Uusimmat

Samsung Galaxy S (GT-I9000)

23.07.2010 14:29 Ville Suvanto

Galaxy S toimitetaan pienikokoisessa pahvilaatikossa, johon on paketoitu itse älypuhelimen ohella myös käyttöoppaat neljällä eri kielellä, takuulappu, ear-in-kuulokkeet, USB-micro-USB-kaapeli sekä micro-USB-kaapeli liitettäväksi suoraan pistorasiaan. Micro-USB-liitin toimii puhelimessa dataliikenteeseen, mutta samalla myös sen lataamiseen.

Samsungin Galaxy S:ää, joka on tarkemmalta mallinimeltään GT-I9000, on saatavilla Suomesta helposti ja yleinen hintataso on asettunut 600 euron tietämille, mutta halvimmillaan se irtoaa tietyistä liikkeistä viittä kymppiä halvemmalla. Puhelinta tarjotaan myös osana kytkyliittymiä ja esimerkiksi DNA pyörittää tällä hetkellä kampanjaa, jossa se tarjoaa puhelimen kahden vuoden sopimuksella hintaan 17,95 euroa kuukaudessa.

Galaxy S:n ulkonäkö on tyylitellyn yksinkertainen, joskin sitä ei voi olla vertaamatta iPhoneen, josta muotoilu on kopioitu lähes 1:1:een. Etupuolelta tarkasteltuna reunoja kiertää metallinen kehys ja keskellä olevan näytön yläpuolella on Samsungin tekstilogo ja kaiutin sekä sen oikealla puolella 640×480-resoluutioinen kamera esimerkiksi videopuheluita varten. Näytön alapuolella keskellä on iPhonen tavoin yleisnäppäin ja lisäksi sen oikealta puolelta löytyy nuolinäppäin, jolla siirrytään edelliseen valikkoon, sekä vasemmalta puolelta toimintavalikoiden avausnäppäin. Reunimmaiset näppäimet ovat taustavalaistuja.

Fyysisiltä mitoiltaan Galaxy S on aavistuksen isokokoinen varsinkin sen 12,2 senttimetrin korkeuden johdosta. Leveyttä sillä on 6,4 senttimetriä ja paksuutta 1,0 senttimetri, jonka myötä kyseessä on markkinoiden ohuin Android-puhelin. Isosta koosta huolimatta puhelin on kohtuullisen kevyt ja painaa ainoastaan 118 grammaa.

Galaxy S:n yksi vahvuuksista on laadukas 4,0-tuumainen 800×480-resoluutioinen näyttö, jota Samsung markkinoi Super AMOLED -nimellä (Super Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode). Super AMOLED on näyttöteknologia, joka on varta vasten kehitetty mobiililaitteita silmällä pitäen ja sen markkinoidaan tarjoavan 20 % kirkkaamman, 80 % vähemmän heijastavan ja 25 % vähävirtaisemman lopputuloksen ensimmäisen sukupolven AMOLEDiin verrattuna. Super AMOLEDin kosketuksen tunnistava kerros on integroitu suoraan näyttöön, eikä se ole erillinen osa, kuten monissa muissa näyttöratkaisuissa. Lisäksi näyttö hyödyntää Samsungin parhaista televisioista tuttua mDNIe-tekniikkaa (mobile Digital Natural Image engine), jonka kehutaan luovan entistä tarkemman ja elävämmän katseluelämyksen. Näyttö on kieltämättä erittäin laadukas ja tarjoaa laadullisesti parhaan lopputuloksen, jota allekirjoittanut on nähnyt muissa puhelimissa. Näyttö on kirkas, tarkka ja sen käyttö on miellyttävää myös kirkkaassa ulkoilmassa, ja lisäksi kapasitiivisen multi-touch-ominaisuutta tukevan kosketusnäytön toimivuus on huippuluokkaa.

Kuorien sisällä jyllää Hummingbird-koodinimellinen 1,0 gigahertsin kellotaajuudellinen Samsung S5PC110 -prosessori, joka perustuu ARMin Cortex A8 -arkkitehtuuriin. Prosessorin ohella Hummingbirdissä hyrrää 3D-bittimurskaimena PowerVR SGX540 -grafiikkapiiri ja S5PC110:n on mainostettu tarjoavan markkinoiden kärkitasoa edustavaa suorituskykyä. Keskusmuistia laitteessa on 512 megatavua ja sisäistä tallennusmuistia löytyy 8 tai 16 gigatavua, jonka ohella tallennuskapasiteettia voidaan kasvattaa ulkoisella microSD-muistikortilla.

Yhteyksien osalta Galaxy S:ssä on WLAN-tuki, joka käsittää 802.11b/g/n-standardit, sekä Bluetooth 3.0 -tuki. GSM-verkon taajuuksista tuettuina ovat 850, 900, 1800 ja 1900 MHz ja 3G-yhteyksistä 900, 1900 ja 2100 MHz:n taajuudet. Lisäksi laite on varustettu A-GPS:llä, digitaalisella kompassilla sekä kiihtyvyys-, läheisyys- ja valaistusantureilla.

Takapuolella mainostetaan näyttävästi Samsungia sekä Googlea, joista jälkimmäisin on päätynyt kuoriin Android-käyttöjärjestelmän ansiosta, josta Galaxy S:ssä on käytössä 2.1-versio. Takakuori on valmistettu erittäin ohuesta muovista, joka luo auttamatta erittäin halvan tuntuman ja takakuori antaa periksi ja nitisee sitä painellessa. Takapuolella, puhelimen yläosassa on vasemmalla puolella kamera ja oikealla puolella kaiutin, kun taas kuvassa oikeassa reunasta löytyy äänenvoimakkuudensäädin. Viiden megapikselin kamera on varustettu automaattisella tarkennuksella ja sillä voidaan kuvata 720p-resoluutioisia (1280×720) videoita 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Valitettavasti kameran vieressä ei ole minkäänlaista salamaa, joten kuvien napsiminen hämärässä tai pimeässä tuottaa auttamatta onnettoman lopputuloksen.

Puhelimen yläosassa on kuvassa oikeassa reunassa virtanappi ja päädyssä vasemmalla suojaluukun takana micro-USB-liitin ja oikealla 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joka voi toimia poikkeuksellisesti myös videoulostulona.

Äänitiedostojen osalta Galaxy S tukee MP3-, AAC-, AAC+-, eAAC+-, OGG-, WMA-, AMR-NB-, AMR-WB-, WAV-, MID-, AC3-, IMY-, FLAC- ja XMF-formaatteja. Videoiden kanssa tuettuina ovat DivX-, XviD-, MPEG-4-, H.263-, H.264-, WMV- ja VC-1-koodekit sekä 3GP(MP4)-, AVI(DivX)-, MKV-, FLV- ja H.263Sorenson-formaatit.

Muovinen takakuori lähtee helposti irti vetämällä ja sen alta paljastuu 1500 milliampeeritunnin litiumionipolymeeriakku, microSD-muistikorttipaikka (maksimissaan 32-gigatavuinen) sekä SIM-korttipaikka. Samsung on ilmoittanut puheajaksi 2G-verkossa 769 minuuttia (vajaat 13 tuntia) ja 3G-verkossa 391 minuuttia (6,5 tuntia), ja valmiustilassa 2G-verkossa 750 tuntia ja 3G-verkossa 625 tuntia.

Testeissä Galaxy S imi akun tyhjäksi noin vuorokaudessa, kun käyttö rajoittui muutamaan puheluun, tekstiviestiin sekä internetin käyttöön lähinnä WLAN-verkossa. Käytännössä akku ei kestä kahden päivän käyttöä, joten hiemankaan enemmän puhelinta käyttävien on muiden älypuhelimien tavoin syytä ladata puhelimensa yöllä, jotta akku ei hyydy kesken päivän.

Samsung pyörittää Android 2.1 -käyttöjärjestelmän päällä TouchWiz 3.0 -käyttöliittymää, jonka ensivaikutelma päävalikosta on värikylläs. Kyseinen valikko on jaettu kolmeen osaan, josta ylimmässä on työpöydästä riippumatta vasemmalla ilmoitukset (esimerkkitapauksessa kuvake ilmoittaa, että puhelin on kytketty USB:llä ja että käytössä on USB Debugging -tila) ja oikealla puolella kuvakkeet langattomista verkoista, kentän voimakkuudesta, akun varaustilasta sekä kellonaika. Ilmoitukset saa näkyviin, kun vetää sormella kuvakkeet kohti näytön alareunaa. Yläosan tavoin myös alaosa on sama työpöydästä riippumatta ja esimerkkitapauksessa käytössä on neljä kuvaketta puhelin-, yhteystieto-, viestin- ja ohjelmatoiminnoille.

Näytön keskellä on työpöytäkohtaiset tiedot ja widgettejä voi ripotella seitsemälle eri työpöydälle. Esimerkkitapauksessa ensimmäisellä työpöydällä on Googlen hakukenttä sekä kuusi kuvaketta ja toisella työpöydällä Daily Briefing -widgetti säätila-, Googlen NASDAQ-osake- ja AP-uutisotsikkotiedoilla. Widgettejä on tarjolla vakiona Samsungin ja Androidin toimesta vakiona noin 15 kappaletta ja lisäksi työpöydälle voi lisätä pikakuvakkeita ja kansioita omien tarpeiden mukaan.

Jos Galaxy S:n fyysinen ilme on saanut vaikutteita Applen iPhone-puhelimista, sama koskee myös väistämättä TouchWiz UI 3.0 -käyttöliittymän ohjelmavalikkoa. Valikko on kuin suora kopio iOS-käyttöjärjestelmästä, jossa alhaalla on neljä työpyödästä riippumatonta kuvaketta ja keskellä on 16 ohjelmakuvaketta. Vakiona mukana toimitetaan muun muassa laskin-, kalenteri-, kamera-, kello-, sähköposti-, radio-, galleria-, Google Mail-, selain-, Google Maps-, Marketplace-, Memo-, Mini Diary-, musiikkisoitin-, tiedostonhallinta-, videotoistin-, nauhoitin- sekä YouTube-sovellukset. Android tukee useiden ohjelmien moniajoa, joten aukaistut ohjelmat pysyvät keskusmuistissa tallessa, mutta eivät kuluta puhelimen resursseja.

Käyttäjä voi tarpeidensa mukaan hakea ohjelmia esimerkiksi Marketplacesta, jonka ohjelmatarjonta laajenee jatkuvasti kovalla vauhdilla. Ylemmän kuvan tapauksessa puhelimeen on asennettu lisäksi geokätköilyyn suunnattu c:geo-, erittäin mainio Irssi ConnectBot- ja c:geon toimintaa helpottava Navigation-ohjelma.

Settings-kuvakkeen alta avautuu asetusvalikko, josta säädetään muun muassa langattomien verkkojen, näytön, ohjelmien, SD-muistikortin, haun, näppäimistön, kielen sekä kellonajan asetukset.

Puhelinkuvaketta painamalla eteen avautuu vasemmanpuoleisen kuvan kaltainen ruutu, jossa on esillä isokokoiset näppäimet ja ylhäällä näppäimet valitsemaan esimerkiksi soittohistorian, suosituimmat yhteystiedot sekä täydellisen yhteystietolistauksen. Yhteystietolistauksen ylhäällä on niin ikään omat näppäimensä, joista History näyttää sähköposti-, tekstiviesti- ja puhelinhistorian.

Varsinaiset yhteystiedot on listattu aakkosjärjestyksessä ja listaukseen voi asettaa näkymään SIM-kortin ja puhelimen muistissa sekä Googlen tiedoissa olevat yhteystiedot. Nimien oikealla puolella näkyy pieni kuva, joka ilmaisee yhteystiedon sijainnin.

Mukana on vähemmän yllättävästi Google Maps -karttaohjelma, joten paikannuksessa käytettävät karttatiedot haetaan internetin yli. Ratkaisussa on omat hyvät ja huonot puolensa, sillä laitteeseen ei tarvitse päivittää uusia karttapohjia, mutta samalla karttatietoja ei voi myöskään hakea laitteeseen etukäteen. Sijainnin paikantamisen ohella ohjelmassa pystyy asettamaan reittejä määräpaikkoihin, joihin ohjelma arvioi joko autolla, yleisillä kulkuneuvoilla tai kävellen kuluvan ajan ja matkan. Karttaohjelma toimii näppärästi, kun kohteena on paikannus tai kohteen haku, mutta varsinaiseksi autonavigaattoriksi sitä ei voi suositella.

Tekstiviestikeskustelut ryhmittyvät käyttäjän mukaan ja tietyn käyttäjän kanssa käyty viestittely näkyy erivärisinä puhekuplina, joissa näkyy itse viesti sekä lähetys/vastaanottoajankohta.

Sähköpostiohjelma on pelkistetty ja sen ylhäältä löytyy kansiot mm. saapuneille, lähetetyille, tallennetuille ja poistetuille viesteille. Alempana näkyy kyseisen kansion viestit ja viestiä klikkaamalla avautuu kyseinen viesti. Viestien lähettämisikkuna on niin ikään pelkistetyn näköinen ja osoitteita voi hakea viimeksi käytetyistä, yhteystiedoista ja ryhmistä. Kentän klikkaaminen avaa näytön alapuoliskoon virtuaalinäppäimistön.

Kalenterinäkymäksi voi valita kuukausi-, viikko- päivä- tai tapahtumalistauksen, joista kuvan tapauksessa käytössä on kuukausilistaus. Eri päiville sijoitetut merkinnät näkyvät sinisinä kolmioina ja tiettyä päivää painamalla ruudun alalaidassa näkyy asetetut merkinnät. Koska kyseessä on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä, yrityksen tarjoamat palvelut ovat näkyvästi esillä. Kalenterin osalta Google-tilin kirjaaminen synkronoi Googlen kalenteriin asetetut tiedot puhelimeen.

Selaimen yleisnäkymä on pyritty pitämään minimalistisena ja päämäärässä on onnistuttu vähintäänkin hyvin. Ylimääräiset näppäimet on piilotettu ja ruudulla näkyy ainoastaan osoitekenttä ja RSS-syötekuvake sekä kuvake, josta aukeaa valikko kirjanmerkkien, eniten vierailtujen sivujen sekä sivuhistorian tutkimiseen. Sivua skrollatessa alaspäin, edellä mainitut napit häviävät ruudulta ja käytössä on yksinomaan internetsivu. Menu-näppäintä painamalla avautuvasta valikosta voi valita eri välilehtiä, avata uuden välilehden tai esimerkiksi avata RSS-syötteitä. Samaisesta paikasta voi myös hypätä seuraavalle sivulle, kun taas takaisinpäin hyppääminen tapahtuu fyysisellä nuolinäppäimellä.

Sivujen, kuten myös monien muiden ominaisuuksien, kuten kalenterin ja tekstiviestin, selaaminen onnistuu vaakatasossa kääntämällä puhelinta ja käytössä ovat perinteiset zoomaustoiminnot kahdella sormella ja näytön tuplanäpäyttäminen.

Vaaka-asennossa virtuaalinäppäimistön koko kasvaa ja kirjoittaminen helpottuu, mutta itse näppäimistö on samanlainen riippumatta siitä, toimitaanko vaaka- vai pystyasennossa. Numerot ja erikoismerkit löytyvät ?123-napin alta.

Galaxy S tukee Swype-teknologiaa, joka on kehitetty kirjoittamisen nopeuttamiseksi. Teknologian myötä käyttäjän ei tarvitse nostaa sormea eri kirjaimien välillä, vaan hän voi vetää sormensa kirjaimesta toiseen, jolloin Swype pyrkii tunnistamaan halutun sanan. Sanojen välit eli välilyönnit saadaan aikaiseksi nostamalla sormi näytöltä ja aloittamalla sormella raahaaminen uudestaan. Valitettavasti Swype ei tue suomea ja lista käsittää englannin (yhdysvallat ja britti), espanjan, hollannin, italian, portugalin, puolan, ranskan ja saksan.

Kameraohjelma on erittäin monipuolinen ja tarjoaa kattavat ominaisuudet muun muassa valkotasapainon, herkkyyden, resoluution sekä automaattisen kontrastin säätämiseen. Tarkentaminen tapahtuu näpäyttämällä näyttöä halutusta kohdasta ja varsinaisen kuvan saa ikuistettua kuvassa oikeassa laidassa näkyvästä suurikokoisesta suljinnapista. Kameran ja videokameran toimintatilan vaihtaminen tapahtuu suljinnapin yläpuolelta.

Sisältö

  1. Samsung Galaxy S (Android) & Wave (Bada)
  2. Samsung Galaxy S (GT-I9000)
  3. Samsung Wave (GT-S8500)
  4. Kameroiden kuvanlaatuvertailu, puhelimien vertailu & loppuyhteenveto