Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

17.03.2024 11:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

OnePlus 12R lainaa vahvasti valmistajan viime vuosien lippulaivamallien muotoilukieltä, sillä puhelin on ulkokuoreltaan lähes identtinen OnePlus 11- tai OnePlus 12 -mallien kanssa. Mitoiltaan puhelin asettuu näiden kahden mallin väliin, mittojen ollessa 163,3 x 75,3 x 8,8 millimetriä.

Vaikka kyse onkin vain millimetrin osista, silti OnePlus 12R ei tunnu yhtä järkälemäiseltä kädessä kuin lippulaivamalli OnePlus 12. Mistään pienestä puhelimesta ei silti ole kyse, joten pienikätiselle puhelimen yhden käden käsittely saattaa tuottaa hankaluuksia.

Suurin merkittävin tekijä puhelinten käsituntuman eroissa on niiden painoero. OnePlus 12R painaa noin 207 grammaa, mikä tekee siitä huomattavasti kevyemmän tuntuisen kädessä. Paino jakautuu tasaisesti koko puhelimen pituudelle, jonka takia puhelinta on miellyttävä käyttää pidemmänkin aikaa.

Laatutuntumaltaan OnePlus 12R on moitteeton. Laite tuntuu yhtä laadukkaalta kuin valmistajan omat lippulaivat, eikä tuntumaa ole lähdetty heikentämään hintapisteeseen sopivammaksi.

Puhelimen taakse sijoitettu kamerakyhmy hallitsee takakuorta. Kooltaan se ei ole kuitenkaan yhtä massiivinen kuin OnePlus 12 -mallissa, vaan muistuttaa enemmänkin OnePlus 11 -mallin kamerakyhmyä.

Salama on kuitenkin sijoitettuna uutuusmallin tavoin kamerakokoonpanon ulkopuolelle vasempaan yläreunaan. Poissaolollaan loistavat lippulaivoista tutut Hasselbladin logot, ja jäljellä ovat vain kameroiden polttoväleistä ja niiden aukkoarvoista kertovat tekstit.

Hauskana pikanttina yksityiskohtana kamerakyhmyn reunat ovat sahalaitaiset. Tämä muituttaa hieman esimerkiksi järjestelmäkameroiden objektiivien tarkennusrengasta.

Toisin kuin monissa edellisissä OnePlus -lippulaivamalleissa, myös etukameran paikka sijaitsee nyt OnePlus 12R:ssä keskellä näytön yläkulmassa.

OnePlus 12R:stä on tarjolla kaksi värivaihtoehtoa, jotka ovat harmaa (Iron Gray) ja testiyksilömme sininen (Cool Blue). OnePlus on pitkään tarjonnut puhelimissaan toiseksi vaihtoehdoksi vihreää värivaihtoehtoa, jonka takia uutta tyylikkään vaaleansinistä väriä voi pitää kivan raikkaana vaihtoehtona.

Takakuori on viimeistelyltään kiiltävä, jonka takia se kerää yllättävän paljon rasvaisia sormenjälkiä. Samalla se on kädessä todella liukas, joten suojakuoren hankkiminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Puhelimen reunoille sijoitetut napit ja kytkimet seuraavat myös lippulaivamallin jalanjäljissä. Myös OnePlus 12R:ssä äänenvoimakkuusnapit sekä virtakytkin sijaitsevat oikealla reunalla, ja OnePlussalle perinteinen tilakytkin sijaitsee puhelimen vasemmalla reunalla.

Valmistajan mukaan nappien uudella sijoittelulla pystyttiin toteuttamaan parempi antennijärjestely. Napit ja kytkimet ovat sijoitettuna lähemmäs puhelimen yläkulmaa, jonka takia pienikätisellä voi olla vaikeuksia ylettyä niihin helposti. Itse nappituntuma on yhtä laadukas kuin lippulaivamallissa.

Puhelimen pohjassa sijaitsee nykypäivänä hidas USB 2.0 -nopeudella toimiva USB-C -liitäntä sekä SIM-korttikelkka. Puhelin tukee kahta fyysistä SIM-korttia, mutta ei eSIMiä. Lippulaivamalli OnePlus 12:n tavoin myös 12R:ssä on nyt puhelimen yläkulmassa infrapunalähetin, jonka avulla puhelin toimii vaikka television kaukosäätimenä.

Kooltaan puhelimen näyttö sijoittuu OnePlus 11 ja OnePlus 12:n välimaastoon, mutta ominaisuuksiltaan se muistuttaa paljolti OnePlus 12:n näyttöä. Kyseessä on kookas ja pienoisesti reunoilta kaartuva 6,78 tuuman AMOLED-näyttö, jonka kuvasuhde on 19.8:9. Näytön tarkkuus on 2780 x 1264 pikseliä, joka tekee 450 pikseliä tuumalle. LTPO4 -tekniikalla varustettu näyttö vaihtelee virkistystaajuutta yhden ja 120 hertsin välillä. Huippupistekirkkaudeksi HDR-materiaalilla näytölle luvataan sama 4500 nitiä kuin OnePlus 12:lle, ja maksimikirkkaudeksi 1600 nitiä. Näytön materiaalina käytetään myös samaa Gorilla Glass Victus 2:ta, jonka päälle on esiasennettuna suojakalvo.

Näyttö lähes kirjaimellisesti loistaa erityisesti hintaluokassaan, ja on ehdottomasti yksi puhelimen parhaista ominaisuuksista. Vaikka näyttö ei ole tarkkuudeltaan samaa luokkaa kuin OnePlus 12, ei eroa normaalikäyttäjä edes huomaa. Näytön tarkkuus on asetettu vakiona asetuksista Full HD+ -tasolle akun säästämiseksi. Puhelin tukee sekä HDR10+ ja Dolby Vision -laajasävykuvaa.

OnePlus 12R:n näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimii nopeasti ja moitteettomasti. Näiden lisäksi se on sijoitettuna sopivalle korkeudelle. Lukituksen avaamiseen voi käyttää myös kasvojentunnistusta, joka toimii sekin ripeästi.

OnePlus 12R:ssä on stereokaiuttimet, joiden kiitettävä äänenlaatu on hyvin samankaltainen kuin OnePlus 12:ssa. Puhelimessa on Dolby Atmos -tilaäänituki, jota ei saa kytkettyä pois kun ääntä toistetaan puhelimen omista kaiuttimista.

Ehkä pieni positiivinen yllätys koetaan suojaluokituksen osalta, sillä OnePlus 12R:lle luvataan IP64-luokituksen mukainen suojaus. Käytännössä tämä tarkoittaa suojausta roiskuvalta vedeltä, joten mihinkään vesileikkeihin puhelinta ei kannata ottaa mukaan. OnePlussan tapauksessa IP-suojaukset eivät ole aina olleet itsestäänselvyyksiä, jonka takia tätä voi pitää pienenä yllätyksenä. Samainen IP64 -suojaluokitus oli myös OnePlus 11 -mallissa.

OnePlus 12R tulee OnePlussan uusimmalla OxygenOS 14 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Aivan lippulaivamallien päivityslupauksiin tämän mallin kohdalla ei päästä, sillä puhelimelle luvataan vain 3 isoa järjestelmäpäivitystä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Käytännössä lupaus on sama, mitä OnePlus lupaa Nord -sarjan lippulaivamalleille. Lupaus ei ole nykypäivänä erinomainen, sillä isoista valmistajista esimerkiksi Samsung lupaa huomattavasti halvemmille puhelimilleen pidemmän päivitystuen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskykys ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat