Testissä Xiaomi Redmi Note 3: ”Kiinasta voi saada halvalla myös hyvää”

20.04.2016 12:42 Juha Kokkonen

Redmi Note 3

Älypuhelinmarkkinoiden tila on ollut melkoisessa myllerryksessä viime vuosien aikana ja suurimmat muutokset ovat tapahtuneet idän suunnalla kiinalaisvalmistajien toimesta. Lukuisten pienten kiinalaisvalmistajien ohella maahan on syntynyt myös useampia maailmanlaajuisellakin mittakaavalla merkittäviä tekijöitä, joiden myyntimäärät ovat horjuttaneet selvästi markkinoiden kärkinimien osuuksia.

Suurimpana nimenä Huawei on noussut jo älypuhelinmarkkinoiden kärkikolmikkoon, mutta sen takana kovassa kasvussa on myös useampi muu varteenotettava kiinalaisnimi, kuten Xiaomi, Oppo, Meizu, ZUK, ZTE ja OnePlus. Yhteisenä nimittäjänä vain murto-osa näistä miljoonia älypuhelimia vuodessa valmistavista brändeistä tarjoaa toistaiseksi tuotteitaan Aasian ulkopuolella, joten laajentumispotentiaalia löytyy. Kiinalaisvalmistajien pysyttelyyn pääosin kotimaisilla markkinoilla on ollut toistaiseksi selvä syy, sillä Kiinan markkinoilta on löytynyt varaa kasvuun ja laitteiden tuominen myyntiin Aasian ulkopuolelle vaatii ylimääräistä rahallista panostusta.

Kiinalaisvalmistajat ovat luoneet suuria hintapaineita markkinoiden suurempien nimien suuntaan, sillä ne ovat kyenneet tuomaan markkinoille erittäin houkuttelevasti hinnoiteltuja ja laadultaan lähes tai täysin markkinoiden kärkinimiä vastaavia puhelimia. Parhaimmillaan kiinalaiset ovat julkaisseet teknisesti vastaavia laitteita jopa puoleen länsimaisten markkinoiden hinnoittelusta.

Houkutteleva hinnoittelu onkin herättänyt erityisesti harrastajien kiinnostuksen, jonka voi havaita esimerkiksi MuroBBS:n kiinalaisia puhelimia käsittelevästä keskustelusäikeestä. Vaikka laitteita ei olisikaan virallisesti saatavilla Eurooppalaisilla markkinoilla, ovat innokkaimmat päätyneet tilaamaan kiinalaismalleja epävirallisten myyntikanavien kautta. Puhelimen saa tilattua Kiinasta varsin näppärästi, kunhan valmistautuu maksamaan postikulut, verot ja tullit laitteesta. Suurimmaksi kysymysmerkiksi muodostuvat takuuasiat, joiden ei kannata odottaa hoituvan Suomesta ostettujen puhelimien kaltaisella sujuvuudella.

xiaomiredminote3_0

Yksi Muropaketin toimituksen jäsenistä vieraili alkuvuodesta Kiinassa ja pyysin häntä tuomaan mielenkiintoisena pitämäni kiinalaispuhelimen mukanaan Suomeen. Pienen kartoituksen jälkeen päädyin Xiaomin Redmi Note 3 -malliin, joka asettuu noin 150-200 euron hintaluokkaan tarjoten noin tuplasti kalliimman Suomen markkinoilta löytyvän puhelimen ominaisuudet.

Vuonna 2010 perustettu Xiaomi on yksi viime vuosien hurjinta vauhtia kasvaneista älypuhelinvalmistajista. Vielä vuonna 2012 Xiaomi sai kaupaksi runsaat seitsemän miljoonaa älypuhelinta, kun viime vuonna toimitusmäärät olivat kasvaneet jo yli 70 miljoonaan kappaleeseen. Vuonna 2015 yritys hilasi itsensä jo älypuhelinmarkkinoiden kärkiviisikkoon, vaikka sen laitteita ei edes myyty Länsimaissa. Kiinassa se on noussut suosituimman älypuhelinvalmistajan paikalle.

Xiaomi esitteli Redmi Note 3 -mallinsa viime marraskuun lopulla ja tammikuun puolivälissä vuorossa oli eri järjestelmäpiirillä sekä muutamalla muulla parannuksella varustettu Pro-versio samasta laitteesta. Alkuperäisestä Helio X10 -järjestelmäpiiriin perustuvasta mallista on kaksi versiota, josta edullisemmassa 899 yuanin (~125 e) hintaisessa on 2 Gt RAM-muistia ja 16 Gt tallennustilaa ja 1099 yuanin (~150 e) hintaisessa vastaavasti 3 Gt ja 32 Gt. Snapdragon 650 -piirillä varustettu Pro-versio on myös saatavilla samoilla muistivaihtoehdoilla, mutta suositushinnat ovat 100 yuania korkeammat.

TaskuMuron testiin hankittu laite on paremmalla muistivaihtoehdolla varustettu Helio X10 -versio, joka maksoi kiinalaisessa kivijalkaliikkeessä noin 175 euroa. Tutustumme tässä artikkelissa Xiaomi Redmi Note 3:n muotoiluun ja fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, suorituskykyyn, akunkestoon sekä yleisiin käyttökokemuksiin.

xiaomiredminote3_1

Redmi Note 3:n pakkaus on väriltään valkoinen ja sen kannessa on värikuva puhelimesta. Koska testikappale ostettiin Kiinasta, on osa pakkausmerkkinnöistä kiinankielisiä. Myös pikaohje ja takuutietokortti ovat painettu valmistajan kotikielellä. Lisäksi pakkauksen mukana toimitettiin korttipaikan irrotustyökalu, micro-USB-kaapeli sekä verkkovirtalaturi A-tyypin pistokkeella.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet & Kamera
  3. MIUI-käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto
  4. Loppuyhteenveto