Uusimmat

Testissä Nokia Lumia 620

08.03.2013 20:57 Juha Kokkonen

Nokia esitteli ensimmäiset toisen sukupolven Lumia-älypuhelimensa New Yorkissa viime syyskuun alussa (5.9.2012). Tuolloin yritys keskittyi ylemmän hintaluokan Lumia 920– ja Lumia 820 -malleihin, mutta joulukuun alussa vuorossa oli uusi edullisemman hintaluokan Lumia 620 -malli. Värikäs Lumia 620 oli julkaisuhetkellään markkinoiden selvästi edullisin Windows Phone 8 -puhelin ja tulee useimmilla markkinoilla tarjolle Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän kannalta aivan uudelle kohderyhmälle.

Lumia 620:n myynti alkoi rajatuilla markkinoilla tammikuussa, mutta Suomessa kuluttajien on ollut maltettava odottaa maaliskuulle. Helmikuun lopulla Nokia laajensi Lumia-mallistonsa edullisempaa päätä vielä kahdella uudella mallilla (520 ja 720), jotka sijoittuvat 620:n molemmille puolin. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä maaliskuun alussa Lumia 620 on siis Nokian malliston toiseksi edullisin Windows Phone 8 -puhelin ja sitä voidaan pitää merkittävänä tuotteena Nokian älypuhelinmyynnin kannalta.

Lumia 620:n myynti alkaa suomessa 21. maaliskuuta ja Nokian ilmoittama verollinen suositushinta on 280 euroa. Artikkelin julkaisuhetkellä muutamat verkkokaupat tarjoavat jo puhelinta ennakkotilattavaksi ja Muropaketin hintavertailun mukaan hintataso on edullisimmillaan 249 euroa.

 

Lumia 620:n pakkaus on kuvitustyyliltään tuttu Nokian aiemmista tuotteista. Sinisen pohjan päälle on painettu värikuvia laitteesta ja mallinimi on toteutettu hopeanhohtoisin kirjaimin. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi AC-50 microUSB-laturi, BL-4J-akku, CA-190CD-datakaapeli, WH-108-stereokuulokkeet sekä ohjekirjanen. TaskuMuron testikappale oli Brittein saarille tarkoitettu versio, joten laturi ja esiasennettujen sovellusten valikoima poikkesi Suomessa myytävästä versiosta.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Jo ensisilmäyksellä 620:n tunnistaa ongelmitta Lumia-perheen jäseneksi ja yhdennäköisyyttä erityisesti 820-mallin kanssa on havaittavissa. Tosin siinä missä 820:n etureunat ovat pyöristetyt, ovat ne 620:ssa puolestaan varsin teräväkulmaiset. Etureunoja lukuun ottamatta muotoilu on pyöreää ja hyvin pehmeälinjaista. Muista Lumia-malleista tuttuun tyyliin rakenne on polykarbonaattimuovia, eikä se ei tunnu heikkotekoiselle tai natise väänneltäessä.

Lumia 620:n ulkomitat ovat valmistajan mukaan 115,4 x 61,1 x 11 mm, joten se on hieman pienempi, kuin edeltäjänsä Lumia 610. Paino on puolestaan 127 grammaa, joka on hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa. Mitat eivät ole tässä kokoluokassa pienimmästä päästä, mutta sitä ei voi pitää Lumia 620:n rasitteena. Kyseessä on selvästi uuden Lumia-malliston pienin puhelin (kunnes 520 ja 720 saapuvat kauppoihin).

Kuorien värityksessä Nokia on ottanut pirteän linjan ja vaihtoehtoina ovat magentanpunainen, syaaninsininen, keltainen, oranssi, limenvihreä, musta ja valkoinen. Kuoret on valmistettu dual-shot-tekniikalla, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kuorissa on käytetty kahta eriväristä muovikerrosta. Kuoren matta- tai kiiltäväpintainen ulompi kerros on läpikuultava, joten alempi kerros näkyy hauskasti pintakerroksen alla. Joissain värivaihtoehdoissa sisäpuolen väri jää näkyviin myös kaistaleena näytön reunoille. Mattapintainen kuorimateriaali on hieman pehmeää, joten se tuntuu miellyttävältä kädessä. Kiiltäväpintaiset kuoret ovat puolestaan kovemmat ja liukkaan puoleiset. Nokia toimitti keltakuorisen testikappaleen mukana erikseen myyntiin tulevat punaiset ja vihreät vaihtokuoret.

Lumia 620:n kuorien sisällä on nykyaikainen Qualcomm Snapdragon S4 Plus -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta gigahertsin Krait-prosessoriytimestä, Adreno 305 GPU:sta ja 512 Mt RAM-muistista. Sisäistä tallennustilaa on kahdeksan gigatavua ja se on laajennettavissa jopa 64 gigatavun micro-SD-muistikortilla. Lisäksi käyttäjä saa käyttöönsä seitsemän gigatavua SkyDrive-pilvitallennustilaa. 3G-verkossa datan saa liikkumaan jopa 21 Mbit/s nopeudella puhelimeen ja 5,76 Mbit/s nopeudella puhelimesta poispäin. Lumia 620:sta löytyy myös tuki NFC-lähikenttäviestinnälle.

Lumia 620:n etupuolta peittävä näytön lasi on täysin suora ja sen reunoja kiertää kapea muovinen lista, joka on joitain millin kymmenyksiä lasin pintaa korkeammalla. Näytön yläpuolella on noin 8,5 mm korkuinen kaistale, johon on sijoitettu etukamera, etäisyys- ja valoisuussensorit, kuuloke sekä Nokian logo. Etukameran tarkkuus on 640×480 pikseliä ja optiikan f-arvo 2.4.

Näytön alapuolelle on jätetty runsas noin 19 mm korkea kaistale, jonka ylemmässä puoliskossa sijaitsee perinteiset Windows Phonen toimintonäppäimet. Valkoiseksi taustavalaistut näppäimet käyttävät hipaisutekniikkaa ja niiden käyttö on luontevaa, sillä ne eivät sijaitse aivan puhelimen alareunassa. Keskelle puhelimen alapäätyä on sijoitettu micro-USB-liitäntä sekä pieni pyöreä mikrofonin aukko.

Lumia 620:ssa käytetään 3,8-tuumaista LCD ClearBlack -näyttöä, jonka tarkkuus on 800×480 pikseliä (246 PPI). Näytön kuvanlaatu on parantunut aiemmista edullisemman pään Lumia-malleista, mutta se ei aivan yllä 820 ja 920 mallien näyttöjen tasolle. Nykypäivän high-end-puhelimiin verrattuna näytön värintoisto on hieman latteampaa, mutta ei missään nimessä huonoa. Värintoisto on varsin tasapainoista ja tummat sävyt toistuvat jopa yllättävän ryhdikkäästi. Katselukulmissa ei ole valittamista, vaikka kuva tummeneekin hieman sivuille mentäessä. Näkyvyys auringonvalossa on puolestaan hyvällä tasolla ClearBlack-kalvon ansiosta. Tiivistettynä Lumia 620:n näyttö ei herätä suuria tunteita suuntaan eikä toiseen, mutta hoitaa kuitenkin tehtävänsä mainiosti.

Takakuori on näyttölasin reunoihin asti ulottuva yhtenäinen kappale ja sen muotoilu on reunoilta voimakkaasti pyöristettyä. Takakuoresta löytyy ainoastaan yläosan kamerayksikkö, keskelle upotettu Nokian logo sekä oikeassa alakulmassa sijaitseva pyöreä kaiuttimen aukko. Kaiutin yltää yllättävän suuriin äänenvoimakkuuksiin. Takakuori on tarkoitettu irrotettavaksi kamerasta peukalolla painamalla ja pitämällä samalla reunoilta kiinni. Puhelimen kaikki fyysiset painikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä – keskellä sijaitsevan lukituspainikkeen käyttö on erittäin näppärää ja myös kameralle löytyy oma kaksiasentoinen näppäimensä. Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee 3,5 mm ääniliitäntä sekä toisen mikrofonin aukko.

Takakuoren irrottaminen saattaa aiheuttaa aluksi hieman hämmästelyä, mutta oikean tekniikan oppimisen jälkeen se irtoaa varsin näppärästi. Kuoren irrottaminen ei vaadi puhelimen sammuttamista. Takakuorirakenteeseen on integroitu kyljen näppäimet sekä 3,5 mm ääniliitäntä, joka on yhteydessä puhelimeen kontaktipintojen avulla. Liitännän rikkoontuessa sen korjaaminen hoituu siis kuorta vaihtamalla. Takakuori on tukevaa, noin pari milliä vahvaa polykarbonaattia, joten sen voisi arvella suojaavan sisuskaluja varsin hyvin iskuja vastaan. Akun kohdalla on pieni pehmustettu tyyny, jonka tarkoituksena on ilmeisesti pitää akku tukevammin paikallaan.

Takakuoren alta paljastuu micro-SIM- ja micro-SD-korttipaikat sekä 1300 mAh (4,81 Wh) BL-4J-akku. SIM-korttipaikka sijaitsee akun alla, mutta muistikortin vaihtaminen onnistuu akkua irrottamatta. Nokia lupaa yhdellä latauksella optimiolosuhteissa 3G-verkossa jopa 330 tuntia valmiusaikaa, 9,9 tuntia puheaikaa tai 61 tuntia musiikkitoistoa. TaskuMuron käytännön testeissä Lumia 620:n akku kesti käyttöaktiivisuudesta riippuen sekalaisessa peruskäytössä (WLAN päällä, kolme sähköpostia synkronoitumassa, mobiilidata päällä) yhdestä vajaaseen kahteen vuorokauteen. Ensimmäisen päivän päätteeksi jäljellä oli keskimäärin noin 20-45 % varauksesta. Tulosta voidaan pitää kohtalaisen hyvänä, erityisesti kun otetaan huomioon akun pienehkö kapasiteetti.

 

Kamera

Lumia 620:n pääkamera käyttää viiden megapikselin (2592 x 1936) kuvakennoa, joka on nykypäivän alemman keskiluokan älypuhelimelle varsin tyypillinen ratkaisu. Kameran apuna on yksi teho-LED. Kamera ei kohoa takakuoren pintaa korkeammalle, vaan ennemminkin jää muutaman millin kymmenyksen sen alapuolelle. Automaattitarkenteisen kameran optiikan valovoima on f2.4 ja kinovastaava polttoväli laajakulmainen 28 mm. Kameralla voi tallentaa myös 720p-tasoista videokuvaa 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Windows Phone -laitteille tyypillisesti kameraa voi operoida fyysisellä kaksiasentoisella kuvauspainikkeella, joka sijaitsee puhelimen kyljessä. Näppäimen tuntuma ei ole erityisen selkeä, mutta se ajaa asiansa. Kameran parina käytetään Windows Phonen vakiokuvaussovellusta, jonka asetusvalikoima on melko rajattu (kuvaustila, valkotasapaino, valotusarvo, kuvasuhde, tarkennuksen apuvalo, ISO). Esimerkiksi HDR- tai sarjakuvaus ei ole vakiosovelluksella mahdollista. Nokia kuitenkin tarjoaa kameran seuraksi omia Lenses-sovelluksia, joista Smart Shoot (ryhmäkuvaus) on esiasennettuna ja Cinemagraph (kuvan animointi) sekä Panorama ovat ladattavissa ilmaiseksi ohjelmistokaupan Nokia-osioista.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Paperilla Lumia 620:n viiden megapikselin kamera ei ehkä herätä suurta innostusta, mutta käytännössä se edustaa luokkansa kärkikastia. Valoisissa olosuhteissa kuvat ovat teräviä ja värimaailmaltaan tasapainoisia, vaikkakin joissain tilanteissa kontrasti saattaa muodostua turhan voimakkaaksi. Ohjelmallisen käsittelyn jälkiä ei juuri näy yksityiskohdissa. Dynamiikka loppuu nopeasti kesken kamerapuhelimelle tyypillisesti olosuhteissa, jossa vallitsee varjoja ja valaistuja alueita.

Hämäräolosuhteissa Lumia 620:n kamera tekee yllättävän hyvää jälkeä jos valoa on vain vähänkin tarjolla. Kuviin taltioituu yllättävän hyvin värejä ja kohina pysyy loistavasti kurissa. Selvältä pehmentymiseltä yksityiskohdissa ei voida kuitenkaan välttyä.

Kameran 720p-video 30 FPS:n päivitysnopeudella on varsin hyvälaatuista. Kuva on kohtuullisen terävää, värit kohdallaan ja ruudunpäivitys sulavaa. Äänet taltioituvat kuitenkin vain monona.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Lumia 620 oli TaskuMuron päivittäisessä käytössä vajaan parin viikon ajan ja tuolla jaksolla pääsimme varsin hyvin käsiksi pikku-Lumian käytännön kykyihin. Puhelimen maltillinen koko on yhden käden käytön kannalta varsin optimaalinen, joka ei ole nykypäivän älypuhelimelta itsestäänselvyys. Takakuoren pyöristetty muotoilu tekee Lumia 620:sta mukavan tuntuisen kädessä ja mattapintaiset kuoret tuntuvat miellyttävältä näpeissä. Kiiltäväpintainen kuorivaihtoehto osoittautui puolestaan ikävän liukkaalle kädessä. Lumia 620 ei ole erityisen ohut tai kevyt kokoluokassaan, mutta siitä huolimatta se on käsiteltävyyden kannalta miellyttävän kokoinen. Taskuun puhelin menee kivutta, vaikka paksuutta onkin TaskuMuron mittausten mukaan tasan 12 mm.

Käyttöjärjestelmän ja sovellusten toiminta on Lumia 620:ssa käytännössä yhtä sulavaa, kuin kalliimmissa Windows Phone 8 -puhelimissa. Esimerkiksi Lumia 920:n kanssa rinnatusten verrattuna eroa on lähinnä sovellusten latausajoissa, jotka ovat tietyissä tapauksissa sekunnin-pari pidempiä. Onkin poikkeuksellisen hienoa, että edullisemman hintaluokan älypuhelin tarjoaa käyttäjälle lähes saman käyttökokemuksen, kuin yli tuplasti kalliimmat laitteet. Samaan harvemmin törmää esimerkiksi Android-puolella. Suorituskykymittauksissa jäi jonkin verran TaskuMuron testaamista kalliimmista Windows Phone 8 -puhelimista, mutta siitä huolimatta tuloksia voi pitää varsin hyvinä.

Suorituskykytesteissä Lumia 620 saavutti seuraavat tulokset (sulkeissa Lumia 920:n tulokset). Sunspiderissä pienempi tulos on parempi.

  • WP Bench Free 179,5 (227,93)
  • OneBench 322061 (491305)
  • Sunspider 0.9.1 1419,6 ms (918,9)
  • Browsermark 2.0 1549 (1719)
  • AnTuTu 0.8.0 beta 6826
  • Phonemark 1.4.0 593 (950)

 

Yhteenveto

Nokia Lumia 620 on erittäin tasapainoinen paketti ja kova tulokas 200-300 euron älypuhelinten hintaluokkaan. Ulkoisesti kyseessä ei ole kokoluokkansa siroimman pään laite, mutta mukavasti muotoiltu takakuori piristävine kaksikerrosvärityksineen saa käyttäjän tyytyväiseksi. Teknisistä ominaisuuksista mikään ei loista yli muiden, mutta mikään ei myöskään jätä varaa mutinoille. Näytön kuvanlaatu on varsin hyvä, kameran kuvanlaatu luokassaan erittäin kilpailukykyinen, suorituskyky hintaluokassaan hyvä, eikä akunkestossakaan ole valittamista. Lisäksi mukavaa lisäarvoa tuovat myös muistikorttipaikka ja NFC-tuki. Ohjelmistopuolella kokonaisuuden kuorruttavat Nokian omat lisäsovellukset (mm. Mix Radio, Navigointi, TV), joille kilpailijoilla ei toistaiseksi ole tarjota vastinetta.

Lumia 620 laajentaa Windows Phone 8 -puhelimien tarjontaa edullisempien hintaluokkien suuntaan tinkimättä kuitenkaan merkittävästi sujuvasta WP8-käyttökokemukesta. Kyseessä ei missään muotoa ole edeltäjänsä (Lumia 610) kaltainen liiallisesti karsittu karvalakkimalli. Suomen markkinoiden 280 euron suositushinta on jonkin verran korkeampi, kuin Yhdysvaltojen 249 dollaria, mutta Nokian puhelimille tyypillisesti hinnan voinee odottaa laskevan lähikuukausina 200 euron pintaan. Jo suositushinnallaan kyseessä on tämän hetken parhaan vastineen rahoille antava Windows Phone 8 -puhelin ja erittäin suositeltava vaihtoehto järkihintaista älypuhelinta hankkivalle. Lähikuukausien aikana on mielenkiintoista nähdä, miten Lumia 620 tulee asettumaan muiden uusien edullisten Lumia-mallien (520 ja 720) väliin.

 

Vahvuudet
  • Näytön näkyvyys auringonpaisteessa
  • Kameran kuvanlaatu luokassaan (5 Mpix)
  • Fyysinen kameranäppäin
  • Kaiuttimen äänenvoimakkuus
  • Käteen sopiva muotoilu ja käytettävyys yhdellä kädellä
  • Hauskat ja mukavan tuntuiset (mattapintaiset) kaksikerroskuoret
  • Hinta
  • Micro-SD-muistikorttipaikka
  • NFC-tuki
  • Nokian lisäsovellusvalikoima
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Windows Phone 8:n tyypilliset vahvuudet
Heikkoudet
  • Ei FM-radiota
  • Kiiltäväpintaiset kuoret ovat liukkaat
  • Windows Phone 8:n tyypilliset heikkoudet

 

TaskuMuro suosittelee - Nokia Lumia 620