Tiesitkö mikä oli maailman ensimmäinen kamerapuhelin? Nokia teki omansa vasta vuosia myöhemmin

10.07.2021 19:48 | Muropaketin toimitus

Kameroilla varustetut puhelimet ovat nykyään itsestäänselvyys ja kuvien napsiminen on melkeinpä jokapäiväistä elämää. Mikähän mahtoi olla ensimmäinen markkinoille saapunut kamerapuhelin?

Kamerapuhelimista kehittyi aikoinaan nopeasti hitti niiden tultua markkinoille. Vuonna 2003 The New York Times -lehti kertoi kamerapuhelinten myynnin olevan jo suurempaa kuin tavallisten digitaalikameroiden, ja vuonna 2006 kamerapuhelimet ohittivat suosiossa jo filmikameratkin.

Kyocera VP-210

Ensimmäisen kamerapuhelimen tittelistä on ollut jonkin verran epäselvyyttä, mutta Android Authorityn mukaan ensimmäinen kuluttajamarkkinoille tullut puhelin oli japanilainen Kyocera VP-210, jonka julkaisusta tehtiin juttu CNN:llä toukokuussa 1999. Puhelimessa oli 0,11 megapikselin kamera ja se pystyi ottamaan 20 kuvaa ennen kuin sen tallennuskapasiteetti oli täynnä. Siinä oli jopa yhdysrakenteinen jalusta, jonka avustuksella kamera pystyi ottamaan kuvia käyttäjästään. Hinta vastasi nykypäivän rahassa noin 440 euroa.

Samsung SCH-V200

Eteläkorealainen valmistaja Samsung on hämmentänyt soppaa jonkin verran väittämällä, että heillä oli ensimmäinen kamerapuhelin. Samsung SCH-V200 tuli kuitenkin markkinoille vasta kesäkuussa 2000. Sillä pystyi ottamaan niin ikään 20 kuvaa, mutta tarkemmalla 0,35 megapikselin tarkkuudella. Kuvia pystyi ihastelemaan puhelimen 1,5 tuuman TFT LCD -näytöstä. Kuvia ei kuitenkaan pystynyt lähettämään kenellekään – ne piti ensin siirtää tietokoneelle.

Nokia 7650

Nokian ensimmäinen kamerapuhelin Nokia 7650 julkaistiin vuonna 2002. Siinä oli Symbian Series 60 -käyttöjärjestelmä, 176 x 208 pikselin värinäyttö ja 0,3 megapikselin (640 x 480) kamera. Jorma Ollila kuvaili aikoinaan puhelinta yhtiön tärkeimmäksi julkistukseksi tuona vuonna. Puhelin myi hyvin, vaikka sillä oli hintaa vuonna 2002 noin 600 euroa.

Nykyisin älypuhelimien kameroita käytetään kuvien ja videoiden ottamisen lisäksi ainakin lisätyn todellisuuden peleihin ja sovelluksiin. Lisäksi mukaan ovat tulleet ainakin LIDAR-sensorit, joilla puhelin voi havainnoida kolmiulotteisesti ympäröivää maailmaa. LIDAR mahdollistaa muun muassa entistä näyttävämpiä lisätyn todellisuuden sovellutuksia, eleet puhelimen käyttöliittymän hallinnassa ja paremman automaattisen tarkennuksen.