Uusimmat

Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto

20.05.2013 20:09 Juha Kokkonen

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Galaxy S 4:ää testattiin päivittäisessä käytössä runsaan parin viikon ajan ja saimme siitä varsin hyvän kokonaiskuvan normaaleissa käyttötilanteissa. Testijakson aikana puhelin toimi täysin moitteetta pois lukien kaksi uudelleenkäynnistyksen vaatinutta jumiutumista, jotka kumpikin tapahtuivat perätysten AnTuTu-testejä ajettaessa. Kahden kaatumisen jälkeen AnTuTu-testiohjelma kuitenkin on toiminut useita kertoja moitteetta.

Kädessä GS4 on tutun tuntuinen kaikille GS3:a kädessä pitäneille. Vaikka muotoilu on reunalistojen kohdalta hieman kulmikkaampaa, on kokonaismuotokieli silti mukavan pyöristettyä ja GS4 istuu erittäin mukavasti kädessä. Kiiltävästä pinnasta huolimatta muovikuori ei tunnu liukkaalta kädessä, vaan päinvastoin tarjoaa hyvän pidon, kunhan vain kädet eivät ole todella kuivat. HyperGlaze-muovikuorista on monia mielipiteitä, mutta on tosiasia, etteivät ne pysty tarjoamaan alumiinikuorien kaltaista arvokasta vaikutelmaa. Siitä huolimatta GS4 ei jätä halvan laitteen vaikutelmaa, vaan muovirakenne on toteutettu laadukkaasti.

Näytön suurentuneesta koosta huolimatta GS4:n käytettävyys ei ole juurikaan huonontunut GS3:een verrattuna. On fakta, että kyseessä ei ole sujuvasti yhdellä kädellä käytettävä puhelin, mutta näytön koko huomioiden se on niin hyvällä tasolla, kuin mahdollista. Tästä käy kiittäminen ulkomittoja, jotka ovat todella kompaktit tämän näyttökoon laitteelle. Pientä miinusta ansaitsee näytön alapuolella sijaitsevat painikkeet, jotka ovat hyvin lähellä puhelimen alareunaa ja niiden operointi vaatii laitteen tasapainottelua ja voimistelua peukalolta. Kylkiin sijoitetut äänenvoimakkuus- ja lukituspainikkeet ovat sen sijaan hyvin käsillä.

Samsungin lukuisat käyttöä helpottamaan tarkoitetut lisäominaisuudet olivat käytössä testijakson ajan, mutta niiden hyödyllisyydestä heräsi vaihtelevia tuntemuksia. Onneksi turhaksi toteamansa Air- ja Smart-toiminnot voi helposti kytkeä pois päältä, sillä tarjonnasta löytyy varmasti ainakin muutama jokaisen käyttäjän tyyliin sopiva aputoiminto. Yleisesti käyttöjärjestelmä toimi GS4:llä erittäin ripeästi ja sujuvasti, vaikkakin joissain yksityiskohdissa se tuntui hieman HTC Onea ”kulmikkaammalta”. Kyse on kuitenkin lähinnä pienistä nyansseista, eikä niinkään todellisesta moitteen aiheesta.

Ennakkoon GS4:n suuren 2600 mAh akun tarjoama toiminta-aika hieman epäilytti suuresta 1080p-näytöstä ja tehokkaasta järjestelmäpiiristä johtuen, mutta käytännössä akunkesto osoittautui vähintäänkin edeltäjämallin tasoiseksi. Keskimäärin aamulla latauksesta otetun GS4:n akkumittari näytti illalla nukkumaan mennessä noin 40-60 % varausastetta, joka on viimeaikaisten high-end-älypuhelimien parhaimmistoa. Sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Muutaman raskasta käyttöä sisältäneen päivän jäljiltä akussa oli illalla vain noin 5-10 % varaus jäljellä, mutta toisaalta kevyemmällä käytöllä varausta riitti kahdenkin päivän yli.

Ajoimme GS4:llä läpi joukon yleisesti käytössä olevia synteettisiä testisovelluksia ja saamiemme tuloksien perusteella GS4:n Qualcomm-versio on niukasti tehokkain tähän mennessä testaamamme älypuhelin. Tiukin taistelu käydään tällä hetkellä viime kuussa testaamamme HTC Onen sekä lähiviikkoina TaskuMuron testissä nähtävän Asus PadFone Infinityn kanssa, joista molemmista löytyy sama Snapdragon 600 -järjestelmäpiiri.

Testiohjelmista Galaxy S 4 saavutti seuraavia tuloksia:

  • Quadrant Standard 12440
  • SmartBench 2012 7215/2736
  • Linpack Single 310,494Mflops/0,27s
  • Linpack Multi 773,7Mflops/0,22s
  • An3DBench XL 40249
  • Vellamo 2115/809
  • Sunspider 0.9.1 778,1 ms
  • Sunspider 1.0 903,2 ms
  • AnTuTu 23173
  • GLBenchmark 2.5 Egypt 1080p offscreen 41 FPS
  • GLBenchmark 2.7 T-Rex HD offscreen 15 FPS
  • Browsermark 2.0 2454
  • 3DMark 11150/6564

 

Yhteenveto

Galaxy S 4 on tasapainoinen ja vakuuttava älypuhelin, jossa ei ole merkittäviä heikkouksia. Siitä huolimatta se ei onnistunut herättämään allekirjoittaneessa suuria tunteita suuntaan tai toiseen. GS4 onkin vähän kuin älypuhelinmarkkinoiden Volkswagen Golf – Samsung tietää omistavansa menestyksen avaimet ja pelaa niin varman päälle, että lopputulos on hieman tylsä. Ei huonolla tapaa, mutta kuitenkin. GS4 sisältää markkinoiden uusinta tekniikkaa, mutta ei siitä huolimatta yllätä käyttäjäänsä millään tavalla. Se on ”vain” ennalta arvattavissa ollut kehitysaskel Galaxy S -menestystarinassa.

Rautapuolella GS4 tarjoaa kattauksen, josta hirveästi paremmaksi ei tällä hetkellä voi pistää. Jotkut jäivät toki kaipaamaan kahdeksanytimisellä Exynos 5 Octa 5410 -piirillä varustettua GT-i9500-versiota myös Suomen markkinoille, mutta lopulta suorituskykyero jää ulkomaisien testien perusteella varsin pieneksi. Neliytiminen Snapdragon 600 -piiri tarjoaa vähintäänkin riittävää suorituskykyä vaativampiinkin nykytarpeisiin. Näyttöpuolella viiden tuuman Super AMOLED -näyttö hivelee silmää Full HD -tarkkuudellaan. Kamerapuolella 13 megapikselin kenno tuottaa loistavia kuvia erityisesti päivänvalossa, eikä hämärässäkään jälkeä tarvitse hävetä.

Myös ohjelmistopuolella Samsungin TouchWiz-evoluutio kulkee oikeaan suuntaan, vaikka suuria yllätyksiä ei olekaan tarjolla. Käyttöliittymä muovautuu hiljalleen hillitympään suuntaan ja Samsungin omien lisäsovellusten ja erityisesti lisätoimintojen määrä alkaa hipoa huikaisevaa tasoa. Kaikista Air- ja Smart-lisäominaisuuksista ei varmasti ole jokaiselle käyttäjälle hyötyä, mutta ne ovat silti tutustumisen arvoisia pikkuominaisuuksia.

GS4:stä löytyy toki myös puutteita, mutta ne kaikki ovat varsin pieniä ja toissijaisia seikkoja. Moni varmasti odottaisi tämän hintaluokan puhelimesta löytyvän langattoman latauksen ja FM-radion vakiona, mutta niitä ei GS4 ei suoraan pakkauksesta otettuna tarjoa. Lisäksi yli kolmanneksen tallennustilasta haukkaavat Samsungin omat ohjelmistot eivät varmasti tyydytä kaikkia, vaikka laitteesta löytyykin muistikorttipaikka. Ohjelmistopuolella tiettyjen ohjelmien, kuten S Voice ja S Translator, käyttämistä rajoittaa Suomen lokalisoinnin puute.

Tasaisuudestaan ja yllätyksettömyydestään huolimatta Galaxy S 4:stä ei voi olla pitämättä. Samsung on jälleen onnistunut luomaan erinomaisen huippumallin, joka tämänhetkisten ennusmerkkien mukaan tulee keikkumaan Android-älypuhelinmarkkinoiden kärkipaikalla seuraavan vuoden ajan. Kilpailu kuitenkin kiristyy HTC:n loistavan One-mallin sekä muiden haastajien myötä, joten ensi keväänä Samsungilta toivoisi näkevänsä jotain hieman räväyttävämpää seuraavan GS4:n seuraajan suhteen.

 

Hyvää

  • Näytön resoluutio ja kuvanlaatu
  • Koko ja paino näytön koko huomioiden
  • Suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu erityisesti päivänvalossa
  • Käteen sopiva muotoilu
  • Akun kapasiteetti ja kesto
  • Samsungin lukuisat ohjelmistopuolen lisäominaisuudet
  • Kaukosäädinsovellus TV-oppaalla
  • LTE-tuki
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä

Huonoa

  • Ei langatonta latausta vakiona
  • Ei FM-radiota
  • 16 gigan tallennustilasta käytössä alle 10 gigaa
  • Joiden sovellusten Suomi-lokalisoinnin puute
  • Ei erillistä kamerapainiketta
  • Muovikuoret eivät tarjoa premium-fiilistä
  • Ulkoisesti lähes identtinen GS3:n kanssa

TaskuMuro suosittelee

 

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S4 (GT-i9505)
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera & Vertailua sisarmalliin ja edeltäjiin
  4. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset
  5. Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto