UUSIMMAT

Roaming-maksut poistuvat EU-alueella kahden vuoden päästä

30.06.2015 12:03 | Juha Kokkonen | 32

Eu roaming

Monia ulkomailla matkanneita vuosia kiusanneet roaming- eli verkkovierailumaksut poistuvat käytöstä EU-aluella vuoden 2017 kesäkuussa. Euroopan komissio laittoi vireille ehdotuksen yhtenäisistä telealan markkinoista lähes kaksi vuotta sitten ja nyt se on päässyt yhteisymmärrykseen Euroopan parlamentin ja -neuvoston kanssa muutoksen toteuttamisesta.

Käytännössä roaming-maksujen poistuminen tarkoittaa sitä, että EU-alueella matkatessaan matkapuhelinkäyttäjä maksaa verkkoyhteyden käytöstä samaa hintaa kuin kotimaassaan – ilman lisäkustannuksia. Vierailevien verkkokäyttäjien yhteyden laatua tai nopeutta ei myöskään saa rajoittaa. Muutoksen tarkoituksena on tarjota kaikille EU-kansalaisille yhdenvertainen mahdollisuus internetsisällön käyttöön.

Ennen roaming-maksujen poistumista niiden hinnat laskevat EU-alueella huhtikuusta 2016 lähtien. Operaattorit voivat tuon siirtymäjakson aikana pyytää 0,05 euron lisämaksun puheluminuutista, 0,02 euron lisämaksun tekstiviestistä sekä 0,05 euron lisämaksun siirrettyä mobiilidatamegatavua kohden. Maksut putoavat siis noin kolmannekseen tai neljännekseen nykyisestä tasosta ennen poistumistaan kokonaan.

EU on jo aiemmin asettanut roaming-maksuille hintakaton. Puheluiden ja viestien roaming-maksujen kerrotaan tippuneen 80 % vuoden 2007 jälkeen. Datavierailun kerrotaan puolestaan olevan 91 % halvempaa kuin vuonna 2007.

Euroopan komission lehdistötiedote

Euroopan komissio, Roaming charges and open Internet: questions and answers

Keskustelu

Mitenköhän tämä käytännössä menee. Eli jos olen esim. elisan asiakas ja menen sitten ulkomaille missä on joku muu operaattori ja käytän dataa niin joutuko elisa maksamaan tälle toiselle operaattorille jotain? Itselläni siis kk maksullinen datapalvelu jossa ei mitään käyttörajaa.

Mahtaako nämä rajoittamattomat kk maksulliset palvelut kallistua kovasti jos operaattorin pitää varautua siihen, että se joutuu maksamaan ulkomaalaisille operaattoreille liikenteestä?

blastermaster

Jee. Tätä on kyllä odotettu.

Katsotaas nyt ensin mitä tästä seuraa.

Tilanne on kohtalaisen mielenkiintoinen kun miettii tilannetta että kotimaassa on käytössä 100M 4G paketti rajattomalla datalla ja sitten roamataan paikallisen operaattorin verkkoon, jossa asiakkaat maksavat kovaa hintaa huomattavasti rajoitetummasta liittymästä. Mitä tässä tilanteessa sitten suomalainen operaattori joutuu maksamaan paikalliselle operaattorille kun liittymää käytetään ulkomailla?

Pahimmillaan tämä voisi nähdäkseni johtaa siihen, että kotimaiset operaattorit joutuisivat nostamaan kotimaan hintoja, jotta hinnat ovat samat kotimaassa ja ulkomailla. Muuten voi syntyä suomalaisen operaattorin kannalta kestämätön tilanne, jos se joutuu tilittämään per mega hintaa paikalliselle operaattorille ja asiakas kuitenkin maksaa vaan sen kiinteän 40e/kk.

Jaahas, näyttää olevan jotain varautumista mahdollisiin ongelmiin. Tämä kuvio ei esim päde, jos olet vakituisesti toisessa maassa. Ilmeisesti kotimaan hinnalla saa vaan jonkun tietyn määrän dataa/puheluita:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5275_en.htm

The rules prevent abusive uses: for example, if the customer buys a SIM card in another EU country where domestic prices are lower to use it at home; or if the customer permanently stays abroad with a domestic subscription of his home country. This is not the usual use of roaming as the vast majority of Europeans experience it. These unusual behaviours are also called 'permanent roaming' and could have a negative impact on domestic prices, and ultimately on consumers. This is why there is a fair use safeguard. Once that limit is reached while being abroad, a small basic fee can be charged. This will be much lower than current caps (maximum prices that operators can charge consumers for roaming in the EU) and is likely to decrease even further. The Commission has been mandated to define the details of the fair use limit.

Datasiirron osalta siis melkoinen kysymysmerkki kuinka merkittävä juttu tämä tulee olemaan. Toivottavasti tämän kylkeen saadaan asetus, että jos asiakas ei toisin toivo tehtävän niin operaattorin pitää "fair use" kiintiön täytyttyä ilmoittaa asiakkaalle ja laittaa hanat kiinni kunnes asiakkaalta saadaan lupa jatkaa.

Mutta uskaltaako operaattorit alkaa nostamaan täällä kk-maksuja sen väh. 10€ kuussa, että ihmiset saavat käyttää nettiä ulkomailla?

Tässähän tulee vastaan sellainen älyttömyys, että kun menen ulkomaille, niin minun on halvempaa soittaa kotiin kuin vaikka paikalliseen ravintolaan. Mutta hyvä juttu sinäänsä, kunhan ei hinnat lähde hurjaan nousukiitoon.

Tulee kyllä suomessa data-pakettien hinnat nousemaan tuon takia rajusti, väittäisin!

Soneran ja Elisan taholta ovat kommentoineet että tämä nostaa kotimaan datamaksuja useilla kymmenillä prosenteilla.

Infy

Soneran ja Elisan taholta ovat kommentoineet että tämä nostaa kotimaan datamaksuja useilla kymmenillä prosenteilla.

Ainakin omassa käytössäni parempi sekin, kuin että muutaman ulkomaan työmatkan aikana tulee puolen vuoden liittymämaksujen verran lisämaksuja datasta.

Mielenkiinnolla jään katsomaan mitä tästä lopulta seuraa.

http://yle.fi/uutiset/roaming-hinna…nettiin_puolet_halvemmalla_kuin_ennen/7293568

Huhtikuussa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen arvioi Ylelle, että roaming-maksujen poisto voisi nostaa kotimaisten liittymien hintoja jopa kymmeniä prosentteja.

Väisäsen mukaan muutos tarkoittaisi myös siirtymistä rajoittamattoman mobiilidatan liittymistä malliin, jossa hinta perustuisi siirretyn datan määrään.

Joo vähän pelottaa joutuuko tässäkin maksumieheksi se kotimaan pienituloinen, joka ei Eurooppassa matkaile. Suurinpiirtein ainoa asia joka Suomessa on edullista muihin EU-maihin verrattuna on matkapuhelin- ja nettiliittymät.

Mutta voidaanko tätä sääntöä kiertää prepaidilla? Ainakaan osa niistä ei toimi ulkomailla. Tai sitten myymällä "vain kotimaassa" liittymiä, joihin sitten voi vaikka tarvittaessa ostaa "soita maailmalta"-palvelun. Ja ei kai tämä koske pelkkiä nettiliittymiä vaan ainoastaan puhelinliittymiä?

Kunhan tällaiset kuukausimaksulliset liittymät pysyvät samanlaisina kuin nyt, että käytät puhelinta rajattomasti yhdellä hinnalla.

Etteivät vaan käyttäisi tätä tekosyynä katteiden paranteluun. Voisi kuvitella että komissio lätkäisee Fair useen esimerkiksi gigan liikennettä kuukaudessa vieraassa maassa, josta vieraan maan operaattorit eivät voi määräänsä enempää laskuttaa kotimaista operaattoria. Ylimenevä liikenne maksaa erikseen jotakin.

Tietty tuo keväinen uutinen ei mainitse näistä uusista tarkennuksista mitään, ehkäpä hinnat ei nousekaan.

Kyllähän tuo kaiken järjen mukaan tarkoittaa hintojen lähenemistä EU-alueella, eli Suomalaisille varmaankin ainakin jonkinmoisia hinnankorotuksia kotimaassa. Toki se on hyvä, että EU:ssa matkaillessa voi huoletta käytätä luuria kuin kotimaassa.

Lisäksi voi olla että datakatot yleistyvät, ovathan ne jo nyt tuloillaan.

Tuolla lehdistötiedotteessahan puhutaan muuten "mobile phone user"eista, joten voi olla että esim. tikut yms. pelkästään datakäyttöön tarkoitetut rajattomat liittymän voitaisiin rajoittaa tämän ulkopuolelle. Kotiliittymissä ainakin tuon ymmärtäisikin. Ja tuskin laki tietysti kieltää myymästä langattomalla tekniikalla toteutettua liittymää kiinteään kohteeseen rajoitettunakaan.

ikuhappy

Suurinpiirtein ainoa asia joka Suomessa on edullista muihin EU-maihin verrattuna on matkapuhelin- ja nettiliittymät.

Hieman ironista että sitten se pilattaisiin EU-lailla jolla sinänsä hyvä tarkoitus…

Mutta voidaanko tätä sääntöä kiertää prepaidilla? Ainakaan osa niistä ei toimi ulkomailla. Tai sitten myymällä "vain kotimaassa" liittymiä, joihin sitten voi vaikka tarvittaessa ostaa "soita maailmalta"-palvelun. Ja ei kai tämä koske pelkkiä nettiliittymiä vaan ainoastaan puhelinliittymiä?

Nykyään ei ehkä voi puhua netti- ja puhelinliittymistä. Koskee siis mobiiliverkon kaikkea liikennettä, eli puheluita, tekstareita ja dataa.

Operaattorit varmaan mielellään nostaisviat hintoja tai lätkäisisivät datakattoja nykyisten päälle millä tahansa verukkeella, mutta onko ulkomaan käyttö oikeasti niin merkittävää, että olisi tarvetta. Ja jonkun pitäisi tehdä se ensimmäinen aloite nostamisesta. Kilpailu kolmen ison välillä kumminkin toimii harvinaisen hyvin mikä onkin suurin syy Suomen hinnoille.

Elvis Jagger

Operaattorit varmaan mielellään nostaisviat hintoja tai lätkäisisivät datakattoja nykyisten päälle millä tahansa verukkeella, mutta onko ulkomaan käyttö oikeasti niin merkittävää, että olisi tarvetta. Ja jonkun pitäisi tehdä se ensimmäinen aloite nostamisesta. Kilpailu kolmen ison välillä kumminkin toimii harvinaisen hyvin mikä onkin suurin syy Suomen hinnoille.

Kyllähän jotkut operaattorit noita datakattoja yrittäneet mutta tosiaan ainoastaan kartelli onnistuisi koska jos dna, elisa/saunalahti tai sonera poistaisivat rajoittamattomat liittymät siirtyisi asiakkaat aika nopeasti kilpailijoille, pidemmällä aikavälillä datakatot voisi tulla ilman että olisi kartellista kyse eli rajoittamattomien jotka maksavat esim 20 euroa kk tulisi rinnalle 10 gigan rajoituksella oleva hintaan 10 euroa kk ja viiden euron lisämaksusta saa 20 gigaa lisää jotka menevät seuraavalle kuukaudelle joka voisi ehkä kelvatakin suomalaisille, mutta nyt ollut samanhintaisia tai vain vähän halvempia noita lte datarajoituksella olevia liittymiä jolloin niistä ei tule suosittuja.

Esim jos verrataan dna/saunalahti 20 euroa 50 megan lte datakatoton puhelinliittymä ja tele finland liittymä johon kuuluu sata puhelua ja tekstaria sekä 10 gigaa dataa 20 eurolla jonka jälkeen data maksaa 5 euroa kuun loppuun niin varmaan aika harva sitä jälkimmäistä ottaisi jollei ole varma ettei se 10 gigaa tule täyteen, mikä tulee hyvin äkkiä jos katsoo nettivideoita esim youtube/netflix tai synkkaa kuvia ja videoita pilveen varmuuskopioksi automaattisesti.

Jaahas, toivottavasti Sonera tai jokin muu vetää tänne maalle parin vuoden sisällä valokuidun (ei varmasti vedä), jos tulee Euroopan tyyliin 6-10Gt/kk datakattoja tai liittymähinnat nousevat järjettömän kalliiksi. Suomilampaat vaan tuntuvat niin helposti olevan EU:n narussa heti sanasta sanaan toteuttamassa kaikkea, vaikka muut Euroopan maat harkitsevat asioita kukin tahollaan.

Age of Computers

Jaahas, toivottavasti Sonera tai jokin muu vetää tänne maalle parin vuoden sisällä valokuidun (ei varmasti vedä), jos tulee Euroopan tyyliin 6-10Gt/kk datakattoja tai liittymähinnat nousevat järjettömän kalliiksi. Suomilampaat vaan tuntuvat niin helposti olevan EU:n narussa heti sanasta sanaan toteuttamassa kaikkea, vaikka muut Euroopan maat harkitsevat asioita kukin tahollaan.

Voit varmaankin sitten laittaa tähän listan maista ja operaattoreista jotka eivät meinanneet tätä direktiiviä noudattaa.

https://www.viestintavirasto.fi/attachments/toimialatieto/Toimialakatsaus_1_2015_paivitetty.pdf Viestintäviraston mukaan rajattomien mobiililiittymien suosio on vuosien saatossa kasvanut reilusti verrattuna rajoitettuihin ja datamäärät nousevat reilusti eikä vauhti ole laskusuunnassa todellakaan joten hyvin kalliiksi tulee jos joku operaattori haluaa kaikkiin liittymiin datarajat käytön mukaan, käytännössä pitäisi saada ylimääräistä rahoitusta vuosiksi jotta voisi pitää tarpeeksi halpana datarajoitetut liittymät ja pakottaa kilpailijat siirtymään siihen myös.

Näytä kaikki kommentit

Itsellä taitaa soneran 4G:ssä tällä hetkellä olla datakatto muistaakseni 50gb mutta eipä tuo omalla kohdalla pelkässä kännykkäkäytössä haittaa (kesäkuun aikana 8gb). Sen sijaan netti hoituu tilapäisesti tabletin 4G hotspotilla, jossa liittymänä on saunalahti ja siinä kesäkuussa liikkunut yli 200gb mutta tuo onkin rajaton :D

Elvis Jagger

Voit varmaankin sitten laittaa tähän listan maista ja operaattoreista jotka eivät meinanneet tätä direktiiviä noudattaa.

Tottahan toki noudatetaan, mutta se, että kaikki maat ja operaattorit sitoutuvat joka asiassa ja seikassa samaan käytänteeseen tuntuu absurdilta. Tulevaisuus näyttää, miten toteutus onnistuu. Tuleeko tapaus Kreikkoja, eihän senkään pitänyt olla mahdollista.
Tosiaan loistavaa, ettei tarvitsisi ihmetellä EU alueella roaming-kuluja.

Entäs jos on "toistaiseksi voimassaoleva tarjous" rajattomasta mobiilinetistä. Voiko operaattori purkaa sen tämän direktiivin takia? Rajaton mobiilinetti on yksi harvinainen juttu mikä toimii paremmin täällä kuin todella monessa muussa maassa. Tokihan sitä on ilmankin pärjäillyt reissussa mutta tiettyjä juttuja kuten puheen kääntämistä lennosta se mahdollistaisi missä päin Eurooppaa hyvänsä. Se jos mikä helpottaisi spontaania matkailua ja selkeyttäisi montaa tilannetta missä toinen ihminen ei puhu englantia. Itse tyytyisin reissussa ihan mielelläni pieniin datakattoihin ilman roamingia kunhan liittymän hinnat ei vaan räjähdä täällä Suomessa. Lomalla ollaan lomalla ja harva sitä dataa tarvii siellä ihan mahdottomasti.
Toistaiseksi reissuissa ei ole koskaan tarvinnut turvautua roamingiin kun on pärjäillyt ilman; kartat on offlinessa, hieman musiikkia tallessa ja wifi löytyy aina jostain hotellilta tai lähiravintolasta missä voi käydä latailemassa kuvat pilveen ja päivittelemässä/lukemassa mahdollisesti somea ja sähköposteja.

