Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

23.10.2022 10:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akunkesto

Jo edellisen mallin kohdalla pientä kritiikin aihetta keräsi puhelimen kamerakokonaisuus. Vaikka kamerat suoriutuivat perusräpsyistä aivan kiitettävästi, jäi kamerat kuitenkin hieman odotuksista. Puhelin on kuitenkin ehkä hieman suunnattu ihmisille, joille sekä kuvanlaatu että kuvauskokemus on oltava kunnossa.

Valitettavasti pieni lannistumisen tunne hiipii edelleen Z Flip4:n kohdalla, sillä mitään mullistavia uudistuksia ei kameroiden osalta nähdä. Teknisesti kamerat muistuttavat nopealla vilkaisulla hyvin pitkälti edellismalleja, sillä kameroita on takana kaksin kappalein: 12 megapikselin pääkamera f1,8 -aukolla ja optisella kuvanvakaajalla, sekä 12 megapikselin ultralaajakulma f2,2 -aukolla ja 123 asteen kuvakulmalla. Pääkameran kenno on kuitenkin hieman kasvanut edellismallista, jonka ansiosta pikselikoko nousee 1,4 mikronista 1,8 mikroniin. Ultralaajakulmakameran kohdalla vastaavia päivityksiä ei nähdä.

Valitettavasti uusi pääkamera ei pysty ihmeisiin, vaan kuvanlaatua voi pitää edellismallin tavoin riittävän hyvänä, mutta ei kovin ylistämisen arvoisena. Hyvässä päivänvalossa kuvia tuntuu vaivaavan äärimmäinen yliterävöitys sekä Samsungin puhelimille ominainen värien ylikorostus. Kameraa ei voi pitää yhtä varmana suorittajana kuin muita samassa hintaluokassa olevia. Hämärässä sekä pimeässä kamera suoriutuu jopa hieman yllättävän hyvin.

Ultralaajakulmaa vaivaavat samat ongelmat, mutta suurempaa kritiikkiä ansaitsee todella pehmeät kuvien reunat. Myös ultralaajakulmakuvien värisävy poikkeaa useasti pääkameran otoksesta, vaihtuen kuvasta riippuen hieman kylmästä lämpimään. Hämärässä ja pimeässä ultralaajakulman laatu kärsii huomattavasti pääkameraa enemmän. Ultralaajakulmakameraa vaivaa automaattitarkennuksen puute.

Z Flipin hienous kuvaamisessa muodostuukin juuri sen taittuvasta rakenteesta, joka mahdollistaa puhelimen asettelun lähes mihin vaan. Puhelin toimii omana jalustanaan, jonka ansiosta esimerkiksi pidemmät valotusajat onnistuvat helpommin. Jäykän saranan ansiosta kuvauskulmaakin on helppo vaihtaa. Pienestä kansinäytöstä on mahdollista näyttää myös kuvattavalle etsimen kuva.

Etukameran virkaa toimittelee edelleen sama 10 megapikselin kamera, joka on varustettu f2,4:n aukolla. Kamera on asetettuna näytön yläkulmaan, eikä sitä ole lähdetty piilottelemaan näytön alle kuten Z Fold4 -mallissa. Koska selfiet ovat mahdollista tallentaa kansinäytön ja takakameroiden kanssa, kannattaa etukameraa käyttää lähinnä videopuheluihin sekä kasvojentunnistukseen.

Galaxy Z Flip4 toimii loistavasti videokuvauskäytössä. Videon kuvanlaatu sekä vakaimen toiminta on kiitettävää. Puhelin kykenee tallentamaan videota parhaimmillaan 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa. Tällöin käyttö kuitenkin rajoittuu pelkästään pääkameraan, ja ultralaajakulmakameran käyttö vaatii laadun pudottamista 4K 30fps -tasolle. Samalla laadulla onnistuu tallentaminen HDR10+ -laajasävyformaatilla.

Kuten valokuvatessa, voi kansinäytöstä näyttää kuvattavalle kohteelle esikatselukuvaa. Tämäkin toimii vain 4K 30fps ja sitä heikommilla laaduilla. Etukamera pystyy tallentamaan jopa 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa.

Hauskin tapa videokuvata puhelimella on taittaa puhelin noin 90 asteen kulmaan, jolloin puhelimella kuvaaminen tuntuu samalta kuin vanhoilla videokameroilla. Sen lisäksi että puhelimesta saa tällä tavalla todella tukevan otteen, on kuvaustavassa jotain retromaisen coolia.

Hyödyllinen ominaisuus Z Flipissä on 16:9 -kuvasuhteen videon kuvaaminen pystyasennossa, jolloin puhelinta ei tarvitse kääntää poikittain vaan puhelimen voi jättää tasaiselle alustalle taittuvaa rakennetta hyväksikäyttäen. Tällöin kuitenkin videokuvaaminen on rajattu pelkästään pääkameraan, ja kuvanlaatu on parhaimmillaan Full HD -laadulla 60 kuvaa sekunnissa. Rajoittamalla kuvanlaatu Full HD 30 fps:n mahdollistaa myös ultralaajakulmakameran käytön. Tarjolla ovat 16:9:n lisäksi 1:1 ja 22:9 -kuvasuhteet, jolloin kuvanlaatu on rajoitettu Full HD -laatuun 30 kuvaa sekunnissa.

Pienen ja siron ulkokuoren ei kannata antaa hämätä, sillä sisällään Z Flip4 kantaa tämän hetken suorituskykyisintä tekniikkaa. Muista Samsungin huippupuhelimista poiketen taittuvissa Z-sarjan puhelimissa ei ole tavattu käyttää Samsungin omia Exynos -järjestelmäpiirejään, joka on varmasti monelle puhelimen suorituskyvystä huolestuneelle huojentava tieto.

Järjestelmäpiirinä Z Flip4:ssä on Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 8+ Gen 1 -mobiilisuoritin, jossa on yksi 3,19 gigahertsin kellotaajuuteen kykenevä Cortex-X2-pääydin, kolme 2,75 gigahertsin kellotaajuuteen kykenevää Cortex-A710 -ydintä ja neljä 1,8 gigahertsin kellotaajuuteen kykenevää Cortex-A510 -ydintä.

Huippusuoritin heijastelee myös puhelimen käyttöön, sillä puhelin suoriutuu arjen askareista mukisematta. Minkäänlaista nykimistä ei ollut havaittavissa perinteisen käytön aikana. Taittuva rakenne aiheuttaa kuitenkin hieman hankaluuksia puhelimen jäähdytyksen suhteen, joka on havaittavissa erityisesti pitkään jatkuvissa raskaissa tehtävissä, kuten pelaamisessa. Puhelin alkaa lämmetä ja siten rajoittamaan suorituskykyä pidemmän pelisession aikana.

RAM-käyttömuistia on tarjolla kahdeksan gigatavua, ja tallennustilaa joko 128, 256 tai 512 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Suorituskykytestien verrokeiksi valikoituivat tämän hetken kärkipäätä tehoissa edustavat Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10T ja niiden lisäksi Samsungin perinteisempää muotoilua edustavat Galaxy S22 Ultra -lippulaivamalli. Näistä Motorola ja OnePlus asettuvat alle tuhannen euron hintaluokkaan, mutta Galaxy S22 Ultra on edelleen pääsääntöisesti lähempänä Galazy Z Flip4:n hintaa.

Puhelimien yleistä suorituskykyä simuloivista testeistä Geekbenchissä Samsung Galaxy Z Flip4 vei jopa kärkipaikan, ja jätti taakseen samalla Snapdragon 8+ Gen 1 -alustalla pyörivät OnePlus 10T:n ja Motorola Edge 30 Pro’n. PCMarkissa ykköspaikan nappaa OnePlus 10T -puhelin, mutta vain kun sitä käytetään erityisessä suorituskykytilassa (HP-tila). Tässä joukossa Samsung Galaxy S22 Ultra jää viimeiseksi.

Puhelimien Graafista suorituskykyä simuloivista testeistä Samsung Galaxy Z Flip4 suoriutui hienosti. Taittuvanäyttöinen puhelin nappasikin GFXBench-testissä ykköspaikan, mutta Antutu-testissä se sai antautua hieman Motorola Edge 30 Pro -mallille, joskin kumpikin näistä häviää vielä selvästi OnePlus 10T:n suoritukselle – kunhan sitä vain käytetään suorituskykytilassa (HP-tila). Kohtuullisen tasavahvan kärkikolmikon taakse jää jälleen Samsung Galaxy S22 Ultra.

Kameroiden ohella kritiikkiä keräsi myös edellismallin akunkesto, joka jäi hyvin maltilliseksi. Nyt akun kapasiteettia on kasvatettu 3300 milliampeeritunnista jo huomattavasti pätevämpään 3700 milliampeerituntiin. Vaikka kasvua voisikin pitää periaatteessa hyvin maltillisena, on sillä yllättävän iso vaikutus.

Kasvanut akun kapasiteetti yhdistettynä virtapihiin suorittimeen nostaa Z Flip4:n toiminta-ajan jo siedettävään luokkaan, vaikka jääkin huomattavasti vielä perinteisimmistä huippupuhelimista, kuten Geekbench-akkutesti OnePlus hyvin osoittaa. Puhelimen kanssa pärjää noin vuorokauden, jonka jälkeen puhelin alkaa tarvitsemaan latausta.

Puhelimen maksimilataustehoa on nostettu maltillisesti 15 watista 25 wattiin, jonka ansiosta latausajat ovat aavistuksen nopeammat. Puolessa tunnissa tyhjästä täyteen ladattuna virtaa kerkeää latautumaan noin reilut 50 prosenttia, ja täyteen puhelin latautuu noin tunnissa ja 20 minuutissa.

Lataustehoa ei voida pitää erityisen hyvänä, sillä nykypäivänä huomattavasti halvemmissakin hintaluokassa nähdään helposti kaksinkertaisia tai jopa kolminkertaisia teholukemia. Puhelimen mukana ei tule laturia, joten se on ostettava erikseen.

Puhelinta koitettiin ihan mielenkiinnosta ladata myös Samsungin omalla tehokkaammalla 45 watin laturilla, mutta eroa pienempitehoiseen laturiin ei ollut yhtään.

Z Flip4:n langattoman latauksen tehoa on hieman nostettu 15 wattiin. Puhelin tukee edelleen käänteistä langatonta latausta, jonka avulla esimerkiksi voidaan ladata esimerkiksi nappikuulokkeita tai muita oheistarvikkeita pienellä teholla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto