Uusimmat

Sense UI 4.0 & Yhteenveto

22.05.2012 13:24 Juha Kokkonen

 

Sense UI 4.0

Sense UI 4.0 on HTC:n oman Android-käyttöliittymän tuorein ja samalla ensimmäinen Android Ice Cream Sandwichin (ICS) yhteydessä julkaistu versio. Sekä One X:n että One V:n mukana toimitettujen Android-käyttöjärjestelmien versionumero oli 4.0.3. HTC:lle tuttuun tapaan Sense UI 4.0 tuo Androidin käyttöliittymään melko kattavan ja syvälle ulottuvan kustomoinnin sekä useita HTC:n omia sovelluksia. Lisäksi käyttäjälle tarjotaan runsaat mahdollisuudet käyttöliittymän ulkoasun muokkaamiseen.

Sense UI 4.0 on muuttunut aiemmista versioista parempaan suuntaan. Monet ovat kritisoineet Sensen aiempia versioita liiallisesta visuaalisesta herkuttelusta käytettävyyden kustannuksella, eikä syystä. Android Ice Cream Sandwichin myötä Sense on entistä käytännönläheisempi ja monipuolisempi. Siirtymäanimaatioista on tehty maltillisempia ja yksityiskohtia on hiottu paremman käytettävyyden suuntaan.

Kotinäkymässä merkittävin uudistus on alapalkki, josta on hävitetty ”mukauta”-painike sekä lisätty pikavalintoja. Nyt keskellä sijaitseva kiinteä ruutukuvake on valikkopainike ja sen molemmin puolin sijaitsee kaksi käyttäjän vapaasti valittavissa olevaa kuvaketta. Kuvakkeiden tilalle voi myös koota kansioita, jotka sisältävät useita kuvakkeita. Google-haku on vapaavalintainen widgetti, eikä siis kiinteästi ruudulla, toisin kuin ICS:n vakioversiossa.

Kotinäkymiä on maksimissaan seitsemän, joita käyttäjä voi kustomoida ja poistaa halunsa mukaan. Kaikkia näkymiä voi tarkastella samanaikaisesti painamalla kotinäppäintä pääkotiruudulla (tätä ominaisuutta ei One V -mallissa). Tällöin näkymä zoomautuu kauemmas ja käyttäjä pääsee helposti järjestelemään ja poistamaan yksittäisiä kotinäkymiä. Halutessaan käyttäjä voi tallentaa näkymäkokonaisuuksia teemoiksi (esim. työ, vapaa-aika, urheilu) ja vaihtaa käyttöliittymän painikkeiden ulkoasua.

Yläreunan tilariviltä alaspäin pyyhkäisemällä avautuva pudotusvalikko on mennyt Sensen nelosversion myötä uusiksi. Enää tarjolla ei ole viimeksi avattuja sovelluksia eikä pika-asetukset-välilehteä. Tämä siitä syystä, että ICS:ssä avoimien sovellusten näkymä löytyy oman fyysisen pikanäppäimensä takaa ja pika-asetukset ovat puolestaan heti pudotusvalikon oikean yläkulman asetukset-painikkeen takana. ICS-tyyliin ilmoitukset voivat sisältää kuvia ja entistä enemmän tietoa ja ne voi tyhjentää joko yksittäin sivulle pyyhkäisemällä tai kaikki kerrallaan yläreunan tyhjennä-painikkeesta.

Widget-pienoissovellusten lisäys sai TaskuMurolta Android Ice Cream Sandwichiin tutustumisen yhteydessä kritiikkiä, eikä syyttä. HTC on onneksi päättänyt kulkea siltä osin omia teitään, sillä widgettien lisääminen tapahtuu Gingerbreadista tuttuun tapaan kotiruutua pitkään painamalla. HTC on kuitenkin hienosäätänyt konseptia entisestään ja lopputulos on kieltämättä erinomaisen toimiva.

Widgettiä lisätessä ruudulle avautuu kirjastonäkymä ruudulle lisättävissä olevista pinoisohjelmista, sovelluskuvakkeista ja pikavalinnoista. Käyttäjä voi järjestellä tarjolla olevat widgetit halunsa mukaan ja selata niitä visuaalisessa näkymässä. Samanaikaisesti ruudun yläreunassa on auki kaikki kotinäkymät, joten käyttäjä voi valita suoraan, mihin näkymään objekti raahataan. Valmiiksi kotinäkymässä olevien widgettien siirtäminen ja poistaminen tapahtuvat perinteiseen tapaan. Siirtelyä helpottaa widgetin ääriviivoja myötäilevät apukuviot.

Sovellusvalikko on pysynyt Sensen nelosversiossa hyvin samanlaisena kuin edellisversiossa. Sovelluksille voi valita kolme eri lajittelutapaa – kaikki, usein toistuvat sekä ladatut. Vierityssuunta on kuitenkin vaihtunut ICS-tyyliin vaakasuuntaan ja näkymän oikeaan yläkulmaan on lisätty ICS-tyylisesti etsi-, Play-kauppa ja valikko-painikkeet. Widgettejä HTC ei ole kuitenkaan sekottanut lainkaan sovellusvalikkoon, mikä on hyvä asia. Kansioihin kuvakkeita ei valitettavasti kuitenkaan ole mahdollista järjestää.

Asetusvalikko on muuttunut merkittävästi, sillä se myötäilee ICS:n perustyyliä. Asetustoiminnot on nyt jaoteltu alaotsikoiden alle ja ylimmät yhteyksiä koskevat toiminnot ovat varustettu suorilla pikanäppäimillä.

Android ICS toi mukanaan pienoisikkunoilla varustetun viimeisimpien sovellusten näkymän oman fyysisen näppäimen taakse, mutta HTC ei ole tyytynyt vakioratkaisuun One X ja One S -mallien osalta. Sense 4.0:n ratkaisu on Cover Flow -tyyppiset vaakasuunnassa selattavat kortit, jotka saa poistettua listasta ylöspäin pyyhkäisemällä. HTC:n ratkaisu on näyttävämpi, mutta suoranaista etua siitä ei kuitenkaan ole. Lisäksi ilmeisesti suorituskykyrajoitusten takia One V -mallissa käytetään kuitenkin ICS:n vakioratkaisua, eli sivusuunnassa pyyhkäisemällä suljettavia ikkunoita.

Jo Sensen edellinen versio tarjosi erinomaisen lukitusnäkymän, mutta uusimmassa versiossa sitä on kehitetty edelleen. Teemoja on nyt valittavissa kahdeksan erilaista – kaksi enemmän kuin aiemmin. Uusia ovat kaikki ilmoitukset (puhelut, viestit, sähköpostit ja kalenterimerkinnät) ruutuun tuova ”tuottavuus” sekä yhdeksän ystävää ruudukon muodossa näyttöön tuova ”henkilöt” (One V ei valitettavasti tue lukitusnäkymän teemoja). Lisäksi jos käyttäjä soittaa musiikkia, lukitusnäkymässä näkyy soitinkontrollit ja käyttäjä pääsee käsiksi suoraan soittimeen raahaamalla sen alareunan rinkulaan (myöskään tämä ei toimi One V -mallissa). Alareunan rinkula toimii muuten entiseen tapaan. Lukitus aukeaa raahaamalla rinkula näytön keskelle ja vaihtoehtoisesti käyttäjä pääsee suoraan käsiksi pikavalintoihin raahaamalla kuvakkeen rinkulan sisään. Yksinkertaista, monipuolista ja toimivaa.

Sense nelosen kamerasovellus on laitettu kokonaan uusiksi ja se toimii erittäin nopeasti. Tähän osasyy lienee myös One-mallien erillisessä kuvaprosessorissa. Kuvaussovellus on yhteinen valokuville ja videokuvalle, sillä molemmille löytyy tallennusnäppäin suoraan näkymän oikeasta laidasta. Oikeassa yläkulmassa näkyvä sininen pallo tarjoaa erilaisia kuvausfilttereitä Instagram-tyyliin ja oikeasta alakulmasta pääsee käsiksi otettuihin kuviin. Vasemmassa yläkulmassa on salamavalinnat, keskellä kuvausasetusvalikon kuvake sekä vasemmalla alhaalla kuvaustilan valinta.

Kuvaustiloista mielenkiintoisimpia ovat HDR, ryhmämuotokuva sekä panoraama. HDR yhdistää perinteiseen tapaan useamman otoksen kuvan dynamiikan parantamiseksi ja panoraama käyttää hyväkseen puhelimen gyroskooppia horisontin suorassa pitämiseksi. Ryhmämuotokuva puolestaan ottaa useamman kuvan, joista automatiikka yhdistää yhden onnistuneen otoksen, jossa ei ole suljettuja silmiä tai mutrulla olevia suita.

Jatkuvasti käytettävissä olevista ominaisuuksista maininnan ansaitsee sarjakuvaustila, jossa puhelin laukoo kuvia niin pitkään, kun suljinpainiketta pitää pohjassa. Tämän jälkeen ohjelmisto antaa käyttäjän valita kuvista parhaan (tai parhaat) ja poistaa loput saman tien. Videokuvauksen ollessa käynnissä ohjelmisto mahdollistaa valokuvien ottamisen täydellä resoluutiolla. Tämä on erityisen kätevää, jos videokuvauksen lomasta haluaa tallentaa yksittäisiä hetkiä.

Käyttöjärjestelmän perussovellusten ja HTC:n omien lisäsovellusten osalta uudistukset ovat hyvin pitkälti kosmeettisia ICS:ään liittyviä muutoksia. Osoitekirjasovellus on edelleen monipuolinen ja sisältää ICS:n perusversiosta puuttuvan Facebook-integroinnin. Toiminnallisuudet ovat pitkälti samoja kuin aiemmissa Sense-versioissa, mutta yhteystietokortin asettelua on päivitetty ICS-tyyliseksi. Webbiselain perustuu ICS:n vakioselaimeen, mikä ei ole huono ratkaisu, sillä kyseessä on toimiva ja nopea selain. Pienenä lisämausteena HTC on tosin lisännyt selaimen alareunaan neljä pikapainiketta, jotka ilmestyvät ruudulle pariksi sekunniksi samanaikaisesti osoiterivin kanssa. Myös neljä eri näkymää ja tuen useille eri kalentereille tarjoava kalenterisovellus on entisellään ICS-tyyppisiä yläreunan painikkeita lukuun ottamatta.

 

Yhteenveto

HTC One X on markkinoiden ensimmäisen Tegra 3 -älypuhelimena merkittävä vaihtoehto tämän hetken high-end-älypuhelinmarkkinoilla. Se pyrkii olemaan HTC:n uuden alun johtotähti ja onnistuukin tavoitteessaan monellakin tapaa. One X tuntuu tuoreelta ja uudistuneelta Sensation-mallien jälkeen. Se on suuresta koostaan huolimatta kevyt ja yllättävän mukava kädessä. HD-tasoinen näyttö on markkinoiden ehdotonta kärkeä ja hyötyy RGB-pikseliasettelusta AMOLED-näyttöihin verrattuna. Suorituskyky on myös markkinoiden kärkiluokkaa, ainakin Galaxy S III:n saapumiseen asti. Toimivan kokonaisuuden kruunaa tärkeiltä osin uudistettu Sense UI 4.0 -käyttöliittymä Android ICS:n kaverina. Pientä hallaa tasapainoiselle kokonaisuudelle tosin aiheuttivat näytön värinäongelmat sekä Sense-käyttöliittymän kaatuilu. Niiden voi kuitenkin odottaa korjaantuvan seuraavien ohjelmistopäivitysten myötä. Kokonaisuudessaan kyseessä on kuitenkin tämän hetken yksi parhaista, ellei paras Android-älypuhelin markkinoilla.

HTC One V ei onnistu tekemään samanlaista vaikutelmaa, kuin isoveljensä One X. Kyseessä on erittäin laadukkaan tuntuinen ja kädessä mukava keskihintaluokan älypuhelin, mutta tekniset ominaisuudet eivät onnistu aivan vakuuttamaan vaativaa käyttäjää, vaikka tarjolla onkin perusvarmaa rautaa. Erityisen kummallisia puutteita ovat sisäisen tallennustilan vähäinen määrä, etukameran puuttuminen sekä vanhahtava yksiydinsuoritin. Samassa hintaluokassa on tarjolla lukuisia kilpailevia malleja, jotka pystyvät pistämään One V:lle lujasti kampoihin. One V sopii parhaiten käyttäjälle, jolle laadukas käyttötuntuma on ykkössijalla. Kyseessä ei ole huono puhelin, mutta se tullee siitä huolimatta jäämään unohduksiin kuukausien vieriessä.

HTC:n Sense UI -käyttöliittymän viimeisin versio sopii kuin nakutettu Android ICS:n kaveriksi. Se paikkaa samalla perus-Androidin puutteita ja sisältää muutoksia oikeaan suuntaan edellisestä Sense-versiosta. HTC on ottanut pienen taka-askeleen käyttöliittymän visuaalisessa iloittelussa, mikä on hyvä asia. Kustomointimahdollisuudet ovat kuitenkin edelleen laajat ja käyttöliittymän muutokset ulottuvat syvälle. HTC on menossa Sensen kanssa oikeaan suuntaan.

 

HTC One X

Hyvää

  • Suorituskyky
  • Sense UI 4.0
  • Käyttöjärjestelmän nopeus
  • Keveys ja tuntuma kädessä
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu
  • Näytön tarkkuus ja kuvanlaatu
  • Sisäisen tallennustilan määrä
  • Fyysiset toimintonäppäimet

Huonoa

  • Hinta
  • Akun kesto kovassa käytössä
  • Näytön värinäongelma (korjattu ohjelmistopäivityksellä)
  • Helposti naarmuuntuva kameran linssi
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei fyysistä kameranäppäintä

TaskuMuro Suosittelee 

 

HTC One V

Hyvää

  • Koko ja muotoilu
  • Laadukas tuntuma ja alumiinikuoret
  • Näytön kuvanlaatu varauksin
  • Sense UI 4.0
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu varauksin
  • Fyysiset toimintonäppäimet

Huonoa

  • Sense UI 4.0:n karsitut ominaisuudet
  • Sisäisen muistin määrä
  • Ei etukameraa
  • Yksiydinsuoritin tässä hintaluokassa

 

 

Sisältö

  1. Testissä HTC One X, One V ja Sense UI 4.0
  2. HTC One X:n esittely
  3. HTC One V:n esittely
  4. Sense UI 4.0 & Yhteenveto