Uusimmat

Testi Langattomat Jabra Elite 4 Active -kuulokkeet – Sopivat vettä kestäviä nappeja ja hyvää hinta-laatua etsiville käyttäjille

29.05.2022 19:00 Ilari Hauhia

Jabran uudet Elite 4 Active -nappikuulokkeet tarjoavat houkuttelevan hinta-laatusuhteen sekä ominaisuuksia, jotka miellyttävät erityisesti aktiiviliikkujia.

Jabra Elite 4 Activet maksavat 119 euroa. Kohtuullista hintalappua vastaan kuulokkeet tarjoavat varsin kiinnostavia ominaisuuksia, joista tärkeimpänä kuulokkeista löytyy hintaluokka huomioiden yllättävänkin suorituskykyinen aktiivinen vastamelutoiminto. Lisäksi kuulokkeet on suojattu pölyä ja vettä vastaan IP57-standardin mukaisesti, eli ne kestävät runsaasti pölyä ja hetkellisen upotuksen veteen.

Kuulokkeiden vesikestävyydestä on hyötyä esimerkiksi paljon ulkona liikkuville käyttäjille tai urheilijoille. Käyttäjän ei tarvitse pelätä, että kuulokkeet kärsisivät vesisateesta, eikä myöskään vahingossa vesilammikkoon tipahtaneen kuulokkeen pitäisi rikkoutua. Kuulokkeet uskaltaa myös tarvittaessa puhdistaa veden avulla.

Jabra Elite 4 Active -kuulokkeiden kanssa samassa hintaluokassa kilpailevat esimerkiksi niin ikään Muropaketin arviossa menestyneet OnePlus Buds Prot (125 €), Applen edellisen sukupolven AirPods 2:t (119 €) sekä hieman edullisemmat JBL Tune 230NC TWS -kuulokkeet (70 €).

Jabran kuulokkeet saapuvat pienikokoisessa myyntipakkauksessa, josta löytyvät kuulokkeiden ja latauskotelon ohella vielä USB-C – USB-A -latauskaapeli, nippu erilaisia ohjevihkoja sekä kaksi paria vaihtoehtoisia silikonisia korvasovitteita.

Muoviset Jabra Elite 4 Active -kuulokkeet ovat in-ear-malliset, eli ne asettuvat korvakäytävään. Kuten tavallista, mukana tulevia eri korvasovitteita kannattaa kokeilla, sillä niillä on suuri merkitys kuulokkeiden istuvuuden, äänenlaadun sekä vastamelutoiminnon toimivuuden kannalta.

Mikäli silikoniset sovitteet ovat liian isot tai pienet, kuulokkeet eivät sovi korvakäytävään tarpeeksi tiiviisti. Näin ne voivat tippua herkästi päästä, eivätkä äänenlaatu tai vastamelutoiminto pääse vakuuttamaan. Omalla kohdallani suurimmat sovitteet sopivat korviin parhaiten.

Aluksi kuulokkeiden sovittelu korviin voi tuntua haastavalta, mutta pienen pyörittelyn jälkeen ne löytävät yleensä hyvin paikkansa. Kun kuulokkeet saa korviin mukavasti, olivat kuulokkeet mukavat, ja ne pysyivät päässä tiukasti esimerkiksi juostessa ja hyppynarulla hypittäessä. Kuulokkeet painavat vain viisi grammaa kappaleelta, eli ne ovat varsin kevyet.

Kuulokkeiden muotoilu on hyvä, eikä se aiheuta kuulokeväsymystä edes pidempien sessioiden aikana. Huonona puolena kuulokkeisiin yhdistetyt napit, joilla säädellään muun muassa ANC-tilaa, äänenvoimakkuutta, musiikin pysäytystä ja jatkamista sekä virtuaaliassistenttia.

Nappien tuntuma on hyvin tiukka, ja napin voimakas painaminen painaa vuorostaa kuuloketta korvaa vastaan kivuliaasti. Nappeja ei siksi tee mieli käyttää, vaan kuulokkeita ohjaa mieluummin puhelimesta. Toisaalta hyvänä puolena käyttäjän ei tarvitse pelätä virhepainalluksia.

Jabra Elite 4 Active -kuulokkeet sujahtava magneetin avulla niin ikään muoviseen latauskoteloon. Magneetti pitävät kuulokkeet paikoillaan, vaikka rasiaa ravistelisi ylösalaisin, mutta tarvittaessa kuulokkeet on helppo poimia kotelosta käyttöön.

Myös kotelon magneettinen lukitus pitää kotelon napakasti kiinni. Latauskotelon heikkona lenkkinä sen muovinen kansi tuntuu heiveröiseltä, ja saranamekanismi todennäköisesti hajoaa varsin helposti mikäli kantta vääntäisi voimalla.

Kuulokkeiden parittaminen onnistuu helposti Bluetooth 5.2:n avulla, ja Android-käyttäjät pääsevät nauttimaan Googlen Fast Pair -tuesta. Tuettuja koodekkeja ovat SBC ja aptX. Apple-laitteiden kanssa hyvin toimivaa AAC-koodekkia ei kuitenkaan ole tarjolla. Siitä huolimatta kuulokkeet toimivat hyvin myös iOS-laitteilla. Kuulokkeet tukevat kerrallaan vain yhtä äänilähdettä, eri useammat eri laitteet tulee parittaa kuulokkeisiin erikseen.

Jabra Elite 4 Active -kuulokkeiden akku kestää käyttötestin perusteella noin seitsemän tuntia vastamelutoiminnon ollessa käytössä. Kyse on kilpailijoihin verrattuna hyvästä tuloksesta. Latauskotelosta kuulokkeet voi ladata vielä kolmesti, jolloin yhteenlaskettu kuunteluaika nousee noin 28 tuntiin.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva 10 minuutin pikalataus lataa kuulokkeisiin noin tunnin edestä kuunteluaikaa. Rasian lataaminen täyteen vie noin kolme tuntia, mikä on kohtalaisen pitkä aika. Langatonta latausta kuulokerasia ei tue.

Tavallisella äänenvoimakkuudella kuunneltaessa Jabra Elite 4 Active -kuulokkeiden äänenlaatu on ihan hyvä, varsinkin kuulokkeiden hintaluokka huomioiden. Kuulokkeiden ääni on varsin tasapainoinen, joskin äänessä on havaittavissa pieni painotus bassoääniä kohtaan. Kuulokkeiden äänenvoimakkuus nousee korkeimmillaan varsin äänekkääksi, mutta täysillä kuunneltaessa ääni alkaa jo särkymään.

Kuulokkeiden vastamelutoiminto hoitaa hommansa hintaluokassaan mallikkaasti. Jabra Elite 4 Activet eivät yllä esimerkiksi kalliimpien Bose QC Earbudsien vastamelutoiminnon tasalle, mutta esimerkiksi mekaanisen näppäimistön äänet peittyvät lähes kokonaan myös ilman musiikkia.  Musiikin soidessa kuulokkeet peittävät esimerkiksi liikenteen melun mallikkaasti. Vastamelutoiminto aiheuttaa tosin pienen sihinän, joka kyllä peittyy musiikin äänen taakse.

Sekä äänenlaadun että vastamelutoiminnon kannalta on kuitenkin tärkeää valita kuulokkeisiin sopivat korvasovitteet sekä asetella ne hyvin korviin.

Jabran oma Sound+-kumppanisovellus antaa käyttäjille mahdollisuuden säätää kuulokkeiden taajuuskorjainprofiilia. Sovelluksen kautta voi myös päivittää kuulokkeiden firmwaren sekä säädellä esimerkiksi vastamelutoiminnon vahvuutta. Sovelluksen avulla voi luoda myös kustomoidun ANC-profiilin, mutta ainakin omassa tapauksessani sen erottaminen ei-kustomoidusta versiosta oli hankalaa.

Kuulokkeet tukevat myös läpikuuluvuustilaa, jossa ulkomaailman äänet kuuluvat musiikin sekaan. Tästä voi olla hyötyä, mikäli haluaa esimerkiksi kuulla liikenteen ääniä. Sovelluksesta löytyy myös kuulokkeiden paikannustoiminto, joka näyttää missä kuulokkeet olivat viimeksi yhteydessä puhelimeen.

Myös kuulokkeiden mikrofoni hoitaa hommansa hyvin esimerkiksi puheluiden puhumista varten.

Kokonaisuudessaan langattomat Jabra Elite 4 Active -kuulokkeet tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen. Kuulokkeet sekä niiden säilytyskotelo ovat ehkä aavistuksen muovisen tuntuiset ja näköiset, ja niissä olevat napit voisivat olla helpommin painettavissa, mutta äänenlaadun ja vastamelutoiminnon osalta ne pärjäävät hintaluokassaan mainiosti. Lisäksi IP57-suojaus tekee kuulokkeista turvalliset käyttää myös tilanteissa, joissa ne saattavat päästä kastumaan.

Kuulokkeet ovatkin mainio valinta sekä tavalliseen kuunteluun että aktiiviseen liikuntaan sopivia kuulokkeita etsivälle, joka arvostaa hyvää hinta-laatusuhdetta.

Hyvää

  • Äänenlaatu ja vastamelutoiminto hintaluokassa
  • IP57-suojaus pölyä ja vettä vastaan

Huonoa

  • Kuulokkeiden ja erityisesti latauskotelon muovinen olemus
  • Latauskotelon pitkä latausaika tyhjästä täyteen (3 h)

Tekniset tiedot Jabra Elite 4 Active

  • Hinta: 119 €
  • Yhteys (koodekit): Bluetooth 5.2 (SBC/aptX)
  • Kuulokkeiden akunkesto (ilmoitettu): yhdellä latauksella 7 h (ANC päällä). Latauskotelon kanssa yhteensä enintään 28 h kuunteluaikaa ANC:n kanssa.
  • Vesitiiveys: Kuulokkeet: IP57
  • Sisäänrakennettu Alexa ja Spotify Tap (vain Android)
  • Pakkauksessa: Kuulokkeet, latauskotelo, korvasovitteet, latauskaapeli, turvallisuusohje, ohjekirja

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat