää olekaan aivan markkinoiden neliydinpiirien huippua. TaskuMuron testeissä Nexus 7 saavutti suunnilleen samoja tuloksia, kuin samalla järjestelmäpiirillä varustettu HTC One X -älypuhelin.

Lyhyellä testijaksolla emme ehtineet tutustua laitteen akunkestoon kovinkaan kattavasti, mutta saamiemme kokemusten perusteella akku ei kestänyt aivan valmistajan lupausten veroisesti, vaikka suoranaista valittamista ei akunkestosta löydykään.

 

Yhteenveto

Google Nexus 7:lla on täydet mahdollisuudet tulla suosituksi, mutta sitäkin suurempi merkitys sillä on toimia suunnannäyttäjänä edullisille ja suorituskykyisille taulutietokoneille. Nexus 7 tarjoaa kompaktin ja suorituskykyisen paketin maltilliseen hintaan, joka on omiaan houkuttelemaan uusia käyttäjiä taulutietokoneiden pariin. Nexus 7 tarjoaa laitteena hyvän vastineen rahalle, mutta samalla myös puhtaan, nopean sekä ajan tasalla olevan Android-kokemuksen, jota monet käyttäjät osaavat arvostaa. Harmi vain, että Suomessa hintaa ei näillä näkymin saada painettua aivan Yhdysvaltojen lukemiin.

Uusi Android 4.1 Jelly Bean on onnistunut parannuspaketti onnistuneeseen Android Ice Cream Sandwichiin. Kokonaisuus on pysynyt päällisiltä puolin varsin samanlaisena, mutta tarkemmin tutkittuna lähes jokaiselta osa-alueelta löytyy onnistuneita parannuksia. Käytettävyyden kannalta onnistuneita uudistuksia ovat erityisesti monipuolisempi ilmoitusalue, parannettu hakutoiminto sekä Google Now, etenkin kun kahden jälkimmäisen sisältö saadaan toimimaan kokonaisuudessaan Suomessa. Harmillista puolestaan on Flash-tuen loppuminen, vaikkakin pidemmällä tähtäimellä suuntausta voi pitää oikeana.

 

Hyvää

  • Android 4.1:n uudistukset
  • Suorituskyky
  • Käyttöliittymän sulavuus
  • Mukava pitää kädessä
  • Koko ja paino
  • Hinta varauksin

Huonoa

  • Ei takakameraa
  • Ei matkapuhelinverkkoyhteyttä
  • Näytön kirkkaus ja heikko näkyvyys auringonvalossa
  • Ei Flash-tukea
  • Myyntiin vasta lokakuussa ja korkeampaan hintaan kuin Yhdysvalloissa