Rutku

Entäs jos on "toistaiseksi voimassaoleva tarjous" rajattomasta mobiilinetistä. Voiko operaattori purkaa sen tämän direktiivin takia?

Toistaiseksi voimassa oleva tarkoittaa että sopimusta voi muuttaa oli direktiivejä tai ei. Sopimuksessa on mainittu kuinka kauan ennen muutosta asiakasta pitää informoida.

Jos direktiivin sisältö aiheuttaa merkittävä lisäkustannuksia operaattorille, tämä varmaan olisi peruste muuttaa myös määräaikaisten sopimusten hinnoittelua (toki niin että asiakkaalla on mahdollisuus irtisanoa soppari). Luulisi että näihin on joku pykälä kirjattu tämmöistä varten.

Ja maaseuduilla revitään kuparikaapelit maasta ja pakotetaan mokkulan käyttöön. Perkele jos hinnat nousee.

Elvis Jagger

, mutta onko ulkomaan käyttö oikeasti niin merkittävää, että olisi tarvetta

Jos tekee mieli selailla nettiä ulkomailla ja on aikaa jonottaa operaattorin puljussa, niin prepaid siellä maassa on mielestäni hyvä vaihtoehto. Että siinä mielessä ihan turha alkaa kaikkien maksamaan korotettua kotimaan hintaa vain jotta muutama pääsee halvemmalla ulkomailla.

Elisalta tuli nyt tiedotetta uusista hinnoista. EU data kustantaa 0,062€/Mt (ennen 0,248 – 0,0598(*)). Jatkossa ulkomaandatan nopeus on oletuksena 0,25Mbit/s ja nopeampi pitää sallia erikseen (tilaus 0,90€/7 päivää, ei sis datan siirtoa).

Eu alueelle tulee myös kaksi eri pakettia datasiirtoa varten, 250Mt/24h 4,90€ ja 2Gt/7vrk, 34,90€.

Muutokset tulevat voimaan 30.4.2016.

http://saunalahti.fi/puheliittymat/hinnat-ulkomailla/uudet-hinnat/

(Ei nyt liity ihan suoraan roaming maksujen poistamiseen kokonaan, mutta käsittääkseni tämä hinnoittelumuutos on yksi vaihe tässä EU:n projektissa).

0,25Mbits nopeusrajoitus on kiinnostava. Onko tarkoitus suojata käyttäjien isoilta laskuilta, vai onko ideana vaan sen että pakotetaan käyttäjä tekemään jonkinlainen valinta ja toivotaan että tämä sitten samalla ottaa datapaketin.

(*) Aempi hinta oli niin että ekat 12MB hintaan 0,248 ja sen jälkeen 2,99€/alkavat 50MB).

jjx

Elisalta tuli nyt tiedotetta uusista hinnoista. EU data kustantaa 0,062€/Mt (ennen 0,248 – 0,0598(*)). Jatkossa ulkomaandatan nopeus on oletuksena 0,25Mbit/s ja nopeampi pitää sallia erikseen (tilaus 0,90€/7 päivää, ei sis datan siirtoa).

Eu alueelle tulee myös kaksi eri pakettia datasiirtoa varten, 250Mt/24h 4,90€ ja 2Gt/7vrk, 34,90€.

Muutokset tulevat voimaan 30.4.2016.

http://saunalahti.fi/puheliittymat/hinnat-ulkomailla/uudet-hinnat/

(Ei nyt liity ihan suoraan roaming maksujen poistamiseen kokonaan, mutta käsittääkseni tämä hinnoittelumuutos on yksi vaihe tässä EU:n projektissa).

0,25Mbits nopeusrajoitus on kiinnostava. Onko tarkoitus suojata käyttäjien isoilta laskuilta, vai onko ideana vaan sen että pakotetaan käyttäjä tekemään jonkinlainen valinta ja toivotaan että tämä sitten samalla ottaa datapaketin.

(*) Aempi hinta oli niin että ekat 12MB hintaan 0,248 ja sen jälkeen 2,99€/alkavat 50MB).

No eipä noillakaan hinnoilla vieläkään ulkomailla surffaile "niinkuin kotimaassa". Hätätilanteessa ehkä uskaltaa tästä lähtien google mapsin avata mutta siinäpä se.

Nyt vain toivotaan ettei kallistuta liittymiä suomessa / varsinkin että tyhmä datakatto pysyy edelleen poissa.

Luulisi että fiksuin ratkaisu olisi, että EU:sta sallittaisiin jonkinlainen päiväkatto ulkomaankäytölle suhteessa kotimaankäyttöön. Siis että jos liittymä käyttää vaikka yli 10% päivistä ulkomaandataa vuositasolla (tai lyhyempänä aikana jos liittymä ei ole voimassa vuotta), niin operaattori operaattori saa periä jonkun ulkomaandatalisän x€ per ylimennyt päivä. Lisäksi ulkomainen operaattori saisi esim. soveltaa omaa suurinta datakattoaan myös roaming liittymiin.

Tuolla systeemillä normaali turisti tai satunnainen liikematkailija voisi käyttää puhelintaan EU-alueella huoletta, mutta ei olisi kuitenkaan mahdollista hommata halvemman hintatason maasta liitymää vakikäyttöön toisessa EU-maassa.

Tai sitten ainakin joku max 1€/päivä tyyppinen lisämaksu, joka nyt harvaa ajaisi konkurssiin, ja luultavasti tuo saisi jo yksityisasiakkaatkin jättämään sen datan päälle ulkomailla, niin että operaattorien laskutuskaan tuskin hirveästi tippuisi.

Tuo femman päivä on vaan sekin jo melko posketon sekin. Tuskin kuitenkaan missään maassa joutuu datakatollisesta nettiliittymästä maksamaan 150€/kk ilman että se sisältää mitään muuta kuin datan. EU-alueen ulkopuolella sen vielä ymmärtäisi, mutta jos halutaan leikkiä että EU on yhtenäistä aluetta niin ei täällä.

Eihän tuossa mitään järkeä ole, että tappohinnoittelulla pakotetaan turistit metsästämään WLAN:i juuri siellä missä se mobiilidata olisi kaikista kätevin. Suurin osa laskunsa itse maksavista ei kuitenkaan viitsi kauhean letkeästi nettiä hyödyntää näillä megatavupohjaisilla hinnoitteluilla, plus että jos roamingdataa ei estä niin saa olla hyvin tarkkana ettei joku gigatavun päivitys ala vahingossa latautua ulkomailla.
Roaming hinnoittelussa taitaa olla kuitenkini melkoinen kartellin kun kilpailu ei ole missään vaiheessa tehnyt tehtäväänsä. Operaattorille se roaming käyttö ei kuitenkaan maksa yhtään sen enempää kuin kotimaankaan (siis todellisia kuluja ajatellen, ei siirtohinnoittelua).

Elisa perääntyi suunnitelmistaan tiputtaa vakionopeus ulkomailla 256kbits tasolle. Ilmeisesti tuo sitten tulkittiin rahastukseksi, kun nopeampi data olisi pitänyt erikseen sallia hintaan 0,90€/7 päivää. Jutussa Elisa taas muistuttelee siitä, että viranomaisten pitäisi jotain tehdä mobiilidatan tukkuhinnoille vuoden 2017 kesään mennessä, jotta tilanne ei muodostu sietämättömiksi suomalaisille operaattoreille.

http://www.iltalehti.fi/digi/2016041821435484_du.shtml

Sonera veti kyllä pisteet tässä asiassa kotiin.

Tuossa vertailu:
http://mobiili.fi/2016/04/18/uudet-…ilussa-dna-vs-elisa-vs-sonera-mika-on-halvin/

Soneran L- ja XL-liittymillä pärjää käytännössä kaikkialla EU:ssa jatkossa ilman lisäkuluja. Hotelleista kuitenkin löytyy jokseenkin poikkeuksetta wlan, niin tuo 300MB riittää kohtuullisen pitkään hotellin ulkopuoliseen tarpeeseen. (eli lähinnä pikaisiin osoitteiden/aukioloaikojen/hintojen selvittelyihin)

Muropaketin uusimmat