Uusimmat

Testasimme: Let It Die ja neljä muuta ilmaista peliä PlayStation 4:lle

31.01.2017 12:00 Tuukka Hämäläinen

PlayStation 4:lle on tarjolla lukuisia ilmaispelejä, joiden joukkoon mahtuu monenlaista MMO-roolipeleistä MOBA-räiskintöihin. Esittelemme viisi F2P-peliä, joita voit hypätä kokeilemaan vaikka heti.

Videopelaaminen voi käydä harrastuksena yllättävän kalliiksi. Välillä sitä kaipaa uutta pelattavaa, mutta pankkitili ei anna myöten. Testasimme muutamia PlayStation 4:n ilmaispelattavia pelejä ja listasimme viisi, joita voimme lämpimästi tai pienellä varauksella suositella.

1. The Tomorrow Children

SIE Japan Studio / Q-Games
PS4-yksinoikeuspeli

SIE Japan Studion ja Q-Gamesin syyskuussa 2016 julkaistua hiekkalaatikkopeliä The Tomorrow Children on kutsuttu jopa ”sosiaaliseksi kokeeksi”, sillä se asettaa kaikki pelaajat samaan tyhjään maailmaan rakentamaan kaupunkeja. Hommat sujuvat jouhevasti vain yhteistyöllä, mutta mitenkään suoraan pelissä ei voi kommunikoida.

Pelaajan tulee tarkkailla, mitä resursseja kaupunki tarvitsee ja keskityttävä tuottamaan niitä esimerkiksi louhimalla, tuottamalla sähköä tai rakentamalla rakennuksia.

Neuvostoliiton kommunistiestetiikalla irrotteleva The Tomorrow Children ei ole aivan helpoin peli aloittaa, sillä vaikka peli opettaakin kaikki perusmekaniikat heti kättelyssä, annetaan pelaajalle vain vähän viitteitä siitä, mitä pelissä pitäisi tehdä. Mikromaksuilla pääsee heti alkuun pidemmälle, sillä maailman kuponkivaluutan ohella käytetään harvakseltaan löytyviä Freeman-dollareita, joilla voi ostaa esimerkiksi porvaristopaperit, oman kämpän ja paljon muuta hyödyllistä.

Ilmaispelaaminen näyttää vaativan jonkun verran grindaamista, mutta pelin visuaalinen tyyli on miellyttävää ja siinä on hyvä pelituntuma.

2. Trans-Galactic Tournament

Kiz Studios / Hibernum
PS4-yksinoikeuspeli

Trans-Galactic Tournament on helposti omaksuttava yläkuvakulman MOBA-peli, jonka aloituskynnys on erittäin alhainen. Naurettavan lyhyen pakollisen tutorialin jälkeen voi hypätä areenalle neljän pelaajan joukkueiden otteluihin, joihin tarjolla on useampia hahmoja. Lyhyellä kokeilulla on tosin vaikea sanoa kuinka kauan peli jaksaa viihdyttää, ja ilman mikromaksuja uusien hahmojen avaamiseen voi mennä tovi.

Kumma juttu on, että Trans-Galactic Tournament ilmestyi jo 2015, mutta siitä ei esimerkiksi Metacriticissä ole listattuna ensimmäistäkään arviota.

Vähäisestä huomiosta huolimatta pelaajia ja otteluita löytyy kuitenkin helposti ja matchmaking on ilahduttavan nopeaa – samaa ei voi sanoa esimerkiksi PS4:lle viime kesänä julkaisusta, niin ikään ilmaispelattavasta Kill Strainista, jossa pelaaja saa kokeilumme perusteella vanheta rauhassa peliseuraa odotellessa.

3. Let It Die

(Grashopper Manufacture / GungHo Online Entertaiment)
PS4-yksinoikeuspeli

Jo miljoona kertaa PS Storesta ladattu Let It Die tarjoaa karua ja överiä hack-and-slash -mättöä lähitulevaisuuden dystopiassa, joka tuntuu melkein kaikkien dystopioiden parodialta: Vuoden 2026 tektonisessa mullistuksessa osa Tokiosta irtautuu omaksi saareksi ja maailma muuttuu väkivallan tyyssijaksi. Saarella kohoaa valtava torni, jonka huipulla kerrotaan olevan aarre. Taustakertomuksella ei tosin ole paljon väliä, mutta tornin huipulle on päästävä. Ja kyseessähän on itseasiassa jonkinlainen metapeli, sillä varsinaisesta pelistä voi välillä poistua pelihalliin, jossa hengailevilta hahmoilta voi saada esimerkiksi vinkkejä.

Roguelike-elementtejä sisältävä peli on ensimetreillä hyvin sekava. Tutorial-vaihe ei tunnu loppuvan sitten millään, pelielementeissä riittää opiskeltavaa ja pelaajalta pistetään kertaalleen henkikin pois ihan vaan jotta pelisysteemi tulee tutuksi. Hankala lähtöasetelman alla tuntuu kuitenkin olevan tarpeeksi syvyyttä ja pelin lupaama ”extreme-toiminta” on sen verran viihdyttävää, että pelin pariin tulee kuitenkin palanneeksi. Oppaana toimiva skeittaava viikatemies Uncle Death on joko erittäin hauska tai universumin ärsyttävin pelihahmo, jonka muuten mainitaan Wikipediassa olevan suomalainen.

4. Star Trek Online

Cryptic Studios
Saatavilla myös: PC / Xbox One/ OS X

MMO-roolipeliä kaipaaville on PlayStation 4:llä tarjolla myös tuoreempi Neverwinter, mutta jos Dungeons & Dragonsin fantasiamaailma ei innosta ja scifi on enemmän mieleesi, kannattaa kokeilla samojen kehittäjien Star Trek Onlinea. Cryptic Studiosin MMORPG ilmestyi alunperin PC:lle jo vuonna 2010, mutta peli kääntyi PS4:lle vasta viime syyskuussa.

Koska Star Trek Online ei ole aivan pelimaailman tuoreinta antia, ei se grafiikoilla päätä huimaa. Jos kuitenkaan et ole allerginen jokusen vuoden vanhentuneelle visuaaliselle ilmeelle, voi peliä suositella ennakkoluulottomasti.

Alkupuolen kokeilumme perusteella peli ei ole turhan haastava ja se antaa hyvän perehdytyksen perusmekaniikkoihin. Mikä parasta, Star Trek Online ei myöskään edellytä suurta Star Trek -asiantuntemusta, ja peliin voi hyvin sukeltaa sellainenkin, joka on tutustunut Gene Roddenberryn scifi-klassikkoon vain pintapuolisesti.

5. Paragon

Epic Games
Saatavilla myös: PC

Beta-vaiheessa oleva Epic Gamesin Paragon tarjoaa ilmaista MOBA-taistelua kolmannen persoonan kuvakulmasta. Pelin alku on tehty erittäin helpoksi, ja lyhyen perehdystason jälkeen kuka tahansa tavallinen pelaaja kykenee hyppäämään otteluihin tekoäluvastustajia vastaan. Homma muuttuu astetta haastavammaksi sitten, kun tasolle viisi päästyään pääsee pelaamaan PvP-moodia, eli muita pelaajia vastaan, sekä rakentelemaan omia korttipakkoja, joiden perusteella taistelukentällä käytettävät kyvyt ja ominaisuudet määräytyvät.

Jälkimmäiseen Paragon ei myöskään tarjoa kummempaa perehdytystä, joten pelaajalta vaaditaan tässä hieman oma-aloitteisuutta.

Paragon on kuitenkin graafisesti AAA-pelin tasoinen F2P-mallista huolimatta, ja pelaajalle aukeaa jo viidennelle tasolle mennessä useampia pelihahmoja, joiden joukosta löytää omansa. PvP-moodiin ei ehkä kannata hypätä suin päin, vaan perehtyä pelaamiseen ja kortteihin ajan kanssa. Paragonista jää kuitenkin yleistuntuma, että pelillä on paljon tarjottavaa toiminallista MOBA-kokemusta kaipaavalle.

Lisää ilmaispelisuosituksia eri alustoille löytyy esimerkiksi GamesRadarin tammikuussa julkaistusta artikkelista.

f2p
Kaikki jutut aiheesta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat