Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

01.07.2024 20:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Honor on luottanut numerosarjassaan tyylikkääseen ja näyttävään designiin, joka erottuu massasta. Tästä perinteestä ei luovuta tälläkään kertaa.

Mitoiltaan Pro -malli on pikkusisarustaan Honor 200:sta aavistuksen isompi, mittojen ollessa 163,3 x 75,2 x 8,2 millimetriä. Vaikka puhelin on muodoiltaan kohtuullisen siro, on puhelin kuitenkin kädessä kohtuullisen kookas.

Painon suhteen Honor on onnistunut pitämään laitteen kohtuullisena. Painoa laitteella kerrotaan olevan 199 grammaa, joka erityisesti ylemmässä hintaluokassa ei ole vielä mahdottoman paljon.

Kädessä laite ei tosissaan tunnu huomattavan painavalta, mutta samalla ei erityisen kevyeltäkään. Painoa on kertynyt kohtuullisen runsaasti puhelimen yläpäähän järeän kamerakokoonpanon takia.

Puhelimen laatutuntuma on erinomainen. Minkäänlaisia nitinöitä tai natinoita ei kuulu eikä tunnu, ja laite tuntuu todella vankalta.

Puhelimen reunat ovat tasaiset, mutta etu- ja takapuolen kaarevuuden takia ne ovat kohtalaisen kapeat, jonka takia laitteesta ei saa aivan yhtä tukevaa otetta kuin sisarmalli Honor 200:sta. Puhelimen kulmat ovat mukavan pyöristetyt, ja puhelinta on miellyttävä käyttää kädessä.

Viime vuosina Honorin numerosarjaa mallimerkintänä tunnustavien puhelimien tunnistettavimpana elementtinä takakuoressa toimi kaksi erillistä kamerakyhmyä, joita käytettiin ensimmäisen kerran Honor 50:ssä. Nyt tämä traditio on tullut päätöksensä, sillä Honor 200 -sarjalaisissa kaikki takakamerat ovat sijoitettuna yhteen ovaalinmuotoiseen kamerakyhmyyn.

Vaikka Honor 200 Pro:n kamerakyhmyn koko vaikuttaisi ensisilmäyksellä samankokoiselta kuin pikkusisaressa Honor 200:ssa, on Pro -mallin kyhmy kuitenkin aavistuksen kookkaampi. Myös silmä voi ehkä vaatia jonkun verran totuttelua uuden kamerakyhmyn muotoiluun, mutta muutaman viikon aikana siihen jo tottuu. Kyhmyn toteutus on saanut inspiraatiota Barcelonassa sijaitsevan Casa Mila -rakennuksen atriumista.

Honor 200 Pro -mallissa etupuolella kameroita on kaksin kappalein, jotka ovat asetettuna keskelle näytön yläkulmaan pillerin muotoiseen aukkoon.

Vaikka maailmalla onkin nähty puhelimessa ainakin neljää eri värivaihtoehtoa, tulee Honor 200 Pro Suomen markkinoille valitettavasti ainoastaan valkoisena ja mustana. Erityisesti valkoisessa yksilössä takakuoren lähes marmorimainen kuviointi on ihan tyylikkään näköinen. Takakuori kaareutuu reunoistaan todella pienesti kohti näyttöä. Samalla takakuori hylkii todella hyvin rasvaisia sormenjälkiä, joten se pysyy hyvin helposti puhtaan näköisenä. Sen sijaan takakuoren pinta on erittäin liukas, jonka takia suojakuoren hankkiminen kannattaa laittaa hankintalistalle.

Puhelimen näppäimet ovat sijoitettuna kaikki puhelimen oikealle kyljelle, joten vasen kylki jää täysin paljaaksi. Niin äänenvoimakkuuspainikkeissa kuin virtanäppäimessä on todella hyvä laatu- ja näppituntuma. Myös niiden sijoitus on lähellä optimaalista, vaikkakin pienikätiset joutuvat hieman kurkoittelemaan äänenvoimakkuuspainikkeisiin.

Puhelimen pohjassa sijaitsee USB-C -liitäntä, SIM-korttikelkka sekä kaiutin. SIM -korttikelkassa on paikka kahdelle fyysiselle SIM -kortille, ja puhelin tukee myös eSIMiä. Puhelimen yläkulmassa on toisen kaiuttimen lisäksi infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta voi käyttää esimerkiksi television tai muiden laitteiden kaukosäätimenä.

Näytön osalta puhelin jatkaa Honorin numerosarjan perinteistä linjaa viime vuosilta. Kyseessä on pienoisesti reunoilta kaartuva 6,78 tuuman AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 2700 x 1224 pikseliä. Tuumalle pikseleitä tulee noin 437. Näytön maksimi virkistystaajuus on 120 hertsiä. Huippupistekirkkaudeksi HDR-materiaalilla luvataan jopa 4000 nitiä. Näytön päälle on esiasennettuna suojakalvo.

Vaikka näyttö kykenee 120 hertsin virkistystaajuuteen, jää näytöstä uupumaan LTPO-tekniikka jonka avulla virkistystaajuus voisi säätyä adaptiivisesti jopa mahdollisesti yhteen hertsiin. Suurimman osan käytöstä näyttö vaihtelee virkistystaajuutta 60 ja 120 hertsin välillä.

Vakiona puhelimessa on asetuksista päällä dynaaminen virkistystaajuuden säätö, joka osaa itse vaihdella virkistystaajuutta tilanteen mukaan. Jostain syystä tämä asetus on kuitenkin todella aggressiivinen säätämään virkistystaajuuden todella monessa sovelluksissa 60 hertsiin, jonka takia puhelimen käyttökokemus kärsii. Onkin syytä harkita käyttävän ”Korkea” -virkistystaajuusasetusta, jos haluaa saada sujuvamman käyttökokemuksen, vaikkakin akunkesto voi tästä hieman kärsiä.

Muuten näytöstä on vaikea löytää suurta moitittavaa. Näytössä on 3840 hertsin PWM-himmennys, jonka luvataan olevan silmäystävällisempi heikossa valaistuksessa vähäisemmän näytön välkynnän ansiosta. Mukana on myös HDR10 -laajasävykuvatuki muun muassa Netflixissä, mutta Dolby Vision -tuki jää uupumaan.

Honor 200 Pro-puhelimen näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimii ripeästi ja asianmukaisesti. Ainoastaan sen sijoitus lähelle näytön alakulmaa ei ole optimi, sillä se vaatii hieman peukalojumppaa. Lukituksen avaamiseen voi käyttää myös kasvojentunnistusta, joka toimii sekin rivakasti. Pieni mysteeri on se, että käytetäänkö etupuolella sijaitsevaa syvyyskameraa myös kasvojentunnistukseen. Kyseessä ei ole kuitenkaan samanlainen 3D-syvyyskamera kuin Magic -malleissa on nähty.

Nyt myös Honorin numerosarjan uusiin edustajiin on vihdoin ja viimein saatu stereokaiuttimet, jotka toistavat ääntä puhelimen ylä- ja alakulmista. Äänenvoimakkuutta kaiuttimista lähtee kiitettävästi, ja äänenlaatukin on suurimmalta osin kelvollinen, vaikkakin ääni onkin kohtalaisen ohut ja terävä.

Merkittävänä positiivisena asiana voidaan pitää puhelimen suojaluokitusta. Puhelimelle luvataan IP65 -tason suojaluokitus, joka tarkoittaa täyttä pölytiiviyttä sekä suojausta joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta. Pudotusta lavuaariin tai vesilätäkköön kannattaa vielä siis yrittää vältellä. Jonkinmoinen suojaus on kuitenkin aina tervetullutta numerosarjan puhelimiin, sillä suojaluokitukset ovat lähes poikkeuksetta jääneet pelkästään Magic-mallisarjan puhelimiin.

Honor 200 Pro tulee valmistajan MagicOS 8.0 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Se tukee paljon samoja ominaisuuksia, mitä nähtiin Honor Magic6 Pro’ssa. Esimerkkinä voidaan mainita Magic Capsule, joka mahdollistaa tiettyjen sovelluksien nopean interaktiivisen käytön etukamerareiän ympärille muodostuvasta pikavalikosta.

Puhelimelle luvataan kolme isoa järjestelmäpäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus jättää siis hieman toivomisen varaa, vaikkakin esimerkiksi kilpailijoista OnePlus 12R lupaa täsmälleen samat. Silti esimerkiksi Samsungilta löytyy huomattavasti edullisemmasta hintaluokasta puhelimia, joilla on pidempi päivityslupaus. Myös käytännössä viime vuoden lippulaivat, joiden päivityslupaus on ollut tullessaan 4+5, ovat nyt tällä hetkellä samalla viivalla Honor 200 Pro’n kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat