Uusimmat

Testi OnePlus Nord CE 5G -puhelin – Koko ihastuttaa ja käyttökin miellyttää

17.06.2021 21:00 Kai Taipale

OnePlus julkaisi ensimmäisen Nord-mallinsa viime kesänä. Tarjoamalla erinomaisia ominaisuuksia järkihintaan valmistaja palasi juurilleen. Sama linja jatkuu pitkälti myös uusimman OnePlus Nord CE 5G -mallin kanssa.

OnePlus teki viime vuonna järkeväksi osoittautuneen peliliikkeen mallistonsa laajentamisessa. Huipulle asemoitiin 8-mallisto ja sen rinnalle tuotiin myyntiin ensiksi Nord ja sittemmin vielä Nord N10- ja Nord N100 -mallit. Mallisto jakautui siis tavallaan kolmeen luokkaan eli numerolliset lippulaivamallit, Nordin edustama keskiluokka ja edullisempi N-mallisarja.

Näistä eri malleja on nähty Suomessa eri operaattorien myyntitilastojen kärkipaikoilla. Edullisemmatkin OnePlus-puhelimet ovat siis löytäneet ottajansa.

Nyt on tullut aika malliston päivitykselle. OnePlus julkaisikin uudet 9-mallit jo aiemmin, ja alkuperäisen Nord-malli sai eräänlaisen seuraajan eli Nord CE 5G -mallin 10. päivä kesäkuuta. Puhelimien ennakkomyynti alkoi 13. päivä kesäkuuta – kauppoihin laitteet ehtivät viikkoa myöhemmin eli 21. päivä kesäkuuta. Alkuperäistä Nord-versiota myydään sitäkin vielä julkaisuhetkellä, mutta sen myynti loppuu varastojen huvettua.

OnePlus Nord CE 5G -Puhelimesta tuli myyntiin kaiken kaikkiaan kolme erilaista muistiversiota. Edullisen on kuuden gigatavun muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio, jonka hinta on 299 euroa. Tätä edullisinta versiota saa vain valmistajan omasta verkkokaupasta. Jälleenmyyjien kautta tarjolla on myös kaksi muuta vaihtoehtoa: 8 + 128 gigatavun mallin hinta on 329 euroa ja Muropaketin testilaitteen kaltaisen 12 + 256 gigatavun version hinta asettuu 399 euroon. Jälkimmäisen hinta on sama kuin viime vuoden edullisemmalla OnePlus Nord -mallilla sen tullessa myyntiin. Nord-mallistoon odotellaan vielä Nord 2 -mallia, joka asettuisi mallistossa nyt testissä olevan Nord CE 5G:n yläpuolelle.

Testin puhelimella muutama aivan selvä kilpailija, kuten Samsung Galaxy A52 ja A72 sekä Xiaomi Mi 11 Lite. Nämä kaikki asettuvat noin tai hieman alle 400 euron hintaluokkaan. Myös noin 300 euron hintaluokasta löytyy varteenotettavia kilpailijoita kuten Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A42 5G tai Xiaomi Mi 10T Lite 5G.

Aina hyväksi havaittua ei kannata liiaksi muuttaa. Uutta versiota voi nimittäin pitää hyvinkin kevyenä päivityksenä, sillä Nord CE 5G -puhelimessa on todella paljon tuttuja piirteitä alkuperäisestä Nordista, esimerkiksi 6,43-tuumaisen näytön koko ja tarkkuus on sama kuin Nordissa. Myös näytön virkistystaajuus on ennallaan eli 90 hertsiä. Selkeimmät ulkoiset muutokset ovat äänitilan liukusäätimestä luopuminen ja kuulokeliitännän lisääminen.

Myyntipakkauksessa on puhelimen lisäksi käyttöopas, USB-C – USB-C -kaapeli, latauslaite sekä silikonikuori.

OnePlus Nord CE 5G -puhelimen ottaminen käteen paljastaa siitä heti yhden ihastuttavan piirteen: sen nykypuhelimien mittapuulla kompaktin koon ja sopivuuden käteen. Puhelimen alle kahdeksan millimetrin paksuus saa sen jopa tuntumaan 170 gramman painoaan kevyemmältä. Tasainen näyttö ja sopivasti pyöristetyt reunat tarjoavat hyvän otteen kädessä. Oikeassa kädessä etusormi hakeutuu vasemman kyljen äänenvoimakkuussäätimille ja peukalo virtapainikkeelle.

Takakuori on komposiittimateriaalia, eli käytännössä siis muovia. Puhelimen kehys perustuu muovi-/lasikuiturakenteeseen ja runko on alumiinisekoitetta. Yhdistelmä luo jämäkän fiiliksen ja takakuori antaa hieman enemmän pitoa kuin lasikuori tarjoaisi. Mukana tuleva silikonikuori tuo reippaasti lisää pitoa, mikäli pinta tuntuu liukkaalta.

Valossa hieman eri sävyihin taittava, syvän sininen mattaväritys miellyttää ainakin omaa silmää. Vasemmassa yläkulmassa sijaitseva kamerakyhmy tulee ulos rungosta vain noin pari milliä, ja on kooltaan maltillinen. Näytön kehykset sen sijaan alkavat näyttää jo hieman paksuilta.

Sormenjälkilukija on näytössä. Sen toiminta oli kautta linjan nopeaa ja luotettavaa – käytännössä se tuntui jopa paremmalta kuin monissa reilusti kalliimmissa malleissa. Sim-korttien paikka on vasemmassa kyljessä. Muistikorttipaikan puute on ikävää. Tässä hintaluokassa sitä kun voi pitää jonkinlaisena vakiovarusteena.

Puhelimen fyysiset liitännät ovat alhaalla. Tarjolla on USB-C-liitännän lisäksi Nord-mallisarjaan ensimmäistä kertaa ilmestyvä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Puhelimen ainoa kaiutin sijaitsee myös samassa paikassa.

Muropaketti sai puhelimen käsiinsä reilua viikkoa ennen laitteen virallista julkaisua, joten testiaikaa kertyi hieman yli viikon ajan. Päivityksiä tuli tuona aikana tulla yksi. Sen myötä tietoturvan taso nousi tasolle toukokuu 2021.

Käyttöjärjestelmänä OnePlus Nord CE 5G -puhelimessa on OxygenOS 11. Käyttöjärjestelmäpäivitykset valmistaja lupaa kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi.

OnePlussan OxygenOS 11 -käyttöjärjestelmä on muista OnePlus-malleista tuttu, eli hyvin lähellä perus-Androidia, mutta pienillä ja ihan toimivilla muokkauksilla. Esiasennettuna tulee käytännössä OnePlus-apusovellusten lisäksi Netflix, joten mihinkään erityiseen siivousurakkaan ei käyttöönotossa ole tarvetta.

Käyttöjärjestelmä toimi lähes koko testin ajan sujuvasti, eikä mitään todellista tahmailua esiintynyt. Ainoana selkeänä kauneusvirheenä voi mainita muutaman kerran esiintyneen kameran hitaan käynnistymisen. Käyttökokemusta voi pitää kuitenkin miellyttävänä.

Uutuusmalli on monelta osin samankaltainen edellisen Nord-mallin kanssa, sillä näyttö on käytännössä samankokoinen kuin edeltäjässään eli 6,43 tuumaa. Myös Fluid AMOLED-näytön tarkkuus ja suurin kuvataajuus ovat ennallaan: 2400 x 1080 pikseliä ja 90 hertsiä. Suurin ulkoinen ero on monista OnePlussan malleista tutun äänitilan liukusäätimen jättäminen pois. Vastaavaa säädintä ei muiden valmistajien nykypuhelimista löydy, joten harva sitä osaa kaivata. He jotka ovat siihen tottuneet, eivät kuitenkaan tästä ole valmiita luopumaan.

Näyttö on tässä luokassa oikein mainio. 90 hertsin päivitystaajuus riittää mukavasti tekemään näytön vierittelystä sulavaa. Myös näytön pääominaisuudet ovat kunnossa, sillä kontrasti on hyvä ja näytön kirkkaus riittää juuri ja juuri myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Oletuksena käytössä oleva Eloisa-kuvatila on ajoittain hieman ylisaturoituneen puolella, mutta valitsemalla tilaksi Luonnollinen, tämä talttuu. Katselukulmissa on pientä sanomista, sillä sivusta tai alhaalta katsottuna kuvaan ilmestyy punertavaa sävyä.

AMOLED-näytön kirkkaus riittää myös kesäpäivän auringossa, vaikka markkinoilla on kirkkaampiakin näyttöjä nähty. Kirkkauden automaattisäätö ei kuitenkaan aina reagoinut aivan toivotulla tavalla, vaan siirryttäessä aurinkoon täyden kirkkauden ilmestyminen otti välillä puolisen minuuttia. Myös illan hämärtyessä ruutu pysytteli ajoittain tarpeettoman kirkkaana, jolloin tuli odottelun jälkeen mieluummin säädettyä kirkkautta manuaalisesti. Esiasennettu näyttösuojus on reunoiltaan vähän terävähkö.

Näytössä voi käyttää myös AOD-tilaa (Ympäristönäyttö), jolloin aika-, akku- sekä ilmoitustiedot näkyvät aina kätevästi haluttuun aikaan ruudulla.

OnePlus Nord CE 5G -puhelimessa on vain yksi kaiutin. Siitä lähtee riittävästi äänenpainetta, mutta matalat äänet jäävät haaveeksi.

Testiaikana puhelimen yhteydet toimivat vakaasti niin WiFi, 4G- kuin 5G-verkoissa. Puhelin vaihtoi sujuvasti eri verkkojen välillä, eikä akkukestoon tullut mitään merkittävää käytännön pudotusta 5G-verkkoja käytettäessä.

Kameraosasto koostuu kolmoiskamerasta takana ja yhdestä etukamerasta. Takana pääkamerassa on käytössä 64 megapikselin kenno. Sen vierestä löytyvät kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera 119 asteen kuvakulmalla sekä kahden megapikselin mustavalkokamera. Jälkimmäisen tarpeellisuus ei kyllä testijakson aikana selvinnyt, sillä puhelimella saa mustavalkokuvia, vaikka kyseisen yksikön peittäisi. Tarpeettomilta tuntuvien kamerayksiköiden mukana pitämisen sijaan keskittyminen kahteen hyvin toimivaan yksikköön tuntuisi järkevämmältä.

OnePlus Nord CE 5G:n kamera ei häikäise, mutta varsinkin pääkamera on aivan käyttökelpoinen. Perustilassa käytössä on pikselinyhdistämistekniikka, eli 64 megapikselin kennolta syntyy lopputuloksena 16 megapikselin kuvia. Täydestä tarkkuudesta ei ole käytännön iloa, joten ratkaisu on järkevä.

Pääkameran kuvat ovat kohtuullisen tarkkoja, mutta niissä näkyy jälkiä terävöityksestä myös hyvässä valossa. Kuvia suurentamalla niiden yksityiskohtien pehmeys paljastuu. Yleisilmettä leimaa kesäauringossa ajoittainen reipas ylivalotus, sillä automaatti-HDR-toiminto tuntuu pyrkivän ylikirkkaaseen lopputulokseen niin hämärässä kuin valossa. Valkotasapaino on pääosin kohdallaan, mutta väritoisto jää pikemminkin vaatimattomaksi kuin ylisaturoituneeksi.

Automaattiasetuksilla kuvat jäävät hämäränpuoleisiksi, mutta kuvien laatu pysyy kohtuullisena, mutta pehmenee valon vähänemisen myötä. Erikseen kytkettävissä oleva yökuvaustila auttaa saamaan aikaan kirkkaampia, mutta myös käsitellympiä ja pehmeitä kuvia.

Laajakulmakameran kuvat ovat valoisassa vielä käyttökelpoisia, vaikka tarkkuutta niistä puuttuu kautta linjan ja väritoisto on pääkameraa selvästi pahemmin pielessä. Varsinaiset ongelmat tulevat vastaan valon vähetessä, jolloin kuvista tulee hyvin pehmeitä. Yökuvaustila on käytössä myös tässä kamerassa – sen käyttäminen auttaa huomattavasti, mutta ihmeisiin sekään ei pysty.

Varsinaista telekameraa ei ole, vaan kuvissa käytetään ensisijaisesti rajausta pääkennolta. Zoomin käyttö ei juurikaan eroa jälkikäteen suoritetusta rajauksesta, muttei myöskään aiheuta lisäongelmia. Videokuvaus ei ole aivan laitteen vahvuuksia, sillä pakkausjälki on näkyvää. Optista kuvanvakautusta ei ole, joten kuvatessa tarvitaan vakaata kättä.

Etukamera on 16-megapikseliseen Sony IMX471 -kennoon perustuva kiinteätarkenteinen yksikkö. Se tekee hommansa varsin tavanomaisesti. Kuville leimallinen piirre on terävöitys ja lievä ylivalotus.

Pellin alla on nyt Qualcommin 5G-yhteyksiä tukevasta mallistosta käytössä 750G-mobiilialusta, joka on valmistettu kahdeksan nanometrin prosessilla. Tämän vuoden 2020 syksyllä julkaistun, kahdeksanytimisen järjestelmäpiirin kaksi tehokkainta ydintä tikkaavat 2,2 gigahertsin taajuudella, muissa kuudessa tyydytään 1,8 gigahertsiin. Grafiikkasuoritin on nyt Adreno 619.

LPDDR4X-muistia on käytössä malliversiosta riippuen 6, 8 tai 12 gigatavua. UFS2.1-tallennustilaa on joko 128 tai 256 gigatavua. Käytössä ei ole siis aivan nopeinta muistia, mutta on riittävästi pidempiaikaiseenkin käyttöön, joskin hinnat alkaen -mallin kuusi gigatavua voi elinkaaren loppupuolella jo käydä ahdistamaan.

Suorituskyky on näillä eväillä luokassaan riittävä myös useimmille pelaajille, ja esimerkiksi PUBG Mobile -peli pyörii Nord CE 5G:llä oikein hyvin. Synteettisissä suorituskykytesteissä puhelinta verrattiin viime vuonna julkaistuun OnePlus Nord 5G -malliin sekä tuoreeseen Samsung Galaxy A52 5G -malliin. Ensimmäistä myydään alennusmyynneissä jopa noin 300 euron hintaluokassa, ja Samsungin katuhinta liikkuu 350 euron paikkeilla.

Graafispainotteisesti yleistä suorituskykyä mittaavat Antutu, GFXBench ja 3DMark -testit lyövät alkutahdit vertailulle. Kaikki toistavat samaa viestiä, sillä OnePlus Nord CE 5G ei nouse yhdessäkään näistä kärkeen, vaan pikemminkin edustaa alinta tulostasoa. Erot ovat kylläkin häviävän pienet. Viimevuotinen OnePlus Nord nappaa selvimmin piikkipaikan GFXBenchissä, ja Antutu-testissä samaan yltää Samsung.

Pitkälti sama tahti jatkuu myös Geekbench-testissä. Tässä Nord on ykkönen useampaa ydintä rasitettaessa kun Nord CE 5G pitää perää. Yhdellä ytimellä Nord CE 5G jää vain vähän kärkipaikalle kiilaavasta Samsungissa. Edelleen kolmikko on kuitenkin erittäin tasavahva.

Enemmän yleiskäyttöä simuloiva PCMark on jälleen Samsungin heiniä, ja Nord CE 5G pitää perää.

Kärkipaikalla OnePlus Nord CE 5G yltää vain muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä, mutta kuten kaikissa muissakin osioissa, kyse on erittäin tasaväkisestä kolmikosta.

Akun kapasiteetti on kuitenkin kasvanut Nord-mallista lähes kymmenen prosenttia, ollen nyt 4500 milliampeerituntia. Tämä on miellyttävä kehitys, mikä näkyy hyvinä käyttöaikoina.

Oikein kevyen käytön päivän (satunnaista surffailua, viestien katsomista ja ruutuaika reilun tunnin) puhelin selvisi helposti vielä toisen päivän yli ilman lataamista, joskin tämän ajan puhelin vietti vahvojen verkkoyhteyksien alueella. Vastaavasti päivä kameran ahkerampaa käyttöä ja suhailu 4G- ja 5G-verkkojen välillä saa akun valahtamaan iltaan mennessä alle 20 prosentin. Käytännössä kaksi päivää on ihan mahdollinen normaalikäytöllä, ja aamulla ladattua puhelinta harvan käyttäjän tarvitsee ennen iltaan ladata.

Myös Geekbench-akkutestissä OnePlus Nord CE 5G pärjää hyvin. Näyttö täydessä 90 hertsin tilassa akussa riittää virtaa reilun 11 tunnin verran. Laskemalla päivitysnopeus 60 hertsiin, kestää akku vielä vajaan tunnin pidempään. Alkuperäisen Nord-mallin akku kestää 90 hertsin tilassa jopa muutaman minuutin enemmän, eikä kumpikaan pärjää Samsungille, jonka akku kestää selvästi pisimpään, vaikka siinä käytettäisiin 120 hertsin näyttötilaakin.

OnePlussan oman Warp-pikalatauksen teho on 30 wattia. Sen myötä akku täyttyy tyhjästä täyteen kiitettävän ripeästi. Typötyhjä akku saavuttaa kolmanneksen latauksen noin vartissa ja puolessa tunnissa akussa on jo vajaassa 70 prosentissa. Loppua kohti tahti vähän hiipuu, mutta täynnä akku on kuitenkin tunnissa ja yhdessä minuutissa.

OnePlus Nord CE 5G on siis sitä mitä nimikin enteilee, kaikki hintaluokassaan perusasioihin keskittyvä laite ilman suuria hienouksia tai todellisia heikkouksia. Vielä viime kesänä Nord-mallin julkaisun aikaan 5G-puhelinten markkinatilanne oli aivan toinen kuin nyt. Niitä oli myynnissä kohtuullisen niukasti, ja 400 euron hintalappu tarkoitti alinta hintaluokkaa. Nyt tilanne on aivan toinen, sillä suurin osa uusista malleista on jo 5G-valmiita laitteita, ja niiden alin hintaluokka on parin sadan euron tuntumassa. Kilpailu on siis kovaa.

Samalla OnePlus Nord CE 5G on erilaisessa markkinaraossa. Puhelin on kuitenkin riittävän hyvä, joten mitään todellista estettä menestykselle ei ole. Erityisesti miellyttää puhelimen koko ja sopivuus käteen. OnePlus Nord CE 5G osuu juuri siihen järkiluokkaan, jossa puhelin on vielä taskukelpoinen, mutta näyttö on riittävän iso myös mediakäyttöön.

Riittävän pelkistetty käyttöjärjestelmä on yksi valmistajan valteista. Puhelimen käyttö on suoraviivaista ja sujuvaa. Tehotkin riittävät hienosti siihen mihin tämä laite on suunnattu, monipuoliseen peruskäyttöön. Se mitä OnePlussan 9-malleista, tai Nord 5G -mallista jää Nord CE 5G -version kanssa kaipaamaan ovat fyysinen liukukytkin käyttötilojen välillä. Puutteita löytyy myös esimerkiksi ultralaajakulmakameran ominaisuuksista.

Testissä ollut kallein malliversio osuu 399 euron suositushinnallaan jo hieman kovaan saumaan, mutta edullisemmat malliversiot ovat 300 euron paikkeille osuvilla hinnoillaan kilpailukykyisempiä ja järkevämpiä valintoja. Paljon tallennustilaa kaipaavat joutuvat kuitenkin tähyilemään kalleimman mallin suuntaan, sillä muistikorttipaikkaa ei ole.

Hyvää

  • Erittäin käyttökelpoinen koko
  • Ripeä käytössä
  • 3,5 mm stereoliitin
  • Sormenjälkilukijan nopea ja luotettava toiminta

Huonoa

  • Vain yksi kaiutin
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Laajakulmakamera

Tekniset tiedot OnePlus Nord CE 5G

  • Hinta: 299 euroa (6 + 128 Gt) / 329 euroa (8 + 128 Gt) / 399 € (12 + 256 Gt)
  • Näyttö: 6,43″ (Fluid AMOLED, 2400 x 1080 pikseliä, kuvasuhde 20:9, virkistystaajuus 90 Hz)
  • Prosessori, Grafiikkaprosessori: Qualcomm Snapdragon 750G (kahdeksanytiminen, 2 x 2,2 GHz + 6 x 1,8 GHz), Adreno 619
  • Muisti, tallennustila: 6/8/12 Gt LPDDR4X, 128/256 Gt UFS2.1
  • Kamera: 64 MP (pääkamera, f1.79, EIS) + 8 MP (ultralaajakuva, f2.25, EIS, 119 asteen kuvakulma) + 2 MP (mustavalkokamera, f2.4), Led-salama
  • Etukamera: 16 MP (Sony IMX471, f2.45, EIS)
  • Yhteydet: GPRS, EDGE, 3G, LTE, 5G, Wi-Fi (a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth 5.1
  • Paikannus: GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, A-GPS, NavIC
  • Mitat, paino: 159,2 x 73,5 x 7,9 mm, 170 g
  • Akku: 4500 mAh, Warp Charge 30T (5V/6A)
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 11 (Android 11)
  • Liitännät: USB-C (USB 2.0), 3,5 mm stereoliitäntä
  • Värivaihtoehdot: Sininen ja musta.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat