Uusimmat

Testissä Huawei Mate 20 Pro -lippulaivapuhelin – Yksi vuoden kovimmista uutuuksista tarjoaa huikeita ominaisuuksia

06.11.2018 19:00 Osku Kannisto

Huawei Mate 20 Pro on innovaatiomittarilla tämän vuoden mielenkiintoisin puhelin. Loistavuus ei rajoitu vain ominaisuuslistaan. Muropaketin testi kertoo, miksi.

Huawei Mate -sarja uusiutuu tyypillisesti syksyllä. Tämän vuoden mallisto tottelee nimeä Mate 20. Nyt testatun Mate 20 Pro -mallin ohella sarjaan kuuluvat Mate 20 ja Mate 20 X. Malleista vain Huawei Mate 20 Pro tulee myyntiin Suomessa, ja se saatiin heti tuoreeltaan Muropaketin testipenkkiin.

Aiemmin huomiota ja arvostusmenestystä keränneet Mate 10 Pro ja P20 Pro ovat nostaneet Huawein puhelinvalmistajien terävimpään kärkeen. Myös Mate 20 Pro -mallilta oli ennakkoon lupa odottaa paljon. Huawein yhteistyö Leican kanssa jatkuu kameroiden saralla, mikä onkin merkittävin ero sisaryhtiö Honorin puhelimiin.

Huawein erikoisuus kilpailijoihin verratessa on valmistajan oma mobiilialusta. Mate 20 Pro on ensimmäinen puhelin, joka käyttää Kirin 980 -piirisarjaa, joka on jatkumoa viime vuoden Kirin 970:lle. Sen myötä suorituskykyä luvataan lisää, ja erityisesti tekoäly on Huawein prioriteettilistalla korkealla ominaisuuksissa.

Puhelimen kolme takakameraa tukevat kolmea eri polttoväliä. Aiempien mallien mustavalkokamera on saanut väistyä laajakulmalinssin tieltä. Jälkimmäinen täydentää kameran käyttömahdollisuuksia varsinkin sisätiloissa ja kaupunkikohteissa kuvatessa.

Merkittäviä uutuuksia on tehty myös käyttäjän biometriseen tunnistukseen. Erillistä sormenjälkitunnistinta ei löydy puhelimen etu- tai takapuolelta, sillä se on sijoitettu piiloon näytön alle. Vaihtoehtona on käyttää syvyyskameraa hyödyntävää kasvojentunnistusta, joka tunnistaa luotettavammin ja paremmin kuin kaksiulotteiset kilpailijat.

Lasikuoriin pakattu Huawei tukee pikalatauksen ohella langatonta latausta. Puhelimen akku on kookas, ja erikoisuutena laitetta voi käyttää lataamaan yhteensopivia laitteita langattomasti. Käytännössä ominaisuudesta tulee olemaan suurin hyöty pieniakkuisten kuulokkeiden tai kellojen kanssa, kunhan ne alkavat tekniikkaa tukea.

Uudistusten varjopuoliin kuuluu tutun microSD-muistikorttipaikan korvaaminen uudella NM-muistikortilla (Nano Memory). Alussa se tarkoittaa, että käytännössä sopivia muistikortteja on hankala löytää, eikä vanhoja kortteja voi hyödyntää. Myöhemmin tullaan näkemään, miten NM-muistikorttien hinnat kehittyvät vastaaviin microSD-kortteihin verrattuna, ja leviääkö niiden tuki muihin laitteisiin.

Huawei Mate 20 Pro sijoittuu hinnaltaan puhelinten kalleimpaan, noin tuhannen euron hintaluokkaan. Se kilpailee Samsungin Galaxy S9+ ja Galaxy Note9 -mallien kanssa sekä hieman edullisempien Sony Xperia XZ3, LG ThinQ G7 ja Huawein oman P20 Pron kanssa Android-puhelinten huippupaikasta. Applelta samaan hintaluokkaan sijoittuu iPhone XS.

Puhelimen mukana tulevaan varusteluun kuuluu 40 watin pikalaturi USB-A->USB-C-latauskaapelilla. Mukana on myös USB-C-liitäntään sopivat kuulokkeet sekä sovitin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää varten. Langaton laturi ei kuulu hintaan, mutta puhelin toimii kaikkien Qi-tekniikkaa hyödyntävien laturien kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat