Uusimmat

Kokeilu JBL Flip 6 -mobiilikaiutin – Akku kestää ja tehoa riittää

02.01.2022 18:00 Kai Taipale

Jos etsii lujaa soivaa, mutta helposti matkassa kulkevaa kaiutinta, tarjoaa JBL Flip 6 juuri tätä. Kokeilimme uutuuskaiutinta käytössä, ja ilahduimme erityisesti sen mainiosta akkukestosta.

JBL:n Bluetooth-yhteydellä toimivat mobiilikaiuttimet ovat olleet myynnissä jo vuosia, ja ovat myös olleet myyntisuosikkeja. Otimme kokeiltavaksi valmistajan malliston uusimman version eli Flip 6 -mallin. Marraskuussa kauppoihin ehtinyt kaiutin maksaa 139 euroa, joten se ei kuulu aivan matka- eli mobiilikaiuttimien halvimpiin malleihin.

Flip-mallisto on siis ehtinyt jo kuudenteen sukupolveen, sillä ensimmäinen malli näki päivänvalon lähes kymmenen vuotta sitten vuonna 2012. Se onnistui jo tuolloin herättämään positiivista huomiota äänellään. Sittemmin kilpailijoita voisi todeta tulleen runsaasti.

Tällä hetkellä silti kovimmat kilpailijat voivat tulla valmistajan omasta leiristä Flip 5- ja Charge 5 -mallien suunnasta, mutta myös vaikkapa Marshall Emberton- tai Sony SRS-XB43 -malleista. Vastaavassa kokoluokassa, mutta muutamaa kymppiä kalliimpi, on lisäksi esimerkiksi Muropaketinkin kokeilema Sonos Roam.

Myyntipakkauksessa on kaiuttimen lisäksi USB-A – USB-C -kaapeli ja pikaohjeet.

Uusi Flip 6 -kaiutin muistuttaakin edelleen pitkälti edeltäjiään. Kaiuttimessa on kuitenkin tehty uudistuksia sekä sisä- että ulkopuolelle. Selkeimmät uudistukset näkyvät laitteen logossa sekä sen värivalikoimassa. Tarjolla on nyt vetävästi nimetyt Dusty Pink (pinkki), Grey Stone (harmaa), River Teal (vaaleanvihreä), Fiesta Red (punainen), Ocean Blue (sininen), Midnight Black (musta), Steel White (valkoinen), Forest Green (tummanvihreä) tai Squad (maastokuvioitu). Valinnanvaraa siis riittää, vaikka kirjoitushetkellä aivan kaikkia väreistä ei ollutkaan saatavilla.

Ensimmäisellä käyttökerralla kaiutin meni automaattisesti Bluetooth-paritustilaan, joten kytkeminen on helppoa. Mitään erillistä sovellusta ei ole pakko asentaa, mutta laite tulee JBL Portable -sovellusta. Sitä kautta hoituu myös ohjelmistopäivitykset, joten tämän puolesta asentaminen on suositeltavaa.

Sovelluksen kautta saa käyttöönsä myös karkean äänensävysäätimen sekä pystyy kytkemään merkkiäänet pois. Mitään ihmeitä JBL Portable ei tarjoa, mutta on helppokäyttöinen ja vähäisetkin ominaisuudet ovat parempi ratkaisu kuin ei mitään.

JBL Flip 6 -kaiutin on kooltaan aika lähellä puolen litran tölkkiä (17,8 x 6,8 x 7,2 cm) – mistään isokokoisesta ämyristä ei ole kyse. Kaiutin onkin selvästi luotu kulkemaan mukana. Tämä näkyy viimeistään tukevassa, joskin lyhyenpuoleisesta rannehihnasta, jolla laitteen saa näppärästi kiristettyä ranteeseen. Painoa on puolisen kiloa, joten kokonaisuutta voi luonnehtia tukevaksi.

Ulkopinta on valmistettu hyvän otteen tarjoavasta, kangasmaisesta materiaalista. Sen keskellä on nyt valmistajan logo isona ja hyvin esillä. Kaiuttimen ollessa vaakatasossa, alle jää lyhyt mutta pitävä kumitassu.

Rannehihnan kiinnityspisteen vieressä ovat virta- ja Bluetooth-painikkeet sekä led-valo, josta selviää karkeasti myös akun tila. USB-C-latausliitäntä täydentää rivistön.

Hallintapainikkeet sijaitsevat laitteen takapinnassa: Toistopainike myös pysäyttää soiton ja tuplanäpäytys vaihtaa kappaletta. Millään painikkeella ei kuitenkaan pysty hyppäämään kappaleen alkuun tai edelliseen biisiin. Äänenvoimakkuudella on kaksi painiketta ja erilliselle PartyBoost-toiminnolle myös omansa. Näppäinten tuntuma on mitä on, mutta tarpeeksi määrätietoiset painallukset löytävät kyllä tiensä perille.

Kaiuttimella on tällä kertaa haettu IP67-luokitus, joten se on suojattu niin pölyltä kuin vedeltä. Kaiutin kestää jopa pikaisen upotuksen matalaan veteen.

Kaiuttimen matalista äänistä vastaava bassoelementti on muotoiltu valmistajan määritelmän mukaan kilparadan eli ovaalinmuotoiseksi. Sen toistoa tehostaa myös kaksoispassiivielementtiin perustuva rakenne, jossa kaiuttimen molemmat päädyt toimivat säteilijöinä. Korkeista äänistä vastaa erillinen diskanttielementti. Vahvistintehoa on käytössä alempien äänien elementille 20 wattia ja ylä-äänille 10 wattia.

Kun kaiuttimen saa ensimmäisen kerran käyttöönsä, selviää heti mistä JBL Flip 6:n äänessä on kyse: Se kaiken isosti ja liikoja hienostelematta.

Vaikka kaiuttimesta irtoaa mataliakin ääniä, on sillä niiden kanssa myös ongelmia. Erityisesti napakat ja nopeat alaäänet saavat kaiuttimen vähän puuroutumaan – äänenvoimakkuuden kasvaessa ilmiö voimistuu. Ja jos toistettavassa biisissä on paljon elementtejä, erottelua ei voi pitää yhtään liian hyvänä. Tässä siis kaiuttimen käyttötarkoitus ja hintaluokka paljastuvat. Näihin ei kylläkään kiinnitä sen suuremmin huomiota, jos kaiutin on bilekäytössä tai sitä soitetaan vaikkapa ulkona – näissä muut häiriöäänet ovat paljon enemmän huomiota herättäviä. Kritiikistä huolimatta, hinta ja kokoluokka huomioiden kaiutin täyttää kyllä tehtävänsä ihan mukavasti.

Yksi pieni lisäkiusa laitteessa on vielä se, ettei sitä voi soittaa kovin hiljaa. Mikäli hiljaiseen tilaan haluaisi vain hienovaraista taustamusiikkia, siihen alinkin äänenvoimakkuuden asetus on liian kova. Vastapainoksi kovimmat äänenpaineet ovat ainakin pienissä sisätiloissa jo liikaakin, joten ääntä todellakin lähtee kokoon nähden rutkasti.

Ja kuten jo laitteen nimikin viittaa, voi kaiutinta kuunnella niin vaaka- kuin pystytasossa. Asento kuitenkin vaikuttaa Flip 6:ssa erityisesti matalien äänien toistoon, jotka toimivat joko pyöreämmin tai napakammin asennosta riippuen. Kaiuttimen hankkijan kannattaakin kokeilla mikä miellyttää itseä eniten.

Yksi JBL:n omista erikoisuuksista on PartyBoost-ominaisuus, eli mahdollisuus ketjuttaa useita (jopa sata) kaiuttimia toistamaan samaa musiikkia Bluetooth-yhteyden yli. Tämä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, sillä ominaisuus oli käytössä jo aiemmassa Flip 5 -mallissa. Käytössä ei valitettavasti ollut muita ominaisuutta tukevia laitteita, joten tätä ei tällä kertaa kokeiltu. Aiempien mallien kohdalla tämä ominaisuus on osoittautunut toimivaksi, joten ei ole syytä epäillä, etteikö asia olisi edelleen näin. Mikäli käytössä on kaksi Flip 6 -kaiutinta, voi niistä muodostaa stereoparin.

Valmistaja ilmoittaa akkukestoksi 12 tuntia. Kokeilun perusteella tuohon lukemaan kaiutinta saa soittaa jo melkoisen kovaa. Nimittäin testikäytössä kaiutinta soitettiin noin kolmanneksen äänenvoimakkuudella yhdellä latauksella huimat 25 tuntia! Materiaali ei ollut pitkässä soitossa eniten matalia ääniä sisältävää mahdollista, joten EDM:n kaltaisella materiaalilla ajasta voisi niistää useampiakin tunteja, mutta joka tapauksessa akku kestää käytössä todella pitkään.

Kun akku tyhjenee, sen täyttäminen onnistuu USB-C-liitännän kautta. Latautuminen tyhjästä täydeksi vei aika tarkalleen kaksi ja puoli tuntia.

JBL Flip 6 -kaiutinta ei ole selvästikään suunnattu varsinaisille audiofiileille, vaan se on suunniteltu nimenomaan kestämään menossa mukana. Tämän tontin JBL Flip 6 täyttääkin heittämällä. Parhaimmillaan kaiutin onkin ulkokäytössä, jota tukee niin IP67-luokitus kuin kaiuttimen riittävä potku. Liikkuvassa käytössä ihastuttaa erityisesti poikkeuksellisen hyväksi osoittautunut akkukesto.

Hintaluokassaan kaiuttimen äänikin on täysin kelvollinen, vaikkakin painopiste on matalien äänien runsaassa toistossa. Hienostuneempaa ääntä kaipaavat voivat kääntyä esimerkiksi hieman hinnakkaamman Sonos Roamin suuntaan, mutta puistobileisiin JBL Flip 6 on oikein pätevä valinta. Kohtuuhintainen ja yleiskäyttöinen ovat asiat, joilla tämä kaiutin on muutenkin helppo ottaa omakseen.

Hyvää

  • Akkukesto
  • Äänenvoimakkuutta irtoaa tarvittaessa runsaasti
  • Tukeva ja luottamusta herättävä rakenne

Huonoa

  • Ei sovi hiljaa soitettavaksi
  • Sovelluksen niukat ominaisuudet

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Flip 6

  • Hinta: 139 €
  • Yhteydet: Bluetooth 5.1
  • Ilmoitettu taajuusvaste: 63 Hz – 20 kHz
  • Vahvistinteho: 20 + 10 W
  • Akku: 17,28 Wh (Litiumpolymeeri)
  • Akkukesto (ilmoitettu): jopa 12 tuntia
  • Mitat, paino: 17,8 x 6,8 x 7,2 cm, 550 g
  • Muuta: PartyBoost-toiminto, IP67-vesitiiveys

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat