Uusimmat

Testi Samsung Galaxy Watch6 Classic (47 mm) -älykello – Pyöritettävän kehän paluu on ihan parasta

10.08.2023 19:00 Kai Taipale

Jo Samsung Galaxy Watch5 oli yksi markkinoiden parhaista Android-älykelloista. Tuosta kellomallista ei kuitenkaan saanut versiota, jossa kellon kehä olisi pyörinyt ja toiminut samalla ohjaimena. Tämä puute on nyt korjattu Galaxy Watch6 -malliston myötä, ja uuden kellomallin käytettävyys on tältäkin osin oikein hyvällä tasolla.

Samsung Galaxy Watch6 -mallisto koostuu sporttihenkisemmästä Watch6-versiosta ja perinteisempiä kelloja edustavista Watch6 Classic -malleista. Näistä ensimmäistä on saatavissa kahdessa eri kokoversiossa: 40 ja 44 millimetriä. Bluetoothilla ja WiFillä varustettu 40-millimetrinen versio maksaa 319 euroa, ja 4G-malliversio nostaa hinnan 69 euroon. Isokokoisemman 44 millimetrin mallin kohdalla vastaavat hinnat ovat 349 ja 399 euroa.

Heinäkuun lopulla Samsungin Unpacked-tilaisuudessa päivänvalon nähneen kellon myyntituloajankohta on 11. päivä elokuuta 2023.

Testissä on tällä erää Classic-versio, josta siitäkin on saatavissa kaksi kokoversiota: 43 ja 47 millimetriä. Näistä Bluetoothilla ja WiFillä varustettu 43-millimetrinen versio maksaa 419 euroa, ja 4G-malliversio nostaa hinnan 469 euroon. Testissä oleva malli on kahdesta koosta se suurempi eli Galaxy Watch 6 Classic (47 mm), ja tällä kertaa WiFi-yhteyksin, jolloin laitteen hinta on 449 euroa. 4G-yhteydellä varustettuna tämän mallin hinta on 499 euroa. Värivaihtoehtoja on kaksi: musta ja hopea. Testilaite on musta malli.

Galaxy Watch6 Classic on hintansa puolesta kutakuinkin samassa luokassa kuin esimerkiksi Huawei Watch 4 Pro.

Kellon myyntipakkauksessa on kellon lisäksi vain latauskaapeli.

Ulkoisesti Galaxy Watch6 jatkaa Samsungin tuttua linjaa. Selkein ja merkittävin ero edellismalleihin paljastuu näytön koosta, sitä on nimittäin kasvatettu ilman että ulkomitat ovat merkittävästi kasvaneet. Käytännössä siis näyttöä kiertävä ulkoreuna on huomattavasti aiempaa ohkaisempi, kuten kuvan Galaxy Watch5 (44 mm) ja uusi Galaxy Watch6 Classic (47 mm) hyvin paljastavat.

Uuden malliversion myötä käyttöön tulevat myös rannekkeet, joissa on yhden painikkeen pikakiinnitys. Tämä on erinomainen käytettävyysparannus ainakin heille, joilla on käytössä enemmän kuin yksi ranneke.

Myyntipakkauksessa mustan kellon lisäksi musta ranneke. Ulkoisesti nahkaranneketta muistuttava toteutus on lievä huijaus, sillä kääntöpuoli paljastaa sen perustuvan silikonirannekkeeseen, jossa on tekonahkamainen ulkopinta. Tämä ei ole käyttömukavin ratkaisu, mutta kestää todennäköisesti monipuolisemmin käyttöä kuin aito nahkaranneke. Myynnissä on myös useita erilaisia vaihtorannekkeita, mutta 22 millimetrin kiinnitys mahdollistaa toki myös kolmansien osapuolien valmistamien rannekkeiden käytön.

Teräsrunkoisen älykellon ulkonäkö on rungon osalta kiitettävän minimalistinen. Kierrettävä kehä on riittävän kapea, joten se sulautuu kokonaisuuteen aiempia Classic-versioita huomaamattomammin. Älykellon lasi on naarmuja kestävää safiirilasia, ja se on muutenkin kierrettävän kehän sisällä kohtuullisen hyvin suojassa.

Galaxy Watch6 -kellojen pohjana on Googlen upouusi Wear OS 4 -käyttöjärjestelmäversio. Sen myötä parannusta pitäisi olla luvassa esimerkiksi akkukestoon. Wear OS:n päällä toimii Samsungin oma One UI Watch 5.0 -käyttöliittymä. Tämä yhdistelmä on selkeä ja toimiva, ja siihen on saatavissa laajasti kolmansien osapuolien sovelluksia Play Store -sovelluskaupasta.

Mikäli käytössä on aiemmin ollut Samsungin puhelin ja älykello, niin käyttöönotto on hyvin suoraviivainen prosessi. Kello löytyy heti virtojen kytkemisen jälkeen ja pakollisten sovelluspäivittelyjen jälkeen se käytettävissä noin vartissa. Muuta kuin Samsungin puhelinta käyttävän käyttäjän tulee ladata sekä Galaxy Wearable- että Samsung Health -sovellukset ja kirjautua niihin. Kelloa hallinnoidaan Galaxy Wearablen kautta ja terveysdata löytyy puolestaan Samsung Healthista. Tämä on edelleen asia, joka voisi olla toteutettu suoraviivaisemmin, mutta jakoon tottuu käytössä. iOS-puhelimiin ei Galaxy Watch6 -älykelloa voi yhdistää.

Wear OS 4 -käyttöjärjestelmän peruspilari ovat eräänlaiset laatat eli koko kellotaulun täyttävät näkymät. Esimerkiksi nämä voivat olla unitiedoille, säälle tai päivän liikuntatavoitteille omistetut ovat näyttönäkymät, joiden välillä liikutaan joko kehään pyörittämällä tai kosketusnäytön avulla. Varsinainen sovellusvalikko on sekin olemassa, ja se pyyhkäistään näkyviin ruudun alareunasta, asetuksiin pääsee puolestaan pyyhkäisemällä yläreunasta. Käyttöliiittymä on käytössä riittävän tehokas, sillä suurin osa toimista hoituu halutuilla kellonäytöillä, eikä esimerkiksi sovellusvalikkoon tarvitse kovin usein mennä.

Älykellon laidalta löytyy lisäksi kaksi fyysistä näppäintä. Ylempää voi käyttää pikapainalluksella paluuseen kellonäyttöön, tuplapainallus vie edelliseen sovellukseen ja pidemmillä painalluksilla käynnistyy Bixby-virtuaaliapuri. Bixbyn ohella kelloon voi valita myös Google Assistantin. Alemman painikkeen pitkä painallus vie Samsung Pay -toimintoon, joka on tullut juuri taannoin käyttöön myös Suomessa, joskin pankkituki on edelleen rajallinen. Kelloa voi siis käyttää myös lähimaksamiseen.

Se mikä Samsung Galaxy Watch6 Classicin todella erottaa joukosta on sen näytön ympärillä oleva kellokehä. Sen käyttäminen on intuitiivista, nopeaa ja mukavaa – onkin vaikea ymmärtää, miksi tämä erottautumis- ja käyttömukavuustekijä jätettiin Galaxy Watch5 -mallistosta tyystin pois. Hienoa kuitenkin, että valmistaja on ymmärtänyt ottaa palautteesta nopeasti opikseen.

Kehää kietämällä voi tehdä käytännössä samoja asioita kuin pyyhkäisyillä, mutta kiertäminen on selvästi tarkempi ja/tai nopeampi tapa käyttöliittymässä surffailuun. Kehä on aiempaa kapeampi, mutta se ei käyttöön ainakaan heikentävästi vaikuta. Käytön lisäksi kehä antaa älykellolle selvästi enemmän perinteistä kelloa muistuttavan olemuksen, mikä miellyttää ainakin itseäni.

Seurattavien urheilumuotojen osalta tarjolla on laaja valikoima eri lajeja aina juoksun, pyöräilyn ja uinnin kaltaisista perinteisistä lajeista amerikkalaiseen jalkapalloon, krikettiin ja hula-vanteen pyörittelyyn. Suurin osa liikuntatiloista vaikuttaa eroavan toisistaan lähinnä nimen ja sen perusteella, onko GPS päällä vai ei.  Esimerkiksi juoksun ja kävelyn älykello tunnistaa automaattisesti, jolloin se ehdottaa aktiviteetin tallentamista.

Yksi pieni ärsytys urheilutoimintoihin liittyy: kun haluaa pysäyttää menossa olevan suorituksen, tämä ei onnistu nopealla näpäytyksellä. vaan vaatii paluupainikkeen pitkän painalluksen – tai lyhyen painalluksen ja valinnan näytöltä.

Galaxy Watch6 tarjoaa jälleen kerran edeltäjiään kehittyneemmän anturipaletin. Siihen kuuluun ihon lämpötilaa mittaava ominaisuus, sydänsähkökäyrä eli EKG, verenpainemittaus ja myös kehonkoostumus. Jälkimmäinen kertoo kehon rasvaprosentin ja luustolihasmassan määrän. Terveystoiminnoista osa vaatii viranomaishyväksynnän, ja niiden toiminta on rajoitettu vain Samsung Galaxy -älypuhelimille.

Sykemittaus tuntui kohtuullisen luotettavalta, joskin taso oli lähes säännönmukaisesti muutaman prosentin verrokkikellojen lukemien yläpuolella. Reagointinopeus tuntui kuitenkin hieman nopeammalta kuin esimerkiksi Watch5-mallissa.

Unenseuranta puolestaan toimi jopa kiitettävän luotettavasti, vain lentokoneessa otetut torkut jäivät kirjautumatta. Muuten unenseuranta tuntui noudattavan omia tuntemuksia, ja kirjasi luotettavasti heräämiset yön aikana. Yöunesta on tarjolla unipisteet sekä sanallinen arvio yöunien laadusta.

Sijaintia ja matkaa mittaava GPS lukittautuu nopeasti ja luotettavasti paikalleen. Liikuntadata kerätään Samsung Health -sovellukseen, jonka lisäksi älykelloon on mahdollista asentaa esimerkiksi Stravan tai Fitbitin oma sovellus. Samsung Health sisältää myös erilaisia opastusvideoita liikuntaan sekä haasteita, jotka kohti terveellisempiä elämäntapoja. Samsung Healthiin voi halutessaan kirjata myös syödyn ruoan, joka helpottaa kaloreiden laskemista.

Galaxy Watch6 Classic (47 mm) on varustettu 425 milliampeeritunnin akulla, jolla on käyttöaikaa tarjolla noin kahden viikon testin perusteella parhaassa tapauksessa noin kahdeksi vuorokaudeksi, kunhan aktiivinen liikunta rajoittuu enintään yhteen tuntiin päivässä. Tällöin tosin 15 prosentin kohdalla kello siirtyy mielellään akunsäästötilaan.

Aktiivisemmassa käytössä pari yötä ja yksi päivä menivät yhdellä latauksella vaivattomasti. Omassa käytössäni pyrin lataamaan kelloa vain lyhyitä pätkiä aamu- ja iltatoiminen aikana – tälläkin käytöllä akkua riitti ongelmitta ilman pidempiä lataussessioita. Huomattava on, ettei testikäytössä aina päällä oleva näyttö ollut päällä, vaan näyttö meni päälle vain tarpeeseen. Aina päällä olevalla näytöllä päivän käyttö onnistunee, mutta tätä ei testin aikana ehditty systemaattisesti kokeilemaan. Akkukesto on lyhyt esimerkiksi moniin Huawein, Honorin ja Xiaomin älykelloihin verrattuna, mutta toisaalta Galaxy Watch6 Classic tarjoaa useimpia kilpailijoita kattavammat älyominaisuudet.

Lataaminen on nopeutunut edellismalleista. Nyt tyhjä akku latautuu puolilleen jo noin 35 minuutissa. Tahti hidastuu latauksen edistyessä, mutta akku täyttyy alle 1,5 tunnissa.

Samsung Galaxy Watch6 -älykello edustaa ehkä Android-maailman parasta älykelloa. Mikäli Apple ei oman Watch-mallistonsa kanssa olisi nostanut rimaa tällä saralla kohtuullisen korkealle, voisi tätä mallia pitää yhtenä parhaista älykelloista. Siinä on sen verran paljon vahvuuksia.

Galaxy Watch6 Classic -malliin palautettiin kierrettävä kellokehä, mikä oli erinomaisen fiksu liike. Kehän myötä kellon käyttäminen on nopeampaa, tarkempaa ja sitä kautta myös miellyttävämpää kuin ilman sitä. Kellossa on myös tarkka ja riittävän kirkas näyttö, oletusranneke on käytössä hiostavuudestaan huolimatta mukava, mutta myös uuden pikakiinnityksen myötä nopea vaihtaa. Kellossa käytetty Wear OS Powered by Samsung toimii käytössä viiveettä, ja se on muokattu riittävän selkeäksi käyttää. Edellismalleihin verrattuna ei kehän paluun lisäksi ole mitään aidosti mullistavia uudistuksia.

Mikään täydellisyys ei tämäkään kello ole. Akun keston riittävyys on ensimmäinen asia, joka voi huolestuttaa käyttäjää. Omassa käytössä kelloa pystyi käyttämään 10 – 30 minuutin latauspätkillä ilman akun tyhjenemistä latauksien välillä. Ahkerassa urheilukäytössä tai aina päällä olevaan näyttöä käyttämällä tämä ei onnistuisi, mikä voi tuntua käyttöä rajoittavalta. Lisäksi osa edistyneemmistä terveystoiminnoista rajoittuu Samsung Galaxy -puhelimien käyttäjille.

Mikäli etsii monipuolista älykelloa Android-puhelimen kaveriksi, Samsung Galaxy Watch6 Classic on kovanpuoleisesta hinnastaan huolimatta oikein mainio valinta. Viime vuoden Galaxy Watch5 Pro -kellosta puuttuneen kierrettävän kehän paluu saa suosittelemaan kelloa niin yleiskäyttäjälle kuin aktiiviliikkujallekin.

Hyvää

  • Käyttömukava kellokehä
  • Wear OS ohjelmistotukineen
  • Kattavat terveystoiminnot
  • Tyylikäs olemus
  • Laatuvaikutelma

Huonoa

  • Akkukesto ja latausnopeus voisivat olla edelleen parempia
  • Osa terveysominaisuuksista vaatii Samsungin puhelimen

Tärkeimmät tekniset tiedot Samsung Galaxy Watch6 Classic 47 mm

  • Hinta: 449 €
  • Mitat, paino: 46,5 x 46,5 x 10,9 mm, 59 g
  • Näyttö: 1,5″ AMOLED (480 x 480 pikseliä)
  • Akku: 425 mAh, WPC langaton lataus
  • Järjestelmäpiiri: Exynos W930 (kaksiydin, 1,4 GHz)
  • Muisti: 16 Gt tallennustila, 2 Gt RAM
  • Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä: Wear OS Powered by Samsung, OneUI Watch5
  • Yhteydet: GPS/Glonass/Beidou/Galileo, NFC, Bluetooth 5.3, WiFi 2,4 GHz & 5 GHz
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 10 tai uudempi
  • Mittaus: Sykemittari, EKG, verenpaine, BIA, jatkuva SpO2, ihon lämpötila
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5 ATM, IP68, MIL-STD-810G

Muokattu 10.8.2023 klo 20.28: Korjattu rungon materiaali teräkseksi.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat