Uusimmat

Kamera, HTC:n lisäsovellukset, Käyttökokemukset ja huomiot & Loppusanat

29.01.2013 16:54 Juha Kokkonen

 

Kamera

8X:n pääkamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja sen ulointa linssiä kehystää musta alumiinirengas. Rengas on aavistuksen linssiä korkeammalla, joten linssi ei saa kontaktia puhelimen ollessa esimerkiksi pöydällä. Kameran oikealla puolella sijaitsee pieni LED-salama. 8X:n kamera käyttää samaa kahdeksan megapikselin BSI-kuvasensoria sekä valovoimaista 28 mm f2.0 -laajakulmaoptiikkaa, kuin Android-sisar One X. Lisäksi kameran kaverina on HTC:n ImageChip-kuvankäsittelyprosessori. Sen huomaa myös käytännössä, sillä 8X:ssä on nopein käyttämämme Windows Phone -puhelimen kamera. Moni käyttäjä osaa myös arvostaa tarkennuspykälällä varustettua fyysistä kameranäppäintä, jota hetken pohjassa pitämällä kameran saa käyntiin jopa puhelimen ollessa lukittuna.

Kamera käyttää Windows Phone 8:n vakiokamerasovellusta, joka ei tarjoa perusasetusten (valkotasapaino, valotus, kontrasti, kylläisyys, terävyys, ISO) ohella juurikaan erikoisominaisuuksia. Kun ottaa huomioon HTC:n Android-puhelimien varsin monipuolisen kuvaussovelluksen, on erikoista, ettei HTC ole esiasentanut puhelimeen edes omia kamerasovelluksia (Lenses).

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

8X:n kuvanlaatu on kahdeksan megapikselin kännykkäkameroiden paremmasta päästä. Kuvat ovat suht tarkkoja ja värintoistoltaan luonnollisia. Automaattinen valkotasapainon säätö toimii lähes aina oikein. Kuvien dynamiikka on kännykkäkameraksi hyvää ja valotus onnistuu yleensä hyvin. Lähempää tarkasteltuna kuvissa esiintyy yleensä hienojakoista kohinaa, mutta se harvemmin häiritsee kokonaisuutta.

Hämäräolosuhteissa kamera pärjää kohtalaisen hyvin, kiitos valovoimaisen optiikan ja herkän BSI-kuvasensorin. Kuvista tulee yllättävän valoisia ja värit tallentuvat kohtuullisen hyvin, mutta yksityiskohdat pehmenevät selvästi ja lähempää tarkasteltuna ne ovat yhtä puuroa. Tasavärisille alueille ilmestyy myös varsin suurijakoista kohinaa, joissa on hieman punaista ja vihertävää sävyä. Useimmiten kohina ei kuitenkaan ole ylitsepääsemättömän häiritsevää kokonaisuuden kannalta.

1080p-videokuvan taltiointi tapahtuu 30 FPS nopeudella ja monoäänellä. Videokuvauksessa on automaattitarkennus ja LED-salamaa voi käyttää halutessaan kuvausvalona. Jälki on terävää ja melko sulavaa – nopeammissa liikkuvissa kohteissa tosin saattaa näkyä pientä nykimistä. Hämärässä kuvanlaatu ei pysy vastaavalla tasolla ja kuvanpäivitysnopeus laskee selvästi. Kokonaisuudessaan 8X:n videokuvan laatu on kuitenkin varsin hyvää.

 

HTC:n lisäsovellukset

8X käyttää uutta Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää, jonka osalta kustomointivara on käytännössä nolla. Ainoa mahdollisuus erottua muista valmistajista softapuolella on tarjota puhelimen mukana omia esiasennettuja sovelluksia. Joillain käyttäjillä valintakriteerinä rautaominaisuuksiltaan ja käyttöjärjestelmältään lähes identtisten laitteiden välillä saattaakin olla juuri puhelimeen asennettu lisäsovellusvalikoima.

HTC on varustanut 8X:n harmillisen vaatimattomalla oheissovellusvalikoimalla. Aloitusnäkymässä huomion herättävä yksityiskohta on HTC-sovelluksen ruutu, joka näyttää yksinkertaistetussa muodossa suuren kellonajan sekä vallitsevat sääolosuhteet. Lukitusnäkymän taustaksi on mahdollista valita HTC:n oma vaihtoehto, joka tarkoittaa käytännössä säätietoja sekä säätilan mukaan muuttuvaa taustakuvaa.

Kattavin yksittäinen HTC:n oma lisäsovellus on edellä mainittu HTC, joka tarjoaa käyttäjälle säätietoja, osaketietoja ja uutisia halutuista kohteista. Uutispuolella käyttäjä voi valita uutisalueet lukuisista valmiista vaihtoehdoista (ei suomalaisia tarjolla), mutta ei voi valitettavasti lisätä omavalintaisia RSS-syötteitä. Minkä tahansa yksittäisen kohteen (kaupungin sää, osakekurssi, uutissyöte) voi halutessaan kiinnittää omaksi ruudukseen aloitusnäytölle.

Muita HTC:n omia esiasennettuja sovelluksia ovat Taskulamppu, Muunnin ja Photo Enhancer. Taskulamppu hyödyntää kameran LED-salamaa valonlähteenä ja tarjoaa kolme eri valaistusvoimakkuutta sekä automaattiset vilkutus- ja sos-toiminnot. Muunnin puolestaan mahdollistaa yksikkömuunnokset 12 eri yksikköluokassa. Photo Enhancer tarjoaa yksinkertaisia filttereitä Instagram-tyyliin puhelimen muistista löytyvien valokuvien kustomointiin. Jostain kumman syystä aloitusnäkymässä on oletuksena Paikallishaku-ruutu, jota painamalla puhelin kuitenkin ilmoittaa, ettei sovellusta tueta tässä maassa.

Lisäksi Asetukset-valikosta löytyy Beats Audio- ja huomioon ottava puhelin -alakohdat. Beats Audio -ominaisuus on aiemmista HTC:n puhelimista tuttu sisäänrakennettuun vahvistimeen sekä ohjelmistoon perustuva äänenparanustekniikka, joka tekee kuulokkeiden äänestä muhkeamman ja voimakkaamman. Huomioon ottava puhelin -valikosta löytyvät ominaisuudet puolestaan hyödyntävät puhelimen antureita äänien hallitsemiseen.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Parin viikon testijakson aikana HTC 8X:n kanssa ei törmätty minkäänlaisiin ongelmiin. Puhelin toimi kaatuilematta ja ilman jumiutumisia tai uudelleenkäynnistystarvetta koko testipätkän ajan. Joulukuun alussa ensimmäisen testiyksilön kanssa kävi tosin haaveri, sillä laite jumiutui käynnistyslooppiin ohjelmistopäivityksen jälkeen. Saimme kuitenkin jälkikäteen kuulla, että käytössämme ollut esituotantokappale ei ollut tarkoitettu päivitettäväksi tavalliseen tapaan OTA:n avulla.

Windows Phone 8 toimii 8X:ssä juuri niin sulavasti, kuin voi aiempien WP8-kokemusten perusteella odottaa. Tekemiemme testien perusteella suorituskyky on lähes identtisellä tasolla Lumia 920:n ja Samsung ATIV S:n kanssa. Sunspider 0.91 -selaintestistä saimme vakuuttavan 898,8 ms tuloksen (niukasti TaskuMuron testihistorian paras tulos) ja WP Bench -testiohjelmasta puolestaan 232,62 pisteen tuloksen.

Muotoilunsa ansiosta 8X on erittäin mukava pitää kädessä ja sujauttaa taskuun. Symmetrinen muotoilu kuitenkin aiheuttaa sen, että laitetta on vaikea kaivaa taskusta automaattisesti oikein päin. Pyyhkeitä ansaitsee erityisesti virta-/lukituspainike, jonka käyttö on sijoituksen ja muotoilun vuoksi turhan hankalaa. Liian usein lukituksen poistamiseen tarvitaankin tästä syystä kaksi kättä ja näköyhteys painikkeeseen. Laitteen 4,3 tuumainen näyttö on nykypäivän high-end-puhelimelle varsin pienikokoinen ja käytännössä se tarkoittaa miellyttävämpää yhden käden käytettävyyttä. Näytön reunoja kaventamalla käytettävyys olisi kuitenkin vielä nykyistäkin parempi.

Nokia Lumia 920:n ja Samsung ATIV S:n rinnalla 8X on joukon pienikokoisin, mutta ei niin suurella erolla, kuin näytön koon perusteella saattaisi odottaa. 8X:n näyttö on 0,2 tuumaa pienempi kuin Lumiassa ja puoli tuumaa pienempi kuin Samsungissa. Pituudessa 8X sijoittuu itse asiassa kolmikon keskelle, sillä Lumia on 2,1 mm lyhyempi ja Samsung toisaalta 4,8 mm pidempi. Leveyssuunnassa 8X on puolestaan noin 4,5 mm ATIVia ja Lumiaa kapeampi. Painoltaan 8X on kolmikon kevyin.

Rautaominaisuuksiltaan kolmikko on hyvin lähellä toisiaan. Kaikissa kolmessa käytetään Qualcommin MSM8960 -järjestelmäpiiriä ja kahdeksan megapikselin kameraa. Vain Samsung on varustettu muistikorttipaikalla. Nokia on puolestaan ainoana LTE-yhteydellä varustettu Suomen markkinoilla. 8X:n 1800 mAh akku on kolmikon pienin, sillä Nokialaisen kapasiteetti on 2000 mAh ja Samsungin jopa 2300 mAh. Ulkoisesti kolmikko eroaa varsin selkeästi toisistaan, eikä sekottamisen mahdollisuutta juurikaan ole.

 

Yhteenveto

8X on HTC:lta hyvä pelinavaus Windows Phone 8 -markkinoille, mutta aivan kirkkaimman tähden kiistatonta viittaa se ei kykene lunastamaan. 8X:n vahvuuksia ovat kilpailijoihin nähden hieman pienempi koko ja paino sekä miellyttävä käteen sopiva muotoilu. Myös laadukkaan näytön, hyvän suorituskyvyn ja kameran kuvanlaadun voi laskea 8X:n vahvuuksiin.

8X:n merkittävimpiä heikkouksia ovat 16 gigatavun sisäinen tallennustila ilman laajennusmahdollisuutta sekä vaatimaton valmistajan lisäsovellusvalikoima. Esimerkiksi Nokialaisiin verrattuna HTC:n ohjelmistoporkkana ei vaikuta kovinkaan houkuttelevalta. Myös laitteen ulkomitat ansaitsevat pientä kritiikkiä, sillä se ovat 4,3 tuumaisella näytöllä varustetulle laitteelle tarpeettoman suuret ja näin vesittävät osan näytön koon tuomista eduista.

High-end-luokan WP8-puhelinta hankkivalla on tällä hetkellä kolme vaihtoehtoa, joista yksikään ei ole kaikilta osin täydellinen paketti. HTC 8X tulee kyseeseen erityisesti silloin, jos antaa painoarvoa kilpailijoita pienemmälle koolle sekä tukevalle kuorirakenteelle, eikä 16 gigatavun sisäinen muisti ilman laajennusmahdollisuutta tunnu ylivoimaiselta esteeltä. HTC 8X on melko tasapainoinen paketti, joka ei kuitenkaan erotu merkittävästi edukseen millään osa-alueella.

 

Hyvää

  • Näytön kuvanlaatu ja tarkkuus
  • Kameran kuvanlaatu ja nopeatoimisuus
  • Fyysinen kameranäppäin
  • Tukevan tuntuiset unibody-kuoret
  • Käteensopiva muotoilu ja käytettävyys yhdellä kädellä
  • Suorituskyky
  • NFC-tuki
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Windows Phone 8:n tyypilliset vahvuudet

Huonoa

  • Ulkomitat näytön kokoon nähden
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • ”Vain” 16 gigatavun sisäinen muisti
  • Vaatimaton lisäsovellusvalikoima
  • Akku ei käyttäjän vaihdettavissa
  • Windows Phone 8:n tyypilliset heikkoudet

 

Sisältö

  1. Testissä HTC 8X
  2. Kamera, HTC:n lisäsovellukset, Käyttökokemukset ja huomiot & Loppusanat