Uusimmat

Medieval Engineers – hiekkalinnojen rakentelua Minecraftin hengessä

18.03.2015 15:40 Kalle Lounela

Hiekkalinnojen rakentelu on toivottavasti kaikille tuttua huttua, niin Minecraftissä kuin tylsässä tosielämän maailmassakin. Medieval Engineers tekee kasaamisen tyylillä: parin napin painalluksen jälkeen sinulla on komea kivilukaali. Tai ei ehkä parin, mutta siltä se tuntui rakentelun huumassa ja tuntien vilistäessä! Virtuaalisen linnanrakentelun paras puoli on se, että toisin kuin rantalomilla, peppuni ei ole täynnä hiekkaa.

Olet aito ingenjör, jolle on suotu vapaat kädet väsätä mitä vain annetuilla palikoilla. Rakennuspaloja on vielä tässä vaiheessa vähän, mutta tarpeeksi vaihtelevasti vaikkapa Sormusten Herrasta tutun Minas Tirithin kasaamiseksi. Semmoinen todellakin löytyy Steamin Workshopista monen muun komean teoksen ohella. Helppo jakaminen on oleellinen osa kokemusta. Moninpeliä ei vielä löydy, mutta sekin on suunnitteilla.

Kaikki oleellinen hauskanpitoon oli katettu valmiiksi pöytään, joten kuinka ammattirakentajan ura lähti liikkeelle?

Sisäkatto sisälle, hophop

Katsoin tekijöiden asiantuntevan tutoriaalivideon, minkä jälkeen kaivoin takataskustani kivenjärkäleitä kuin vanha tekijä. Homma sujui vallan mainiosti ohuita seiniä tehdessä, mutta sitten substanssi osui tuulettimeen: tein kattoa liian raskaasta materiaalista ja ilman tukipilareita. Naapurin koirakin arvaa lopputuloksen.

Kuten ensimmäisessä kuvassa näkee, eivät fysiikan lait koske maa-aineksella parsittuja komistuksia. Tämän todenneena olin käyttämässä täyskivisiä kuutioita kattomateriaalina aivan liian luottavaisin mielin. Noh, en ottanut vastoinkäymistä huonona kokemuksena, joten sytytin muistonuotioita nuoren linnanromuni sisälle ja lähdin keksimään uusia kujeita.

Vuorenrinteelle nousu ja tuho

En jaksanut heti ensimmäisillä peliminuuteilla ottaa selvää kuinka haljenneet kivenlohkareet saa siivottua kätevimmin. Täten päätin tehdä täysin uuden – ja tietenkin ainakin sata kertaa hienomman – linnoituksen kunnioittamaan egoani. Uusi siitä tuli, mutta ihan satakertaiseen komeuteen ei päästy.

Koska hyötyliikunta on terveyden A ja O, hain suunnittelutyölläni keskiaikaisen monarkille pitkää elämää. Päätin lisätä muuten yksinkertaiseen kivikuutioon tornin, jonne hallitsijalla on mahdollisuus lukita huonosti käyttäytyvät prinsessansa.

Rakennusvaiheessa kämmäsin uudemman kerran ja siitä syystä en jaa kuvia sisätiloista. Kehitysversion suurin ongelma tällä hetkellä on undo-näppäinyhdistelmän puuttuminen. Copy/paste tosin löytyy, mutta se ei lämmitä, kun joutuu viidettätoista kertaa lataamaan pikatallennuksen ajatusvirheen tai väärän klikkauksen takia. Ärsyttävimmillään samoja asioita joutuu tekemään yhä uudestaan ja uudestaan.

Käväisin internetin ihmeellisessä maailmassa katsomassa mitä ihmiset tästä sanovat, enkä ollut ainoa undota kaipaava. Tulevista ominaisuuksista en löytänyt listausta, mutta toivottavasti CTRL + Z kumminkin lisätään. Rakenteisiin kohdistuvan voiman näkee napin painalluksella, mutta häpeäkseni huomasin tämän vasta rakennusurakan jälkeen. Vahinkopainalluksia ei tosin silläkään saa estettyä.

Hiekkalinnaleikeissä parasta on aina katsoa aaltojen syövän hiljalleen linnasi perustuksia, kunnes koko komeus lopulta romahtaa. Sama on mahdollista Medieval Engineerissä vaikkapa supernuija-barbaareilla. Nämä äijät pistelevät kiviseinätkin palasiksi parilla huitaisulla.

Katapultin väsäys on mahdollista, mutta ei niinkään suotavaa. Fysiikat tuntuivat aika-ajoin olevan liian rikkinäiset puupalikkaleikkeihin, joten pienen testin jälkeen jätin sotakoneiden kehittämisen myöhempään pelikertaan. Yksinkertaisessa kivenheittimessäni silmä lepää, mutta kivi ei kauaa.

Ammuksia voi heittää myös käsipelillä. Tekeleidensä rikkominen näin tuottaa enemmän mielihyvää , sillä isomman rakennuksen romahtaminen on vähintäänkin kaunista seurattavaa.

Ylitarjonnan aikana on helppo odottaa

Oletin Medieval Engineersin Early Accessin olevan paljon rikkinäisempi, mutta rakentelu olikin sulavaa ja pelin rikkovia bugeja oli odotettua vähemmän. Osittaisena syynä hyvin toimiviin perusmekaniikkoihin on varmasti se, että kehittäjä on tehnyt aiemmin Space Engineers -avaruusrakentelun. Tämä on tosin aiheuttanut paheksuntaa pelikansan keskuudessa: miksi aloittaa uusi projekti, kun vanhakin on vielä kehitysvaiheessa?

Pahimmat ongelmat olivat Steam Workshopin puolella. Karttojen lataustilannetta ei esimerkiksi näe, joten sinun on vain odoteltava epämääräisen pitkään latauksen valmistumista. Sitten huomaat kartan pyörivän pätkien tai ihastelet valotusbugishowta. Bugeja korjaillaan ja uutta pistetään kiitettävästi ulos noin viikon välein. Tulee ihan Minecraftin Alpha-ajat mieleen.

Vaikka Medieval Engineers on yhä alfa-asteella, tuntuu se jo nyt hyvältä peliltä, jonka tiuhat päivitykset näyttävät menevän hyvään suuntaan. En silti lähtisi vielä tässä vaiheessa ostoreissulle, koska keskeneräinen kokemus kuitenkin maksaa sen 20 euroa. Markkinoilla on täysin valmiita pelejä riittämiin, jotka toimivat hyvänä viihdykkeenä keskeneräisten valmistuessa. Tietenkin kehittämisen tukeminen on asia erikseen ja näin hienon projektin kohdalla se on suotavaa.

Aion odotella rapiat puoli vuotta, avata Steam-kirjastoni ja päräyttää ingenjörit tulille. Siinä vaiheessa kaiken luulisi olevan niin hyvässä kuosissa, että pystyn valittamaan vain ominaisuuksien puutteesta. Rakentelemisiin!

 

Lisäys:

Heti yllä olevan tekstin kirjoittamisen jälkeen ladattavaksi putkahti viimeisin viikoittainen päivitys. Uutuuksina peliin saapuivat muun muassa hakku, vuorokausisykli ja barbaaritekoälyn parannus.

Peli muistuttaa nyt kertaheitolla entistä enemmän kaikkien rakastamaa Minecraftiä. Pystyykö Medieval Engineers tekemään resurssien keräilyn ja selviytymisen tarpeeksi tuoreesti innostaakseen satoja tunteja cräftäilypelejä pelanneita? Se jää nähtäväksi.

 

Medieval Engineers

Tekijä: Keen Software House

Julkaisija: Keen Software House

Testattu: PC Windows 8.1, AMD Phenom II X4 965 3,41 GHz, 8 Gt muistia, NVIDIA GeForce GTX 760

Saatavilla: PC

Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, Core 2 Quad 2,4 GHz, 3 Gt muistia, 1 Gt näytönohjain, 5 Gt levytilaa

Pelaajia: 1

Muuta: Edelleen kehitteillä oleva early access –peli, hinta 18,99-22,99 euroa (Steam)

Pelinkotisivu: http://www.medievalengineers.com

Kalle ”HCJorma” Lounela

 

Lisää aiheesta

Besiege: kaikki paskaksi ja palamaan!

Homefront: The Revolution –ensikosketus – Pohjois-Korean joukot avoimen maailman äärellä

Warhammer: The End Times: Vermintide –ensikosketus osa 1: mitä tekee rahassa rypevä Warhammer-fani? Tietenkin Warhammer-pelin!

Warhammer: The End Times: Vermintide –ensikosketus osa 2: brutaalia cooppausta ja rottamiehiä

World of Warships -ensikosketus – kunnon tykittelyä!