Uusimmat

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera

13.12.2013 01:21 Juha Kokkonen

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

G2 toimitetaan valkoisessa pahvirasiassa, jonka kansiosa on hieman viistottu alareunastaan. Pakkauksessa ei ole laitteen kuvaa, vaan ainoastaan värikäs G2-logo kannessa. Pohjasta löytyy kattava listaus puhelimen ominaisuuksista. Pakkauksen sisältä löytyy verkkovirtalaturi, USB-kaapeli, tulppamalliset kuulokkeet sekä ohje- ja takuuvihkoset. QuadBeat 2 -kuulokkeet ovat nopean testin perusteella tavallista laadukkaammat äänenlaadultaan ja plussaa on myös vähemmän sotkeentuvat litteät johdot. On hieman harmi, ettei LG ole sujauttanut pakkaukseen näppäriä NFC-tarroja Optimus 4X:n tapaan.

Ensimmäisellä silmäyksellä G2 tuo mieleen Google Nexus 5- ja Galaxy S4 -puhelimien sekoituksen. Etukuoren kulmat ovat pyöristetyt ja muotoilu on varsin ilmeetöntä. Pyöristetty ja melko pelkistetty linja jatkuu myös puhelimen takapuolella. Muotoilu ei ole erityisen persoonallista, vaan ennemminkin tarkoituksenmukaista. LG itse kutsuu muotoilua luonnolliseksi, ergonomiseksi ja minimalistiseksi.

G2:n runko sekä kuoret ovat muovia ja vaikka ne eivät pystykään tarjoamaan HTC Onen tai Xperia Z1:n kaltaista laatuvaikutelmaa, on käsituntumasta saatu Galaxy S4:ää tukevampi. Puhelimen reunoja kiertää kapea krominkiiltoinen kaistale, joka on niin hillitty, että se jää helposti jopa huomaamatta. Viimeistely ja saumojen sovitus on hyvällä tasolla eikä laatuvaikutelmassa ole valittamista. Laitetta väänneltäessä tosin on kuultavissa pieniä natinoita, vaikka yleistuntuma ei olekaan millään tavalla vempula.

LG G2:n fyysisiksi mitoiksi ilmoitetaan 138,5 x 70,9 x 8,9 mm ja painoksi 143 grammaa. Mittauksiemme mukaan laite on tosin paksuimmasta kohtaa noin 9,4 mm paksu. Siitä huolimatta kyseessä on näytön kokoluokka huomioiden erittäin kompakteihin mittoihin puristettu laite, sillä käytännössä esimerkiksi Galaxy S4:ään ei ole kokoeroa juurikaan. G2 on saatavissa mustana ja valkoisena.

Sisuskaluiltaan G2 on tämän hetken viimeisintä huutoa, sillä järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri neljällä 2,26 GHz Krait 400 -prosessoriytimellä sekä Adreno 330 GPU:lla. RAM-käyttömuistia on kaksi gigatavua. TaskuMuron testiin saapuneesta yksilöstä sisäistä tallennustilaa löytyi 16 gigatavua, josta runsaat 10 on käyttäjän käytettävissä. Suomessa myytävissä malleissa muistia pitäisi kuitenkin olla tuplat, eli 32 Gt (noin 24 Gt vapaana). Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti löydy. 3G-verkossa data liikkuu puhelimen suuntaan parhaimmillaan 42 Mbit/s (DC-HSPA+) ja 4G-verkossa 150 Mbit/s nopeudella. 4G-verkossa tuettuna on neljä taajuutta (800, 900, 1800, 2600 Mhz), joihin lukeutuvat kaikki Suomessa käytetyt vaihtoehdot.

Puhelimen etupuolella näytön alapuolelle jäävä kaistale on korkeudeltaan noin 13 mm ja se pitää sisällään vain LG:n logon. Näyttöä suojaava Gorilla Glass 2 -lasi ylettyy joka puolelta reunoille asti ja sen ulkoreuna on pyöristetty. Käyttöjärjestelmän toimintopainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti näytön alareunassa. LG tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden valita useammasta eri näppäinasettelusta. Valittavissa on mm. paluunäppäimen puoli ja tarjolla on lisänäppäimet ilmoitusvalikon sekä QuickMemo-sovelluksen avaamiseksi.

Aivan puhelimen alapäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä, pienin rei’in toteutetut stereokaiuttimet sekä niiden väliin jäävä micro-USB-liitäntä, josta löytyy myös MHL- sekä USB-OTG-tuki. Kaiuttimien äänenlaatu ja -voimakkuus ovat älypuhelimelle riittävät, vaikka kovin erikoista kuunteluelämystä ne eivät pystykään tarjoamaan.

Näytön yläpuolelle jää vain vajaa 10 mm korkea kaistale ja se pitää sisällään 2,1 megapikselin etukameran, etäisyys- ja valoisuussensorit, monivärisen ilmoitusledin sekä kuulokkeen. Etukameralla on mahdollista taltioida videokuvaa 1080p-tarkkuudella sekä valokuvia koossa 1600×1200 pikseliä. Kuulokeaukon krominkiiltoinen osa on pelkkä koriste ja aukon pohjalla on tiheä musta verkko, joka kerää harmillisen tehokkaasti likaa itseensä.

G2:n etupuolta peittävän Gorilla Glass 2 -lasin alta löytyy 5,2-tuumainen Full HD IPS Plus -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus on vakuuttavat 1920×1080 pikseliä (423 PPI). Lisäksi LG käyttää näytön parina GRAM-näyttömuistia, joka vähentää järjestelmäpiirin töitä kuvan pysyessä muuttumattomana ja pienentää näytön virrankulutusta jopa ¨viidenneksellä. LG:n tutkimusten mukaan G2:n näytön koko on suurin mahdollinen, jonka käyttö onnistuu yhdellä kädellä. Käytettävyyden maksimoimiseksi näytön sivuille jäävät reunat ovat vain 2,65 mm leveät, joiden ansiosta näyttö ulottuu lähes puhelimen reunoille asti. Lopputulos on näyttävä, sillä suurin osa laitteen etupuolesta on näytön peitossa. LG on onnistunut puristamaan melkoisen näytön näihin ulkomittoihin.

Kuvanlaadun osalta G2:n näyttö edustaa markkinoiden parhaimmistoa. Sen värintoisto on luonnollista ja eläväistä, mutta ei kuitenkaan ylikorostunutta. Tummien värien toisto ei yllä AMOLED-näyttöjen tasolle, mutta on kuitenkin hyvää. Katselukulmissa ei ole valittamista, vaikkakaan ne eivät yllä aivan HTC Onen S-LCD-näytön tasolle. Sivusuunnassa liikuttaessa kuva tummenee hieman ja kulman kasvaessa riittävän suureksi myös värilämpötila vääristyy hieman. Tästä ei kuitenkaan ole mitään käytännön haittaa. Näkyvyydessä auringonpaisteessa ei myöskään ole kritisoitavaa ja automaattinen kirkkaudensäätö toimii ongelmitta.

G2:n takakuori on kiiltäväpintaista muovia eikä käyttäjän irrotettavissa. Kuoressa on sopivassa valossa maltillisesti kimalteleva tiheää hiilikuitupunosta muistuttava kuviointi, jonka toteutus on allekirjoittaneen mielestä varsin tyylikäs. Kuviointi on havaittavissa myös kuoren pinnassa erittäin pieninä pehmeästi aaltoilevina urina. Takakuoren pitkät sivut on pyöristetty erittäin laakeasti ja vain puhelimen alapääty on täysin pystysuora. Laitteen sivut ovat umpinaiset (edestä katsottuna) vasemman kyljen micro-SIM-korttipaikkaa lukuun ottamatta. Puhelimen yläpäädystä löytyy IR-lähetin sekä mikrofonin aukko.

Ehdottomasti mielenkiintoisin yksityiskohta on takakuoren yläosaan kameralinssin alapuolelle sijoitetut äänenvoimakkuus- sekä lukituspainikkeet. LG:n mukaan painikkeiden sijainti takakuoressa on intuitiivinen ja luonteva etusormen kannalta. Yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan näytön koon kasvaessa kylkinäppäinten käyttö muuttuu yhä hankalammaksi ja aiheuttavat mm. laitteen putoamisia. Nuolilla varustetut äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat mattapintaista muovia ja niiden keskellä hieman kohollaan sijaitseva lukitusnäppäin krominkiiltoista muovia. Lukitusnäppäimen ympärillä on valkoinen valo, joka ilmoittaa saapuvista puheluista sekä hälytyksistä. On harmi, ettei se ole monivärinen ja toimi monipuolisemmin etupuolen merkkivalon tapaan.

Takakuoren alla sijaitsee kookas 3000 mAh akku, joka perustuu SiO+-tekniikkaan. Käytännössä kyseessä on Li-ion-akun kehittyneempi versio, jossa käytetään anodina piioksidia grafiitin sijaan. Seurauksena pitäisi olla suurempi kapasiteetti sekä parempi kestoikä. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 758 tuntia valmiusaikaa tai 21 tuntia puheaikaa.

 

Kamera

G2:n kameraa suojaava safiirilasinen linssi on sijoitettu takakuoren tasalle, joten se ei lisää puhelimen paksuutta. Kamera perustuu 13 megapikselin taustalta valotettuun (BSI) kuvakennoon, jonka edessä on optisella kuvanvakautuksella varustettu f2.4-aukkosuhteen linssiryhmä. Kameran oikealla puolella sijaitsee pieni yhden ledin kuvausvalo. Videokuvaa kamera pystyy taltioimaan parhaimmillaan 1920×1080 pikselin tarkkuudella ja 60 FPS:n päivitysnopeudella.

G2:n kamerasovellus on uudistettu edeltäjämalleista ja sen ytimenä on nyt Samsungin puhelimista tutut kuvaustilat. Kontrollit on jaettu näkymän reunoille omiin palkkeihinsa – oikealla kuvaustilan valinta (video/valokuva) sekä kuvauspainike, vasemmalla asetuspainikkeet sekä kuvaustilan valinta. Kuvaustiloja on kaksitoista ja ne tulevat selkeästi näkyviin omina kuvakkeinaan. Myös asetusvalikko on toteutettu varsin selkeästi kuvakkeista koostuvan ruudukon muotoon. Kamerassa on yhdeksän pisteen automaattitarkennus, jonka lisäksi käyttäjä voi valita tarkennuspisteen ruutua koskettamalla.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

G2:n kameran käynnistys onnistuu näppärästi takakuoresta löytyvää alempaa nuolinäppäintä pohjassa pitämällä tai vaihtoehtoisesti perinteiseen tyyliin kamerasovelluksen kuvaketta painamalla. Takakuoren painikkeita voi käyttää myös zoomaamiseen ja kuvien ottamiseen, mutta siihen tarkoitukseen niiden käyttäminen on varsin epäkäytännöllistä linssin lähellä olevan sijainnin vuoksi. Etsimen ruudunpäivitys ei ole aivan nopeimmasta päästä ja se nykii liikutettaessa erityisesti hämärämmissä olosuhteissa. Suoranaisesti häiritsevää se ei kuitenkaan ole. Sen sijaan harmillista on tarkennuksen hitaus, joka korostuu valon vähentyessä. Kamera nimittäin hakee tarkennusta välillä todella hartaasti jopa useamman sekunnin ajan ja pumppaa välillä tarkennusalueen pariinkin otteeseen läpi. Onneksi tarkennus osuu lopulta lähes aina kohdalleen, kunhan kameran antaa tehdä rauhassa työnsä.

Hyvässä valaistuksessa G2 ottaa varsin mallikelpoisia kuvia. Värintoisto on luonnollisen eläväistä ja valkotasapaino osuu hyvin kohdalleen. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja teräviä. Lähempää tarkastellessa yksityiskohdissa on havaittavissa hieman jälkikäsittelyn merkkejä, mutta siitä ei ole mitään käytännön haittaa. Dynamiikka on kännykkäkameraksi varsin kohtalaista, vaikkakin kirkas taivas palaa helpohkosti puhki. Myös lähikuvauksessa G2 tekee varsin hyvää jälkeä ja sen kanssa on mahdollista mennä melko lähelle kohdetta.

Valon määrän vähentyessä päästään nauttimaan kuvanvakaimen eduista ja kuvat pysyvät yllättävän tärähtämättöminä myös pidemmillä suljinajoilla. Kohinan G2 pitää myös kehuttavan pitkään erittäin hyvin kurissa ja edes sen määrän kasvaessa pimeämmissä olosuhteissa se ei häiritse suuresti kokonaiskuvaa. Myös värit säilyvät heikommassakin valossa hyvin ja valkotasapaino pysyy melko lailla kohdillaan, vaikkakin välillä kallistuu hieman kellertävän suuntaan. Hämäräkuvien terävyys pysyy yllättävän hyvällä tasolla, vaikkakin lähempää tarkasteltuna yksityiskohdat sumentuvat kohinanvaimennuksen myötä.

G2 mahdollistaa videokuvauksen parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella 30 ja 60 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla. Lisäksi tarjolla on kaksoistallennus, joka kuvaa samanaikaisesti laitteen molemmilla kameroilla 720p-tarkkuudella (toisen kuva näkyy videolla pienemmässä ikkunassa). Video tallentuu stereoäänellä ja käytössä on aina jatkuva automaattitallennus. Videokuvan laatu on kaikin puolin erinomaisen hyvää, mutta miinusta tulee tarkennuksesta, joka pyrkii tekemään korjauksia hieman turhan hanakasti. Optisesta kuvanvakautuksesta on selvää apua pienten tärähdysten eliminoimisessa.

 

Sisältö

  1. Testissä LG G2 (D802)
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmisto, käyttökokemukset ja huomiot & vertailua Galaxy S4 4G+:aan
  4. Yhteenveto