Uusimmat

Testissä Langattomat Jaybird Vista 2 -kuulokkeet – Napakka istuvuus pitää napit korvissa kovemmassakin menossa

26.09.2021 19:00 Kai Taipale

Langattomien nappikuulokkeiden hyvyys tai huonous ratkeaa usein jo sillä, istuvatko ja pysyvätkö ne korvissa. Jaybird Vista 2 onnistuu tässä kriittisessä ominaisuudessa hyvin. Lisäksi napeista on iloa vähän aktiivisemmassakin menossa, sillä pienet muotoilukikat varmistavat istuvuuden. Äänen viimeistelyn voi hoitaa sovelluksella.

Kesäkuussa julkaistut Jaybird Vista 2 -urheilukuulokkeet ovat täysin langattomat tulppakuulokkeet, jotka sietävät hikeä, kosteutta, pölyä, pudotuksia ja kolauksia. Tästä kielii myös se, että kuulokkeet täyttävät Yhdysvaltain armeijan MIL-STD 810G -standardin ja IP68-kestävyystason vaatimukset. Tämä setti on selkeästi luotu myös muuhun kuin kotona tai bussissa istumiseen, parhaimmillaan kuulokkeet ovat urheilukäytössä, luonnossa liikkumisessa ja muissa vähän vaativammissa olosuhteissa.

Jaybird Vista 2 -urheilukuulokkeet ovat saatavilla testiyksilön tapaan mustina, mutta myös harmaina tai sinisinä. Hintaa kuulokkeilla on 209 euroa. Hintaluokka asettuu täyslangattomien ylempään luokkaan, muttei kuitenkaan aivan kalleimpaan osastoon. Yhtä hyvin suojattuja malleja on harvassa, mutta vastaavalla suojaustasolla on saatavissa esimerkiksi Sony WF-SP900 -kuulokkeet, jotka tosin maksavat joitain kymppejä enemmän.

Myyntipakkauksessa on pikaoppaan ja USB-A – USB-C-kaapelin lisäksi itse napit, latauskotelo sekä kolmet sovitteet.

Nappikuulokkeiden rakenne poikkeaa hieman tavanomaisista TWS (True Wireless Stereo) -kuulokkeista. Sen sijaan että vain korvakäytävään asettuva tulppa olisi vaihdettavissa, sovite ulottuu näissä kuulokkeen rungon päälle. Kaksissa sovitteista on korvien mukaan mukautuvat geelimäiset tukievät, jotka varmistavat kuulokkeiden varmemman pysymisen korvassa.

Evällisiä versioita on kaksi, ja niissä on merkinnät 2 ja 3. Evien ansiosta kuulokkeet on helppo asettaa korviin, jossa ne pysyvät paikoillaan liikkuessa. Eväratkaisu osoitti toimivuutensa käytännössäkin. Istuvuus on toki aina yksilöllistä, mutta omaan korvaani tämä ratkaisu toimii hienosti.

Kuulokkeissa on myös automaattinen korvantunnistus, jonka ansiosta äänentoisto käynnistyy tai sammuu automaattisesti kuulokkeen asettuessa korvaan tai korvasta poistettaessa. Evätön nro 1 -sovite ei tuntunut omassa korvassani läheskään yhtä tukevalta kuin evälliset.

Kokovalinta oli jälleen kahden kauppa. Isokokoisin istui tukevimmin, mikä on olennaista erityisesti matalien äänien toistossa. Keskikokoinen ole aavistuksen väljempi, mutta myös käyttömukavampi. Toimisto- ja bussikäyttöön voisi valinta olla suurin, mutta isokokoisin taas aiheutti itselle juoksulenkillä hieman liian selkeän tömähdysäänen joka askeleella. Pienempi kahdesta siivekkeellisestä pysyy korvassa myös juoksukäytössä, eikä paina liikaa korvassa. Isokokoisin pysyi hyvin paikoillaan, mutta alkoi hiostaa ja painaa korvassa nopeammin.  Tämän myötä keskikokoinen sovite oli merkittävästi vähemmän häiritsevä.

Käyttöönottovaiheessa kummallakin käytössä olleella puhelimella piti paritus hoitaa manuaalisesti. Puhelimelle ohjeen mukaisesti ennalta asennettu Jaybirs-sovellus (saatavana iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille ) ei kerta kaikkiaan suostunut löytämään kuulokkeita – ei vaikka ne olisi kaikkien muiden sovellusten käytettävissä. Vasta Bluetoothin sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen auttoi löytämään napit. Tarjolla olikin heti ensimmäisellä käyttökerralla yksi tärkeä päivitys odottamassa.

Jaybird Vista 2 -kuulokkeissa on otettu huomioon käyttöympäristö ja sen vaatimukset. Kuuloketta kevyesti tuplanapauttamalla voi valita joko aktiivisen taustamelun vaimennuksen tai paremmin ympäristön äänet läpi päästävän SurroundSense-tilan. Ulkona liikkuessa on hyvä havainnoida ympäristöä, joten omassa käytössä jälkimmäinen oli ykkösvalinta. Aktiivinen vastamelu ei myöskään ollut yhtä tehokas kuin monissa paremmissa vastamelunapeissa, kuten Bose QuietComfort.

Kuulokkeissa on kuuden millimetrin elementtien tuottamaa ääniä voikin räätälöidä Jaybird-mobiilisovelluksen taajuuskorjaimella, josta löytyvät säätimet bassolle, keskiäänille ja diskantille. Kuulokkeiden äänessä on eroa eri tilojen välillä, joten mahdolliset omat säädöt kannattaa tehdä useimmiten käytetylle tilalle – tai luoda oma profiili kaikille.

Oletuksena käytössä on flat-esivalinta, mikä on pitkälti nimensä mukainen eli värittymätön. Tätä voi käyttää hiljaisissa tiloissa vastamelun kanssa, mutta muuten säätämällä äänet käyttötilanteeseen sopivaksi tilanteen saa soinnin viritettyä käyttökelpoiseen suuntaan.

Itse en silti oikein millään tavalla löytänyt kaikin puolin miellyttävää tasapainoa. Esimerkiksi säätämällä matalia ääniä sai basson pintaa, muttei silti helposti pelaamaan keskiäänien kanssa yhteen. Ylä-äänissä on riittävää kirkkautta, mutta toisaalta tämäkään alue ei vokaalien kanssa ole aivan kauneimmillaan. Tämä pieni kritiikki ei suinkaan tarkoita sitä, etteivätkö napit toimisi hyvin juurikin lenkkikäytössä tai vaikkapa ruuhkabussissa, joissa kummasakin tulee rutkasti ympäristön hälyä. Tässä käytössä Jaybird Vista 2 tarjoaa täysin oikeinkin äänentoiston – mihinkään kotisohvan löhöhetkiin näitä kuulokkeita ei ole tarkoitettu, ja sinne löytyykin parempia vaihtoehtoja tässä hintaluokassa.

Tämän lisäksi sovelluksessa on myös valmiita urheilijoiden tallentamia kuunteluasetuksia. Niiden lisäarvo on vähäinen. Paljon olennaisempaa on luoda omaan käyttöön hyvin soveltuva(t) profiili(t). Hauska lisä Jaybird-sovelluksessa on paikannustoiminto, jonka avulla sekä kuulokkeet että kotelo on helppo paikantaa, jos ne ovat kadoksissa. Tämän toiminnon käyttäminen vaatii toki paikannusluvan myöntämisen Jaybird-sovelluksen kautta.

Molemmissa kuulokkeissa on kaksi mikrofonia, ja WindDefense-kangaspinnoite ehkäisemässä tuulen huminaa niissä. Mikrofoni äänessä ei ollut valittamista, vaan vastapuoli piti sitä selkeänä. Mikrofoniin ei myöskään tuuli ota erityisen herkästi, mutta itseni yllätti, miten paljon napit vähänkään kovemmassa tuulessa suhisevat korvissa. Rakenne on aavistuksen kulmikas, joten tuuli pääsee pyörteilemään pinnalla, mikä osoittautui ikäväksi piirteeksi syystuulissa.

Bluetooth-yhteydessä oli kahden eri puhelimen kanssa ajoittaisia häiriöitä, jotka ilmenivät muutaman sekunnin kestävänä mikropätkimisenä. Nämä liittyivät tyypillisesti tilanteisiin, jossa puhelin oli aluksi lähellä nappeja, esimerkiksi siis kädessä, mutta kun se laskettiin esimerkiksi pöydälle ja siirryttiin metrin parin etäisyydelle, ilmeni ajoittain pätkimistä. Tilanne kuitenkin korjautui aina itsekseen, eikä etäämmälle siirtyminen aiheuttanut lisäongelmia. Muuten yhteys toimi hyvin, eikä esimerkiksi selkeitä viiveitä esiintynyt videotoiston äänissä.

Yksi asia, johon kiinnitti käytössä huomiota, on herkästi likaantuva tulppamateriaali. Kuulokkeisiin on ilmeisesti valittu myös tavanomaista enemmän kitkaa tarjoava pinta, joka näkyy siihen tiukasti tarttuvana likana. Nappien putsaamisesta kannattaakin tehdä rutiini aina käytön jälkeen.

Valmistaja lupaa virran riittävän nappien täydellä latauksella jopa kahdeksaksi tunniksi. Lisävirtaa voi ladata matkakotelolla, josta ladattuna virtaa riittää jopa 24 tunniksi. Jo viiden minuutin lataus tuottaa riittävästi virtaa tunnin kuunteluun. Myös latauskotelo on suojattu iskuilta, kosteudelta ja pölyltä IP54-kestävyysstandardin mukaisesti. Koteloa voi ladata joko USB-C-laturilla tai langattomalla laturilla.

Latausprosessi osoittautui tarkaksi siitä, miten napit kotelossa istuvat. Hiemankaan huolimattomasti kuulokkeen päälle istutettu sovite osa esti latauksen. Poistamalla sovitteet lataus onnistui varmemmin, mutta testisetin oikea nappi oli edelleen todella tarkka siitä, miten kuulokkeen koteloon laittoi latauksen onnistumiseksi Tämä kannattaa huomioida, ainakin mikäli ajattelee vaihtavansa sovitteita kovin usein.

Valmistajan lupaus ei ole ihan koko totuus, sillä epätasainen kuluminen vaivaa nappeja käytössä. Yleensä se napeista, jonka tulee kotelosta ottaneeksi ensin ulos, tyhjentää akkua hieman nopeampaan tahtiin. Käytännössä toisessa kuulokkeessa voi olla vielä jotain 10-15 prosentin verran latausta jäljellä kun toinen uuvahtaa. Testikäytössä silti nopeampikin akkusyöppö osoittautui kohtuullisen pihiksi, ja akkukestossa pääsi parhaimmillaan lähelle kuutta ja puolta tuntia, mikä on ihan kelvollinen suoritus.

Kokonaisuutena Jaybird Vista 2 -kuulokkeet ovat onnistunut kokonaisuus nimenomaan aktiivikäyttöön. Kuulokkeiden rakenne on tukeva ja tuntuu kaikin puolin luottamusta herättävältä, jota toki MIL-STD 810G – ja IP68-luokitusten mukaan niiden pitääkin olla. Kun kotelokin on vielä IP54-luokiteltu, voi settiä kuskata aika huoletta mukanaan. Akunkesto on riittävä, vaikka kulutus onkin hieman toispuoleista ja esimerkiksi luonnossa vieläkin pidempi lisävirta kotelosta olisi kiva lisä – tämä toki taas kasvattaisi kotelon kokoa, mikä reissukäytössä voisi olla vastaavasti ikävämpi piirre. Lataaminen onnistuu kuitenkin joustavasti langattoman Qi-alustan tai USB-C-liitännän kautta.

Ääni on täysin tyydyttävä kun kuulokkeet ovat aktiivikäytössä, erityisesti jos jaksaa mobiilisovelluksella luoda itselleen miellyttävän käyttöprofiilin. Jaybird Vista 2 -kuulokkeiden ehdoton vahvuus on kuitenkin niiden pysymisessä korvissa. Menossa mukana on kuulokkeiden syytäkin istua tukevasti korvissa, ja sen Jaybird toteuttaa mallilla. Pienellä tukievällä varustetut sovitteet tuovat sopivaa lisätukea, ja kuulokkeista voi valita itselleen käyttömukavimman version.

Ulkoilijaa voi kuitenkin häiritä tuulensuhinat. Myös pikkuhäiriöt, kuten satunnaiset Bluetooth-pätkimiset, voivat ärsyttää niukasti yli 200 euroon kipuavassa hintaluokassa. Sama pätee koodekkeihin, joita on käytettävissä vain SBC ja AAC. Näin hyvin suojattuja nappeja ei kuitenkaan usein näe, joten kilpailijatkin ovat vähissä. Tähän nähden Jaybird Vista 2 ajaa hyvin asiansa.

Hyvää

  • Hyvä rakenne ja suojaus
  • Kelpo akkukesto (varauksin)
  • Sovelluksen monipuolisuus ja profiilit

Huonoa

  • Tuulensuhinat
  • Ajoittaiset yhteysongelmat
  • Laadukkaimpien koodekkien puute

Tärkeimmät tekniset tiedot Jaybird Vista 2

  • Hinta: 209 euroa
  • Kaiutinelementtien koko: 6 mm
  • Taajuusalue: 20 Hz – 20 kHz
  • Teho: 12 mW RMS (tasorajoituksella)
  • Bluetooth-versio (koodekit): 5.0 (SBC, AAC)
  • Akunkesto (ilmoitettu): jopa 8 h ja 16 h lisäälatausta kotelosta, latausaika 2 h
  • Kuulokkeen mitat, paino: 15,7 x 20,3 x 16,2 mm, 6,7 g
  • Kotelon mitat: 74,6 x 25 x 38,5 mm
  • Muuta: Lataus myös langattomalla Qi-latauksella. Kuulokkeiden suojaustasot MIL-STD 810G ja IP68, latauskotelon IP54.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat