Uusimmat

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0: laadukasta ääntä järkihintaan

20.04.2016 17:30 Miikka Lehtonen

Kunnon kuulokkeet ovat konsolipuolellakin muuttuneet, jos nyt ei pakolliseksi, niin ainakin hyvin yleiseksi lisävarusteeksi usean pelaajan kotona. Ja miksipä ei: äänentoisto on parempi kuin televisioissa, eikä tarvitse olla huolissaan liian äänekkäästä pelaamisesta.

Valmistajia ja vaihtoehtoja riittää laidasta laitaan, mutta kun PlayStationin kehittänyt Sony julkaisee omat pelikuulokkeensa, voisi hyvinkin kuvitella, että nyt on tulossa jotain kovaa

Sony on toki vaikuttanut audiopuolella pitkään. Puhuttiinpa sitten CD-soittimista, kannettavista kasettisoittimista, kuulokkeista tai HiFistä, Sony on todennäköisesti julkaissut vuosien varrella laadukkaita vaihtoehtoja tarpeeseen kuin tarpeeseen.

Pelikuulokkeiden puolellakaan Wireless Stereo Headset 2.0 ei ole mikään ensimmäinen yritys, kuten nimikin antaa ymmärtää. Edeltäjät ovat olleet ihan laadukkaita, mutta ainahan on varaa parantaa, vai mitä?

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Tyylikäs ulkoasu

Wireless Stereo Headset 2.0 on saatavilla kahdessa eri värityksessä, mustana ja valkoisena. Meille testiin osuivat valkoiset kuulokkeet. ”Valkoinen” on ehkä hieman harhaanjohtava termi, sillä väri on oikeammin hieman harmahtava. Pantaosan sisäpinta on PlayStationin sininen ja kuulokkeita on koristeltu sangen hillitysti. Logot ovat pieniä ja tyylikkäitä: ei mitään isoja räpellyksiä, vaan PlayStation-ohjaimestakin tutut symbolit sangan kummassakin päässä

Kuulokkeista ei löydy hirvittävästi painikkeita tai muitakaan viritelmiä. Vasemmassa kupissa on mini-USB-liitin lataamista varten, sekä 3,5mm liitin erikseen kiinnitettävälle mikrofonille. Kuulokkeista löytyy kumisen pinnoitteen alle pistetyt, eli hassusti sieltä esiin pullistuvat, painikkeet volyymin säätelylle, kuulokkeiden mykistämiselle, virtuaalisurroundin aktivoinnille tai sammuttamiselle sekä säädin, jolla voi määrittää, miten voimakkaasti chatti kuuluu läpi suhteessa peliääneen.

Ainoa esillä oleva kytkin on kolmiasentoinen virtanappi: yhdessä asennossa kuulokkeet on sammutettu, kahdessa muussa ne ovat päällä eri ekvalisaattoriasetuksilla. Niistä lisää myöhemmin.

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Ulkoasu on tyylikäs ja viimeistelty, eikä Wireless Stereo Headset 2.0 näytä miltään pelitarvikkeelta. Tämä on siis hyvä juttu, sillä useinhan pelivälineiksi tarkoitetut kuulokkeet on suunniteltu vetoamaan 13-vuotiaiden Limp Bizkit –fanien mieltymyksiin.

Netissä on kuulunut huonoja juttuja kuulokkeiden kestävyydestä, mutta käyttelin itse luureja useamman kuukauden ajan päivittäin ilman mitään ongelmia. Muovinen rakenne voi potentiaalisesti olla ongelma, sillä kuulokkeet on tehty taittumaan kasaan. Niinpä pääpannassa on kaksi saranaa, joihin toki käytettäessä kohdistuu painetta.

Kuulokkeet nappaavat päästä mukavan tiiviin otteen, mutta eivät silti purista epämiellyttävästi. Pehmeät ja suurikokoiset kupit on pinnoitettu miellyttävän tuntuisella nahalla (tai keinonahalla, mene ja tiedä). Kuppien sisäkolo on soikea ja kooltaan 3,5*5,5 senttiä. Hauskana ratkaisuna kuuloke-elementit ovat kaltevat ja suunniteltu niin, että kun luurit ovat päässä, elementit mukailevat korvalehden hieman viistoa asentoa. Oletettavasti näin ääni saadaan paukutettua suoraan korvakäytävään sisään.

Kokonaisuutena Wireless Stereo Headset 2.0 näyttää siis tyylikkäältä ja tuntuu hyvältä. Mutta entä se itse kuuntelukokemus?

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Toimivaa ääntä

Kytkentävaiheessa tulee pienoinen yllätys. Kun kyseessä kuitenkin ovat Sonyn itsensä tekemät kuulokkeet, jotka on suunniteltu nimenomaan PlayStation-konsolien kanssa käytettäväksi, olisi voinut kuvitella, että luurit olisivat toimineet sellaisenaan Bluetoothin avulla. Näin ei kuitenkaan ole, vaan konsoliin täytyy kytkeä erillinen USB-lähetinyksikkö. Tämä toki mahdollistaa samalla sen, että kuulokkeet toimivat myös esimerkiksi PC:llä, mutta kun PlayStation 4:ssä on vain kaksi USB-liitintä, ainakin omassa käytössäni ne loppuvat joskus kesken.

Positiivisesti asennus on silti ongelmaton prosessi. Palikka kiinni koneeseen ja baanalle. Kun kuulokkeet heittää päälle, PlayStation 4 tajusi itse, että nyt olisi tarjolla muitakin ulostuloja kuin televisio ja vaihtoi automaattisesti äänen kuulokkeisiin. Kantama tuntuu asialliselta. Pystyin kuulokkeet päässä liikkumaan kaksiossamme ihan ongelmitta. Huoneesta toiseen liikkuminen ei katkaissut signaalia, mutta kun väliin tuli useampi seinä, pätkimistä esiintyi silloin tällöin. Mihinkään pihalle kuulokkeet päässä ei siis voi lähteä, mutta käytännön puuhissa ongelmia tuskin tulee.

Tärkein kysymys on tietenkin äänenlaatu, ja sillä osa-alueella Wireless Stereo Headset 2.0 pärjää oikein hyvin. Oletusarvoisesti ääni on tilava ja luonnollinen, joskin kaipaisi ehkä hieman lisää bassoa. Toisaalta basson kanssa kikkailtaessa helposti äänestä tulee tukkoinen, joten vähemmän on parempi kuin liikaa. Jos oletusääni ei miellytä ja kaipaa vaikka lisää bassoa, edessä on matka PlayStation Storeen.

Kuulokkeiden kylkiäisenä julkaistiin erillinen apuohjelma, jolla voi muun muassa tallentaa siihen toiseen ekvalisaattoriasetustilaan haluamansa asetukset. Tarjolla on perinteinen ekvalisaattori, jolla voi tuunailla haluamansa asetukset itse, mutta lisäksi myös valmiita pika-asetussettejä erilaisille peli- ja musiikkigenreille, sekä myös monille suosituille peleille. Esimerkiksi Bloodbornea varten on tarjolla aivan omat ääniasetukset.

Näin tuunailemalla Wireless Stereo Headset 2.0 herää tosissaan eloon ja nousee kuulokkeiden kärkikastiin. Ääni on kirkas, miellyttävä ja mukavan jykevä, mutta ei kuitenkaan yliampuva. Miinuspuolella se ekvalisaattorin kanssa räplääminen ei ole niin helppoa kuin se voisi olla. Omia asetuksiaan pystyy tosiaan tuuppimaan kuulokkeisiin vain yhdet kerrallaan, ja operaatio täytyy tehdä USB-kaapelin avulla. Olisi ollut todella mukavaa, jos asetukset olisi voinut siirtää langattomasti.

Nimestään huolimatta Wireless Stereo Headset pystyy myös virtuaalitilaääneen, joka aktivoidaan nappia painamalla. Ja sen jälkeen sitten ollaankin kehittäjien armoilla, sillä tilaäänen toimivuus on pelikohtainen. Killzone Shadow Fallin äänimiksaus esimerkiksi on harmittavan litteä ja hiljainen, kun taas The Last of Us ja Star Wars Battlefront toimivat erinomaisesti. Tilan vaikutelma on parhaimmillaan todella hyvä.

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Ostaisinko?

Vaikka en toki olekaan istunut Sonyn suunnittelutapaamisissa, voisin kuvitella Wireless Stereo Headsetin suunnittelufilosofian olevan suunnilleen tällainen: tehdään hyvältä kuulostavat, asiallisen näköiset ja turhuuksista karsitut kuulokkeet, jotka voidaan myydä mahdollisimman halvalla. Tässä on onnistuttu. Suositushinta on alle 100 euroa, mutta luureja löytää etsimällä halvemmallakin. Näin hyvästä äänenlaadusta se ei ole paha hinta.

En mitannut sekuntikellon kanssa kuulokkeiden akun kestoa, mutta perstuntumalla arvioituna yhdestä latauksesta irtoaa noin 8-10 tuntia peliaikaa, eikä kuulokkeiden lataamiseen mene USB:n kautta kuin vajaat pari tuntia. Peukkua siis tästä.

Pientä naputettavaa löytyisi toki, ja on syytä korostaa, että Wireless Stereo Headset 2.0 on nimenomaan suunniteltu PlayStation-väelle. Vaikka kuulokkeet toimivat PC:lläkin, tilaääni ja ekvalisaattori eivät. Niinpä PC-käyttöön on saatavilla parempiakin vaihtoehtoja. PlayStation-puolella saakin sitten heittää tiskiin aika monta kymppiä lisää, ennen kuin Wireless Stereo Headset 2.0 kohtaa voittajansa.

Jos siis pelaat PlayStation-konsoleilla, tässä sinulle hyvin laadukkaat, järkihintaiset ja toimivat kuulokkeet.

 

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Valmistaja: Sony

Alustat: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita

Hinta: noin 99 euroa

Kotisivut: PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0 

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Virtuaalinen 7.1 Surround-ääni (PS3 ja PS4)
  • Sisäänrakennettu mikrofoni
  • Valmiita peleille, elokuville ja musiikille optimoituja äänitiloja
  • Ladattava ohjaussovellus
  • Kokoontaitettava rakenne matkustusta ja säilytystä varten
  • Jopa 8 tunnin akkukesto
  • Tilanäkymä ruudulla.

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Lisää aiheesta

Creative Sound Blaster P5 – testissä napakat ja tasapainoiset nappikuulokkeet

LucidSound LS30 – kuulokemarkkinoiden uusi tulokas räjäytti laatupankin

QPAD QH-85 -pelikuulokkeissa on hyvä äänenlaatu mutta mikki on rikki

Turtle Beach Ear Force Z60 – basso jytisee taas

Razerilta hurjat 200 euron pelikuulokkeet