Uusimmat

Haastattelu 25 vuotta täyttänyt Quantic Dream ei sammaloidu – Heavy Rain -studio on nyt uuden Star Wars -pelin kimpussa

19.09.2022 12:00 Tuukka Hämäläinen

Ranskalainen pelistudio Quantic Dream juhlisti tänä vuonna merkkipäiviään. Tällä hetkellä Star Wars: Eclipseä ja kahta julkistamatonta peliä kehittävän studion johtava käsikirjoittaja Adam Williams vastasi Muropaketin kysymyksiin.

Yksi maailman kehutuimmista ja arvostetuimmista pelistudioista ylitti hiljattain suuren rajapyykin, kun ranskalainen Quantic Dream saapui 25 vuoden ikään. Pitkästä historiastaan huolimatta David Cagen pelitalo on julkaisemassa seuraavaksi vasta kuudennen pelinsä. Edellinen peli Detroit: Become Human ilmestyi vuonna 2018.

Hidas julkaisutahti jo kertoo siitä, mistä Quantic Dream tunnetaan: studio tekee teknisesti ja tarinallisesti kunnianhimoisia pelikokemuksia, joiden kehittäminen vie aikaa.

Quantic Dreamin taival alkoi vuonna 1999 ilmestyneellä The Nomad Soulilla, joka sai kehuja tarinasta ja tunnelmasta, mutta ei ollut suurikaan menestys. Peli on jäänyt historiaan vähintään siksi, että David Bowie teki siihen kymmenen kappaletta. Suurempaa huomiota herätti sitten vuoden 2005 toimintaseikkailu Fahrenheit, ja viimeistään sitä seurannut PS3-hitti Heavy Rain (2010) nosti Quantic Dreamin yhdeksi ylistetyimmistä pelistudioista.

Tällä hetkellä ranskalaisstudiolla on kehitteillä ensimmäinen peli, joka perustuu valmiiseen franchiseen: odotettu ja kunnianhimoinen Star Wars: Eclipse. Sen ohella Quantic Dreamilla kehitetään kahta muutakin peliä, joita ei ole julkistettu.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun työskentelemme franchisen parissa, mutta myös ensimmäinen kerta kun teemme useampaa peliä samaan aikaan, kuvailee Star Wars: Eclipsen johtava käsikirjoittaja Adam Williams.

– Tämä on merkittävää aikaa tiimille, myös meille jotka työstämme tarinoita, sillä jokainen projekti tarjoaa oman haasteensa ja mahdollisuutensa.

Aiemmin tänä vuonna Quantic Dream tiedotti myös laajentavansa toimintaansa ja palkkaavansa paljon työntekijöitä. Samalla julkaistiin alla nähtävä esittelyvideo.

Quantic Dreamin Tähtien sota

Scifi-seikkailu Detroit: Become Human oli Quantic Dreamille studion suurin menestys yli kuuden miljoonan kappaleen myynnillä. Eclipsellä on kuitenkin mahdollisuus nousta vielä suuremmaksi peliksi Star Warsin massasuosion ansiosta. Pelistudio ottaakin vastuunsa Star Wars -tarinan kertomisessa hyvin vakavasti.

– Star Warsin fanit ovat omistautuneita ja heillä on suuret odotukset kaikkea uutta kohtaan. Samaan tapaan Quantic Dreamin fanit ovat tottuneet odottamaan tietyntasoista ja -tyylistä tarinankerrontaa ja pelikokemusta, Williams kuvailee.

– Tavoitteemme Star Wars: Eclipsen kohdalla on luoda kokemus, joka on interaktiivisesti ja emotionaalisesti Quantic Dreamin peli, mutta Star Warsin universumin eeppisessä mittakaavassa. Kaikeksi onneksi työskentelemme sellaisella alueella galaksia, jota ei ole paljon tutkittu, joten se tarjoaa meille mahdollisuuden kertoa sellaisen tarinan kuin haluamme, vaikka samalla kunnioitamme Star Warsin perinteitä ja teemoja.

Quantic Dreamin tavaramerkki on interaktiivinen tarinankerronta. Studion pelit painottavan pelaajan tekemien valintojen vaikutusta siihen, mihin tarina on matkalla. Pelattava on usein alisteista tarinalle, ja studion pelejä on myös kutsuttu interaktiivisiksi elokuviksi. Ne eivät yleensä ole pelisuorituksina vaikeita, mutta tarinoina moniulotteisia.

– Interaktiivisuus sai alkunsa Davidin visiosta 25 vuotta sitten: peli, jonka tarinalla on elokuvallinen kirjoitus, näyttely ja esitystapa, mutta täysin interaktiivisena, kertoo Williams.

– Se visio ei ole muuttunut tulevissakaan peleissä, vaikka pelilliset sekä tarinalliset elementit kehittyvät ja laajenevat. Käytännössä tämä tarkoittaa, että annamme suunnittelijoiden taidon hallita kehitysprosessiamme, ja menemme sinne minne pelit kehottavat meitä menemään.

Pelikerronnan tulevaisuus

Quantic Dreamin tarinankerronta rakentuu valintojen varaan, mikä esimerkiksi Detroit: Become Humanissa kuvitettiin konkreettisesti haarautuvana tarinalinjana. Yhdellä pelikerralla ei voi siis nähdä kaikkia mahdollisia polkuja.

Ranskalaisstudio on tämän pelityylin uranuurtaja, mutta nykyisin monissa peleissä voi vaikuttaa tarinankulkuun erilaisilla tavoilla. Williamsin mukaan Quanticilla ollaankin hyvin tietoisi tästä, ja studio pyrkii alati kunnianhimoisempaan tarinankerrontaan.

– Monissa peleissä on nykyään narratiivisia elementtejä, jopa sellaisissa genreissä joissa ei perinteisesti mitään tarinaa ole. Pelaajat ovat siis nähneet paljon ja odottavat enemmän uusilta peleiltä, Williams kuvailee.

– Meille se tarkoittaa, että annamme pelaajille vielä enemmän hallintaa heidän tarinalleen – niin että tarina todella on heidän omansa. Valinnoilla on oikeasti väliä, mikä kutsuu pelaajan ajattelemaan syvällisesti pelihahmon kohtaamaa pulmaa. Kun pelaaja puhuu, pelin tulee kuunnella ja tarjota merkityksellisiä seurauksia tehtyihin päätöksiin. Tällä tapaa pelaaja tulee ohjanneeksi heidän oman versionsa pelikokemuksesta, sellaisen joka on ainutlatuinen heille kuin sormenjälki.

Tarkkoja yksityiskohtia Star Wars: Eclipsen saati julkistamattomien pelien tarinankerronnasta ei luonnollisesti ole vielä paljastettu. Detroit: Become Human saattoi kuitenkin näyttää suuntaa myös tulevalle.

Kuten Williams itse kertoi aikanaan haastattelussamme Detroitin julkaisun kynnyksellä, oli tuossa pelissä siihen mennessä Quantic Dreamin peleistä vähiten välivideoita ja eniten tilanteita, joissa pelaaja oikeasti ohjaa hahmoa. Todennäköiseltä vaikuttaakin, että studion pelit ovat lipumassa yhä kauemmas interaktiivisten elokuvien leimasta ja kohti pelillisempää kerrontaa – korostamme tosin, että Muropaketilla ei ole mitään salaista tietoa asiasta!

Uuden sukupolven pelitarinat

Teknologia näyttelee keskeistä roolia Quantic Dreamin pelien kehityksessä. Studion kaikki pelit ovat aina ottaneet tehot irti uusimmista pelialustoista, eikä vain visuaalisesti, vaan myös pelattavuuden ja tarinankerronnan osalta. Williamsin mukaan kehityskulku jatkuu myös tekeillä olevissa projekteissa.

– Suunnittelijoina ja käsikirjoittajina uusien konsolien kehitys on meille hyvin jännittävää. Parempi teknologia itsessään ei takaa parempia pelejä. Mutta se antaa meille enemmän tilaa tuottaa sellainen kokemus, joka edustaa meidän visiotamme pelistä.

– Esimerkiksi tehokkaammat renderöintiominaisuudet tarkoittavat, että voimme laajentaa graafisen ja elokuvallisen esityksen rajoja. Suurempi ja nopeampi muisti taas tarkoittaa, että voimme luoda monipuolisempia tarinoita, joissa on enemmän haarautumista ja mahdollisuuksia. Toimivuuden ja vakauden yleinen parantuminen taas tarkoittaa, että voimme tehdä kokemuksista sulavampia, jotta pelaaja voi uppoutua heidän omaan versioonsa tarinasta.

Kehutuista peleistä ja Star Wars -projektista huolimatta edelliset vuodet ovat olleet Quantic Dreamilla myös ongelmalliset. Vuonna 2018 studiosta levisi ranskalaismediassa raskaita syytöksiä muun muassa asiattomasta käytöksestä ja seksismistä. David Cage on kutsunut syytöksiä perättömäksi ajojahdiksi, mutta niitä on puitu oikeusistuinta myöten. Äskettäin sitten kiinalainen pelijätti NetEase osti Quantic Dreamin, joka jatkaa sen alla itsenäisenä pelikehittäjänä.

Quantic Dreamin historia ei siis ole pelkkää menestystarinaa, mutta tulevaisuus näyttää valoisalta uusien projektien ja studiolaajentumisen myötä. Jää nähtäväksi, kuinka hyvin Star Wars: Eclipse onnistuu voittamaan leffasarjan fanit puolelleen ja saako Quantic Dream siivottua sotkuisen imagonsa lähivuosina.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat