Uusimmat

Bible Adventures – matkailua pelibisneksen raamatullisella kulmalla [kirja]

05.10.2015 18:03 Jukka O. Kauppinen

Peliala on täynnä outoja käännekohtia ja sattumia. Ja outoja pelejä. Löytyy pornopelejä ja vaikka mitä. Yksi kummallisimmista firmoista oli 1990-luvulla toiminut Wisdom Tree, joka teki uskonnollisia pelejä täysin kaupallisesta näkökulmasta. Tätä pelibisneksen outolintua kuoritaan huolellisesti Boss Fight Books –kustantamon teoksessa Bible Adventures.

bible_adventures_kirja_artikkeli_5

Kirjailija kysyy:

”Miten oli mahdollista, että näin moni taitava ohjelmoija, suunnittelija ja ylipäätään näin värikäs, monesta suunnasta kotoisin oleva ryhmä oli löytänyt toisensa juuri nyt, juuri täällä, kun olimme ryhtymässä tekemään pelejä Raamatun pohjalta? Olisiko mahdollista, että juuri tämä oli alkujaankin Jumalan tarkoitus?”

”Ei ollut”, vastasi Wisdom Treen perustaja Dan Burke.

 

Wisdom Tree, Hyvän ja pahan tiedon puu, syntyi täysin kaupallisista lähtökohdista. Firman perustajien aiempi yritys Color Dreams oli onnistunut luomaan tekniikan, jolla he pystyivät kiertämään Nintendon konsolien kopiosuojaukset ja tekemään ei-lisensoituja pelejä NES-konsolille. Pelejä ei kuitenkaan saatu myyntiin juuri missään, sillä Nintendo uhitteli kauppiaille.

”Jos myytte heidän luvattomia pelejään, ette myy ikinä enää yhtään Nintendon peliä.”

Niinpä Color Dreams sinnitteli niin ja näin, kunnes firmassa välähti. Uskonnolliset pelit olisivat varma sijoitus, sillä USA:ssa oli muun muassa 7000 kristillistä kirjakauppaa, joissa ei ollut koskaan myyty Nintendon pelejä. Näille Nintendo ei uskaltaisi sanoa mitään! Tosin pelifirman omistaja yski ensin idealle, mutta taipui laskelmat potentiaalisista myynneistä käänsivät kannan. Jeesus rules, tehdään pelejä!

Ja näin pienet piraattidaavidit nakersivat reiän Goljatin panssariin ja löysivät oman markkinarakonsa.

 

Mutta raamattupelejä tekivät ateistit. Firman ainoa uskovainen kääntyi pelejä tehdessään ateistiksi, eikä voinut enää sen jälkeen tehdä pelejä uskovaisille. Tämä ei ollut ongelma kellekään muulle. Mutta miten nämä ateistit ja agnostikot sitten oikein suunnittelivat ja käsikirjoittivat pelinsä?

”Se oli kuin Cthulhu-pelin tekemistä: sitä vain sukellettiin lähdeaineistoon ja tarinat odottivat siellä. Avaat Raamatun ja siinä se on, valmis peli”, Gabe Durham kuvailee.

 

bible_adventures_kirja_artikkeli_4

 

Tänään Wisdom Treen pelit muistetaan ultimaattisena paskuutena. Mutta aikaansa nähden ne eivät olleet kovinkaan outolintuja. Muutkin tekivät skeidaa ja älyttömän vaikeita pelejä. Eiväthän ne Nintendon viilattuja julkaisuja olleet, vaan erittäin nopeasti ja halvalla tehtyjä toimintapelejä, joihin oli vain jotenkin liimattu raamatullinen kerros.

Joskus tyypit vain ottivat jonkin vanhemman pelinsä, ja vaihtoivat siihen tekstit ja grafiikat. Tämä oli ”pelin heittämistä raamatulla.”

Silti niitä pelattiin ihan siinä missä mitä tahansa muutakin peliä. Esimerkiksi kirjan nimikkopeli Bible Adventures myi aikaansa nähden hurjat 350 000 kappaletta. Se oli iso hitti, kaikilla mittareilla!

 

bible_adventures_kirja_artikkeli_1

 

Sekä Color Dreams että Wisdom Tree vain yrittivät tehdä mahdollisimman monta peliä, ennen kuin Nintendo tulee ja istuu päälle. Tämä onnistui. Nintendo kieltäytyi huomioimasta koko Wisdom Tree –firmaa, ja pieni pelistudio nautti jopa yllättävästä tuesta muiden pelifirmojen taholta. Nintendo näet oli raivostuttava yhteistyökumppani, jonka sanelupolitiikkaa muut vihasivat. Pieni jeesustelijafirma saikin esimerkiksi id Softwaren Wolfenstein 3D –pelimoottorin lähdekoodeineen kaikkineen aivan pilkkahinnalla, kuin kostona sille, että Nintendo oli pakottanut id:n sensuroimaan Wolfensteinin SNES-versiota niin rankasti.

Ja mitä teki Wisdom Tree? Heitti sitä Raamatulla. Firma näet julkaisi Super 3D Noah’s Ark –pelin, joka oli sisällöllisesti täysin identtinen Wolfensteiniin. Siihen vain vaihdettiin vain grafiikat ja tekstit. Nyt pelaaja onkin Nooa, joka kerää eläimiä arkkiinsa ja ampuu näitä unettavalla ruualla. Kentät ovat samat, salahuoneet ovat samat, jopa tekoäly on aivan sama kuin Wolf 3D:ssä. Mitä ihastuttavan törkeää, herkullista toimintaa!

bible_adventures_kirja_artikkeli_2

bible_adventures_kirja_artikkeli_3

Ja nämä ovat vain pieniä riipaisuja yhteensä 155 sivua pitkässä historiikissa.

 

Teokseen on haastateltu monia Wisdom Treen pelikehittäjiä, kuten muitakin firman jokseenkin värikkääseen historiaan liittyneitä hahmoja. Kirjailijalla itselläkin on vahvoja muistikuvia Wisdomin peleistä lapsuudestaan, joten tapahtumia, pelejä ja juonitteluja kuvataan poikkeuksellisen mielenkiintoisesti ja suorastaan lumoavasti. Jopa niinkin, että uskallan väittää Bible Adventuresin olevan yksi parhaimmista ja jopa hauskimmista pelialahistoriikeista, joita olen ikinä lukenut. Sillä se on jotain aivan muuta, kuin mitä yleensä pelaamisen historiasta muistellaan.

 

Ateistit tekemässä Raamattu-pelejä. Jeesus vieköön!

 

Kaiken kukkuraksi luin kirjan lentokoneessa työmatkan ohessa. Mahtoivat muut matkustajat ihmetellä, kun virnuilin hölmösti ja nauroin vähän väliä ääneen. Oikeasti! Hauskin kirja pitkään aikaan!

 

Bible Adventures

Julkaisija: Boss Fight Books

Kirjailija: Gabe Durham

ISBN: 13: 978-1-940535-07-4

Muuta: Digikirja, hinta 4,95 dollaria (julkaisijan kautta). DRM-vapaa pdf/mobi/epub/Kindle.

Lisätietoja: http://bossfightbooks.com/products/bible-adventures-by-gabe-durham

Jukka O. Kauppinen

 

Wisdom Treen pelejä:

  • NIV Bible & the 20 Lost Levels of Joshua – 1996
  • Super Noah’s Ark 3-D – 1994
  • King James Bible For Use On Game Boy – 1994
  • Bible Buffet – 1993
  • Joshua & the Battle of Jericho – 1992
  • Spiritual Warfare – 1992
  • Bible Adventures – 1991
  • King of Kings: The Early Years – 1991
  • Exodus: Journey to the Promised Land – 1991

 

Lisää aiheesta

Chrono Trigger ja Galaga – Boss Fights Books tekee pelikirjoja pelaajille

Metal Gear Solid kahden vuosikymmenen jälkeen – Boss Fight Booksin uusin kirja tarkastelee klassikkoa

Pyssymachoilu ja palkkasoturifantasiat muovasivat Jagged Alliance 2:ta

Super Mario Bros. 2 –pelin tarina digitaalikansissa 172-sivuisena teoksena