Wiikon wanha: Beneath a Steel Sky
’Poikani, pelkään että he tahtovat SINUT’ totesi shamaani. Noutaja tulikin hetken päästä, ja läksiessään tussautti loppuheimon atomeiksi. Kuka olen? Keitä HE ovat? Mitä he tahtovat minusta? Miksi takaraivossani on viisi kivääriä?
Näin meikä ihmetteli vuonna 1994, kun brittiläisen seikkailupelitalon toinen peli julkaistiin. Revolution Software on tehnyt kuluneen 18 vuoden aikana pelejä hiljalleen ja useimmiten laadukkaasti, vaikka firma lieneekin useimmille nykypelaajille tuiki tuntematon. Retrosedät kuitenkin muistavat Broken Sword -pelisarjan ja ehkäpä firman legendaarisimman luomuksen, science fiction -eepoksen nimeltään Beneath a Steel Sky.
Revolution Software oli aikoinaan Euroopan vahva vastine Amerikan LucasArtsin keisariudelle. Yhtiön esikoispeli vuodelta 1992, Lure of the Temptress, osoitti hämmästyttävää visiota ja pelintekemisen taitoa. Olin kavereineni todella myyty pelin tyylikkäästä olemuksesta ja innovaatioista, ja muistankin miten sitä tuli esiteltyä tuttaville kaksin käsin ammentaen.
Firma seuraava peli, Beneath a Steel Sky, oli eräs pelikerronnan suurista teoksista, kuin pelimaailman vastine Gibsonin Neurovelholle tai Ridley Scottin Blade Runnerille.
Beneath a Steel Sky oli kuin interaktiivinen tieteiskirja. Sen tunnelma ja olemus muistutti vahvasti Blade Runnerin synkkää, ahdistavaa maailmaa. Beneathin maailmassa ihmisiä vain alistettiin vielä totaalisemmin. Ajatustenluku, mielenhallinta ja lääketiede pitivät ihmismassat kurissa.
Synkkä tulevaisuusvisio keräsi ilmestyessään 1994 maireita arvosteluja. Se jäi muistiin kulttipelinä, jota arvostetaan edelleen. Samalla on se on toinen niistä klassisimmista brittiläisten pelitalojen seikkailuista, Simon the Sorcererin rinnalla.
Be vigilant. Ole valpas.
Beneath alkaa karusti. Päähenkilö on nuori mies, jonka aavikolla asuva köyhä heimo pelasti helikopteriturmasta. Nuorukainen adoptoitiin heimoon, ja he elivät tyytyväisenä elämäänsä eristyksissä. Kunnes eräänä päivänä heimon johtaja ryhtyi paasaamaan lähestyvästä pahuudesta.
Ja tietenkin pahuus saapui. Taivaalta laskeutui synkkiä helikoptereita, joista purkautui hymyttömiä sotilaita. Nämä sieppasivat nuorukaisemme reippaalla Gestapo-asenteella ja poistuessaan räjäyttivät koko kylän. Ei henkiinjääneitä. Päähenkilön tulevaisuudenkuva ei vaikuttanut ruusuiselta, mutta helikopteri joutuikin lento-onnettomuuteen ja Foster pääsi pakoon – kostoa vannoen. Ensin kuitenkin pitäisi pysytellä hengissä, oudon suurkaupungin syövereissä…
Beneath a Steel Skyn vahvuus oli tarinassa ja dialogissa. Hymyttömään, synkkään tulevaisuuden suurkaupunkiin sijoittuvassa seikkailussa pelaajan täytyi selvittää mistä oikein on kyse, etsiä oikeita ihmisiä ja kysyä oikeita kysymyksiä.
Vaikka tarina on kirjoitettu varttuneille pelaajille, on siinä myös brittiläistä huumoria, joka joko puree tai sitten ei. Tarinan synkät haaraumat ja ahdistuneen yhteiskunnan sävyt saavat kevyempää tuntua vastaantulevista hahmoista, näiden persoonista ja tietenkin virallisesta sidekickistä, Joey-robotista. Lopputulos on Metropolis- ja Blade Runner –elokuvista ammentava seikkailu, joka viljelee niin mustaa kuin kevyempääkin huumoria.
Vuonna 1994…
Lainauksia alkuperäisestä arvostelustani vm. 1994:
BASS on Revolutionin toinen seikkailupeli, Lure of the Temptressin jälkeläinen. Kuten Lurekin perustuu BASS Revolutionin kehittämään Virtual Theater-järjestelmään, joka mahdollistaa tavallista ’elävämmän’, toimivamman pelimaailman. BASSissa VT vain on paria vuotta kehittyneemmällä tasolla. Taiteilijan, piirtäjä Dave Gibbonsin, kanssa yhteistyössä rakennettu pelin maailma ja juoni onkin sopivassa kuoressa huikeaa elämystä varten.
Pelissä käyvät yhteen monet nykymaailman peloista ja trendeistä. Kevyttä cyberpunkkia, teknologiaa, älykkäitä robotteja ja hitlermäisiä Johtajia. Turvallisuusjoukot pitävät kansaa pelon vallassa, ja kauppasodat raivoavat. Valonpilkkuna ilmansaasteet ovat sentään pysyneet kurissa, saastuneen autiomaan ilman happolukemat eivät ole laskeneet elinkelvottomiksi.
Pelijärjestelmää on edelleen kehitetty sitten Luren. Puolittainen tekstipelimäisyys on valitettavasti kadotettu, ja sen tilalle on tullut tyypillinen point’n’click. Sitäkin on helpotettu ylenmäärin, toiminnot tapahtuvat automaattisesti sen mukaan kumpaa hiiren näppäintä painaa, ja yritetäänkö käyttää jotain. Täten pelaaja voi kuitenkin keskittyä täysin mitoin pelin kokonaisnautintoon ja juonenkäänteisiin.
BASS on viimeistelty tuote tekniikkaa myöten. Grafiikka on sekä Amiga että PC-versioissa siistiä, jotakuinkin identtisesti. PC- version äänet ovat paikoitellen vaatimattomampia, joskaan ne eivät ole yleisesti ottaen sen ihmeellisempiä. Tunnelmanluontia efekteineen.
Amiga-versio installoituu kiintolevylle. Huomattavasti suositeltavampaa kuin pelaaminen 13:sta levykkeeltä. Beneath A Steel Sky on laajuudeltaan ja juonenkulultaan yksi vuoden merkittävimmistä seikkailuista. Ehdoton tutustumisen kohde.
93 pistettä
Alkuperäisen Beneath a Steel Sky -seikkailun voi ladata GOG.com-verkkokaupasta ilmaiseksi, nykykoneille ja jopa Windows 7:lle sovitettuna versiona. Revolution Software ilmoitti äskettäin tekevänsä Beneath a Steel Sky 2 -seikkailun. Peli elää vahvasti myös ScummVM:ssä.
Lisätietoja:
Beneath a Steel Sky @ Mobygames
Beneath a Steel Sky @ Wikipedia
Beneath a Steel Sky
Tekijä: Revolution Software
Suunnittelijat: Charles Cecil, Dave Cummins, Daniel Marchant, Dave Gibbons
Käsikirjoitus: Dave Cummings
Julkaisija: Virgin Interactive
Alustat: Amiga, Amiga CD32, PC DOS – nyttemmin myös iPhone ja Windows
Jukka O. Kauppinen
Lisää retroilua
Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja
Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja
Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja
Lue myös
Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 1: renessanssin loistosta uudelle mantereelle
Assassin’s Creed Utopia – ensikosketus mobiiliin taktiikka-assassinismiin
DmC: Devil May Cry -ensikosketus – Dante limbon lumoissa
Europa Universalis IV -ensikosketus – kaupankäynti ja sotiminen ovat sama asia
Steelseries MMO Gaming Mouse Legendary Edition: laatuhiiri, nimihirviö
Total War Rome II -ensikosketus – kohti neljättä puunilaissotaa