Uusimmat

PlayStation Plus tarjoaa kaksi suurta pelikirjastoa – Nämä 10 laatupeliä kannattaa ottaa kokeiluun

29.06.2022 21:45 Tuukka Hämäläinen

PlayStation Plus -palvelusta löytyy nyt runsaasti pelattavaa sekä nykyisiltä alustoilta että männävuosien pleikkareilta. Nostimme molemmista kirjastoista viisi pelivinkkiä, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Keneltäkään PlayStation-pelaajalta ei varmasti ole jäänyt huomaamatta, että PlayStation Plus -palvelu koki juuri valtavan muodonmuutoksen. Korkeammilla Extra- ja Premium-tilaustasoilla on nyt tarjolla kaksi pelikirjastoa, joista ensimmäinen tarjoaa PS4- ja PS5-pelejä, ja toinen puolestaan vanhempien PlayStation-konsoleiden julkaisuja.

Listasimme molemmista pelikirjastoista viisi pelisuositusta, joita PS Plus -tilaajan kannattaa ottaa kokeiluun. Valikoimme tarkoituksella vähän muuta kuin kaikkein suurimpia AAA-pelejä, eli emme nosta tässä esiin Demon’s Soulsia tai Returnalia, emmekä myöskään klassikkokirjastosta The Last of Usia tai Red Dead Redemptionia.

Kaikki alla olevien listojen pelit ovat myös pelattavissa sekä PS4:llä että PS5:llä, kumpaakaan konsolia suosimatta.

LUE MYÖS: Testasimme uudistuneen PlayStation Plus -palvelun – ”Riippuu täysin pelaajasta, kannattaako tästä ryhtyä maksamaan”

Extra-tason PS4-vinkit

1. Outer Wilds

Omaperäinen scifi-mysteeripeli Outer Wilds oli yksi vuoden 2019 suurimmista yllättäjistä, ja se nappasi myös Muropaketin arviossa täydet viisi tähteä. Turhan helpoksi peliä ei voi kutsua, mutta sitäkin suuremmin se palkitsee pelaajan, joka lähtee tutkimaan arvoitusten täyttämää aurinkokuntaa.

LUE MYÖS: Arvostelu: Outer Wilds on viiden tähden avaruusseikkailu, joka vaatii pelaajalta omistautumista

2. Marvel’s Guardians of the Galaxy

Viime vuonna ilmestynyt Marvel’s Guardians of the Galaxy on yksi palvelun tuoreimmista julkaisuista, eikä tosiaan mikään pikkupeli, mutta turhan vähälle huomiolle jäänyt. Se on sääli, sillä myös Muropaketin arviossa pelin todettiin olevan erittäin viihdyttävä seikkailu, jossa kiitosta sai etenkin tarina.

LUE MYÖS: Arvostelu Marvel’s Guardians of the Galaxy on loistava peli supersankarijengin faneille

3. Call of Cthulhu

H. P. Lovecraftin kauhutarinoiden jalanjäljissä on kulkenut peli jos toinenkin, mutta vuonna 2018 ilmestynyt Call of Cthulhu on ehdottomasti sieltä paremmasta päästä. Muropaketin arvostelussa peli sai erityisesti kehuja siitä, miten Lovecraftin tarinamaailma on sovitettu peliksi, vaikka mitään täysiä pisteitä se ei saanutkaan. PS Plussan valikoimasta Call of Cthulhua voi suositella kokeilemaan varauksetta.

LUE MYÖS: Arvostelu: Call of Cthulhu on hyvä sovitus H.P. Lovecraftin tarinoista, mutta pelinä liian lyhyt ja pintapuolinen

4. Ghost of a Tale

Vuonna 2018 ilmestynyt Ghost of a Tale ei ole todellakaan mikään suuri hittipeli, mutta tutkan alle pudonnut toimintaroolipeli on mainettaan vetävämpi seikkailu. Omaperäiseen hiiri- ja rottahahmojen kansoittamaan fantasiamaailmaan sijoittuva peli tarjoaa kiehtovan tarinan sekä hiiviskelyä ja pulmanratkontaa painottavan pelikokemuksen. Ja lisäksi näyttää todella kauniilta.

5. GreedFall

Syksyllä 2019 pelaajat vakuuttanut GreedFall on The Witcherin ja Dragon Agen sukulainen, joka viskaa pelaajan seikkailijaksi 1600-luvun tyyliseen fantasiamaailmaan, valloittamaan syrjäistä hirviöiden kansoittamaa saarta. GreedFall sai myös Muropaketin arviossa erinomaisen vastaanoton, ja pelille on tiettävästi jatkoakin tekeillä. Nyt on siis erinomainen aika tutustua GreedFallin maailmaan.

LUE MYÖS: Arvostelu: GreedFall on neljän tähden roolipeli, jossa Dragon Age kohtaa The Witcherin

Premium-tason klassikkovinkit

1. Kurushi

PS1-pelien klassikoiden joukosta löytyy kulttipeli Kurushi, joka tunnetaan rapakon takana nimellä I.Q.: Intelligent Qube. Vuoden 1997 peli palkittiin aikanaan kotimassaan Japanissa interaktiivisen taiteen palkinnolla, eikä ihme, sillä puzzle-peli on yhä kiehtova ja pirullisen koukuttava. Peliä ei ole vuosikausiin ollut saatavilla muualla kuin PlayStation Classic -minikonsolilla, joten on tätä saatu odotellakin.

2. Oddworld: Abe’s Oddysee

Oddworld-pelit ovat elossa ja voivat hyvin, mutta aina on syytä myös palata pelisarjan juurille ja nähdä mistä kaikki alkoi. Aito ja alkuperäinen Oddworld: Abe’s Oddysee on yhä kiehtova tasohyppely, joka on myös visuaalisesti yksi ensimmäisen PlayStation-konsolin näyttävimmistä peleistä.

Alta näet pelikuvaa Oddworld: Abe’s Oddyseestä PS5:llä. (Myös pelin uusintaversio Oddworld: New ’n’ Tasty löytyy PS4-kirjaston puolelta.)

3. Super Star Wars

Vielä syvemmältä pelihistoriasta löytyy pelattavaksi Super Nintendon legendaarinen Super Star Wars vuodelta 1992. PS4:lle vuonna 2015 rantautunut klassikko tarjoaa myös uusia ominaisuuksia ja nykyaikaiset kontrollit, jotka lisäävät pelimukavuutta ja tekevät klassikkopeliin tutustumisen vielä helpommaksi.

4. Rain

Vuonna 2013 PlayStation 3:lle julkaistu Rain ei ole mikään edellisten kaltainen peliklassikko, mutta sitäkin positiivisempi yllätys pelikirjastossa. Japanin ulkopuolella vähäiselle huomiolle jääneessä indiepelissä sekä pelihahmo että hänen vihollisensa ovat näkymättömiä, paitsi ollessaan sateessa. Rain sai aikanaan positiivisen vastaanoton, ja se näyttää yhä tunnelmalliselta, vaikka grafiikat ovatkin melkein kymmenen vuoden takaa.

5. Gravity Rush Remastered

Japan Studion kehittämät Gravity Rush -pelit ovat niitä pleikkaripelejä, jotka ansaitsisivat suuremman suosion kuin ovat koskaan saavuttaneet. Siksi onkin positiivista, että Gravity Rush Remastered löytyy PS Plussan klassikkokirjastosta ja sen jatko-osa Gravity Rush 2 puolestaan PS4-kirjaston puolelta. Pelien keskiössä on painovoiman manipuloimiseen perustuva pelimekaniikka, joka mahdollistaa lennokkaan toiminnan ja vauhdikkaat taistelut.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat