UUSIMMAT

Testissä Xiaomi Redmi Note 3: ”Kiinasta voi saada halvalla myös hyvää”

20.04.2016 12:42 | Juha Kokkonen | 14

Redmi Note 3

Älypuhelinmarkkinoiden tila on ollut melkoisessa myllerryksessä viime vuosien aikana ja suurimmat muutokset ovat tapahtuneet idän suunnalla kiinalaisvalmistajien toimesta. Lukuisten pienten kiinalaisvalmistajien ohella maahan on syntynyt myös useampia maailmanlaajuisellakin mittakaavalla merkittäviä tekijöitä, joiden myyntimäärät ovat horjuttaneet selvästi markkinoiden kärkinimien osuuksia.

Suurimpana nimenä Huawei on noussut jo älypuhelinmarkkinoiden kärkikolmikkoon, mutta sen takana kovassa kasvussa on myös useampi muu varteenotettava kiinalaisnimi, kuten Xiaomi, Oppo, Meizu, ZUK, ZTE ja OnePlus. Yhteisenä nimittäjänä vain murto-osa näistä miljoonia älypuhelimia vuodessa valmistavista brändeistä tarjoaa toistaiseksi tuotteitaan Aasian ulkopuolella, joten laajentumispotentiaalia löytyy. Kiinalaisvalmistajien pysyttelyyn pääosin kotimaisilla markkinoilla on ollut toistaiseksi selvä syy, sillä Kiinan markkinoilta on löytynyt varaa kasvuun ja laitteiden tuominen myyntiin Aasian ulkopuolelle vaatii ylimääräistä rahallista panostusta.

Kiinalaisvalmistajat ovat luoneet suuria hintapaineita markkinoiden suurempien nimien suuntaan, sillä ne ovat kyenneet tuomaan markkinoille erittäin houkuttelevasti hinnoiteltuja ja laadultaan lähes tai täysin markkinoiden kärkinimiä vastaavia puhelimia. Parhaimmillaan kiinalaiset ovat julkaisseet teknisesti vastaavia laitteita jopa puoleen länsimaisten markkinoiden hinnoittelusta.

Houkutteleva hinnoittelu onkin herättänyt erityisesti harrastajien kiinnostuksen, jonka voi havaita esimerkiksi MuroBBS:n kiinalaisia puhelimia käsittelevästä keskustelusäikeestä. Vaikka laitteita ei olisikaan virallisesti saatavilla Eurooppalaisilla markkinoilla, ovat innokkaimmat päätyneet tilaamaan kiinalaismalleja epävirallisten myyntikanavien kautta. Puhelimen saa tilattua Kiinasta varsin näppärästi, kunhan valmistautuu maksamaan postikulut, verot ja tullit laitteesta. Suurimmaksi kysymysmerkiksi muodostuvat takuuasiat, joiden ei kannata odottaa hoituvan Suomesta ostettujen puhelimien kaltaisella sujuvuudella.

xiaomiredminote3_0

Yksi Muropaketin toimituksen jäsenistä vieraili alkuvuodesta Kiinassa ja pyysin häntä tuomaan mielenkiintoisena pitämäni kiinalaispuhelimen mukanaan Suomeen. Pienen kartoituksen jälkeen päädyin Xiaomin Redmi Note 3 -malliin, joka asettuu noin 150-200 euron hintaluokkaan tarjoten noin tuplasti kalliimman Suomen markkinoilta löytyvän puhelimen ominaisuudet.

Vuonna 2010 perustettu Xiaomi on yksi viime vuosien hurjinta vauhtia kasvaneista älypuhelinvalmistajista. Vielä vuonna 2012 Xiaomi sai kaupaksi runsaat seitsemän miljoonaa älypuhelinta, kun viime vuonna toimitusmäärät olivat kasvaneet jo yli 70 miljoonaan kappaleeseen. Vuonna 2015 yritys hilasi itsensä jo älypuhelinmarkkinoiden kärkiviisikkoon, vaikka sen laitteita ei edes myyty Länsimaissa. Kiinassa se on noussut suosituimman älypuhelinvalmistajan paikalle.

Xiaomi esitteli Redmi Note 3 -mallinsa viime marraskuun lopulla ja tammikuun puolivälissä vuorossa oli eri järjestelmäpiirillä sekä muutamalla muulla parannuksella varustettu Pro-versio samasta laitteesta. Alkuperäisestä Helio X10 -järjestelmäpiiriin perustuvasta mallista on kaksi versiota, josta edullisemmassa 899 yuanin (~125 e) hintaisessa on 2 Gt RAM-muistia ja 16 Gt tallennustilaa ja 1099 yuanin (~150 e) hintaisessa vastaavasti 3 Gt ja 32 Gt. Snapdragon 650 -piirillä varustettu Pro-versio on myös saatavilla samoilla muistivaihtoehdoilla, mutta suositushinnat ovat 100 yuania korkeammat.

