Uusimmat

Ensituntumat Taittuvanäyttöinen Motorola Razr 50 Ultra – puhelin – Tyyliluuri on päivittynyt pinnan alta ja kannesta

28.06.2024 18:00 Samuli Herttua

Motorola julkaisi tiistaina seuraajansa taittuville puhelimilleen, Motorola Razr 50:n ja Motorola Razr 50 Ultran. Otimme ripeät ensituntumat lippulaivamallista, Motorola Razr 50 Ultra -mallista.

Ulkoisesti Motorola Razr 50 Ultra -puhelimen muutokset ovat todella minimaalisia, jonka takia uuden mallin voi helposti sekoittaa edeltäjäänsä. Jopa koon puolesta erot ovat vain millimetrin osia, ja painoerokin on vain muutama gramma. Suurimmat muutokset ovatkin tapahtuneet niin sanotusti pinnan alla.

Myyntipaketti on valtavirrasta poiketen erityisen runsas. Motorola on säilyttänyt paketeissaan erityisen ominaisen tuoksunsa, joka on yllättävänkin vahva. Haju helposti tarttuu myös paketin sisältöön, joka hajuherkkien on hyvä tietää.

Puhelimen mukana tulee 68 watin tehoinen laturi, jota ei voi enää pitää itsestäänselvyytenä. Tämän lisäksi mukana tulee suojakuori, johon voi kiinnittää mukana tulevan ohuen hihnan. Tämän avulla rohkeimmat voi roikottaa puhelinta mukana kuten esimerkiksi käsilaukkua.

Motorola ei tyydy tylsiin värivaihtoehtoihin, vaan tarjolla on oikeasti räväkkiä värejä. Tällä kertaa tarjolla on kolme eri värivaihtoehtoa: Midnight Blue, Spring Green ja Pantonen vuoden väri 2024 Peach Fuzz.

Käsituntuma on säilynyt puhelimessa edellismallin tavoin erinomaisena. Tällä kertaa kaikkien värivaihtoehtojen takakuoret ovat tekonahkaa, joka tuntuu kädessä laadukkaalta ja miellyttävältä. Sen ansiosta puhelin ei tunnu liukkaalta kädessä. Puhelimen reunoilla olevat napit ovat jämäkät, ja puhelimen pyöristetyt reunat tuntuvat mukavilta kämmentä vasten.

Muutaman päivän käytön jälkeen saranamekanismista on vaikea keksiä moitittavaa, sillä se toimii erinomaisesti. Minkäänlaisia rutinoita tai ylimääräisiä ääniä taitettaessa ei kuulu, ja haluttaessa sarana jää juuri siihen asentoon mihin se on asetettu. Yhdellä kädellä avaaminen vaatii kuitenkin edelleen pientä sorminäppäryyttä. Kannet napsahtavat kiinni tyydyttävän napsahduksen säestämänä.

Suuri parannus on tapahtunut puhelimen suojaluokituksessa, sillä Razr 50 Ultran IPX8 -suojaluokitus tarkoittaa puhelimen kestävän jopa pudotuksen makeaan veteen.

Merkittävin muutos ulkopuolella on nähtävissä kansinäytössä, sillä sen koko on kasvanut edellismallin 3,6 tuumasta neljään tuumaan. Kyseessä on AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 1272 x 1080 pikseliä. Pikseleitä tuumalla on 417 kappaletta. Näyttö tukee LTPO-teknologiaa, ja sen virkistystaajuus ylettyy jopa 165 hertsiin. Maksimikirkkautta näytölle luvataan jopa 2400 nitiä. Näyttö on Gorilla Glass Victus -lasia.

Puhelimen suurta kansinäyttöä on mieluisa käyttää. Suurin osa sovelluksista ei kuitenkaan hyödynnä koko näytön pinta-alaa, sillä sovelluksien skaalaus jää kameroiden yläpuolelle. Tarjolla kansinäytöllä on myös Googlen Gemini -tekoälyä, joka aktivoituu painamalla virtanäppäintä pohjaan.

Päänäytön osalta muutokset ovat maltillisempia. Kyseessä on edelleen 6,9 tuumainen AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on säilynyt 2640 x 1080 pikselissä. Pikseleitä tuumalla on tällä kertaa 413. Näytön virkistystaajuus ylettyy kansinäytön tavoin jopa 165 hertsiin, ja näyttö tukee myös LTPO-teknologiaa. Näytön kuvasuhde on 22:9. Maksimikirkkautta luvataan kiitettävät 3000 nitiä.

Taittuvissa puhelimissa on totuttu näkemään näytön taitoskohdassa pieni juova. Tälläkin kertaa juova on olemassa, mutta se on lähes olemattoman pieni. Juovan huomaa katsoessa puhelimen näyttöä pienestä kulmasta, mutta sormella sitä on huomattavasti vaikeampi havaita. Vain muutaman päivän käytön perusteella on vaikea sanoa, tuleeko juova näkyviin pidemmän käytön jälkeen.

Puhelimen käyttö ei jää ainakaan suorituskyvystä kiinni, sillä tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 8s Gen 3. Kyseessä ei ole siis aivan Qualcommin järein järjestelmäpiiri, mutta se ei kuitenkaan missään nimessä jää puhelimen pullonkaulaksi. Ensituntumien aikana ei törmätty minkäänlaisiin järjestelmän hidasteluihin tai odotteluihin.

Muistimäärissäkään ei ole kitsasteltu, sillä puhelin tulee 12 gigatavun LPDDR5X RAM-muistilla ja 512 gigatavun UFS 4.0 tallennusmuistilla varustettuna. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Pientä parannusta on tapahtunut akkukapasiteetissa, sillä se on kasvanut edellismallin 3 800 milliampeeritunnista 4 000 milliampeerituntiin. Myös lataustehossa on tapahtunut kasvua, sillä langallisen latauksen maksimitehoksi luvataan tällä kertaa jopa 45 wattia edellisen mallin 35 watin sijaan. Myös langattoman latauksen maksimiteho on kasvanut 5 watista 15 wattiin.

Kameroiden osalta on tapahtunut ehkä jopa kyseenalaisiakin muutoksia. Pääkameran tarkkuus on kasavanut 50 megapikseliin, ja sen aukkoarvo on f1.7. Se on varustettu optisella kuvanvakaajalla.

Sen sijaan ultralaajakulmakamera on korvautunut telekameralla, joka kykenee kaksinkertaiseen optiseen polttoväliin. Sen tarkkuus on myös 50 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2.0. Telekamerasta puuttuu optinen kuvanvakain.

Ensituntumiltaan kameroiden kuvanlaatu on suurimmalta osin kehumisen arvoista. Taittuvien puhelimien kamerat eivät ole koskaan ollut aivan lippulaivamallien tasolla, joka näkyy myös Razr 50 Ultran kuvissa. Kuvissa näkyy ajoittain pientä yliterävöitystä sekä yliprosessointia. Taittuvan puhelimen edut kuvauksessa tulevat sen taittuvasta rakenteesta. Tämä rakenne mahdollistaa puhelimen toimimisen omana jalustanaan.

Etukamera on ainakin paperilla pysynyt edellismalliin verrattuna samana, joten kyseessä on 32 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera, jonka aukkoarvo on f2.4.

Motorola Razr 50 Ultran käyttöliittymänä toimii Motorolan oma Hello UI, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Valitettavasti yksi laitteen kompastuskivistä koskee sen päivityslupausta, joka jää erityisesti hintaluokassaan todella heikkoon kolmeen vuoteen isoja järjestelmäpäivityksiä ja neljään vuoteen tietoturvapäivityksiä. Vaikka tämän vuoden Samsungin taittuvia puhelimia ei ole vielä julkaistu, voisi uskoa laitteiden saavan saman 7+7 -lupauksen kuin keväällä julkaistut lippulaivat. Tämä lupaus on lähes tuplasti parempi mihin Motorola kykenee.

Puhelimen sormenjälkilukija sijaitsee edelleen virtanäppäimessä, josta se tuntuu lukevan luotettavasti ja nopeasti.

Ensituntumat Motorola Razr 50 Ultrasta ovat melkoisen vakuuttavat. Vaikka ulkoisesti laite onkin pysynyt ulkokuoreltaan lähes identtisenä, on pellin alla tapahtunut runsaasti tärkeitä muutoksia lähes joka osa-alueella. Razr 50 Ultra asettaa varmasti kovaa painetta taittuvien puhelimien kilpailuun.

Tärkeimmät tekniset tiedot Motorola Razr 50 Ultra

  • Hinta: 1199 € (12+512 Gt)
  • Suoritin, grafiikkapiiri: Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, Adreno 735
  • Käyttöjärjestelmä: Android 14, Hello UI
  • Sisänäyttö: 6,9” ltpo amoled, 1080 x 2640, 413 ppi, 22:9 kuvasuhde, 165 Hz, kirkkaus enintään 3000 nitiä
  • Kansinäyttö: 4,0” ltpo amoled, 1080 x 1272, 417ppi, 165Hz, kirkkaus enintään 2400 nitiä
  • Kamerat: 50 Mp pääkamera (f/1.7, 0.8μm, OIS) + 50 Mp telekamera (f/2.0, 0.64um, 2x optinen polttoväli), 32 Mp etukamera (f/2.4, kiinteä tarkennus), videokuvaus max 4K@60fps
  • Yhteydet: Dual SIM (nano), LTE, 5G, WiFi 7, Bluetooth 5.4
  • Liitännät: USB Type C
  • Akku: 4 000 mAh, 45W TurboPower -lataus, 15W langaton lataus
  • Mitat: Auki: 74 x 171.4 x 7.1mm, Kiinni: 74 x 88.1 x 15.3mm, paino: 189 g
  • Muuta: Sormenjälkilukija virtanäppäimessä, stereokaiuttimet, IPX8