Uusimmat

Kamera, suorituskykys ja akkukesto

17.03.2024 11:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Kameroihin siirryttäessä huomataan ensimmäisiä kunnon säästökohteita, joilla puhelimen hintaa on saatu painettua hintapisteeseensä. Käytännössä OnePlus 12R käyttää täsmälleen samaa kamerakokoonpanoa, mikä on huomattavasti halvemmassa OnePlus Nord 3 -puhelimessa.

Vaikka mistään aivan toivottomasta kokoonpanosta ei ole kyse, on kyseisessä hintaluokassa odotukset aavistuksen korkeammalla. Oman mausteensa kuviin tuo puhelimen järeämpi järjestelmäpiiri, joka kykenee Nordia parempaan kuvankäsittelyyn. OnePlus 12R:n kohdalla puuttumaan jää myös yhteistyö Hasselbladin kanssa.

Pääkameran kuvakennona on Sonyn 50 megapikselin IMX890, joka on kooltaan 1/1,56 tuumaa. Sen aukkoarvona on f1.8. Kamera tallentaa kuvat vakiona noin 12,5 megapikselin tarkkuudella. Kamera on optisesti vakautettu.

Ultralaajakulmakameran kuvakenno on Sonyn kahdeksan megapikselin IMX355. Kuvat tallentuvat 112 asteen kulmalla. Aukkoarvo on f2.2. Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta.

Kolmantena kamerana puhelimessa on hieman kyseenalainen kiinteätarkenteinen kahden megapikselin makrokamera, jonka tarkennusetäisyys on neljä senttimetriä.

Puhelimen edessä on kiinteätarkenteinen 16 megapikselin etukamera, jonka aukkoarvo on f2.4. Etukameran videon maksimitarkkuus jäänee Full HD -laatuun 30 kuvaa sekunnissa.

Kokoonpanon selvin vahvin lenkki on sen pääkamera, joka suoriutuu kiitettävästi niin valoisassa kuin hämärissä olosuhteissa. Yksityiskohdat tallentuvat tarkasti ja kuvissa on tarkkuutta, vaikkakin ajoittain sorrutaan jopa pieneen yliterävyyteen.

Ultralaajakulmakameran kohdalla fiilikset ei ole enää aivan yhtä positiiviset. Vaikka 8 megapikselin kamera suoriutuu hyvissä olosuhteissa ajoittain jopa yllättävän hyvin, tuottaa hämärät olosuhteet hankaluuksia. Automaattisen tarkennuksen puute alleviivaa tämän kameran ongelmia.

Eikä täysin turha kahden megapikselin makrokamera aiheuta valitettavasti muuta kuin hampaiden kiristelyä. Nämä täysin tarpeettomat kamerat ovat vaikeasti hyväksyttävissä edes huomattavasti halvemmissa puhelimissa, puhumattakaan sitten tämän hintaluokan puhelimesta. Tässä hintaluokassa edes jonkinlainen telekamera olisi suotavaa olla.

Videokuvauksen maksimitarkkuus on 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa (yllä), mutta se tallentuu ainoastaan pääkameralla. Ultralaajakameralla tallennettaessa laatu putoaa jopa 1080p-tarkkuuteen ja 30 kuvaan sekunnissa (alla), jota voi nykypäivänä pitää yllättävän heikkona suorituksena. Kameroita ei voi vaihtaa kesken videokuvauksen.

Jotta puhelimen hinta saataisiin pidettyä kurissa, on järjestelmäpiiristä jouduttu aavistuksen tinkimään. Mistään nuhapumpusta ei ole kuitenkaan kyse, sillä suorituskyvystä vastaa OnePlus 11:stakin tuttu, viime vuoden huippupiiri Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2. Se koostuu yhdestä 3,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X3 -ytimestä, kahdesta 2,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A715 ytimestä, kahdesta 2,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A710 -ytimestä sekä kolmesta 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A510 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 740 -grafiikkasuoritin.

Suomessa muistivariaation valinta on tehty helpoksi, sillä OnePlus 12R tulee ainoastaan yhdellä muistivariaatiolla. Meidän onneksi kyseessä on niin sanotusti suurempi vaihtoehto, joka sisältää LPDDR5X RAM-muistia jopa 16 gigatavua, ja UFS 3.1 -tallennustilaa 256 gigatavua. OnePlus itse virheellisesti ilmoitti puhelimen suuremman muistimäärän olevan UFS 4.0 -standardia, jota OnePlussan operatiivinen johtaja Kinder Liu joutui pahoittelemaan foorumilla.

Kuten jo monen viime vuoden lippulaivapuhelinten kohdalla, ei Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri jätä suorituskyvyssä toivomisen varaa. Kaikki halutut toiminnot ja arjen askareet onnistuvat mukisematta. Tavallisissa arjen pyörityksessä eroa uudempaan Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriin on vaikea huomata. OnePlus 12R:ssä on samanlainen, kahdesta höyrykammiosta koostuva viilennysjärjestelmä, jonka yhteispinta-ala on 9140 neliömillimetriä. OnePlus 12R:n kohdalla ei törmätty ylikuumenemisongelmiin.

Suorituskykymittauksissa OnePlus 12R saa vastaansa viime vuoden lippulaivamalleja, joissa on käytössä sama Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri. Vertailussa on myös mukana OnePlussan lippulaivamalli OnePlus 12, jossa taas käytetään uudempaa ja tehokkaampaa Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä. Suorituskykymittaukset tehtiin OnePlus 12R:n perusasetuksilla sekä tarvittaessa erillisellä suorituskykytilalla. Näytön virkistystaajuus sekä resoluutio oli asetettu automaattiasetukselle.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä OnePlus 12R ei enää jää telineisiin, vaan suoriutuu tasaväkisesti kilpakumppaneidensa kanssa. Tässä testissä lippulaivamalli OnePlus 12 näyttää kuitenkin edelleen etumatkansa.

PCMarkin kohdalla sama kaava toistuu, sillä perustilassa OnePlus 12R jää taas joukon viimeiseksi. Suorituskykytila nostaa nimensä mukaisesti puhelimen suorituskyvyn kilpailijoiden tasolle. Mielenkiintoisesti 12R saa suorituskykytilassa jopa paremmat lukemat kuin lippulaivamalli OnePlus 12.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä OnePlus 12R jää perustilassa merkittävästi viime vuoden lippulaivamalleista. Suorituskykytilan ollessa päällä tilanne tasoittuu erityisesti yhden ytimen tuloksissa, mutta monen ytimen tulos jää silti kilpailijoistaan. Lippulaivamalli OnePlus 12:n uudempi ja tehokkaampi järjestelmäpiiri näyttää tässä yhteydessä voimansa.

AnTuTu-testissä OnePlus 12R jää taas perustilassa joukon hännille, ja yllättävän selvästikin. Suorituskykytilassa puhelin kuitenkin kirii kilpailijoiden tasolle, ja jopa ohittaa ne hieman.

OnePlus 12:n kohdalla nähtiin valmistajan suurimmalla akkukapasiteetilla varustettu puhelin, mutta nyt OnePlus 12R venyttää vielä astetta paremmaksi. Vaikka suuresta harppauksesta ei olekaan kyse, on OnePlus 12R:n 5500 milliampeeritunnin akku jo kilpakumppaneihinkin nähden varsin merkittävän kokoinen maksimikapasiteetiltaan. Tämä heijastuu myös käytännön akunkestoon, joka puhelimessa on erityisen huippuluokkaa.

Geekbenchin akkutestissä OnePlus 12R:n suuri akku osoittaa mahtinsa ja saavuttaa huiman 18 tunnin ja 6 minuutin tuloksen. Tämä lukema jättää taakseen kaikki vertailussa olevat kilpailijat, niin uudet kuin vanhatkin mallit.

Puhelimen lataustehoista ei ole lähdetty tinkimään, sillä puhelin latautuu samalla 100 watin teholla kuin lippulaivamallitkin. Tyhjää puhelinta ladattaessa virtaa tuli 15 minuutissa noin 65 prosenttia, ja täyteen puhelin latautui noin puolessa tunnissa. Näihin lataustehoihin vaaditaan kuitenkin OnePlussan omaa Supervooc-laturia, joka onneksi tulee myyntipaketissa mukana.

Valitettavasti kaikki ominaisuudet eivät kuitenkaan ole periytyneet lippulaivamallista, sillä langaton lataus jää tällä kertaa puhelimesta uupumaan. Tässä hintapisteessä sen puuttumista on vaikeampi hyväksyä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskykys ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat