Uusimmat

Monet suosituimmat iPhone-sovellukset ovat jo päivittyneet tukemaan 3D Touch -ominaisuutta

15.10.2015 13:59 Juha Kokkonen

3D Touch

Applen uudet iPhone 6s -puhelimet tulivat Suomessa myyntiin viime perjantaina ja yhtenä keskeisenä niistä löytyvänä uutena ominaisuutena on 3D Touchiksi nimetty uuden sukupolven kosketuksentunnistus. 3D Touch tunnistaa normaalia näyttöä tarkemmin kosketusten ja painallusten voimakkuuden ja mahdollistaa sen avulla uudenlaiset komennot iOS 9:n käyttöliittymässä. 3D Touch -tuki löytyy iOS:n keskeisimmistä vakiosovelluksista, kuten sähköpostista, kuvagalleriasta, viestisovelluksesta ja kamerasta. Käyttäjien iloksi myös kolmansien osapuolien sovelluksiin on hiljalleen alkanut ilmestyä uutta tekniikkaa hyödyntäviä ominaisuuksia.

Twitter sai 3D Touch tuen jo syyskuun lopulla, mutta se koskee toistaiseksi vain pikakuvakkeen Quick Actions -toimintoja, jotka mahdollistavat viestin lähettämisen, twiitin kirjoittamisen ja haun käyttämisen sovelluksen pikakuvaketta hetken voimakkaammin painamalla. Facebook sai 3D Touch tuen toissapäivänä ja päivitys toi Twitterin tapaan mukanaan Quick Actions -toiminnot, jotka mahdollistavat kuvan tai videon ottamisen tai lähettämisen sekä uuden postauksen kirjoittamisen.

3dTouch

Instagramin uusin versio hyödyntää sekä Quick Actions- että Peek & Pop -ominaisuuksia. Sovelluskuvakkeen pikatoiminnot mahdollistavat Direct-toiminnon käytön, viimeisimpien tapahtumien katselun, haun sekä uuden kuvan lähettämisen. Peek & Pop -esikatselua voi hyödyntää sovelluksen sisällä lähinnä käyttäjien tietojen ”kurkistamiseen”. Whatsapp hyödyntää tänään julkaistun päivityksen myötä 3D Touchin Peek & Pop -ominaisuutta, joka mahdollistaa viesteissä esiintyvien kuvien, videoiden, osotteiden, kontaktien ja linkkien esikatselun voimakkaammin ruutua painamalla. Esikatseltavan kohteen saa avattua koko näytölle painamalla vielä entistäkin lujempaa. Quick Actions -toimintoina ovat ”uusi keskustelu” ja ”etsi”.

Dropbox sai 3D Touch -tuen jo lähes kuukausi sitten. Sovelluskuvaketta painamalla tarjoutuu mahdollisuus viimeisimmän tiedoston avaamiseen, offline-tiedostojen tarkasteluun, valokuvan lähettämiseen sekä hakutoimintoon. Sovelluksen sisällä tiedostoa tai kansiota pohjassa painamalla käyttäjä voi esikatsella sen sisältöä (Peek & Pop). Myös ensimmäisten joukossa 3D Touch -tuen syyskuun lopulla saanut Evernote tukee sekä pikatoimintoja että Peek & Pop -esikatselua. Esikatselua voi hyödyntää muistiinpanoissa, linkeissä ja chat-keskusteluissa. Kuvakkeen pikatoiminnot pitävät sisällään uuden muistiinpanon, kuvan ottamisen sekä muistutuksen asettamisen.

TaskuMuron toimistolla on tutustuttu tämän viikon ajan uusiin iPhone 6s -malleihin ja muutaman päivän käyttökokemuksien pohjalta 3D Touch vaikuttaa oikeasti toimivalta ja hyödylliseltä ominaisuudelta. Suurin havaittu puute on oikeastaan se, ettei ominaisuus toimi vielä läheskään kaikissa sovelluksissa. Onneksi sovelluskehittäjät näyttäisivät ottaneen 3D Touchin nopeasti haltuun ja sama suuntaus toivottavasti jatkuu myös lähitulevaisuudessa.

Apple iPhone 6s 3D Touch -esittelysivu

Muropaketin uusimmat