UUSIMMAT

Tutkimuksen mukaan iPhonen Yötilan käyttäminen ei auta nukkumaan paremmin

08.05.2021 20:32 | Muropaketin toimitus

Apple iPhonesta löytyy Yötila (Night Shift) -niminen ominaisuus, jolla on uskottu olevan positiivinen vaikutus unenlaatuun. Brigham Youngin yliopisto ei löytänyt tällaista yhteyttä.

Applen Yötila toimii kuten monet muutkin vastaavat silmiä säästäviksi kutsutut tilat. Värit muuttuvat hiukan lämpimämmiksi vähentämällä sinistä valoa. Brigham Youngin yliopiston tutkimuksen mukaan sinisen valon vähentäminen ei kuitenkaan auta nukkumaan paremmin.

Tutkimuksessa oli mukana kolme eri ryhmää. Yksi ryhmä käytti laitteitaan Yötilan kanssa, toinen ilman sitä ja kolmas ei käyttänyt älypuhelinta lainkaan.

Tutkimuksen toisessa vaiheessa huomattiin, että parhaiten nukkuivat he, jotka eivät käyttäneet älypuhelinta. Sillä puolestaan ei vaikuttanut olevan merkitystä nukkumiseen, oliko Yötila päällä vai ei.

Psykologian professori myönsi, että on paljon näyttöä siitä, että sininen valo lisää valppautta vaikeuttaen näin nukahtamista. Hän kuitenkin sanoi olevan tärkeää huomioida myös kognitiivisen ja psykologisen stimulaation vaikutus.