Uusimmat

Kamerat, suorituskyky ja akkukesto

27.04.2020 20:00 Ilari Hauhia

Kamerat, suorituskyky ja akkukesto

Huawei P40 Pro -puhelimen Leica-brändättyyn kameravarustukseen kuuluu neljä kameraa. Niistä pääkamera on varustettu 50 megapikselin kennolla, jonka koko on 1/1,33 tuumaa. Pääkameran aukkoarvo on f1.8. Optisen 5x-periskooppizoomin RYYB-kennon tarkkuus on 12 megapikseliä, mutta aukkoarvo jää vaatimattomaan f3.4-arvoon. 18 milimetrin kinovastaavan polttovälin ultralaajakulmakamerassa käytetään kennoa, jonka tarkuus on 40 megapikseliä ja koko 1/1,54 tuumaa. Se on myös kameroista eniten viritetty videokuvaukseen. Näitä kolmea kameraa on vielä avustamassa kymmenen megapikselin syvyyskamera.

P40 Pro -puhelimssa on todennäköisesti nykyhetken paras mobiilikamera. Erityisesti pääkameran ottamat kuvat ovat loistavia. Tarkkuus, värit, kontrastit ja kaikki muutkin tekniset yksityiskohdat ovat mobiilikameroiden parhaimmistoa, eikä valitettavaa löydy oikeastaan mistään. Kuviin muodostuu tarvittaessa myös silmää miellyttävä bokeh.

Huawei P40 Pro’n telekamera kykenee viisinkertaiseen optiseen zoomiin, mutta digitaalisen zoomin avulla kuvaa voi zoomata peräti 50-kertaiseksi. Viisinkertaisella optisella zoomilla kuvien laatu on jälleen hyvin korkea, ja kuvaus onnistuu myös hieman hämärämmässä ympäristössä. Pimeällä kuvien laatu ei kuitenkaan ole enää järin korkea.

Äärimmilleen 50-kertaiseksi zoomattuna kuvat ovat jo melkoista pikselimössöä ja kuvaaminen ilman erillistä tukea on haastavaa. Siitä huolimatta 50-kertainen zoom aiheuttaa ainakin ensimmäisellä kertaa melkoisen vau-tunteen. Zoomin avulla voi tarvittaessa esimerkiksi lukea tekstiä kylteistä, jotka ovat liian kaukana paljaalle silmälle. Kovin usein jättizoomille tuskin lienee arjessa käyttöä.

Seuraava kuvasarja on otettu laajakulmakameran, pääkameran, telekameran ja kymmenkertaisen hybridizoomin avulla.

Myös laajakulmalinssi toimii hienosti ja se tallentaa kuvat tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Kameroidan yhdistelmän ansiosta P40 Pro ottaa laadukkaita kuvia läheltä ja kaukaa. Yleisesti kuvien värimaailmaa voi kuvailla maltilliseksi, eikä kamera yritä ylikyllästää kuvia vääristyneillä väreillä. Ikävä kyllä raw-tiedostoja kamerasta ei saa ulos.

Myös kamerasovellus on helppokäyttöinen ja monipuolinen. Yksi kamerasovelluksen hienoista yksityiskohdista liittyy pimeäkuvaukseen, jossa kamerasovelluksen laskuri kertoo selkeästi miten pitkään kuvan ottamiseen vielä kuluu – ja samalla otettava kuva kirkastuu ruudulla.

P40 Pro ottaa hämmästyttävän hyviä hämäräkuvia hyvinkin pimeissä olosuhteissa. Kuvat eivät toki ole yhtä tarkkoja kuin hyvässä valossa otetut kuvat, mutta niitä voi silti pitää haastaviin olosuhteisiin nähden hyvinkin onnistuneina.

Videota P40 Pro tallentaa parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa. Myös videon laatu on erinomaista.

Huawei P40 Pro perustuu valmistajan 7nm+ -valmistusprosessilla tuotettuun Kirin 990 -mobiilialustaan, ja tarkalleen ottaen sen 5G-versioon. Piirisarjassa on siis sisäänrakennettu 5G-modeemi, joka tukee niin non-standalone (NSA)- kuin standalone (SA) -verkkoja. Latausnopeudeksi 5G-verkossa kerrotaan jopa 2,3 gigabittiä sekunnissa ja lähetysnopeudeksi 1,25 gigabittiä sekunnissa.

Kahdeksanytiminen Kirin 990 5G -alusta koostuu kahdesta Cortex-A76 -piiristä 2,86 gigahertsin kellotaajuudella sekä kahdesta 2,36 gigahertsin versiosta. Niiden lisäksi käytössä on neljä Cortex-A55-ydintä, jotka toimivat 1,95 gigahertsin kelloilla. Grafiikasta vastaa 16 laskentayksikön Mali-G76-GPU. Muisti on tyypiltään UFS 3.0.

Suomen markkioilla myytävässä mallissa keskusmuistia on kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua.

 

Huawei P40 Pro jää graafista suorituskykyä mittaavassa Antutu-suorituskykytestissä Galaxy S20 Ultran ja OnePlus 8 jalkoihin kohtalaisella erolla. Galaxy S20 Ultrassa on käytetty Exynos 990 -suoritinta ja OnePlus 8:ssa Snapdragon 865 suoritinta.

Niin ikään graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissa P40 Pro jäi edellistestin tapaan kolmikon viimeiseksi.

P40 Pro jää pitämään perää myös yleistä suorituskykyä mittaavassa PCMark-testissä testikolmikon viimeiseksi, Galaxy S20 Ultran ottaessa ykköspaikan.

Geekbench 5:ssä P40 Pro ohittaa useamman ytimen testissä Galaxy S20 Ultran, mutta jää yhden ytimen testissä viimeiseksi.

Muistien toimivuutta testaavassa Androbenchissa P40 Pro voitti sequential read -kategorian, mutta jäi sequential write -kategoriassa testiverrokkien taakse. Satunnaisissa luku- ja kirjoituskokeissa kolmikko pärjäsi varsin tasavertaisesti.

Huawei P40 Pro’ssa on 4200 milliampeeritunnin akku, jota voi pikaladata Huawein 40 watin tehoon yltävällä SuperCharge-pikalatausteknologialla. Se lataa puhelimen akun täyteen hujauksessa, sillä puolilleen akku täyttyy 20 minuutissa ja kolmeen neljäsosaan noin puolessa tunnissa. Täyteen akun saa alle tunnissa.

Vaikka pistorasiaa ei sattuisi lähelle, jaksaa P40 Pron 4200 milliampeeritunnin akku helposti yhden päivän verran käyttöä, vähäisellä käytöllä jopa kaksi. Geekbenchin akkutestissä P40 Pro sijoittui Galaxy S20 Ultran edelle mutta OnePlus 8:n taakse. P40 Pron kohdalla näytön virkistystaajuus on 90 hertsiä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö ja olemus
  3. Käyttöjärjestelmä ja käyttökokemukset
  4. Kamerat, suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat