Uusimmat

Kolmosversio tekee Applen watchOSista entistä nopeamman ja helppokäyttöisemmän

14.06.2016 13:45 Juha Kokkonen

watchos-3-140616

iOS 10:n ohella Apple esitteli eilen WWDC 2016 -tapahtuman avauksessa kolmosversion watchOS-älykellokäyttöjärjestelmästään. WatchOS 3:n luvataan olevan edellistä versiota nopeampi ja helppokäyttöisempi.

Käyttöliittymään ja sen toimintalogiikkaan on tehty muutoksia. Keskeinen uudistus on Dock, johon käyttäjä voi valita suosikkisovelluksiaan. Dockin saa esiin kellon sivunäppäintä painamalla ja sovellukset näkyvät sivusuunnassa selattavina kortteina. Uutta on myös iOS:sta tuttu pika-asetuksia sisältävä Control Center, jonka saa esiin ruudun alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä. Instant Launchin avulla sovellukset käynnistyvät Applen mukaan jopa seitsemän kertaa nopeammin, kiitos suosikkisovellusten pysymisen kellon käyttömuistissa.

watchos-3-2-140616

Kellotauluja on tullut muutama lisää ja niiden vaihtaminen onnistuu nyt aiempaa helpommin näytön reunalta toiselle pyyhkäisemällä. Pikavastaukset on nyt integroitu viesti-ilmoituksiin, joka nopeuttaa vastaamista. Täysin uusi vastausmahdollisuus viesteihin on Scribble, joka muuttaa sormella ruudulle piirretyt kirjaimet tekstiksi. Vastaava julkaistiin hiljattain myös Android Weariin.

Liikuntakäyttöä varten Apple esitteli uuden fitness-sovelluksen, joka sisältää sosiaalisia toimintoja muiden sovelluksen käyttäjien kanssa. Toinen uusi ”terveyssovellus” on Breathe, joka opastaa käyttäjää rentoutumisessa ja hengitystekniikoissa.

watchos-3-3-140616

Kylkipainiketta hetken pohjassa pitämällä watchOS 3:ssa on aktivoitavissa hätäpuhelutoiminto, joka toimii iPhonen matkapuhelinverkkoyhteyden tai kellon oman WiFin kautta kaikkialla maailmassa.

Kolmansien osapuolien sovelluksille watchOS 3 tarjoaa Apple Pay -maksuominaisuudet, Fitness-sovellusten toiminnan taustalla, natiivin kruunupainikkeen hyödyntämisen sekä sovellusrajapinnat HomeKit-laitteiden, kaiuttimen ja videoiden hallintaan.

WatchOS 3 on välittömästi sovelluskehittäjien saatavilla, mutta kuluttajalaitteisiin se on luvassa ilmaisena päivityksenä jossain vaiheessa syksyä.