Uusimmat

Assassin’s Creed III – haastattelussa pelin käsikirjoittaja ja historioitsija

04.10.2012 22:40 Jukka O. Kauppinen

Assassin’s Creed III -toimintaseikkailu ei kiidä enää niin historian upealla renessanssisella aallonharjalla kuin sarjan aikaisemmat osat. Se ei silti tarkoita sitä, että luvassa olisi millään tapaa vähempiarvoista seikkailemista. Ei sen enempää omien silmieni ja pelikokemusteni myötä päätellessä, eikä myöskään pelintekijöiden mielestä.

Domen triplahaastattelussa miehet AC3:n takana: käsikirjoittaja Corey May, pelisuunnittelija Steven Masters ja historioitsija Maxime Durand.

Lue myös:

Corey May – lähestymme konfliktia ulkopuolisen silmin

Kahdeksanminuuttisen haastattelun aikana pelin käsikirjoittaja Corey May kertoo meille erityisesti asioista pelin takana. Miksi pelin tapahtumat ylipäätään sijoittuvat siirtokuntien kapinaan ja Yhdysvaltain vapaussotaan?

”Se päätyi ajankohdaksi niin aiempien pelien tarinan vaatiman dramaattisen kaaren kautta, kuin myös siksi että tämä on tunnettu aihe ja sen vaikutukset heijastuivat laajalti maailmalle, myös Eurooppaan ja muun muassa Ranskaan… Se sopi hyvin haluamaamme kokonaisuuteen, joten peli rakentui kätevästi näiden tapahtumien ympärille.”

Ja aihehan on tapahtumarikas…

”Meillä oli valtava lista aiheita, eikä peli valmistuisi koskaan, jos yrittäisimme saada siihen kaiken haluamamme. Sisällön rajaaminen oli valtava haaste, enkä osaa edes sanoa miten se lopulta tapahtuikaan. Jotenkin se vain. Itsekukin tiimistä ihastui eri asioihin ja niistä sitten hiljalleen parhaat asiat valikoituivat peliin.”

Mitenkäs tutkimustyö?

”Itse tein vuoden ajan tutkimusta. Luin historiikkeja, henkilökohtaisia muistelmia, ajan sanomalehtiä ja muut apäästäkseen kiinni ajan henkeen, ihmisten mieliin, kielenkäyttöön… Mutta vuodenkin jälkeen tiesin vain murusen enemmän kuin kuka tahansa, joten olin myös tiiviisti yhteydessä ihmisiin, jotka ovat todellisia tuon ajan asiantuntijoita. Niin firman oma vapaussota-historioitsijaamme kuin erääseen tutkijaan, joka tutki kaikki käsikirjoitukset. Me puhuimme niistä ja hioimme asioista historiallisesti tarkempia.”

”Joissakin asioissa olin ottanut luovia vapauksia ja jouduin tietysti puolustamaan omia näkemyksiäni hänelle. Joskus hän hyväksyi näkökantani, joskus taas teimme asiat uusiksi niin että pääsimme samaan lopputulokseen historiallisesti autenttisemmalla tavalla.”

Mitä kaikkea muuta haastattelussa juttelimme? Vaikka mitä. Kahdeksan minuuttia Assassin’s Creed III:n käsikirjoittamisesta, olkaa hyvä:

 

 

Corey May – historiallinen tarkkuus

Toisessa haastattelupätkässä Corey May kertoo lisää kapinasta pelin aiheena, teoksen historiallisesta tarkkuudesta, Bostonista tapahtumapaikkana, Bunker Hillin taistelusta sekä siitä, miten haastavaa onkaan kirjoittaa historiallisten tapahtumien lomaan sijoittuvaa pelitarinaa:

 

 

Corey May ja Steven Masters – Bunker Hillin taistelu

Kolmannella videolla Corey May sekä pelin johtava suunnittelija Steven Masters kertovat Bunker Hillin taistelun muistomerkillä muun muassa Bunker Hillin taistelusta ja sen kuvauksesta pelissä. Moni on varmaan nähnyt trailerin, jossa assassiinimme syöksyy taistelukentän halki brittien komentajan kimppuun. Kohde on todellinen henkilö, joka myös kuoli taistelussa aivan oikeasti…

 ”Se sopii meille täydellisesti. Näin me voimme upottaa omaa historiaamme todellisen historian lomaan. Juuri näillä harmailla vyöhykkeillä me pystymme toimimaan, kun emme tiedä varmasti miten jokin asia tapahtui”, kertoo Steven Masters pelisarjan lähestymistavasta yleensäkin.

Todellisia tapahtumia ja todellisia ihmisiä – mutta hämärissä olosuhteissa….

 

 

Maxime Durand – todeksi muuttunut unelma

Ubisoftin historioitsija Maxime Durand kertoo omasta osuudestaan pelin historioitsijana sekä videolla että tekstimuodossa. Ensin video, olkaa hyvä:

 

 

Sitten toinen, tapahtumapaikalla tehty haastattelu.

Millainen tausta sinulla on Assassin’s Creed -sarjassa?

Aloitin Brotherhoodin ollessa jo tuotannossa, ja vasta Revelationsissa olin mukana mukana aivan alusta lähtien.

Miten siirtyminen Amerikkaan vaikutti tutkimustyöhösi?

Siirtokunta-Amerikan vetovoima on uusi tapa nähdä maailmaa. Esimerkiksi sen metsät ja laivatelakat ovat aivan erilaisia kuin sarjan aiemmissa peleissä. Ja yksityiskohtia oli tietysti valtavasti tutkittavaksi. Esimerkiksi talojen katot ovat aivan erilaisia Euroopaan verrattuna. Kaikki tämä pikkudetaljoi toi pelisuunnitteluun paljon haastetta.

Talvi, maisemat, hahmon ulkoasu ja vaatteet toivat myös fysiikkahaasteita. Mietimme eräässä vaiheessa esimerkiksi lumikenkien tekemistä, mutta ne eivät olisi olleet kovinkaan käteviä puissa kiipeilevälle assassiinille. Lumi muuttaa peliä monella tapaa – esimerkiksi sen sijaan, että pelaaja kahlaisi syvässä lumessa, hän voi liikkua nopeammin puita pitkin.

Pystyimme tietysti myös käyttämään  upeita uusia paikkoja ja hahmoja. Esimerkiksi Valley Forge oli erittäin merkittävä paikka Amerikan kumoukselle.

Toim. huom: kenraali Washingtonin armeijan talvehtimispaikka 1777-1778, jonne pelin päähenkilö päätyy. Lisätietoja: Valley Forge.

On talvi, Connorin on mentävä täältä läpi. Hänen on elettävä sotilaiden joukossa ja siellä on aina kylmää ja märkää. Se on yksi pelin merkkikohdista.

Mikä oli sinulle kiinnostavin asia pelin tapahtumapaikassa ja -ajassa?

Koko pelin asetelma on todella upea ja haastava. Minun piti oppia niin paljon uutta aiheesta, tutkia taustoja ja ihmisiä. Historian käyttäminen pelissä on todella siistiä. Me tiedämme kyllä mitä monista tapahtumista on kirjoitettu, mutta emme kuitenkaan että mitä tarkalleen ottaen todella tapahtui. Ja niissä varjoissa assassiinimme liikkuu ja toimii, ja se on meille osa pelin upeaa mysteeriä.

Meillä on 150-160 gigaa historiallista tutkimustietoa historiatiimimme sharessa. Kerään tietoa ja käännän sitä sellaiseen muotoon, mitä pystymme käyttämään hyväksemme ja hyödyntämään pelissä. Ehkäpä näin esimerkiksi pääsemme seuraamaan Bostonin teerähinää ja jopa auttamaan sen toteutumista.

Pelin ihmishahmot ovat myös suuria suosikkejani. Emme suinkaan lähteneet luomaan heitä niin sanoakseni odotusten mukaisiksi, vaan teimme heistä inhimillisempiä. Loimme valtavan aikajanan tuon ajan ihmisistä, tapahtumista ja kuka oli missäkin. Samalla opimme paljon näiden ihmisten keskeisistä yhteyksistä ja myös enemmän siitä, että millaisia he olivat. 

Meillä onkin nyt pelissä enemmän todellisia ihmisiä kuin koskaan. Merkittäviä ihmisiä, jotka vaikuttivat Yhdysvaltain itsenäistymiseen ja muodostuivat legendoiksi, kuten George Washington, Paul Revere, Sam Adams ja monta muuta.

Jotkut heistä allekirjoittivat itsenäistymisjulistuksen ja vaikuttavat yhä tänään elämäämme – jotkut ovat jopa koko ajan mukanamme lompakoissamme. Se on jännittävää, koska heidän ajoistaan ei ole edes niin kovin kauaa. 

Bostonista ja arkkitehtuurista

Meillä oli tietysti korkeat odotukset kun tiesimme, että peli sijoittuu Amerikan kapinaan ja vapaussotaan. Toki esimerkiksi Philadelphiassa ja New Yorkissa tapahtui asioita, mutta Boston oli aivan omanlaisensa paikka. Se on hyvin erilainen paikka kuin New York tai rajamaat.

Arkkitehtuuria selivtellessäni tutkin muun muassa paljon tauluja ja kuvia tuolta aikakaudelta. Kirjoja, rakennuspiirroksia, kirkkojen rakennusprojekteja.. Suuria kysymyksiä olivat esimerkiksi materiaalit: mitä materiaaleja tarkalleen meidän pitäisi käyttää missäkin rakennuksissa. Ei vain se, että onko rakennus kiveä tai puuta, vaan millaista kiveä ja mitä puuta. Meillähän on toki tunnettuja nähtävyyksiä ja merkittäviä rakennuksia, mutta entä ne kaikki muut talot? Meidän piti miettiä paljon asioita.

Minulle henkilökohtaisesti Assassin’s Creed III on oikeasti niin upea peli, todeksi muuttunut elämä. Oli niin upeaa, että pääsin mukaan tekemään tätä peliä, vaikka se toki onkin samalla valtava haaste, jopa taakka harteilla.

Lopuksi täysin kuvitteellinen ajatus: mitä jos jokin Assassin’s Creed sijoittuisi vaikkapa Napoleonin sotiin?

Ranska olisi upea aihe. Kaikki tämä poliittinen kamppailu ja sodat brittien kanssa. Se olisi upea ja samalla valtava haaste, ajatellen esimerkiksi kaikkia niitä paikkoja mihin peli voisi sijoittua. SItä paitsi, Assassin’s Creedit sijoittuvat pääosin kaupunkeihin, mutta Napoleonin sotia käytiin enemmänkin taistelukentillä. Meidän pitäisi miettiä vähintäänkin, että miten avaisimme peliä ja kuinka tekisimme siitä avoimemman. Myös liikkumissysteemiä pitäisi uudistaa, koska pelissä pitäisi olla paljon enemmän tapahtumapaikkoja. 

Lisää Assassin’s Creed III:n maailmaan ja tekijöiden aivoituksiin sukeltelua Domessa ennemmin tai myöhemmin. Muun muassa ensikosketuksen toisen osan muodossa…

 

Assassin’s Creed III

Tekijä: Ubisoft

Julkaisija: Ubisoft:

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: 1, 2-? (internetissä)

Pelin kotisivu: http://assassinscreed.ubi.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 1: renessanssin loistosta uudelle mantereelle

Miljöö vaihtuu täysin uudenlaiseksi ja elämä tuntuu paljon nykyaikaisemmalta. Mitä kaikkea tämä uusi miljöö tuokaan mukanaan? Dome oli mukana Ubisoftin järjestämässä ennakkotapahtumassa Yhdysvaltain Bostonissa, joka on vähemmän yllättäen yksi pelin tärkeistä tapahtumapaikoista. Ja se ruutitynnyri, jossa Yhdysvaltain itsenäistyminen sai alkunsa. Mikäpä tämän soveliaampi paikka peliin tutustumiseen.

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 2: rauhan mies sodassa maalla ja merellä

Assassin’s Creed III:ssa Connor Kenwayn seikkailut alkavat rauhan merkeissä, jatkuvat sodan aikana ja löytävät tämänkertaisen päätepisteensä joskus sodan jälkeen. Pelaajalle tulevat tutuiksi niin tuon ajan versiot Bostonista ja New Yorkista, kuin myös vähän villimpi länsi ja Pohjois-Amerikan itärannikko. Ja uskokaa pois, matka on värikäs – mutta myös monin paikoin synkkä.

Lue myös

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 1: renessanssin loistosta uudelle mantereelle

Europa Universalis IV -ensikosketus – kaupankäynti ja sotiminen ovat sama asia

NHL 13 – haastattelussa Jari Kurri, kuvassa eeppistä vääntöä

Of Orcs And Men -ensikosketus – tarina vihreästä kansanmurhasta

Roccatin uusi hiiri – ei Savua ilman tulta

Wiikon wanha: Beneath a Steel Sky