TaskuMuron testiin hankittu laite on paremmalla muistivaihtoehdolla varustettu Helio X10 -versio, joka maksoi kiinalaisessa kivijalkaliikkeessä noin 175 euroa. Tutustumme tässä artikkelissa Xiaomi Redmi Note 3:n muotoiluun ja fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, suorituskykyyn, akunkestoon sekä yleisiin käyttökokemuksiin.

xiaomiredminote3_1

Redmi Note 3:n pakkaus on väriltään valkoinen ja sen kannessa on värikuva puhelimesta. Koska testikappale ostettiin Kiinasta, on osa pakkausmerkkinnöistä kiinankielisiä. Myös pikaohje ja takuutietokortti ovat painettu valmistajan kotikielellä. Lisäksi pakkauksen mukana toimitettiin korttipaikan irrotustyökalu, micro-USB-kaapeli sekä verkkovirtalaturi A-tyypin pistokkeella.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet & Kamera
  3. MIUI-käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto
  4. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Hieno artikkeli. Johtuneeko saatavuusongelmista vai mistä tämä kahden eri piirin käyttö samassa puhelinmallissa, vai onko laskelmoitu länsimaisten kiinnostus malliin? Yllättikö kysyntä niinkin paljon?

Näistä "halpis"-puhelimista ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa.
Ostin Lenovo K3 Note-luurin noin kuukausi sitten testimielessä, hintaluokka kiinassa 130€, enkä ole katunut.
Seuraavaksi suunnitelin ZTE Axon Eliten hankintaa, jossa on jo kovaa rautaa, Snapdragon 810, 3/32Gt, tuki meidän LTE-taajuuksille. Hintaluokka alle 250€.

Allekirjoitan artikkelin otsikon.

Jos kiinnostus Redmi Note 3:a kohtaan heräsi ja rohkeus riittää sen tilaamiseen ulkomailta, suosittelen ehdottomasti valitsemaan puhelimen pari kymppiä kalliimman Snapdragon 650 -piirillä varustetun version hieman parempien ominaisuuksien, paremman suorituskyvyn sekä saatavilla olevan MIUI:n Global-version takia. Lisäksi muistikorttipaikan puuttumisen johdosta kannattaa sijoittaa kalliimpaan 3&32 Gt muistiversioon.

Tilasin itse snapdragon version tästä ja olen ollut tyytyväinen, mutta tyydyin halvemman hinnan vuoksi 2&16Gt versioon. Tässä Snapdragon versiossa SIM2-korttipaikkaan voi laittaa muistikortin ja kokeilin laittaa puhelimeen 128Gt kortin ja formatoinnin jälkeen puhelin tunnisti sen. Global-versioon Miui:sta olen ollut tyytyväinen vaikka suomen kieltä ei ollut valittavissa, mutta pärjäähän tuolla englannilla.

Meetio

Tilasin itse snapdragon version tästä ja olen ollut tyytyväinen, mutta tyydyin halvemman hinnan vuoksi 2&16Gt versioon. Tässä Snapdragon versiossa SIM2-korttipaikkaan voi laittaa muistikortin ja kokeilin laittaa puhelimeen 128Gt kortin ja formatoinnin jälkeen puhelin tunnisti sen. Global-versioon Miui:sta olen ollut tyytyväinen vaikka suomen kieltä ei ollut valittavissa, mutta pärjäähän tuolla englannilla.

Joo, itsekin olisin tietysti ottanut ennemmin tuon parannellun Snapdragon-version, mutta silloin kun puhelin ostettiin, sitä ei ollut vielä saatavilla (mahtoiko olla edes julkaistu). Jos mahdollista, se Pro-versio tarjoaa vieläkin paremman vastineen rahoille. Mistä tilasit puhelimesi ja paljonko maksoi kaikkine kuluineen?

Hyvä tietää ettei siinä Global-versiossakaan ole suomenkieltä. Päivitän tiedon artikkeliin.

Juha Kokkonen

Joo, itsekin olisin tietysti ottanut ennemmin tuon parannellun Snapdragon-version, mutta silloin kun puhelin ostettiin, sitä ei ollut vielä saatavilla (mahtoiko olla edes julkaistu). Jos mahdollista, se Pro-versio tarjoaa vieläkin paremman vastineen rahoille. Mistä tilasit puhelimesi ja paljonko maksoi kaikkine kuluineen?

Hyvä tietää ettei siinä Global-versiossakaan ole suomenkieltä. Päivitän tiedon artikkeliin.

Banggoodista tilasin kun oli alennuksia kertynyt sinne, mutta jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt tilata aliexpressistä, sillä banggoodin toimittamassa puhelimessa oli myyjän muokkaama rom kaikenlaisilla herkuilla ja piti ihan ensi töikseen laittaa puhelin siltä osin kuntoon. Mutta hinta oli hitaalla postitusvaihtoehdolla n.180e ja mainittakoon että pikkuveli tilasi myös Pro-mallin, mutta 3&32Gt version, aliexpressistä dhl:n kuljetuksella ja loppuhinnaksi jäi muistaakseni n. 225e. Tässä versiossa oli Xiaomin Global-rom valmiina. Ja jos se nyt jotakuta sattuu kiinnostamaan niin myyjänä toimi Shenzhen Top-One Trading, murobbs:n kautta löydetty.

Vierailija

Hieno juttu että tällainen artikkeli saatiin aikaiseksi. Iso hatunnosto toimitukselle! Vaati varmasti tekijältäkin erilaista panostusta verrattuna tavallisiin testeihin. Tykkäsin myös tuosta, ettei kyseessä ollut vain testiartikkeli, vaan artikkelissa sivuttiin yleisesti näitä kiinalaisia valmistajia.

MIUI EU romeista olisi ehkä voinut myös mainita, sillä kyseessä on muutenkin hieman harrastuneisuutta vaativa kapula. Oliko tuossa Xiaomin teema editorissa mahdollista "sotkea" eri teemoja keskenään (mm. kuvakkeet) vai oliko kyseinen ominaisuus vain MIUI EU romissa?

Pikku huomautus:

Nojuu, ei tämä lopulta niin hirveän erilainen ollut tehdä tavallisiin testeihin nähden. Lähinnä prioriteetti ei ollut niin korkealla, koska valmistajien toimittamat testilaitteet menivät aikataulussa edelle.

Tuo MIUI EU -homma oli itseasiassa tiedossa, mutta pääsi vähän unohtumaan, kun noitakaan ei näyttäisi olevan tälle Mediatek-versiolle. Taidanpa lisätä maininnan johonkin kohtaan. Noista teemoista en muista sanoa, kun laite ei ole enää hallussani.

Mukava artikkeli, välillä lukenut kiinaketjua, mut ei sitä nyt uskalla kuitenkaan tilata jos vaikka joutuu takuuasioita hoitamaan.

— sekä infrapunasensorin linssi.

Niin ei siinä varmaan kuitenkaan infrapunasensoria ole :think:

Ei juman kekka!
Siis toimittaja on tehnyt ihan oikeaa duunia ja lopputuloksena on ihan oikeasti loistava artikkeli.
Kuka olisi voinut uskoa vuonna 2016!

Enkä nyt todeellakaan kirjoittanut dissatakseni, päin vastoin! Helekutin iso kiitos ja kumarrus, että kerrankin saa lukea ja nauttia ihan oikeasta journalismista, sen sijaan että "uutinen" on jonkun muun julkaiseman jutun kopiointi tai geneeristä, "tämän saman saisit myös muualta" tyylistä tavaraa.

Eikä siinäkään ole sinällään, mitään vikaa, kun sen tekee laadukkaasti, mutta se käy pidemmän päälle puuduttavaksi. Nyt on rikottu "rajoja" ja tehty se sillä laadulla mitä odottaa sopii ja tästä iso kiitos. Tätä ainakin allekirjoittanut haluaa lukea, jatkossakin.

Potkikaa niitä maalitolppia! Teillä on kykyä ja taitoa siihen, hitto kun tätä saisi laajalla rintamalla, niin ne muut kateellisena kopioisi teiltä. Kyllä nykysin joka saitti osaa arvostella ne lippulaivat jada jada, mutta kun pitäis astua sen laatikon ulkopuolelle niin sormea on suussa. Ei se aina ilmaista ole, mutta himpura, että tälläistä sitten taas arvostaa vähän toisella tavalla, kuin sitä kymmenettä arviota samasta puhelimesta, sen saman jonon jatkoksi.

Kiitos!

Tiedoksi kanssa veljille ja siskolle että itse olen jo 4 xiaomi laitetta tilannut aliexpressin kautta firmasta nimeltään "Hong Kong goldway". http://www.aliexpress.com/store/311331

Niillä on EU varasto, ja kun ostaa siitä kiintiöstä niin saa tuotteen kotiovelle ilman tullia ja alvia. Huom kaikki tuotteet ei shippaa eusta joten silmä käteen kun valitsee "EU direct". Hintataso redmi note Pro 2g rammilla jotain 150€ ja 3g rammilla jotain 200€. Snapdragon vehkeet siis.

Defic

Niin ei siinä varmaan kuitenkaan infrapunasensoria ole :think:

En tiedä oliko tuo "sensori" nyt paras sanavalinta, mutta kyllä sitä sensoriksikin voi mielestäni sanoa, kun se pystyy myös ottamaan vastaan IR-säteitä (esim. kaukosäädinkomentojen ohjelmoiminen puhelimeen). Olisin toki voinut käyttää nimitystä "infrapunalähetin/-vastaanotin", mutta se tuntui jotenkin kömpelömmältä vaihtoehdolta.

Vierailija

Mutta kyllä tuo MIUI EU (;)) rom löytyy myös MTK versiolle (Hennessy). Jaossa on sekä Weekly että Stable.

Jotenkin virheellisesti katsoin aikanaan, ettei tuolle Hennessylle olisi versiota, joten tyydyin vain käyttämään kiinasoftaa. No, mutta hyvä että tuokin vaihtoehto on olemassa.

BlackWolf

Ei juman kekka!
Siis toimittaja on tehnyt ihan oikeaa duunia ja lopputuloksena on ihan oikeasti loistava artikkeli.
Kuka olisi voinut uskoa vuonna 2016!

Enkä nyt todeellakaan kirjoittanut dissatakseni, päin vastoin! Helekutin iso kiitos ja kumarrus, että kerrankin saa lukea ja nauttia ihan oikeasta journalismista, sen sijaan että "uutinen" on jonkun muun julkaiseman jutun kopiointi tai geneeristä, "tämän saman saisit myös muualta" tyylistä tavaraa.

Eikä siinäkään ole sinällään, mitään vikaa, kun sen tekee laadukkaasti, mutta se käy pidemmän päälle puuduttavaksi. Nyt on rikottu "rajoja" ja tehty se sillä laadulla mitä odottaa sopii ja tästä iso kiitos. Tätä ainakin allekirjoittanut haluaa lukea, jatkossakin.

Potkikaa niitä maalitolppia! Teillä on kykyä ja taitoa siihen, hitto kun tätä saisi laajalla rintamalla, niin ne muut kateellisena kopioisi teiltä. Kyllä nykysin joka saitti osaa arvostella ne lippulaivat jada jada, mutta kun pitäis astua sen laatikon ulkopuolelle niin sormea on suussa. Ei se aina ilmaista ole, mutta himpura, että tälläistä sitten taas arvostaa vähän toisella tavalla, kuin sitä kymmenettä arviota samasta puhelimesta, sen saman jonon jatkoksi.

Kiitos!

Kiitos palautteesta.

Aikalailla samalla kaavallahan tämä oli lopulta tehty kuin muutkin tekemäni tuotearvostelut. Erona oli lähinnä nuo muutamat poikkeavat seikat, johon kiinnitin lisänä huomiota. Ja löytyyhän näitä Xiaomi-arvosteluita aika moniakin tuolta ulkomaisilta saiteilta.

Kyllä TaskuMurossa voidaan hyvinkin nähdä enemmänkin vastaavia juttuja, jos esimerkiksi nyt tälle Xiaomi-jutullekin löytyy riittävästi lukijoita. Sellaista sisältöähän ei kannata tehdä, joka ei lukijoita kiinnosta – ja sellaisesta ei myöskään kukaan halua pidemmän päälle palkkaa maksaa. Itselleni ainakin on piristävää tutustua välillä tällaisiin hieman erikoisempiin juttuihin, jos nyt sellaiseksi tätä Xiaomin luuria voi kutsua.

Meetio

Tilasin itse snapdragon version tästä ja olen ollut tyytyväinen, mutta tyydyin halvemman hinnan vuoksi 2&16Gt versioon. Tässä Snapdragon versiossa SIM2-korttipaikkaan voi laittaa muistikortin ja kokeilin laittaa puhelimeen 128Gt kortin ja formatoinnin jälkeen puhelin tunnisti sen. Global-versioon Miui:sta olen ollut tyytyväinen vaikka suomen kieltä ei ollut valittavissa, mutta pärjäähän tuolla englannilla.

Ilmeisesti tästä on hieman erilaisia vaihtoehtoja saatavilla, koska maailman forumeita kun lukee niin jotkut kertovat että suomi (ja muut marginaalikielet) ovat paketissa, mutta jotkut sanovat että eivät ole. Joku on epäillyt että softavat tehtaalla luureihin erilaisia softa versioita jolloin voi olla olemassa hieman eroavaisuuksia softassa. Tiedä tuosta mikä on lopullinen totuus.

Jokatapauksessa, itse en omista (vielä) tätä redmi note pro laitetta, mutta omistan kuitenkin 3kpl Redmi 3 ja yhden Mi4 mallin. Jokaisessa on Suomi mukana buildissa, mutta jokaisessa se on tehty vain puoliväliin. Toisinsanoen default english puskee joka paikassa läpi ja UI on itse asiassa kaksikielinen. En usko että Xiaomi on tehnyt mitään tämän eteen, vaan paketissa on tasan androidin tarjoama default suomi joka ei ulotu Xiaomin:n modaamiin softa komponentteihin (jotka siis sitten näkyvät englanniksi). Itseä ei tämä asia kiinnosta ihan millimetriäkään, ottaen huomioon että useita suomenkielisiä termejä ei tajua muutenkaan. Pakko käyttää englanniksi, joka siis toimii oikein hyvin.

Vierailija

Xiaomin firmwaressa ei minun tietääkseni ole sanaakaan suomea. Nämä suomi-englanti sekoitukset ovat käsittääkseni jälleenmyyjien aikaansaannoksia. Samalla ymppäävät mukaan kaikenlaista bloatwarea.

Tässä käsityksessä itsekin elän ja myyjän muokkaamassa romissa oli mukana suomi, mutta Xiaomin ohjelmistolla päivitetty versio ei sitä sisältänyt.

Meetio

Tässä käsityksessä itsekin elän ja myyjän muokkaamassa romissa oli mukana suomi, mutta Xiaomin ohjelmistolla päivitetty versio ei sitä sisältänyt.

Asia voi olla hyvinkin näin, ja selittäisi myös sen miksi ihmisillä on erilaisia kokemuksia tästä aiheesta foorumeilla (eri kauppiailta tilatut luurit on hieman eri softavivahteilla). Omissa luureissani tosiaan se Suomi on mukana. Ehkä se on täten tuon HK goldwwayn hommaa, tai jonkun muun matkan varrella.

Tarkoitus on yhdessä luurissa testata tuota uutta Cyanogen mod 13 versiota tässä piakkoin.

Meetio

Tässä käsityksessä itsekin elän ja myyjän muokkaamassa romissa oli mukana suomi, mutta Xiaomin ohjelmistolla päivitetty versio ei sitä sisältänyt.

blackdawn

Asia voi olla hyvinkin näin, ja selittäisi myös sen miksi ihmisillä on erilaisia kokemuksia tästä aiheesta foorumeilla (eri kauppiailta tilatut luurit on hieman eri softavivahteilla). Omissa luureissani tosiaan se Suomi on mukana. Ehkä se on täten tuon HK goldwwayn hommaa, tai jonkun muun matkan varrella.

Xiaomin tekemässä orggis firmiksessä ei tosiaan ole suomea. Xiaomi.eu:n tekemässä "Eu"-versiossa on ollut suomi n. 2 vuotta sitten.

Tosiaan, tämä yhden miehen operaatio vain kuoli ja suomen kieltä ei oo sen koommin otetti buildeihin mukaan.
(https://github.com/ingbrzy/MA-XML-5.0-FINNISH)

Itse heti Xiaomin saatuani turppaan sinne tuon Xiaomi.eu romin, se on mukavampi käyttää kun ei jää mitään kiina bloattista mukaan ja saa varmuuden siitä että kaikki on tosiaan käännetty englanniksi.. :)

Vierailija

Mutta kyllä tuo MIUI EU (;)) rom löytyy myös MTK versiolle (Hennessy). Jaossa on sekä Weekly että Stable.

Selvennykseksi nuo MIUI EU ROM:it vaativat ilmeisesti asentuakseen bootloaderin avaamisen, joka puolestaan vaatii ensin Developer ROM:in asentamisen puhelimeen? Tarvitaanko TWRP ja roottaus?

Näitä ohjeita tuossa silmäilin: http://xiaomi.eu/community/threads/…oot-and-flash-recovery-on-redmi-note-3.29213/

Muropaketin uusimmat