Uusimmat

Pikatestissä Samsung Galaxy S4 4G+ (GT-i9506)

05.12.2013 10:11 Juha Kokkonen

Samsungin päivitystahti Galaxy S -huippumalliensa suhteen on ollut alusta asti vajaan vuoden luokkaa, eikä yrityksellä ole ollut tapana päivittää lippulaivaansa kesken julkaisusyklin. Neljännen sukupolven Galaxy S esiteltiin kuluvan vuoden maaliskuussa ja se on ollut kaupoissa nyt runsaat puoli vuotta.

GS4:n myötä Samsung ajautui ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa lippulaivan suoritinteho jäi markkinoiden kärjestä merkittävästi jälkeen täysin kesken laitteen elinkaaren. Syynä tähän oli loppukesästä saataville tullut Qualcommin Snapdragon 800 -piiri, joka ei ollut vielä akukeväästä puhelinvalmistajien käytettävissä. Sen seurauksena Samsung päätti ensimmäistä kertaa Galaxy S -malliston historiassa tuoda huippumallistaan saataville päivitetyn version pysyäkseen kilpailijoiden uusimpien mallien vauhdissa.

Päivitetty Galaxy S4 sai 4G+-lisäpäätteen ja mallikoodikseen GT-i9506. Samsung lanseerasi Galaxy S4 4G+:n melko vaivihkaa lokakuun lopulla ja pari viikkoa sitten ilmoitti sen tulleen saataville Suomen markkinoilla. Valmistajan suositushinta puhelimelle on 680 euroa, mutta käytännössä sen hinta liikkuu Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan vajaassa 600 eurossa. Tutustumme tässä pikatestissä laitteen uudistuksiin sekä suorituskykyparannukseen alkuperäiseen GS4:ään verrattuna.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Kuvassa vasemmalla GS4 (i9505), oikealla GS4 4G+ (i9506).

GS4 4G+:n ulkoinen esittely on nopeasti tehty – se on nimittäin pienintäkin yksityiskohtaa myöden täysin identtinen alkuperäisen GS4:n kanssa. Edes värivaihtoehdoissa (valkoinen, musta, sininen ja punainen) tai kuorien kuvioinnissa ei ole tapahtunut mitään muutoksia. Rakenne on kauttaaltaan muovia ja fyysiset mitat sekä paino ovat viiden tuuman älypuhelimelle erittäin kompaktit. Muovinen tuntuma ei välttämättä osu täysin yhteen high-end-hintaluokan kanssa, mutta laadussa ei kuitenkaan ole valittamista.

Myös rautatasolla Galaxy S4 4G+ on lähes identtinen alkuperäisen GS4:n kanssa – kahta tärkeää yksityiskohtaa lukuun ottamatta. GS4 4G+:n sisään on nimittäin piilotettu Qualcommin ylpeydenaihe, eli huippunopea Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri, jota käytetään myös mm. Samsungin Galaxy Note 3 -mallissa. Alkuperäisessä GS4:ssä käytettiin markkina-alueesta riippuen kahta vaihtoehtoista järjestelmäpiiriä – Samsungin omaa Exynos 5 Octa 5410:tä tai Suomen markkinoilta tuttua Snapdragon 600 -piiriä.

GS4 4G+:n Snapdragon 800 -piiri sisältää neljä 2,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivaa Krait 400 -prosessoriydintä sekä Adreno 330 -grafiikkasuorittimen. GS4:n Snapdragon 600 -piiri perustui vanhempiin 1,9 GHz Krait 300 -prosessoriytimiin sekä Adreno 320 -grafiikkasuorittimeen, jotka ovat suorituskyvyltään selvästi edellistä sukupolvea.

Parantuneen suoritintehon lisäksi 4G+ tarjoaa nimensä mukaisesti myös nopeammat mobiiliverkkoyhteydet, sillä tuettuna on edistyneempi LTE Cat4 -versio. Käytännössä tämä tarkoittaa maksimi latausnopeuden nousemista 50 prosentilla 150 Mbit/s lukemaan. Lähetysnopeuden maksimi on säilynyt 50 Mbit/s:ssa. Kaikki kolme Suomen verkkotaajuutta (800, 1800 ja 2600 MHz) ovat tuettuina.

Myöskään takakuoren alla ei ole tapahtunut mitään näkyviä muutoksia. Laitteen runko on edelleen muovia, joka vaimentaa varmasti paremmin iskuja, mutta samalla ei tarjoa parasta jäykkyyttä rakenteelle. Kasvaneesta suoritintehosta huolimatta akku on pysynyt samana, eli sen kapasiteetti on vanhaan tyyliin 2600 mAh. Sen kestoajat ovat valmistajan mukaan samat, kuin alkuperäisessä GS4:ssä.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Fyysisesti GS4 4G+:n käyttökokemukset ovat täysin samanlaiset alkuperäisen GS4:n kanssa. Laite sujahtaa ongelmitta taskuun ja sen pyöristetyt muodot tuntuvat mukavalta kädessä. Kuoret tarjoavat myös riittävän pidon, kunhan kädet eivät ole rutikuivat. Lyhyen testirupeaman aikana puhelimen toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia.

GS4 4G+:n 2600 mAh akku on nykymittapuulla high-end-puhelimien parempaa keskitasoa ja hyvin toteutetun kokonaisuuden yhteydessä sen pitäisi riittää varsin mainiosti. Uusi Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri on kuitenkin alkuperäistä suorituskykyisempi, joten sen myötä myös virrantarve saattaa olla kasvanut. GS4 4G+:n akunkestoa päästiin arvioimaan normaalikäytössä vajaan viikon ajan.

Laitteen akussa oli päivän (noin klo 7 – 24) jälkeen varausta jäljellä keskimäärin 40-60 %. Eroa alkuperäiseen GS4:ään ei siis käytännössä havaittu. Teimme myös keinotekoisen vertailutestin, jossa molemmat laitteet olivat rinnatusten päällä tasan kaksi vuorokautta ja tuona aikana laitteilla katsottiin tunnin HD-video YouTubesta, soitettiin 15 min puhelu sekä selattiin TaskuMuron nettisivua 15 minuuttia. Kahden vuorokauden jälkeen GS4 4G+:ssa akkua oli jäljellä 6 % ja GS4:ssä 12 %.

 

GS4 4G+:n sisältä löytyvän uuden järjestelmäpiirin pitäisi olla selvästi edeltäjäänsä suorituskykyisempi, mutta käytännössä ero saattaa olla suhteellinen käsite. Tavallisessa käytössä tehokkaamman järjestelmäpiirin tuomaa lisänopeutta on erittäin hankala huomata, sillä jo alkuperäisen GS4:n Snapdragon 600 tarjosi käyttöjärjestelmälle ja sovelluksille varsin sutjakkaa kyytiä.

Nopeuslisäys on kuitenkin havaittavissa, kun laitteet asetetaan rinnatusten ja niillä suoritetaan samanaikaisesti samoja tehtäviä. GS4 4G+:lla sovellukset avautuvat keskimäärin hieman sisarmalliaan rivakammin ja yleisesti ottaen viiveet ovat hieman lyhyempiä. Myös esimerkiksi selain toimii hieman sulavammin. Mistään kovin merkittävästä erosta ei kuitenkaan ole kysymys. Teimme nopeusvertailusta nelinkertaisesti hidastetun videon, joka on nähtävissä yllä. Videossa vasemmalla puolella on GS4 4G+ ja oikealla GS4.

Testasimme GS4 4G+:n suorituskykyparannusta myös tuttuun tapaan synteettisten testisovellusten avulla ja otimme verrokiksi alkuperäisen GS4:n sekä Note 3:n. Note 3:sta löytyy sama järjestelmäpiiri kuin GS4 4G+:sta, mutta gigatavu enemmän RAM-muistia. Testitulosten perusteella GS4 4G+:n suorituskyky on selvästi edeltäjäänsä parempaa ja pääosin samassa linjassa muiden Snapdragon 800 -piirillä varustettujen puhelimien kanssa. Note 3:n kanssa vääntö on tasaista ja ainoastaan Sunspiderissä eroa muodostuu jostain syystä selkeästi.

 

Yhteenveto

Galaxy S4 4G+ on ensimmäinen kerta, kun Samsung on joutunut päivittämään huippumalliaan kesken laitteen luonnollisen elinkaaren. Aiemmin Galaxy S -mallit ovat olleet tunnettuja siitä, että ne ovat pitäneet hyvin pintansa seuraavan mallin julkaisuun asti, mutta nyt markkinatilanne on pakottanut korealaisjätin muuttamaan taktiikkaansa. Qualcommin Snapdragon 800 -piiri tarjoaa paperilla siinä määrin merkittävän suorituskykylisän, että siitä kelkasta Galaxy S4:llä ei ollut varaa jäädä pois.

Samsungin kannalta uusi GS4 4G+ auttaa yrityksen lippulaivamallia pysyttelemään mukana kilpailussa, mutta alkuperäisen GS4:n omistajan kannalta siihen vaihtaminen ei ole kovinkaan järkevää. Vanhempaa älypuhelinta uuteen päivittävälle GS4 4G+ on sen sijaan harkinnan arvoinen asia, vaikkakin kaikille noin 70 euron lisähinnan pulittaminen GS4:ään nähden ei ole järjellä perusteltavissa. Useimmissa käytännön tilanteissa suorituskykyero kun jää varsin pieneksi ja vain harva pääsee toistaiseksi hyödyntämään 150 Mbit/s LTE-nopeuksia puhelimellaan.

4G+-versio on looginen kasvojenkohotus jo ennalta hyvään älypuhelimeen ja alkuperäisen GS4:n tavoin se ansaitseekin TaskuMuro suosittelee -lisämaininnan. Suosittelemme kuitenkin harkitsemaan, ovatko parempi suoritinteho sekä nopeammat LTE-yhteydet 70 euron lisäsijoituksen arvoisia, sillä perus-GS4 tarjoaa lähes saman käyttökokemuksen edullisempaan hintaan. Lisäksi kilpailu on kiristynyt kevään jälkeen ja markkinoilta löytyy nyt mukavasti valinnanvaraa.

 

Hyvää

  • Näytön resoluutio ja kuvanlaatu
  • Koko ja paino näytön koko huomioiden
  • Snapdragon 800 -piirin tarjoama suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu erityisesti päivänvalossa
  • Käteen sopiva pyöristetty muotoilu
  • Akun kapasiteetti ja kesto
  • Samsungin lukuisat ohjelmistopuolen lisäominaisuudet
  • Kaukosäädinsovellus TV-oppaalla
  • Nopea 150 Mbit/s LTE-tuki
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä

Huonoa

  • Ei langatonta latausta vakiona
  • Ei FM-radiota
  • 16 gigan tallennustilasta käytettävissä vain runsaat 10 gigaa
  • Joidenkin sovellusten Suomi-lokalisoinnin puute
  • Ei erillistä kamerapainiketta
  • Muovikuoret eivät tarjoa premium-tuntumaa
  • Ulkoisesti lähes identtinen GS3:n kanssa

TaskuMuro suosittelee - Galaxy S4 4G+

 

Muropaketin uusimmat