UUSIMMAT

Testi | Täyslangattomat Samsung Galaxy Buds Pro -kuulokkeet – Poikkeuksellinen muoto kätkee sisälleen toimivan ratkaisun

21.04.2021 20:00 | Kai Taipale

Samsung on ehtinyt julkaista jo useammat täyslangattomat nappikuulokkeet. Uusimmat Galaxy Buds Pro -kuulokkeet ovat näistä kalleimmat, mutta myös tähän mennessä parhaat. Vaivaton ääni miellyttää, ja vastamelutoimintokin on puutteineenkin arkikäytössä mukava lisä.

Uusi Samsung Galaxy Buds Pro -kuulokemalli julkaistiin samaan aikaan valmistajan uusien Galaxy S21 -huippupuhelimen kanssa tammikuun puolessa välissä. Galaxy Buds Pro on myynnissä kolmessa värissä: Phantom Black, Phantom Silver ja Phantom Violet.

Kuulokkeiden suositushinta on 229 euroa, joskin katuhinta on kevään myötä lähestynyt pikemminkin 200 euroa. Tästä huolimatta ne kilpailevat laadukkaiden vastamelunappien kategoriassa esimerkiksi Jabra 85t, Senneiser Momentum True Wireless 2 tai Apple AirPods -mallien kanssa. Tehokkainta vastamelutoimintoa hakevat saattavat päätyä vieläkin pykälää kalliimpiin Bose QuietComfort Earbuds -kuulokkeisiin.

Kohtuullisen pienikokoisesta myyntipakkauksesta kuoriutuu itse nappien lisäksi vaihtosovitteet, latauskotelo, USB-A – USB-C -kaapeli sekä pikaopas.

Samsung on onnistunut luomaan yhden omiin korviini erinomaisesti istuvan nappikuulokemallin: alkuperäinen Galaxy Buds on edelleen tältä osin yksi suosikeistani. Sama valmistaja on myös tehnyt Galaxy Buds Live -mallin, jota en kerta kaikkiaan saa istumaan niin, että ääni kuulostaisi hyvältä. Uusin Galaxy Buds Pro -malli asettuu näiden välimaastoon.

Hieman itselleni epätyypillisesti suurin sovitevaihtoehto toimi parhaiten, sillä käyttämällä keskikokoista versiota, pomppasivat napit säännöllisesti pois korvasta, kun viritteli käyttöön esimerkiksi kasvomaskia. Isoin sovite mahdollisti hyvän esteen ulkoisille äänille, mutta sai samalla napin myös asettumaan oikeaan kohtaan korvassa.

Lopputuloksena napit pysyivät normaalissa käytössä hyvin päässä paikallaan. Vähänkään reippaammin liikkuessa ei muoto ollut kuitenkaan omaan korvaan täydellinen, vaan kuulokkeet ennemmin tai myöhemmin nousivat pois optimiasennostaan – juoksulenkille en itse näitä siis ottaisi. Galaxy Buds Pro -kuulokkeet ovat kuitenkin vedenpitävät IPX7-luokituksen mukaisesti. Tämän puolesta ne sopivat käytettäviksi myös sadekelillä.

Samsungin kuulokkeissa on käytössä täyslangattomiksi napeiksi poikkeuksellinen rakenne. Niissä käytetään nimittäin kahta kaiutinelementtiä: Galaxy Buds Pro -kuulokkeissa on 11 millimetrin bassoelementti ja 6,5 millimetrin diskanttielementti.

Tämä toimii myös käytännössä. Näiden nappien soinnissa ilmavuutta ja vaivattomuutta – eikä ensimmäinen tarpeellinen toimenpide ole taajuuskorjaimeen koskeminen. Mikään ei siis ole pahasti pielessä. Kirkkaammissa vokaaleissa voi havaita pientä pidättyvyyttä, eikä bassokaan aina ole tarkin mahdollinen – kokonaisuus on kuitenkin vahvasti miellyttävän puolella. Napeista lähtee lisäksi rutkasti äänenpainetta, joten äänenvoimakkuuden säätämisessä maltti on valttia.

Älykäs vastamelutoiminto (Active Noice Cancellation) on uutta Samsungin Galaxy Buds -mallistossa. Viime syksynä julkaistussa Galaxy Buds Live -mallissa käytössä oli aktiivinen kohinanvaimennus, mutta kuulokemallin avoimen rakenteen myötä vastamelu jäi maltillisemmaksi. Nyt Samsung on siis jälleen ottanut yhden askeleen eteenpäin.

Kuulokkeet erottavat käyttäjän äänen ei-toivotusta taustamelusta kolmen mikrofonin avulla, ja Samsung hyödyntää niissä myös Wind Shield -teknologiaa, joka minimoi kuulokkeista tuulen kanssa kosketuksiin joutuvan alueen ja suodattaa pois tuulen luomia häiritseviä ääniä. Jälkimmäinen tuntui toimivan, sillä tuulisenakaan päivänä suhinoihin ei kiinnittänyt mitään huomiota. Kokonaisuutena vastapuolelta ei mikrofoniäänestä tullut mitään negatiivista palautetta.

Valmistajan mukaan kuulokkeet voivat eliminoida taustamelusta jopa 99 prosenttia. Tämä on melkoista liioittelua, sillä käytännössä kuulokkeet leikkaavat taustaäänistä vain kohtuullisen matalia ja keskiääniä suhteellisen hyvin.

Erityisesti korkeat äänet korostuvat vastamelua käytettäessä paikoittain suorastaan oudoilta. Jo taakse jääneestä talvesta voisi poimia pari esimerkkiä: Kävelijän alla narskuva pakkaslumi kuului erittäin hyvin omiin korviin. Samalla tavoin kuului myös takana kävelevä ihminen – jopa niin että yli kymmenen metrin päässä tuleva kulkija voi kuulostaa kuin tämä lähes hengittäisi niskaan. Sama ilmiö oli havaittavissa esimerkiksi jonkun skrapatessa jäätä auton lasista, ääni oli nimittäin helppo kuulla vaikka tekijä olisi kymmenien metrien päässä. Nämä havainnot kertovat siitä, että kuulokkeet vievät kyllä osittain omaan kuplaansa, mutta eivät kuitenkaan leikkaa läheskään kaikkia häiritseviä ääniä.

Samasta syystä käytettävissä oleva, lähiympäristön ääniä korostava Ambient Sound -toiminto ei tuntunut järin tarpeelliselta. Galaxy Buds Pro -kuulokkeiden asetuksista voi kytkeä päälle toiminnon, jonka myötä kuulokkeet tunnistavat milloin käyttäjä puhuu, ja kuulokkeet säätävät ympäristön äänten voimakkuutta tämän perusteella. Tämän toiminnon käyttö sai tasot välillä sahaamaan epäloogisella tavalla, joten sen piti mieluummin pois päältä.

Kuulokkeiden asetuksiin on helpoin siis kajota Android-laitteissa Galaxy Wearable -sovelluksen kautta. Sen kautta voi säätää edellä mainittuja toimintoja, mutta myös esimerkiksi kosketusten toimintoja, muokata taajuuskorjainta tai ottaa 360-äänen käyttöön.

Yksi käyttöön merkittävästi vaikuttava tekijä on kuulokkeiden painalluksen tunnistus. Se on nimittäin aivan tolkuttoman herkkä. Mikäli kuulokkeiden asentoa piti korjata, tai vaikka laittaa kasvomaski päähän, lähes varmasti napit reagoivat jonkinlaiseen painallukseen. Lopputulos oli, että Estä kosketukset -vaihtoehto pysyi sovelluksessa visusti päällä, ja kuulokkeita tuli hallittua ensisijaisesti puhelimen ja sovelluksen kautta.

Kuulokkeiden kotelo on ulkomitoiltaan riittävän kompakti ja mahtuu helposti lähes taskuun kuin taskuun. Kansi pysyy ja napsahtaa kiinni tukevasti magneetin voimalla. Napit on helppo poimia kotelosta, mutta silti ne pysyvät paikoillaan niin tukevasti, ettei pelkoa putoamisesta vahingossa ole.

Valmistajan ilmoituksen mukaan kuulokkeiden täysi lataus takaa jopa kahdeksan tuntia soittoa, ja langattomassa latauskotelossa piilee 20 tuntia varavirtaa. ANC-toiminnon kanssa toiminta-aika yhdellä latauksella on viisi tuntia, ja viiden minuutin pikalataus antaa jopa tunnin lisäaikaa musiikin kuunteluun. Käytännössä luvut tuntuivat pitävän hyvin kutinsa. Pisin yhtäjaksoinen pätkä ilman kotelotäydennystä venyi ANC-toiminto poiskytkettynä jopa hieman yli luvatun eli noin kahdeksaan ja puoleen tuntiin. Tämä on oikein kiitettävä suoritus.

Samsung Galaxy Buds Pro -kuulokkeet ovat 229 euron suositushinnallaan kohtuullisen toimiva kompromissi hinnan ja ominaisuuksien suhteen. Vastamelu ei ole tehokkain mahdollinen, mutta äänenlaatu ja erityisesti akkukesto miellyttävät. Kosketusten tunnistus on syytä ottaa pois käytöstä välittömästi, niin kuulokkeiden suurin ongelma on heti taklattu. Pitkulainen muoto ei välttämättä istu ihan kaikkien korvaan, mutta omalla kohdalla tämä ei osoittautunut ongelmaksi.

Samsung ei ole varsinaisesti missään laatunappiluokan paras edustaja, vaan esimerkiksi tehokkaampaa vastamelua tarjoaa Bose QuietComfort Earbuds, musikaalisemman lähestymisen Senneiser Momentum True Wireless 2 tai käyttömukavuutta Jabra 75t. Siitä huolimatta Samsungin viimeisimmät täyslangattomat nappikuulokkeet ovat kokonaisuutena oikein miellyttävä tuttavuus ja pätevä kompromissi ominaisuuksien, akkukeston ja pienikokoisen kotelon suhteen.

Hyvää

 • Kompakti ja jämäkkä kotelo
 • Miellyttävän vaivaton ääni
 • Langaton lataus
 • Akkukesto
 • Mikrofoniääni

Huonoa

 • Aivan liian herkkä kosketusohjaus
 • Hieman vaatimattoman puolelle jäävä vastamelutoiminto

Tekniset tiedot Samsung Galaxy Buds Pro

 • Hinta: 229 €
 • Kuuloke-elementit: 11 mm (matala) + 6,5 mm (diskantti)
 • Mikrofonit: 2 ulkoista + 1 sisäinen
 • Akku: 60 mAh (nappi), 472 mAh (kotelo)
 • Akkukesto (ilmoitettu): 8 h (toistoaika, ei ANC), 5 h (toistoaika, ANC)
 • Bluetooth-versio (koodekit): 5.0 (SBC, AAC, Samsung Scalable)
 • Mitat, paino: 50 x 50,2 x 27,8 mm (kotelo), 19,5 x 20,5 x 20,8 mm (nappi) ja 45 g (kotelo), 6,3 g (nappi)
 • Muuta: Tukee langatonta Qi-latausta, IPX7 -luokiteltu vesitiiviys

Muropaketin uusimmat