Uusimmat

Uudistukset pinnan alla

12.09.2016 11:42 Juha Kokkonen

Aiempien Androidin versiopäivitysten tapaan myös 7.0 Nougat’ssa osa uudistuksista on tapahtunut ”pinnan alla”. Osa näistä helpottaa ainoastaan sovelluskehittäjien työtä, mutta osa koskettaa joko suorasti tai epäsuorasti myös loppukäyttäjiä.

Marshmallowin yhteydessä Google esitteli uuden Doze-virransäästöominaisuuden, jonka ajatuksena on vaivuttaa puhelin virtaa säästävään ”horrostilaan”, kun laite on pidemmän aikaa käyttämättömänä. Nougat’n myötä Dozea on kehitetty edelleen ja siihen on lisätty toinen toimintataso, joka ei vaadi puhelimen olemista paikallaan. Kun laitteen näyttö sammutetaan, siirtyy laite automaattisesti kevyempään horrostilaan, jossa yhteyksiä ja sovellusten tehtäviä ryhmitetään. Laitteen ollessa pidempään paikallaan aiempi syvempi Doze-tila kytkeytyy käyttöön jaksottaen verkkoyhteyksien käyttöä ja sovellusten taustatoimintoja harvempiin aikaikkunoihin.

android-nougat-kuvitus-5

Lollipopin myötä Android siirtyi toissavuonna Dalvik-virtuaalikoneesta ART-suoritusympäristöön (Androd Runtime), jonka myötä sovellusten kääntämisessä siirryttiin JIT-tyyppisestä (Just In Time) kääntäjästä AOT-tyyppiseen (Ahead Of Time) kääntäjään. Sen seurauksena sovellusten käynnistysajat lyhenivät merkittävästi, mutta vastaavasti laitteen boottausaika piteni merkittävästi, sillä sovellusten optimointi suoritettiin valmiiksi käynnistyksen yhteydessä.

7.0 Nougat’n myötä Google lisää ART-suoritusympäristöön koodiprofiloinnilla varustetun JIT-kääntäjän, jota hyödynnetään sovelluksesta ja sen käytöstä rippuen. Toisin sanoen tietyt sovellukset tai osat sovelluksista voidaan kääntää ennakkoon AOT:n avulla ja loput voidaan koostaa JIT:n avulla vasta tarpeen vaatiessa. Googlen mukaan Nougat’n ratkaisu parantaa suorituskykyä, vähentää RAM-muistin käyttöä, säästää tallennustilaa ja nopeuttaa sovelluspäivityksiä sekä käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Käyttäjälle ART:n JIT-laajennus näkyy ehkäpä parhaiten käyttöjärjestelmäpäivitysten yhteydessä, kun puhelin ei enää optimoi bootin yhteydessä laitteen sovelluksia erikseen.

android-nougat-kuvitus-0

Uusi Seamless updates -ominaisuus ei tule saataville nykyisiin markkinoilta löytyviin laitteisiin, mutta sitä on mahdollista hyödyntää tulevissa laitteissa, joissa Android Nougat on valmiiksi asennettuna. Ominaisuus on lainattu Chrome OS:sta ja käytännössä käyttöjärjestelmäpäivitys ladataan ja asennetaan ennakkoon laitteesta löytyvälle toiselle ”uinuvalle” osiolle, jonka jälkeen se vaihdetaan aiemmin käytössä olleen aktiivisen osion tilalle seuraavan uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Näin säästytään turhalta latailulta ja puhelin on suoraan valmiina käyttöön. Päivitystoimenpiteen aikana osioiden sisältö muuttuu samaksi, joten ne toimivat myös varmuuskopioina toisilleen.

Koska Seamless updatea ei ole nähty vielä käytännössä toiminnassa missään laitteessa, liittyy sen käytännön toimintaan vielä muutamia kysymysmerkkejä. Ei ole esimerkiksi tiedossa, kuinka rajusti taustalla toiselle osiolle asennettava päivitys vaikuttaa laitteen suorituskykyyn sekä paljonko lisätilaa toinen järjestelmäosio vaatii.

nougat-vulkan

Nougat’n myötä pelikehittäjät saavat käyttöönsä avoimen Vulkan-grafiikkarajapinnan, joka mahdollistaa entistä näyttävämmät mobiilipelit sekä optimoidumman resurssien hyödyntämisen. Pelikehittäjät voivat tulevaisuudessa valita suorituskykyisemmän ja monipuolisemman Vulkanin sekä yksinkertaisemman OpenGL:n väliltä.

Nougat tuo mukanaan tuen myös OpenGL ES 3.2 -rajapinnalle sekä Java 8 -tuen sovelluskehittäjille. Nougat’ihin sisältyy lisäksi tuki Daydream VR -virtuaalitodellisuusrajapinnalle, joka vaatii kuitenkin parikseen sitä tukevaa rautaa, jollaista ei toistaiseksi löydy markkinoilta.

android-nougat-kuvitus-6

Laitteen salauksessa Nougat on siirtynyt levykohtaisesta salauksesta tiedostokohtaiseen salaukseen, joka mahdollistaa erottelun erityyppisen sisällön salauksen suhteen. Nougat osaa erotella salauksessa yleisen järjestelmädatan sekä erikseen rekisteröidyn sovellusdatan käyttäjätiedoista ja yleisestä sovellusdatasta. Näin käyttäjän henkilökohtainen sisältö pysyy vahvasti suojattuna, mutta tiettyjä järjestelmätietoja voidaan hyödyntää paremmin tarpeellisiin toimintoihin, kuten uuteen Direct Boot -ominaisuuteen.

Direct Boot hyödyntää juuri Nougat’n uusia salausominaisuuksia mahdollistaen nopeamman uudelleenkäynnistyksen sekä tekee laitteesta käyttökelpoisemman heti uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Käynnistettäessä Nougat käynnistyy rajattuun tilaan ilman yleistä pääsyä sovelluksiin tai tiedostoihin. Direct Bootin ansiosta mm. hälytykset ja puhelut sekä viesti-ilmoitukset toimivat kuitenkin normaalisti myös lukitusnäkymässä vaikka salasanaa ei olekaan vielä syötetty. Myös sovelluskehittäjät voivat lisätä Direct Boot -ominaisuuksia sovelluksiinsa. Nougat’n myötä ei siis ole enää mahdollista törmätä Marshmallowista tuttuun tilanteeseen, jossa laite käynnistyy syystä tai toisesta itsekseen uudestaan ja herätys menee ohi suun, koska laitteen kaikki toiminnot ovat lukitusnäkymässä salattuina.

Uudet Nexus-laitteet tukevat Direct Bootia suoraan, mutta käytössä olevien laitteiden tapauksessa ominaisuus on aktivoitava Developer-asetuksista, jolloin kaikki data pyyhkiytyy pois laitteen muistista.

android-nougat-kuvitus-4

Laajennuksena sovellusten käyttöoikeuksiin Nougat’n uusi Scoped Directory Access -rajapinta mahdollistaa sovelluksille pääsyn myöntämisen vain tiettyihin järjestelmän tiedostokansioihin (Music, Podcasts, Ringtones, Alarms, Notifications, Pictures, Movies, Downloads, DCIM ja Documents). Käytännössä käyttäjän ei siis tarvitse antaa enää sovellukselle käyttöoikeutta laitteen koko tallennustilaan, vaan ainoastaan tiettyyn sovelluksen tarvitsemaan tiedostosijaintiin. Ominaisuuden käyttö vaatii kuitenkin sen, että sovelluskehittäjä on käyttänyt kyseistä rajapintaa sovelluksessaan, eli sen yleistyminen on kiinni sovelluskehittäjistä.

Nougat’n myötä myös sovellusvarmuuskopioita on parannettu ja ne sisältävät nyt sovellusoikeuksien, verkonkäyttöluvan, rajoitusten ja esteettömyystoimintojen asetukset.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Uudistukset pinnan alla
  3. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset
  4. Muut uudet ominaisuudet & Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat