UUSIMMAT

Käyttöjärjestelmä ja kynä

08.08.2017 18:00 | Kai Taipale | 3

Käyttöjärjestelmä ja kynä

Testin aikana käytässä oli aluksi Androidin versio 7.0 huhtikuun tietoturvatasolla. Siinä missä Samsungin Galaxy-puhelimiin tuntuu nykyisin tippuvan päivityksiä jo kohtuulliseen tahtiin, tuntui huhtikuun taso kesäkuussa jo hieman hitaalta päivitystahdilta. Onneksi heinäkuun puolella laitteeseen saapui päivitys kesäkuun tietoturvatasolle.

Käyttöliittymä on tuttu muista Samsungeista. Kotinäytölle mahtuu toki alalaitaa kuusi kuvaketta puhelimen perusasetusten viittä vastaan. Kotinäytöstä vasemmalle siirryttäessä on oletuksena Flipboard-lukijasovellus omana koko ruudun tilana. Kotisivusta oikelle siirryttäessä löytyvät halutut sovellukset. Sovelluskansiolle on oletuksena myös painikkeensa kotisivun alalaidassa.

Esiasennettuna on hyvin niukasti ylimääräisiä sovelluksia, mistä voi antaa kiitosta Samsungille. Tämä ei kuitenkaan täysin pelasta sitä, että Android ei taivu tablet-käyttöön yhtä hyvin kuin iOS, sillä läheskään kaikkea ei ole optimoitu hyödyntämään suurempaa näyttöä. Sovellukset saattavat siis näyttää vähän kuin niitä käytettäisiin isoruutuisella puhelimella. Tämä ei luonnollisestikaan estä käyttöä, mutta ei myöskään paranna käyttökokemusta.

Näyttö on riittävän iso moniajoon, esimerkiksi videon pyörittäminen ruudun toisella puoliskolla jättää hyvin tilaa selaimelle. Näiden käyttämisestä ei aiheudu mitään tahmaamista, joten tässä tabletti toimii puhelinta käytännöllisemmin.

Samsungin vakiovarustukseen kuuluvan S Pen -kynän kärjen paksuus on 0,7 millimetriä. Se käyttötuntuma on hieman nulju, eli piirtäessä aivan ehdotonta tarkkuusvaikutelmaa kynä ei itsestään anna. Käytössä sillä kyllä osuu siihen mihin haluaa, mutta kynänkärjen liikuttaminen ruudulla ei suunnanmuutoksissa ole aivan tarkkaa.

Sen sijaan valmistajan ilmoittamaan 4096 painallusvoimakkuuden tasoon on uskottava, sillä painallusten hienosäätö tuntuu toimivan luotettavasti: haluttaessa kevyt kosketus todellakin tuottaa vain heiveröistä jälkeä, ja vastaavasti rankka painaminen selvästi erottuvampaa jälkeä. Eniten iloa tästä on graafisessa käytössä.

S-Penin halkaisija on 9,4 millimetriä, ja se sananmukaisesti istuu kuin kynä käteen. Muotoilussa ilahduttaa kynän tasaiset reunat, jotka estävät S Peniä rullailemasta sinne tänne. S Pen ei sisällä akkua, joten lataamishuolia siitä ei synny. Sen sijaan usko kynän pysymiseen tallessa ilman koteloa, tai muuta vakiosäilytyspaikkaa, tuntuu yltiöoptimistiselta.

Kynän vieminen näytölle herättää valikon, josta pääsee valitsemaan, mitä kynällä haluaa tehdä. Hyödyllisempiä ovat muistiinpanojen luominen ja näyttökirjoitus, mutta valikkoon kannattaa lisätä myös muita sovelluksia, joita todennäköisesti tulee käytettyä kynällä.

Tabletissa on esiasennettuna muistiosovellus Notes ja omien piirrosten jakamiseen suunnattu Pen.UP, mutta Samsung tarjoaa oman sovelluskauppansa kautta myös Sketchbook Pro -sovelluksen, joka jokaisen tämän laitteen vähänkin taiteellisemman hankkijan kannattaa ehdottomasti poimia käyttöönsä.

Näppärä lisäke on kuitenkin ”Sammutetun näytön muistio”, jonka avulla muistiinpanot voi sutaista ruudulle ilman että tablettia tarvitsee edes erikseen herätellä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus
  3. Tekniset ominaisuudet, näyttö ja kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja kynä
  5. Testit ja akkukesto
  6. Yhteenveto
Keskustelu

Katsoin laitteen teknisiä tietoja ja itseäni ajatellen suurin pettymys laitteessa oli näytön resoluutio, joka on 2048 x 1536px.
Entisen nettituttavani mukaan hänen Samsung Galaxy TabPro:n näytön tarkkuun on merkittävästi isompi, ollen 2560 x 1600px.
Jos itse haluaisin vaihtaa laitteeni uuteen, kaipaisin näytöltää em. laitteen tasoa.

https://muropaketti.com/mobiili/testissa-samsung-galaxy-tab-s3-parasta-android-luokkaa/4/

"Samsungin vakiovarustukseen kuuluvan S Pen -kynän kärjen paksuus on 0,7 millimetriä. Se käyttötuntuma on hieman nulju, eli piirtäessä aivan ehdotonta tarkkuusvaikutelmaa kynä ei itsestään anna. Käytössä sillä kyllä osuu siihen mihin haluaa, mutta kynänkärjen liikuttaminen ruudulla ei suunnanmuutoksissa ole aivan tarkkaa."

Tuo kuvaus ei kyllä innosta laitetta hankkimaan. Testistä ei käynyt ilmi, voiko käden laskea näytön päälle tilanteessa, jossa kynä on kädessä. Näinhän voi tehdä iPad Pro ja MS Surfacen kanssa. Jos paljasta kättä ei voi laskea näytön päälle ilman, että aiheutuu tahattomia toimintoja, laite ei tämänkään takia innosta ostamaan.

Oikeastaan vain etsin laitetta, jonka näytön resoluutio on käyttötarkoitukseeni riittävä. Osaan tehdä tavallisesta tabletista kyllä omaan käyttööni riitävän hyvän laitteen tekemällä itse eräitä apuneuvoja.

Eipä se näytön resoluutio nyt ihan kaikkea merkkaa, siihen kun vaikuttaa tuuma koko ja moni muukin asia.

Minulla on tuohon resoluutiopainotukseen oma syyni. Haluan kuvaruutukaappauksia, jolloin mitä parempi resoluutio, sitä parempi. Periaatteessa Androidille on saatavissa joillekin selaimille kuvaruutukaappauksia, jotka ulottuvat näkyvän kuva-alan ulkopuolelle (kaikkia en saanut toimimaan). Näytön vasemman alareunan yli vyöryviä kuvakaappauksia ei voi kuitenkaan luoda, jos selain näyttää Flash, PDF tai maggioHTML5App -tekniikoilla toteutettuja sivuja (todennäköisesti koskee muitekain erikoistekniikalla toteutettuja sivuja).

Tab 3 resoluutio riittäisi juuri ja juuri.

Tabletin koko riittää käyttötarkoitukseeni. Resoluution ohella minulle tärkeää kynän kaikinpuolinen toimivuus:
1) kosketustuntuma näytön ja kynän välillä – ei saa olla tahmea eikä liukas
2) kirjoitustuntuma, joka ei saisi olla nulju ja kynän tulee istua käteen hyin
3) kirjoitustuntuma liittyen siihen, voiko kättä voi pitää näytön päällä
4) liikeseuranta
5) tarkkuus
6) ääni
7) kärjen paksuus

Kohdista 2), 4) ja 5) en testin pohjalta saanut kovin hyvää kuvaa ja kohtiin 1) ja 3) en saanut testin perustella vastausta.

Minusta laitteen ostossa ei ole mitään järkeä kun iPad 9,7 2018 on saatavissa Apple Pencil. Jos haluaa piirtää, iPad on mielestäni parempi valinta, vaikka ongelmaton sekään ei ole.

Muropaketin uusimmat