Uusimmat

14.03.2021 10:00 Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Xiaomi Mi 11:n pääkameran tarkkuus on peräti 108 megapikseliä, siinä missä aukkokoko on f1.9. Kamera ottaa kuitenkin oletusasetuksilla 27 megapikselin kuvia, joissa neljä pikseliä on yhdistetty yhdeksi. Myös aitojen 108 megapikselin kuvien kuvaaminen on kuitenkin mahdollista. Pääkameraa tukevat 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (f2.4) ja viiden megapikselin makrokamera (f2.4).

Erityisesti Xiaomi MI 11:n pääkameran laatu on erinomainen. Kaikki kuvat näyttävät luonnollisilta, kontrastit ovat kohdillaan ja väritoisto miellyttää silmää. Kuvat ovat erittäin yksityiskohtaisia eikä niissä ei esiinny kohinaa. Ylipäätään varsinkaan valoisassa ympäristössä Xiaomi Mi 11:n pääkameran ottamista kuvista on vaikea keksiä huonoja puolia.

Xiaomin kamerasovellus tarjoaa kaksinkertaista zoomia, mutta kyse on häviöllisestä digitaalisesta zoomista, koska puhelimessa ei ole erillistä telekameraa. Koska pääkameran resoluutio on niin korkea, näyttävät myös zoomatut kuvat kuitenkin edelleen kohtuullisilta.

Pääkameran ohella myös ultralaajakulmakamera ottaa mainioita kuvia, sillä värit, kontrasti ja yksityiskohdat ovat kohdillaan myös ultralaajakulmakameran ottamissa kuvissa.. Kameraohjelmiston automatiikka pyrkii korjaamaan ultralaajakulmakameran vääristymiä ja onnistuu siinä varsin hyvin.

Myös Xiaomi Mi 11:n telemakrokameraksi nimetty yksikkö on keskimääräistä makrokameraa parempi. Makrokuvien ottamista helpottaa automattitarkennus, joka puuttuu monista puhelimien makrokameroista. 20 megapikselin etukamera on hintaluokassaan aivan riittävän hyvä ja sillä on mukava napsia kuvia esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11:n kameraohjelmisto on toimiva.  Kuvaustilojen välillä on helppo siirtyä ja asetukset löytyvät intuitiivisista paikoista. Tarjolla oleviin kuvaustiloihin kuuluvat tavallinen kuvaustila, manuaalisäädöt mahdollistava pro, videokuvaustila, muotokuvatila sekä yökuvatila, joiden lisäksi valikosta löytyvät myös makrotila sekä muita erikoisempia vaihtoehtoja.

Videokuvauksen saralla Xiaomi Mi 11 yltää parhaimmillaan 8K-tarkkuuteen joko 24 tai 30 kuvan sekuntinopeudella, joka kylläkin ahmii tallennustilaa melkoista tahtia. Tuettuja videokuvausmuotoja ovat myös 4K-tarkkuus joko 30 tai 60 kuvan sekuntinopeudella sekä 1080p -tarkkuus 30/60/120/240 sekuntinopeuksilla. Videokuvan laatu on vähemmän yllättäen erinomaista, kuten loistavilla kameroilla varustetulta puhelimelta sopii odottaa.

Qualcomm Snapdragon 888 on tämän hetken tehokkain suoritin Android-maailmassa. Kuten arvata saattaa, Xiaomi Mi 11:n suorituskyky on huippuluokkaa ja se riittää arkikäytön lisäksi kaikkiin mobiilipeleihin. Testatuista peleistä ilman mitään ongelmia toimivat muun muassa Temple Run 2, Legends of Runeterra ja Asphalt 9: Airborne.

Suorituskykytesteissä Xiaomi Mi 11:n kohtasivat myös alkuvuoden uusiin huippumalleihin kuuluvan Samsung Galaxy S21 Ultran, viime vuoden tehokkainta osastoa edustavan Lenovo Legion Duelin (soveltuvin osin) sekä edullisemman OnePlus 8T:n. Kuten jo aiemmin mainittua, testilaitteessa toimineessa Mi 11:ssä oli kahdeksan gigatavua keskusmuistia.


Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Xiaomi Mi 11 pesi kilpakumppaninsa kohtuullisen selvällä erolla kaikissa kolmessa testissä.

Myös niin graafista kuin yleistä suorituskykyä mittaavassa Antutussa Mi 11 nappasi niin ikään kärkisijan.


3D Markin Wild Life -testissä tuttu kuvio jatkuu ja Mi 11 vie voiton, joskin Samsung Galaxy S21 Ultra hiihtää kohtuullisen lähellä perässä.


Geekbench 5:ssä jatkettiin muista testeistä tutulla linjalla. Mi 11 oli edelleen testijoukon ykkönen.

Muistien nopeutta testaavassa Androbench 5:ssä OnePlus 8T jäi hieman muiden mallien taakse, eikä Mi 11 yltänyt enää kärkituloksiin.

Hyvän suorituskyvyn lisäksi myös Mi 11:n akkukesto on kehuttavan hyvä. Geekbenchin akkutestissä 60 hertsin virkistystaajuudella Mi 11:n akku kesti testijoukon pisimpään. Virkistystaajuuden nostaminen 120 hertsiin laski kuitenkin tulosta huomattavasti. Virtaa riittää tosielämässä aktiivisemmallakin käytöllä päiväksi tai kahdeksi ja kohtuullisella käytöllä jopa kolmeksi päiväksi.

Tyhjentyneen akun lataaminen täyteen mukana tulevalla 33 watin laturilla kestää noin keskimäärin noin 75 minuuttia.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat