UUSIMMAT

Huawei julkisti uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirinsä tekoäly edellä

04.09.2017 09:41 | Muropaketin toimitus | 1

Huawei panostaa uudella Kirin 970 -järjestelmäpiirillään varsinkin mobiiliin tekoälyyn. Järjestelmäpiiri nähdään mahdollisesti jo tulevasssa Mate 10 -älypuhelimessa.

Huawei on julkistanut IFA 2017 -messuilla uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirin, joka on tähän mennessä tehokkain Huawein julkistama mobiililaitteisiin tarkoitettu suoritin. Android Authorityn mukaan Kirin 970 on valmistettu 10 nm:n prosessilla, siinä on kahdeksan ydintä ja 12 ytiminen ARM Mali-G72 -grafiikkasuoritin. Suorittimista neljä on 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivia Cortex-A73-ytimiä ja loput 1,8 GHz:n taajuudella toimivia Cortex-A53-ytimiä.

Kiinnostavinta uudessa Kirin 970:ssä on sen ”Neural Processing Unit” eli NPU. NPU:n avulla Kirin 970 pystyy ajamaan tekoälylle tarpeellisia neuroverkkoja paljon aikaisempaa tehokkaammalla tavalla siirtämällä laskentataakan järjestelmäpiirin ytimiltä NPU:lle. Tämän johdosta Kirin 970 on jopa 25 kertaa suorituskykyisempi tekoälyyn liittyvissä tehtävissä muhiin mobiilisuorittimiin verrattuna.

Kirin 970:n LTE-modeemi kykenee jopa Cat.18 -luokan latausnopeuksiin, ja siitä löytyy kaksi kuvasignaaliprosessoria, jotka voivat muun muassa purkaa 4K 60 fps -videokuvaa. Kirin 970 nähdään mahdollisesti jo tulevassa Mate 10 -älypuhelimessa.

Keskustelu

"Tekoäly edellä oleva järjestelmäpiiri". Kuulostaa markkinamiesten jargonilta jossa tolpan nokkaan nostetaan jotain vähemmän oleellista koska muuten tuote ei erotu edukseen muiden vastaavien tuotteiden joukossa. Verkkpalveluihin liittyvissä sovelluksissa tekoälyasioissa se AI älykonesovellus on siellä palvelimen päässä. Siihen ei puhelimen järjestelmäpiirillä ole paljon vaikutusta.

Mitä tulee luurin päässä tapahtuvaan AI-älyyn niin mitähän ne sovellukset mahtavat olla? Ennustaa käytettyjen sovellusten ja vuorokauden ajankohdan käyttöhistorian perusteella mitä haluat tehdä seuraavan 10 minuutin aikana jolloin luuri availee niitä sovelluksia valmiiksi taustalle? Ei kuulosta vielä vakuuttavalta ja tähän astiset kokemukset sellaisista sovelluksista läppärissä ja puhelimessa ovat menneet heti disabled tilaan.

Peleissä oleva AI-päätelmät ovat enemmänkin vain matemaattisia datapureskeluja ja jos AI-piiri nopeuttaa sellaisia laskutoimituksia niin kuulostaa ihan OKlta. Tosin artikkelin prosenttinopeutukset ovat todnäk vain enemmänkin markkinamiesten jargonia tietyllä tarkkaan harkitulla sovellustilanteella ja tosielämän sovellukset ovat asia erikseen.

Kun läppäri tai puhelin rupeaa tekemään omatoimisia päätöksia siitä miten ja mitä laitteella käytetään niin ihmisen kannalta homma menee helposti "matkustajaolotilaan" joka ei tunnu luontevalta. Ihminen kokee helposti ettei ole enää se toiminnan ohjaaja vaan reagoija. Ei hyvä kun puhutaan puhelimista tai läppäreistä.

Muropaketin uusimmat