UUSIMMAT

Näyttö ja olemus

27.04.2020 20:00 | Ilari Hauhia

Näyttö ja olemus

Huawei P40 Pro on ulkoisesti tyylikäs ilmestys. Ensimmäisenä katse kiinnittyy laitteen näyttöön. HDR10-teknologiaa tukevan näytön virkistystaajuus on 90 hertsiä. Sen tarkkuus on 2640 x 1200 pikseliä, jolla saavutetaan 441 PPI:n pikselitiheys. Näyttöön on integroitu myös sormenjälkitunnistin.

Näyttö kaartuu hieman poikkeuksellisesti kaikkia reunoja kohti. Sivureunojen pyöristyksen miellyttävyys riippuu käyttäjästä, mutta harvinaiset ylä- ja alareunan pyöristykset tekevät laitteesta komean näköisen, eikä niihin liity huonoja puolia. Ulkoiset mitat ovat 158,2 x 72,6 x 9 millimetriä. Laite on näin kohtalaisen suuri, mutta se ei tunnu vielä liian suurelta. Painoa löytyy 209 grammaa, mikä on ihan sopiva paino puhelimelle.

Näytön vasemmassa ylänurkassa sijaitsee reikä, johon on sijoitettu 32 megapikselin f2.2-aukkoarvon etukamera, TOF-sensori sekä infrapunasensori. Sen avulla kasvojentunnistus on tarkkaa, nopeaa ja turvallista verrattuna pelkkään etukameraan perustuvaan kasvojentunnistukseen. Leveä reikä näytössä jakaa varmasti mielipiteitä, mutta johonkin etukamerat on toki aina asetettava. Yläosan voi myös muuttaa kokonaan tummaksi näytön asetuksista, jos se tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

Käteen P40 Pro sopii hienosti. Testilaitteen matta, hopeanharmaa tausta on kauniin hillitty ja tyylikäs ainakin omaan makuun. Pinnoite on kuitenkin varsin liukas, mikä voi tehdä puhelimen käsittelystä haastavaa. Pinnoite kerää puoleensa myös sormenjälkiä melko helposti.

Takapuolen vasemmassa yläreunassa on neliskulmainen moduuli P40 Pro’n moninaisia kameroita varten. Se kohoaa varsin tuntuvasti muusta puhelimesta. Kameroista kerromme tarkemmin seuraavassa osiossa.

P40 Pron näyttö on upea ja korkealaatuinen. Sen maksimikirkkaus on korkea ja näyttöä on helppo lukea myös vaikkapa kirkkaassa auringonpaisteessa. Näyttö toistaa värejä upeasti ja OLED-paneelin tuottama kontrasti ei jätä valittamisen varaa.

Näytöstä löytyy tuki HDR10-laajasävytoistolle, mutta ikävä kyllä sen hyödyntäminen voi osoittautua haastavaksi, sillä P40 Pro tukee vain DRM-teknologia Widevinen L3 -tasoa. Näin näytöllä voi katsoa esimerkiksi Netflixin ja Amazon Primen kautta korkeintaan SD-tarkkuuteen yltävää materiaalia, eikä HD- tai HDR10-materiaalista päästä nauttimaan streamaussovellusten kautta. Myöskään YouTuben HDR10-sisältö ei toimi.

Koska 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole, eikä myyntipakkaukseen kuulu USB-C-liittimen adapteria, kannattaa P40 Pron kaveriksi hankkia langattomat kuulokkeet tai kaiutin. Puhelin itsessään käyttää näyttöä kaiutinelementtinä ja puhelimen oman kaiuttimen äänenlaatu onkin kohtalaisen hyvä.

Fyysisiä painikkeita puhelimessa on vain kolme ja ne kaikki sijaitsevat laitteen oikealla reunalla. Nappeihin kuuluvat volyymin säätämiseen käytetyt painikkeet sekä virtanappi. Kaikkien nappien tuntuma on hyvä.

P40 Pron lukituksen voi avata biometrisesti joko näyttöön integroidulla sormenjälkitunnistimella tai kasvojentunnistuksella. Molemmat tavat toimivat ripeästi ja varsin luotettavasti, joskin kostealla kädellä sormenjälki jää herkästi lukematta.

Puhelimesta löytyy kyllä muistikorttipaikka, mutta microSD-muistikorttien sijaan siinä käytetään NM-kortteja, joiden saatavuus voi olla heikkoa. Puhelimessa on myös kaksi SIM-paikkaa ja mahdollisuus käyttää eSIMiä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö ja olemus
  3. Käyttöjärjestelmä ja käyttökokemukset
  4. Kamerat, suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto