Uusimmat

Testi OnePlus Buds Z2 -nappikuulokkeet tarjoavat vastamelutoiminnon ja hyvän äänen kohtuullisella hinnalla

09.01.2022 11:00 Ilari Hauhia

OnePlussan tuoreet Buds Z2 -nappikuulokkeet tuovat vastamelutoiminnon alle sadan euron hintaluokan nappeihin. Kun myös kuulokkeiden äänenlaatu on kohtalaisen hyvä, nousee hinta-laatusuhdekin hyvällä tasolle.

Joulukuussa julkaistujen OnePlus Buds Z2 -nappikuulokkeiden suositushinta on 99 euroa, eli ne ovat aiempia OnePlus Buds Z -nappikuulokkeita (59 euroa) selvästi kalliimmat. Hinnannousu on kuitenkin siinä mielessä perusteltua, että kuulokkeisiin on lisätty aktiivinen vastamelutoiminto. Toisaalta OnePlus Buds Z2:t ovat huomattavasti niin ikään ANC:llä varustettuja 149 euron OnePlus Buds Pro -nappikuulokkeita edullisemmat.

OnePlussan omien nappikuulokkeiden ohella samasta noin sadan euron hintaluokasta löytyvät myös esimerkiksi JBL Tune 225TWS:t sekä Huawei FreeBuds 4i:t. Alennusmyynnistä hieman kalliimmalla voi löytää myös Apple AirPods 2:t.

OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet saapuvat pienikokoisessa myyntipakkauksessa, josta löytyvät kuulokkeiden ja latauskotelon ohella vielä USB-C – USB-A -latauskaapeli, nippu erilaisia ohjevihkoja sekä kaksi paria vaihtoehtoisia silikonisia korvasovitteita.

Edeltäneiden OnePlus Buds Z -kuulokkeiden tavoin uudet nappikuulokkeet ovat in-ear-malliset, eli ne tunkeutuvat korvakäytävään. Kuten tavallista, mukana tulevia eri korvasovitteita kannattaa kokeilla, sillä niillä on suuri merkitys kuulokkeiden istuvuuden, äänenlaadun sekä vastamelutoiminnon toimivuuden kannalta.

Mikäli silikoniset sovitteet ovat liian isot tai pienet, kuulokkeet eivät sovi korvakäytävään tarpeeksi tiiviisti. Näin ne voivat tippua herkästi päästä, eivätkä äänenlaatu tai vastamelutoiminto pääse vakuuttamaan. Omalla kohdallani suurimmat sovitteet sopivat korviin parhaiten.

Muotoilultaan uudet OnePlus Buds Z2:t ovat hyvin lähellä edeltäjiään, joskin niiden vartta on lyhennetty aavistuksen verran. Ulkomitat ovat 33 x 22,4 x 21,8 millimetriä. Kuulokkeiden yleinen tuntuma on keveä ja ne pysyvät kohtuullisen hyvin korvissa, eivätkä tipu päästä kevyessä liikunnassa. Esimerkiksi hyppynarulla hypittäessä kuulokkeet saattoivat kuitenkin lentää korvista.

Syystä tai toisesta värivalinnalla on pientä merkitystä kuulokkeiden ja latauskotelon painoon, sillä mustat kuulokkeet painavat 4,5 grammaa kappaleelta ja valkoiset kuulokkeet 4,6 grammaa kappaleelta. Musta latauskotelo painaa 40 grammaa ja valkoinen 42 grammaa ja sen ulkomitat ovat molemmissa tapauksissa 73,15 x 36,8 x 29,1 millimetriä.

Päässä OnePlus Buds Z2:t tuntuvat keveiltä ja hyviltä, eivätkä aiheuta kuulokeväsymystä. Ne on suojattu roiskeita ja pölyä vastaan IP55-standardin mukaisesti, kun taas kotelo kestää roiskeita IPX4-standardin mukaisesti.

Testiin saapuneet OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet ovat mustat.

Kiiltävästä muovista valmistettu OnePlus Buds Z2 -latauskotelo noudattaa edeltäjänsä muotoilua, ja on edelleen yksinkertainen ja toimiva. Harmillisesti kiiltävä pinta on erittäin altis sormenjäljille. Kotelon läppä pysyy tukevasti kiinni magneetilla esimerkiksi taskussa, mutta tarvittaessa kotelon saa auki helposti.

Magneetit pitävät myös itse kuulokkeet paikoillaan latauskotelon sisällä. Siitä huolimatta kuulokkeet on helppo poimia ulos kotelosta.

Kuulokerasiasta löytyvä kuulokkeiden paritukseen käytettävä kohtuullisen huomaamaton nappi on asetettu kuulokerasian takapuolelle. Parittaminen tulee tehdä kuulokerasian ollessa auki.

Latauskoteloon on mahdutettu 520 milliampeeritunnin akku, kun taas itse nappikuulokkeissa käytetään 40 milliampeeritunnin akkuja. Luvattu akkukesto on OnePlus Buds Z2 -nappikuulokkeiden osalta yhdellä kuuntelukerralla noin viisi tuntia ANC:n kanssa ja noin seitsemän tuntia ilman vastamelutoimintoa. Latauskotelon kanssa akkukesto laajenee noin 27 tuntiin ANC:n kanssa tai 38 tuntiin ilman vastamelutoimintoa. Käytännössä lupaukset pitävät melko hyvin kutinsa, ja tosielämän akkukesto on lähellä lupauksia.

Kuulokkeet myös latautuvat nopeasti. Kymmenen minuutin pikalatauksella kuulokkeisiin pystyy lataamaan noin käyttöaikaa noin viideksi tunniksi. Latauskoteloa voi ladata USB-C-liittimen kautta, mutta langatonta latausta ei ole mukana.

OnePlus Buds Z2:t yhdistyvät äänilähteeseen Bluetooth 5.2 -yhteyden avulla. Tuettuja koodekkeja ovat SBC ja AAC. Näin esimerkiksi LDAC- tai aptX-tukea kuulokkeista ei löydy.

Kuulokkeiden viive on koodekista riippumatta matala ja siksi OnePlus Z2:t sopivat hyvin myös elokuvien katseluun tai pelaamiseen. Yhteys ei myöskään pätkinyt, ja puhelinta pystyi pitämään liikkuessa vapaasti missä tahansa taskussa tai vaikka repussa.

Mikäli kuulokkeet yhdistää OnePlus-puhelimeen, saadaan käyttöön automaattisesti muun muassa alhaisempaa latenssia lupaava Pro Gaming -kuuntelutila. Muut Android- ja iOS-käyttäjät voivat ladata sovelluskaupasta muun muassa ANC:n säätämiseen soveltuvan HeyMelody-sovelluksen, mutta kuulokkeet toimivat myös ilman erillisiä sovelluksia.

11 millimetrin kaiutinelementeillä varustettujen kuulokkeiden ääni korostaa matalia bassoääniä, ja sopii siten hyvin vahvasta bassosta nauttiville kuuntelijoille. Neutraalimpaa äänimaisemaa etsivät saattavat pitää ääntä liian bassovoittoisena.  Äänenlaadun kannalta OnePlus Buds Z2:t pärjäävät omassa hintaluokassaan joka tapauksessa hyvin.

Myös vastamelutoiminto toimii hyvin, kunhan kuulokkeisiin on valinnut omiin korviin sopivat sovittimet. Ylipäätään vastamelutoiminto on sadan euron hintaluokassa kohtuullisen harvinainen ominaisuus. Aivan OnePlus Buds Pro -mallin tasoiseen eristykseen ulkomaailmasta kuulokkeet eivät kuitenkaan tunnu yltävän, mutta kovin kauaksi tämä ei jää.

Vastamelutoiminnon voi vaihtaa myös läpikuuluvuustilaan, mikäli ympäristön äänistä haluaa pysyä perillä. Tämä onnistuu joko kuulokkeiden hipaisunäppäimien tai puhelimen kautta. Hipaisunäppäimet sijaitsevat korvaosissa, joten niihin voi osua vahingossa, jos korjaa kuulokkeiden asentoa. OnePlus Buds Pro -kuulokkeista tuttuja, varsista operoitavia puristuskontrolleja tuleekin välillä ikävä.

Kuulokkeista löytyy myös mikrofonit, eli niiden avulla voi puhua puheluita. Mikrofonin äänenlaatu riittää tavallisiin puheluihin, vaikka mistään hifi-tason elämyksestä ei ole kyse.

Kokonaisuudessaan OnePlus Buds Z2:t tarjoavat 99 euron hinnalla vastamelutoiminnon ja hyvän, joskin hieman bassovoittoisen, äänenlaadun. Näin kuulokkeista saa hyvin vastinetta rahalle. Vastamelutoiminto ei ole tehokkain mahdollinen, mutta se karkottaa maltillisen melun taakseen. Lisäksi OnePlus Buds Z2 -nappien akkukesto on mainio ja ne tuntuvat mukavilta päässä.

OnePlus Buds Z2:t ovatkin hyvä valinta käyttäjälle, joka etsii kohtuuhintaisia vastamelutoiminnolla varustettuja kuulokkeita.

Hyvää

  • Äänenlaatu ja vastamelutoiminto hintaluokassa
  • Mukavuus

Huonoa

  • Ylikorostuva basso
  • Virhekosketuksia keräävät hipaisukytkimet
  • Sormenjäljille altis kotelo

Tekniset tiedot OnePlus Buds Z2

  • Hinta: 99 €
  • Yhteys (koodekit): Bluetooth 5.2 (SBC/AAC)
  • Taajuusvaste: 20 – 20 000 kHz
  • Kuulokkeiden akunkesto (ilmoitettu): yhdellä latauksella 5 h (ANC päällä), 7 h (ANC pois päältä). Latauskotelon kanssa yhteensä enintään 38 h kuunteluaikaa ilman ANC:tä.
  • Nappikuulokkeiden paino, latauskotelon paino: 4,5 grammaa, 40 grammaa (musta)
  • Vesitiiveys: Kuulokkeet: IP55 ; Suojakotelo: IPX4
  • Pakkauksessa: Kuulokkeet, latauskotelo, korvasovitteet, latauskaapeli, turvallisuusohje, ohjekirja

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat