Uusimmat

14.03.2021 10:00 Ilari Hauhia

Olemus ja käyttöjärjestelmä

Sekä Xiaomi Mi 11:n etu- että takapinta on valmistettu Gorilla Glass -lasista, kun taas runko on alumiinia. Puhelin tuntuu ja näyttää hyvältä, kuten lippulaivaluokassa kuuluukin. Laite ei myöskään ole erityisen liukas, vaan se pysyy kädessä ihan hyvin.

Hopeinen väritys heijastelee sinertävän sävyisenä. Testilaitteen väritys on ainakin omaan silmään arvokkaan hillitty. Myöskään sormenjäljet eivät erotu kovin pahasti puhelimen pinnasta.

Myyntipakkaukseen kuuluvat myös silikoniset läpinäkyvät suojakuoret. Kuten odottaa saattaa, ne sopivat täydellisesti laitteen ympärille ja lisäävät entisestään pitoa puhelimen ja käden välille. Kuluttajan kannalta on mukavaa, ettei suojakuoria tarvitse ostaa erikseen enää puhelimen päälle, vaan ne kuuluvat jo myyntipakkaukseen.

Puhelimen näytön reunat kaartuvat reunoja kohti, mikä varmasti jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että pyöristetyt reunat näyttävät hyviltä ja saavat puhelimen tuntumaan ohuemmalta, mutta eivät ole käytettävyyden kannalta yhtä hyvät verrattuna tasaiseen näyttöpaneeliin.

Optinen sormenjälkitunnistin on integroitu näyttöön ja se toimii hyvin.

Fyysisiä painikkeita on kolme, ja ne kaikki on sijoitettu puhelimen oikealle reunalle. Niistä kaksi säätää äänenvoimakkuutta, kun taas kolmas on virtapainike.

Virtapainikkeiden tuntuma on hyvä sekä suojakuoren kanssa että ilman, mutta ilman suojakuorta puhelimen rungosta törröttävien näppäimien reunat ovat melko terävät. Terävät reunat tekevät puhelinta pitelevään käteen ja nappien reunoihin osuviin sormiin hieman kipeää. Suojakuoren kanssa samaa ongelmaa ei ole.

Xiaomi Mi 11:n kameramoduuli on monikerroksinen. Koko vasen ylänurkka on hieman koholla, ja pääkamera sekä ultralaajakulmakamera sijaitsevat kameramoduulin mustassa osassa joka on koholla verrattuna salamaan ja makrokameraan. Pääkamera puolestaan ulkonee vielä ultralaajakulmakameraakin enemmän. Pöydälle asetettu puhelin keikkuu hieman ulkonevan kameramoduulin vuoksi.

Xiaomi Mi 11:n 6,81-tuumainen, 1440p-tarkkuudella (3200 x 1440 pikseliä, 515 ppi) ja 120 hertsin virkistystaajuudella toimiva AMOLED-näyttö on erinomainen. 20:9-kuvasuhteella varustettu näyttö tukee HDR10+-teknologiaa ja kuvan laatu on puhelimien huipputasoa.

Näyttö toistaa värejä ja kontrasteja silmämääräisesti todella hyvin, ja musta on AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan täysin mustaa. Valmistajan mukaan maksimikirkkaus on 900 nitiä ja HDR-sisältöä toistettaessa hetkellisesti jopa 1500 nitiä.

Arkikäytössä näytön kirkkaus riittää joka tilanteessa, ja ainakin aurinkoisena talvipäivänä näytön näkee edelleen selvästi.

Puhelimen asetuksista voi valita itselleen mieluisan kolmesta väritoiston vaihtoehdosta, jotka ovat automaattinen, kyllästetty ja alkuperäinen. Automaattinen pyrkii tekemään väreistä luonnollisia ympäristön valaistuksen mukaisesti Applen TrueTone-teknologian tavoin. Kyllästetty asetus tehostaa värejä ja alkuperäinen mukailee sRGB-väriavaruutta. Lisäasetuksista väritoistoa voi vielä hienosäätää lisää.

Xiaomi Mi 11 -puhelimessa on kaksi kaiutinta, jotka sijaitsevat puhelimen ylä- ja alareunassa. Äänenlaatu ja maksimivoimakkuus ovat keskimääräistä puhelimen kaiutinta paremmat, eikä ääni ala särkymään edes täydellä äänenvoimakkuudella vielä kovin pahasti. Harman Kardon -brändättyjen kaiuttimien laatu riittääkin hyvin esimerkiksi satunnaiseen videoiden katseluun. 3,5 millimetrin audioliitäntää puhelimessa ei ole, mutta valmistajan mukaan kuluttajille myytäviin myyntipakkauksiin kuuluu USB-C-liitäntään sopiva kuulokeadapteri.

Xiaomi Mi 11:n ominaisuuksiin myös tuki NFC:lle. Laitteeseen mahtuu kaksi nano-SIM-korttia, mutta ei yhtään muistikorttia.

Ohjelmiston puolesta Xiaomi Mi 11 tarjoaa Android 11 -käyttöjärjestelmän höystettynä MIUI 12 -käyttöliittymällä. Androidin tietoturvapaketin suhteen laitteeseen sai päivitettyä helmikuun päivityksen. Puhelin pyytää käyttäjää tekemään Google-tilin lisäksi erillisen Xiaomi-tilin, jolla käyttöön saa esimerkiksi vaihtoehtoisen tavan paikantaa kadonnut puhelin.

Käyttöliittymän animaatiot toimivat llman hidastelua ja navigointi on nopeaa. Puhelimen asetuksista alapalkkiin voi asettaa koti- ja takaisinpainikkeet. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi luottaa pelkkiin kosketuseleisiin.

Käyttäjä saa päättää, asentuvatko puhelimeen asennetut sovellukset aloitusnäytölle ja sitä seuraaville sivuille, vai alhaalta esiin vedettävään valikkoon. Muina hyvinä puolina MIUI 12:n oletusteema näyttää hyvältä ja sen muokkaaminen on helppoa.

Myös asetusvalikon ryhmittely tuntuu selkeältä. Käyttöliittymän mielekkyys on silti toki aina henkilökohtainen mielipide, joten mikäli mahdollista, kannattaa käyttöliittymää testata etukäteen esimerkiksi myymälöiden esittelylaitteilla.

Huonona puolena MIUI 12:n esiasennettujen sovellusten määrä on huomattava, eivätkä ne kaikki tunnu järin tarpeellisilta. Mukana on muun muassa useita pelejä joita ilmankin pärjäisi. Suurimman osan sovelluksista voi kuitenkin poistaa manuaalisesti.

Toinen Xiaomin selkeä heikkous on päivityslupaus, tai sen puuttuminen. Siinä missä esimerkiksi Samsung tai OnePlus kertovat käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitys jatkumisen pituudesta, Xiaomi ei vastaavaa selkeästi kerro.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat