Uusimmat

Testi Xiaomi 12 Lite -puhelin – Tasavahva keskiluokan malli, joka kompastuu heikkoon hinta-laatusuhteeseen

31.10.2022 20:00 Ilari Hauhia

Olemus ja ominaisuudet

Hieman kulmikas Xiaomi 12 Lite tuntuu kädessä sileältä ja hyvältä. Puhelimen kuoret ovat muovia, jotka eivät yllä alumiinisten tai lasisten vaihtoehtojen laatuvaikutelman tasolle, mutta siitä huolimatta Xiaomi 12 Lite on hillityn tyylikäs puhelin.

Puhelimen takapinta tuntuu kädessä mukavalta, mutta sormenjäljet tarttuvat siihen herkästi. Puhelin on keskimääräisen kokoinen, ja sen käyttö on mahdollista myös yhdellä kädellä ainakin suurikämmeniselle käyttäjälle.

Myyntipakkaukseen kuuluvat myös silikoniset, läpinäkyvät suojakuoret. Kuten odottaa saattaa, ne sopivat täydellisesti laitteen ympärille ja lisäävät entisestään pitoa puhelimen ja käden välille. Kuluttajan kannalta on mukavaa, ettei suojakuoria tarvitse ostaa erikseen puhelimen päälle, vaan ne kuuluvat jo myyntipakkaukseen. Myös suojakuoret ovat jokseenkin alttiit sormenjäljille.

Fyysisiä painikkeita on kolme, ja ne kaikki on sijoitettu puhelimen oikealle reunalle. Niistä kaksi säätää äänenvoimakkuutta, kun taas kolmas on virtapainike. Näppäimien tuntuma on riittävän hyvä.

Xiaomi 12 Liten kameramoduuli on asetettu puhelimen takapuolen vasempaan ylänurkkaan. Pienemmät lisäkamerat sekä LED-salama on sijoiteltu suurikokoisemman pääkameran alle. Pöydälle asetettu puhelin keikkuu hieman ulkonevan kameramoduulin vuoksi, myös suojakuoren ollessa käytössä.

Puhelimen AMOLED-näytön tarkkuus on 2400 x 1080 pikseliä ja sen virkistystaajuus nousee 120 hertsiin saakka. Virkistystaajuus on kuitenkin toteutettu nykypäivän standardeilla harmillisen alkeellisesti, sillä vaihtoehtoja ovat vain kiinteät 120 tai 60 fps:n tilat sovelluksesta riippuen.

HDR10+:aa sekä Dolby Visionia tukevan näytön maksimikirkkaudeksi on ilmoitettu 950 nitiä, ja arkikäytössä maksimikirkkaus riittääkin hyvin myös ulkokäyttöön kirkkaassa auringonvalossa.

Xiaomi 12 Lite -puhelimessa on kaksi kaiutinta, jotka sijaitsevat puhelimen ylä- ja alareunassa. Enimmäisvoimakkuus on ilahduttavan voimakas, mutta laatu jää keskitasolle. Erillistä 3,5 millimetrin audioliitäntää puhelimessa ei ole.

Xiaomi 12 Liten ominaisuuksiin myös tuki NFC:lle. Laitteeseen mahtuu kaksi nano-SIM-korttia, mutta ei yhtään muistikorttia. Sormenjälkitunnistin on yhdistetty virtapainikkeeseen, ja se hoitaa hommansa hyvin.

Ohjelmiston puolesta Xiaomi 12 tarjoaa Android 12 -käyttöjärjestelmän höystettynä MIUI 13 -käyttöliittymällä. Androidin tietoturvapaketin suhteen laitteeseen sai päivitettyä elokuun päivityksen. Puhelin pyytää käyttäjää tekemään Google-tilin lisäksi erillisen Xiaomi-tilin, jolla käyttöön saa esimerkiksi vaihtoehtoisen tavan paikantaa kadonnut puhelin.

Käyttöliittymän animaatiot toimivat hidastelematta, ja navigointi on nopeaa. Puhelimen asetuksista alapalkkiin voi asettaa koti- ja takaisinpainikkeet. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi luottaa pelkkiin kosketuseleisiin. Käyttäjä voi valita, asentuvatko sovellukset kotinäytöstä sivusuuntaan kelattaville sivuille, vai alhaalta aukeavaan sovellusvalikkoon. MIUI 13 onkin kohtuullisen laajasti käyttäjän muokattavissa.

Huonona puolena MIUI 13:n esiasennettujen sovellusten määrä on huomattava, eivätkä ne kaikki tunnu järin tarpeellisilta. Mukana on muun muassa useita pelejä joita ilmankin pärjäisi. Suurimman osan sovelluksista voi kuitenkin poistaa manuaalisesti.

Puhelimeen on luvattu Android-versiopäivitykset kolmeksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi, mikä on hyvä suoritus.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat