UUSIMMAT

Pikatestissä Nokia X7 ja Symbian Anna

24.06.2011 12:15 | Juha Kokkonen

Nokia julkaisi Symbian^3-käyttöjärjestelmänsä viime syksynä ja sen jälkeen päivänvalon on nähnyt kuusi siihen perustuvaa älypuhelinmallia. Viimeisimpänä huhtikuussa päivänvalon näkivät yrityskäyttöön suunnattu E6 sekä viihdekäyttöön tarkoitettu X7, joista jälkimmäinen saapui ensimmäisenä TaskuMuron testattavaksi. Samalla E6 ja X7 ovat ensimmäiset puhelimet, joista löytyy Symbianin uusin Anna-päivitysversio. Tutustummekin tässä testiartikkelissa X7:n ohella Symbian Annan uusiin ominaisuuksiin.

Nokia X7

Nokia X7 on saapumassa kauppoihin kesäkuun lopulla, mutta vielä artikkelin julkaisuhetkellä saatavuus on toistaiseksi heikkoa. Suomessa X7:n hintataso asettuu noin 400 euron pintaan.

X7:n pakkaus on Nokian muihin viimeaikaisiin älypuhelimiin verrattuna poikkeuksellisen suurikokoinen. Puhelin ja tarvikkeet löytyvät kovapintaisen rasian sisältä tyylikkäästi omiin lokeroihinsa jaoteltuina. Toimitussisältöön kuuluu puhelimen ohella AC-10 micro-USB -pikalaturi, puhelimeen esiasennettu 8 Gt:n Nokia microSDHC -muistikortti, microUSB-kaapeli, WH-701 tulppakuulokkeet handsfree-toiminnolla ja kaukosäätimellä, pikaopas sekä takuuehdot.

Ensimmäisenä X7:ssä huomio kiinnittyy poikkeukselliseen muotoiluun sekä tukevaan rakenteeseen. Etukuoren reunoilla on käytetty kulmikkaita muotoja, kun taasen puhelimen taustapuoli on pehmeän kaareva. Laaduntuntua lisää huomattavasti teräksinen takakuori, joka kaartuu myös reunojen yli etupuolen sivuille.

X7 ei lukeudu aivan markkinoiden ohuimpiin puhelimiin, vaikka mistään paksusta jötkäleestä ei olekaan kyse. Valmistajan ilmoittamat mitat ovat 119,7 x 62,8 x 11,9 mm. Painoa akun kanssa on 146 grammaa. Kaareva takakuori hieman hämää puhelimen todellisia mittoja.

X7:n etupuolen hallitsevin elementti on neljän tuuman AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on Nokian puhelimille tyypillinen 640×360 pikseliä. Se on nykypäivän mittapuulla liian vähän, ottaen erityisesti huomioon näytön suurehkon koon. Näytön taustavalaistus säätyy automaattisesti ympäröivän valon suhteen ja kosketuksentunnistus on toteutettu kapasitiivisesti. Näytön kuvanlaatu on kaikilta osin hyvällä tasolla ja luettavissa myös auringonpaisteessa.

3G-verkossa tiedonsiirto onnistuu ripeästi HSDPA 10,2 Mbit/s ja HSUPA 2,0 Mbit/s -tekniikoiden avulla. Muita langattomia ominaisuuksia ovat WLAN 802.11 n/b/g, Bluetooth 3.0 ja A-GPS-yhteydet. Bittien murskauksesta huolehtii 680 MHz ARM 11 -suoritin sekä erillinen Broadcomin BCM2727-grafiikkayksikkö. RAM-muistia löytyy 256 Mt ja ROM-muistia gigatavun verran. Lisäksi mukana toimitetaan microSD-muistikorttipaikkaan esiasennettu kahdeksan gigatavun muistikortti.

Lisäksi X7:n ominaisuuslistalta löytyy kahdeksan megapikselin kamera, 720p-videokuvaus, USB-OTG, 3,5 mm ääniliitäntä, etäisyys- ja valoisuusanturi, FM-radio ja 1300 mAh BL-K5-akku. Käyttöjärjestelmänä toimii Symbian Anna. Värivaihtoehtoja on kaksi – Silver Steel ja Dark Steel.

Näyttöä ja etukuorta peittää kestävä gorillalasi ja näyttöä ympäröivät alueet ovat kiiltävän mustat. Näytön alapuolella on ainoastaan yksi painike, josta avataan käyttöliittymän päävalikko. Painiketta ei ole taustavalaistu, mutta se on kohollaan pinnasta ja löytyy helposti sormikopelolla. Puhelimen sivuille lähelle kulmia on muotoiltu ritilät, jotka näyttävät kaiuttimilta, mutta todellisuudessa kovaääniset löytyvät vain puhelimen alaosan ritilöiden takaa.

Näytön yläpuolelle on muotoiltu ura, jossa sijaitsevat kuuloke sekä etäisyys- sekä valoisuusanturi. X7:ssä ei ole lainkaan etupuolen kameraa. Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu microUSB-liitäntä, 3,5 mm ääniliitäntä sekä virtanäppäin, joka on tuntumaltaan erinomainen. Tämä on tärkeää myös siltä osin, että Nokia on luopunut erillisen lukituskytkimen käytöstä ja virtanäppäin toimii X7:ssä myös näytön avaamisessa ja lukitsemisessa.

Etukuoren kulmikkaan rouhean muotoilun vastapainona reunojen yli ylettyvä harjattu teräksinen takakuori on mukavan kaareva. Kaareva muoto puolestaan tekee X7:stä erittäin mukavan pidettävän kädessä. Teräksisestä keskiosasta poiketen puhelimen päädyt ovat tukevaa muovia. Puhelimen oikeasta kyljestä löytyvät äänenvoimakkuuspainikkeet sekä yksiasentoinen kameranäppäin. Vasempaan kylkeen on sijoitettu SIM- ja muistikorttipaikat. Takakuori on kiinteä, eli sen alta löytyvä 1300 mAh BL-5K-akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa.

Vasemman kyljen korttipaikat on toteutettu metallisilla kelkoilla, joiden irrottaminen on valitettavan hankalaa. Kelkkojen luukkuja painetaan toisesta päästä, jolloin vastakkainen pää nousee hieman koholle. Tämän jälkeen kelkka pitäisi olla vedettävissä ulos, mutta käytännössä toimenpide onnistuu ilman kohtuutonta voimankäyttöä vain tarkalleen tietystä kohdasta vetämällä ja samalla hieman nitkuttamalla. Muistikortti on vaihdettavissa lennosta puhelinta sammuttamatta. Puhelimen mukana toimitetaan esiasennettu kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti.

Takakuoren teräsosan yläreunassa on kiiltävän musta alue, jonka keskellä sijaitsee kahdeksan megapikselin kamera sekä LED-kaksoissalama. Kamera ei valitettavasti ole automaattitarkenteinen, vaan tukee EDoF-tekniikkaa, jossa kuva tarkennetaan ohjelmallisesti koko kuva-alalta. Kuvien ottaminen on nopeampaa ja helpompaa, mutta kuvien laatu kärsii. X7:n kameramodulin polttoväli on 4,3 mm ja aukon koko F2.8. Lisäksi kamera tukee automaattista kasvojentunnistusta, paikkatietojen tallennusta ja kuvien kääntöä. Videokuvaus on tuettuna 720p-tarkkuudella 25 kuvaa sekunnissa.

Ulkokuva

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämäräkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

X7:n kamera on tiettävästi sama kuin C7- ja E7-malleissa, joten myös samat ei niin mairittelevat kommentit koskevat sen tuottamaa kuvanlaatua. Kuvien värimaailma on ajoittain haaleahko ja yksityiskohdissa näkyy EDoF-tekniikkaan liittyvästä jälkikäsittelystä aiheutuvia häiriöitä. Positiivisena puolena kuvien ottaminen tapahtuu nopeasti, eikä tarkennusvirheitä synny. Vastaavasti lähikuvien ottaminen ei X7:n kameralla onnistu, sillä kuva on tarkka vasta noin puolesta metristä äärettömyyteen.

Videokuvan laatu on valokuviin nähden huomattavasti paremmalla tasolla ja X7 tekeekin aivan kelvollista jälkeä. Videon pituudella on vain puhelimen muisti rajana ja pimeällä apuna on tarvittaessa kuvausvalona toimivat LED:it.

X7 ja E6 julkaistiin huhtikuussa samanaikaisesti Symbian-käyttöjärjestelmän uuden Anna-päivityksen kanssa. Anna tunnettiin aiemmin PR2-nimellä. X7- ja E6-malleista Anna löytyy valmiina, joten ne ovat ensimmäiset uudella Symbian-käyttöjärjestelmäversiolla varustetut puhelimet. Nokia on ilmoittanut Annan löytyvän heinäkuun alusta lähtien myös muista Nokian uusista Symbian-malleista ja elokuun aikana se tulee saataville jo ostettuihin puhelimiin.

Anna on nykyisen Symbianin (ent. Symbian^3) ensimmäinen suurempi päivitys ja sitä kohtaan on asetettu paljon odotuksia, vaikka Nokia onkin ilmoittanut ajavansa Symbian-panostuksensa hiljalleen alas. Ensimmäisenä Annassa huomio kiinnittyy uusiin pyöreäreunaisiksi muotoiltuihin kuvakkeisiin, joita löytyy valikoiden kuvakkeista sekä kotiruutujen pikavalinnoista. Uudet kuvakkeet ovat selkeitä, mutta niiden paremmuudesta entisiin nähden voi olla montaa mieltä. Kuvakkeiden ohella ulkoasussa on myös muita pieniä parannuksia, kuten kotiruutujen uusi siirtymisanimointi.

Käyttöliittymän nopeudessa ei ole havaittavissa merkittävää parannusta aiempaan versioon verrattuna. Se toimii varsin sulavasti ajoittaisia yksittäisiä tökkimisiä lukuun ottamatta. Kotiruutujen pienoisohjelmien latautuminen on nopeutunut selvästi. Aiemmissa Symbian-puhelimissa on ollut havaittavissa pientä hidastumista ajan myötä, joten vasta pidempi käyttö näyttää, koskeeko tämä myös X7:ää.

Yksi kaivatuimmista uudistuksista on parannettu nettiselain. Uuden selaimen kehutaan olevan nopeampi ja helppokäyttöisempi. Osoiterivi on siirtynyt näytön ylälaitaan ja se toimii samalla myös Google-hakukenttänä. Välilehtiä on nyt helpompi luoda ja sulkea uudessa visuaalisessa näkymässä. Harmillisesti välilehtiä voi olla kerrallaan auki vain kolme kappaletta. Sivunäkymän vasemmassa alanurkassa sijaitsee takaisin-painike ja oikeassa alanurkassa valikkopainike.

Uusi selain on selvästi aikaisempaa parempi, mutta se jättää silti parantamisen varaa käytettävyyden sulavuudessa. Esimerkiksi Muropaketin etusivun kaltaisilla raskaahkoilla sivuilla zoomaaminen ja selaaminen on hieman tökkivää. Myös välilehtien pieni määrä harmittaa. Flash-sisältö sen sijaan tuntuu toimivan sivuilla mallikkaasti.

Selaimen ohella toinen merkittävä uudistus liittyy virtuaalinäppäimistön toteutukseen. Aiemmin ruudulle avautui oma tekstinsyöttönäkymä, mutta nyt näppäimistö avautuu jaettuun tekstinsyöttötilaan, jossa käyttäjä näkee alkuperäisen kohteen, johon tekstiä kirjoitetaan. Lisäksi tarjolla on vihdoin pystyasennossa toimiva QWERTY-näppäimistö, joka näkyy kuvassa. Pyöreäkulmaisiksi muotoillut näppäimet ovat melko kapeita, mutta suurehkojen välien ansiosta kirjoittaminen onnistuu sujuvasti. Pientä parannusta kaipaisi numeroiden ja erikoismerkkien syöttöön, sillä nyt niiden lisäämiseksi täytyy ensin painaa alarivin ”12#”-näppäintä. Numerot voisi hyvin piilottaa ylärivin kirjainten taakse, jolloin ne saisi lisättyä nopeasti pitkän painalluksen avulla.

Pienempiä uudistuksia on lisäksi mm. Ovi Kartat -sovelluksessa, kalenterin kuukausinäkymässä, kuvagallerian käytettävyydessä, yritysominaisuuksissa (laitteistopohjainen salaus) sekä sähköpostisovelluksessa, jolla on nyt mahdollista hyväksyä myös kokouskutsuja.

Nokia X7 on jokseenkin looginen lisäys yrityksen high-end-älypuhelinmallistoon ja se ikään kuin yhdistelee C7- ja E7-mallien ominaisuuksia. X7 sijoittautuu Nokian Symbian-malliston karsitumpaan päähän, mutta tarjoaa silti kuvaltaan laadukkaan suurikokoisen nelituumaisen kosketusnäytön. Muotoilusta, laatuvaikutelmasta ja käyttötuntumasta X7 ansaitsee myös plussaa. Sisarmalliensa tapaan X7:n akunkesto on parempi, kuin monissa kilpailevissa älypuhelimissa. Ominaisuuksissa olisi sen sijaan parantamisen varaa, sillä näytön resoluutio on vaatimaton ja laitteesta puuttuu mm. NFC-tuki, etukamera ja HDMI-liitäntä. Lisäksi kamera ei megapikseleistään huolimatta onnistu EDoF-tekniikasta johtuen vakuuttamaan kuvanlaadullaan.

Symbian Anna tuo odotettuja ja jossain määrin onnistuneitakin päivityksiä, mutta moni jäänee kaipaamaan lisää uudistuksia. Parempaa selainta ja käytännöllisempää virtuaalinäppäimistöä on toki kaivattu, mutta kilpailijoiden matkassa pysyminen vaatisi vielä jotain enemmän. Symbianin tilanne on yleisestikin ottaen hankala, sillä Nokia on ilmoittanut nostavansa Widows Phonen älypuhelimien ykkösalustaksi, mutta silti Symbianin tuen on luvattu jatkuvan ainakin vuoteen 2016 asti. Symbian on siis jo hylätty käyttöjärjestelmä, mutta silti Nokia aikoo jatkaa sen tekohengittämistä hämmentävän pitkään. Asetelma ei lupaa hyvää Nokian Symbian-mallien myynnille.

Jos ulkonäkö ja näytön fyysinen koko eivät ole ehdottomia ykköskriteereitä Nokian Symbian-puhelinta hankkiessa, on X7:n valintaa mielestäni hankala perustella. N8:aa saa nykyään kovalla alennuksella jopa X7:ää halvemmalla ja Anna-päivitys odottaa kulman takana. Vaikka Symbian päivittyi jälleen pienen pykälän parempaan suuntaan, alkaa se hiljalleen tipahtaa kilpailijoiden kelkasta. Symbianiin tottuneet voivat olla Anna-päivitykseen hyvinkin tyytyväisiä, mutta uusia asiakkaita kilpailijan leiristä on hankala houkutella. Symbian Anna ei ole huono käyttöjärjestelmä, mutta sen nykyinen tilanne on lähes toivoton.

 

Hyvää

 • Näytön kuvanlaatu ja koko
 • Uuden Symbian-version parannukset
 • Muotoilu ja laaduntuntu
 • Akunkesto
 • USB OTG
 • Kartat ilmaisella navigoinnilla

 

Huonoa

 • Näytön tarkkuus
 • Sosiaalisten verkkojen integroinnin kankea toteutus
 • EDoF-kamera
 • Ei videopuhelukameraa
 • Ei NFC-tukea tai HDMI-liitäntää

 

 

Keskustelu

[email protected] Nokian kamerat on järestäin juurikin niin paskoja, että jättäisivät ne kamerat kokonaan veke ja keskittyisivät johonkin olennaiseen. Ei tosiaan ole kuvaajasta kiinni kun kamerassa ei juurikaan säätöjä ole ja jos optiikka on paska siinä ei megapixelit auta. Se on vai se kun kaikenmaailman jonnet haluu kameran missä on mahdollisimman paljon pixeleitä juurikin sama ilmiö kun näytöissä. Kovin arvostellaan, että on huono näyttö kun ei oo paljon pikseleitä… Mielummin hyvä näyttö + zoomi kätevästi sormilla kun paska näyttö hyvällä resolla, että saadaan taas jonneille myytyä lisää paskaa hyvällä hinnalla.

14: Tämä menee nyt saman asian toistamiseksi, mutta kuvattava alue ei ole millään tavoin pilvien aiheuttamassa varjossa tai muuta vastaavaa. Kameran dynamiikka ei yksinkertaisesti riitä noin kirkkaalla säällä suurien valoisuuserojen esittämiseen ja automattiikka halusi väkisin tuolla tavalla asetukset säätää, joten kyseessä on erinomaisen hyvä esimerkki kameran toiminnasta kyseisessä tilanteessa. Eiköhän täällä päässä ole homma ihan hallussa, kun työkseni olen monta vuotta valokuvannut.

@11 Juu tuota miettisin itsekkin että olisiko sittenkin ollut noin.
Onhan se taivas kirkas juu ja kuvattava alue voi kumminkin piliven toimesta olla hämärän peitossa eikös juu? :)

@13 Hyvin mahdollista mutta jos nyt ensin vaikka etsisit itsellesi jonkun aloittelijan kuvaajan oppaan ja tulisit sen läpi lukeneena uudemman kerran kommentoimaan. Kuva kun on vituralleen otettu siitähän ei pääse mihinkään.

Noh ei murolle pahaa näinhän se on että käyttäjille näitä testejä tehdään ja varmasti suurin osa käyttäjistä kuvansa raiskaa oli kyseessä sitten täyskenno canoni taikka zte blade.

@10 onhan toi konkreettinen valoisa ulkokuva, taidat vain olla idiootti?

ai tollanen sieltä taas tuli. Joku saattaisi tuon ostaakin. Mutta ei tolla hinnalla. 400 ekeä on aivan liikaa.

10: Kyseinen kuva on otettu hyvinkin aurinkoisena kesäpäivänä, ja en oikein ymmärrä mitä kyseenalaistettavaa tuossa on? Asianhan näkee jo taivasta katsomalla. Osa samaan aikaan otetuista kuvista piti raakata pois, koska aurinko suoranaisesti häikäisi kameran. Valoisa ei käsittääkseni tarkoita sitä, että taivalla ei saisi olla pilviä? Kameran automatiikka nyt vain yksinkertaisesti painotti valotuksen niin, että taivas ei ole palanut puhki ja maa näyttää tummalta.

”valoisa ulkokuva” Enemmänkin tulee mieleen pilvinen sää ”hämärä” puistakin näkee että melkoinen tuuli (pilviä) taivaalla.

Pettynyt artikkeliin pidemmälle en jaksanut lukea :D

Ei AMOLED näytössä ole taustavaloa kuten artikkeli antaa ymmärtää

@2

”Mutta tavallaan tuntuu että koko resoluutiokysymys muuttui merkittäväksi vasta kun iPhoneen tuli suuriresoluutioinen näyttö, sitä ennen kenellekään ei ollut merkityksellistä mikä resoluutio näytössä on.”

Aijjaa musta tuntu että se oli ihan päinvastoin, aina sai lukea miten huono reso iPhonessa oli, varsinkin nokiakäyttäjät muisti aina keskustelupalstoilla muistuttaa tuosta miten heidän luureissaan on parempi reso. Sitten kun apple kerralla pistikin tämän pitkään valitetun aiheen kuntoon, niin oikeastaan tarkkaa näyttöä ei tarvitakkaan, varsinkin nokia käyttäjiltä alkoikin tulla kommenttia, että se on aivan hyvä, eikä tarvi olla yhtään tarkempi jne.

Kummasti se asenne muuttu kun yhtäkkiä se applen haukuttu näyttö olikin markkinoiden tarkin. Mitä tulee tarkkaan näyttöön niin on se iPhone 4:n näyttö vaan uskomattoman terävä, en omista itse luuria, mutta olen kaupassa käynyt katsomassa ja siitä näkee selaimella lukea terävästi tekstin vaikka ei zoomaisi yhtään. Ei näy kyllä pikselimä missään.

Itse ainakin haluan seuraavaan luuriini jonkun tuollaisen tai vastaavan

Operan käytöstä, mikäli selaa ihan oikeita mobiilisivuja eikä ”oikeaa” webiä selaimella, niin silloin natiiviselain on nyt viimeinkin parempi. Jos taas on pakko selata tavallista internettiä, koska esim. suosikkisaitista ei ole hyvää mobiiliversiota (ikävän yleistä vieläkin varsinkin suomalaisten palveluiden kohdalla) niin sitten Opera on se suositeltavampi. Eli käytön mukaan kannattaa mennä.

Mitä näytön resoluution tulee, on varmaan vain sitä että Nokia on mennyt tekemään vissiin tasan yhdet rautaspeksit Symbianille ja sen mukaan mennään. Tämä samankokoinen näyttöhän on melkein kaikissa uusissa sympparipuhelimissa, miinuksena artikkelissakin mainittu E6 joka on näytöltään Jotain Ihan Muuta.

Muuten varsin pätevä pikatesti, toivoisin kuitenkin että käytätte tätä vielä jonkin aikaa (2-4 viikkoa, varmaankin?) ja sitten palaatte arvostelemaan uudelleen, niin voitte käsitellä tuon epäilyksen että hidastuuko softa ajan kuluessa ja muutenkin katsoa että löytyykö hiottuja kulmia enemmänkin kuin mitä tällä testillä satuitte havaitsemaan.

…noiden pyöreiden ikoneiden muodon virallinen nimi on muuten ”squircle” eikä kyseessä ole edes Nokian keksimä termi.

@5 eiköhä nää matkaa pohjois-koreaa tms missä ei apple nää päivänvaloa ikinä ja teknologia viehättää

Tämä x7 näyttää nyt entistä huonommolta N9 julkistuksen jälkeen, tässä on kyllä melkein kaikki pielessä kuten normaalisti nokialla jos sitten taas vertaa N9:n mikä oli huikean positiivinen yllätys nokialta.

Kuka ihme ostaa X7? Luulisi, että melkein jokainen joka harkitsee nokialaista tarttuu N9:n tai sitten vaan ostaa jonkun muun merkin luurin, meinaan X7 ei tarjoa mitää markkinoille mikä ei muilla olisi paremmin. No okei kamera saattaa olla hiukan parempi, mutta sillä ei pitkälle päästä.

Veikkaan yhdeksi nokian suurimmista flopeista.

Nämähän nokian uudet laitteet ovat näin raudan ja ulkosen designin kannalta varsin vetäviä. (näyttö lienee matalatarkkuuksinen symbianin takia)

Povaan menestystä ku tuohon vielä nakkaa kunnon käyttiksen.

1: Itse käytän Operaa.

2: Kuvanlaadulla tarkoitetaan tuossa yhteydessä siis värintoistoa, kontrastia, kirkkautta ja katselukulmia. Tuo kuvan tarkkuus on sitten otettu erikseen. Valikoissa ja peruskäytössähän tosta pienemmästä resoluutiosta ei ole niin haittaa, mutta erityisesti selaimessa niitä lisäpisteitä alkaa kaipaamaan.

Hieman ristiriitaista tuo jatkuva valitus resoluutiosta, mutta toisaalta kuvanlaadusta tulee vain positiivisia kommentteja. Eli, pitääkö niitä pikseleitä olla ihan vain sen takia että niitä pitää olla, vai sen takia että se ihan oikeasti sitten näkyisi jotenkin selvästi parempana kuvanlaatuna?

Ihmissilmän erottelukyky kun kuitenkin on rajallinen, toki 4” näyttö on jo varsin iso ja pikselikoko näin ollen varsin suuri vs. pienemmät samalla resoluutiolla olevat näytöt. Mutta tavallaan tuntuu että koko resoluutiokysymys muuttui merkittäväksi vasta kun iPhoneen tuli suuriresoluutioinen näyttö, sitä ennen kenellekään ei ollut merkityksellistä mikä resoluutio näytössä on.

Hyvä arvostelu, olisin vielä kaivannut vertailua uuteen Operaan tuon selaimen kohdalla, kumpi on sulavampi ja muutenkin parempi?

Muropaketin uusimmat