Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja kynä

08.08.2017 18:00 Kai Taipale

Käyttöjärjestelmä ja kynä

Testin aikana käytässä oli aluksi Androidin versio 7.0 huhtikuun tietoturvatasolla. Siinä missä Samsungin Galaxy-puhelimiin tuntuu nykyisin tippuvan päivityksiä jo kohtuulliseen tahtiin, tuntui huhtikuun taso kesäkuussa jo hieman hitaalta päivitystahdilta. Onneksi heinäkuun puolella laitteeseen saapui päivitys kesäkuun tietoturvatasolle.

Käyttöliittymä on tuttu muista Samsungeista. Kotinäytölle mahtuu toki alalaitaa kuusi kuvaketta puhelimen perusasetusten viittä vastaan. Kotinäytöstä vasemmalle siirryttäessä on oletuksena Flipboard-lukijasovellus omana koko ruudun tilana. Kotisivusta oikelle siirryttäessä löytyvät halutut sovellukset. Sovelluskansiolle on oletuksena myös painikkeensa kotisivun alalaidassa.

Esiasennettuna on hyvin niukasti ylimääräisiä sovelluksia, mistä voi antaa kiitosta Samsungille. Tämä ei kuitenkaan täysin pelasta sitä, että Android ei taivu tablet-käyttöön yhtä hyvin kuin iOS, sillä läheskään kaikkea ei ole optimoitu hyödyntämään suurempaa näyttöä. Sovellukset saattavat siis näyttää vähän kuin niitä käytettäisiin isoruutuisella puhelimella. Tämä ei luonnollisestikaan estä käyttöä, mutta ei myöskään paranna käyttökokemusta.

Näyttö on riittävän iso moniajoon, esimerkiksi videon pyörittäminen ruudun toisella puoliskolla jättää hyvin tilaa selaimelle. Näiden käyttämisestä ei aiheudu mitään tahmaamista, joten tässä tabletti toimii puhelinta käytännöllisemmin.

Samsungin vakiovarustukseen kuuluvan S Pen -kynän kärjen paksuus on 0,7 millimetriä. Se käyttötuntuma on hieman nulju, eli piirtäessä aivan ehdotonta tarkkuusvaikutelmaa kynä ei itsestään anna. Käytössä sillä kyllä osuu siihen mihin haluaa, mutta kynänkärjen liikuttaminen ruudulla ei suunnanmuutoksissa ole aivan tarkkaa.

Sen sijaan valmistajan ilmoittamaan 4096 painallusvoimakkuuden tasoon on uskottava, sillä painallusten hienosäätö tuntuu toimivan luotettavasti: haluttaessa kevyt kosketus todellakin tuottaa vain heiveröistä jälkeä, ja vastaavasti rankka painaminen selvästi erottuvampaa jälkeä. Eniten iloa tästä on graafisessa käytössä.

S-Penin halkaisija on 9,4 millimetriä, ja se sananmukaisesti istuu kuin kynä käteen. Muotoilussa ilahduttaa kynän tasaiset reunat, jotka estävät S Peniä rullailemasta sinne tänne. S Pen ei sisällä akkua, joten lataamishuolia siitä ei synny. Sen sijaan usko kynän pysymiseen tallessa ilman koteloa, tai muuta vakiosäilytyspaikkaa, tuntuu yltiöoptimistiselta.

Kynän vieminen näytölle herättää valikon, josta pääsee valitsemaan, mitä kynällä haluaa tehdä. Hyödyllisempiä ovat muistiinpanojen luominen ja näyttökirjoitus, mutta valikkoon kannattaa lisätä myös muita sovelluksia, joita todennäköisesti tulee käytettyä kynällä.

Tabletissa on esiasennettuna muistiosovellus Notes ja omien piirrosten jakamiseen suunnattu Pen.UP, mutta Samsung tarjoaa oman sovelluskauppansa kautta myös Sketchbook Pro -sovelluksen, joka jokaisen tämän laitteen vähänkin taiteellisemman hankkijan kannattaa ehdottomasti poimia käyttöönsä.

Näppärä lisäke on kuitenkin ”Sammutetun näytön muistio”, jonka avulla muistiinpanot voi sutaista ruudulle ilman että tablettia tarvitsee edes erikseen herätellä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus
  3. Tekniset ominaisuudet, näyttö ja kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja kynä
  5. Testit ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat