Tutkijat kehittävät uudenlaista laitetta energian varastoimiseen

07.02.2021 17:45 | Muropaketin toimitus

Queenslandin yliopiston tutkijat ovat kehittämässä keksintöä, jolla voi varastoida energiaa. Kojetta kutsutaan ”hybridityyppiseksi superkondensaattoriksi”, ja sen pitäisi kyetä varastoimaan energiaa ”optimaalisella” tavalla.

Tyypillisesti energian varastoimiseen on käytetty pattereita tai akkuja. Slash Gearin mukaan superkondensaattorissa on vain kymmenesosa varauskyvystä verrattuna akkuihin, mutta ne ovat nopeampi purkamaan energiaa. Usein superkondensaattoreita on käytetty toissijaisina energianlähteinä esimerkiksi älypuhelimissa, kameroissa ja kannettavissa tietokoneissa.

Queenslandin yliopiston tutkijat ovat löytäneet tavan varastoida energiaa kojeeseensa lähes samalla tiheydellä kuin nikkelimetallihydridiakuissa tarjoten samalla kuitenkin vastaavan tehon kuin superkondensaattoreissa ja kymmenen kertaa suuremman tehon kuin litiumakuissa. Lisäksi tutkijoiden laite säilytti 90 prosenttia alkuperäisestä varauskyvystään vielä 10 000 latauskerran jälkeen.

Tutkijat onnistuivat tehtävässään järjestelmällä elektrodit ”uniikilla tavalla”. Hyvä varauskyky ja nopea purkukyky ovat valtit, jolla keksinnön luvataan avaavan ovia uusille sovellutuksille.